Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
ÖFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan  Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer  Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar  Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam  Tabell Skytteliga
- Häggenås SK
- Krokom/Dvärsätt IF
- Ope IF
- IFK Östersund 2
Div 3 M:a Norrland - Herr  Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Frösö IF Gästbok
- Lillhärdals IF
Div 3 Damer  Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- IFK Strömsund
- Järpens IF
- IFK Östersund 3
- Hede/Vemdalen
- Ope IF 2
- Ope IF 3
- Svegs IK
Div 4 Herrar  Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- Hede IK
- Järpens IF
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
- Alsens IF 2
- IFK Östersund 2
- IFK Strömsund
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

FORTFARANDE EN VÄLDIGT OFÖRUTSÄGBAR SÄSONG
av Per Lagerbäck
Publicerad 11 Feb 2015 - 09:36 Uppdaterad 11 Feb 2015 - 20:16

Vi är redan en bra bit in i förberedelserna inför en ny spännande säsong. Och det som är gemensamt för de flesta jämtlandslagen som spelar över distriktsnivån är att det återstår en del frågetecken att räta ut.

Nya elitlaget ÖDFF har börjat att se om sitt hus med tre utländska nyförvärv, varav brasilianska Laylla är det mest spektakulära. Hon har fått pröva på den brasilianska landslagströjan när ett gäng tjejer som bedömdes intressanta för framtiden fick komma med i truppen. Säkerligen är moldaviskan Ina Budestean en stabil målvakt. Troligen är hon också Moldaviens bästa målvakt, men att kalla henne landslagsmålvakt när Moldavien spelade sin senaste landskamp 2006 verkar tveksamt. Isländska Eyrun Gudmundsdottir är väl ett mer oskrivet kort. Hon var dock tämligen ordinarie i Stjärnan, som är ett ganska bra lag. Däremot spelade hon inte mycket i Sunnanå förra säsongen, men i stort sett alla isländska fotbollsspelare har en bra moral och kämpar alltid för sitt lag, så det blir säkerligen också en bra förstärkning.

Nu kommer också uppgifter om att en kvartett spelare från KD (Lisa Brandén, My Jonsson, Elin Kristiansson och Josefine Arvidsson) är på ingång, samt att Christine Thelin ska satsa på ÖDFF igen. Det är duktiga spelare, men kommer nog inte att räcka till att glänsa i Elitettan.

Därutöver sägs det att Melinda Ingalls kommer tillbaka, liksom de båda thailändska spelarna från förra året. Vad gäller de senare blir de dock kanske borta under 4- 6 matcher i maj/juni, under förutsättning att de kommer med till VM. Jag vet inte om ÖDFF har rätt att flytta på dessa matcher i så fall, och inte heller om de då kommer att utnyttja det. Det finns också nackdelar med att ha alltför tätt mellan matcherna när det handlar om så mkt resor. ÖDFF behöver dock inte vara oroliga för att Thailand tar sig vidare från gruppspelet. Mer orolig skulle jag som ansvarig i ÖDFF vara över ekonomin. Det kommer att bli ett hårt år med resor och andra utgifter för spelare.

Vad gäller KD hör man larmsignaler via media, och att nu faktiskt flera spelare sökt sig därifrån, men ledningen verkar försöka att hålla huvudet kallt. Liksom Ope gjorde förra året så står KD utan tränare i ett viktigt skede, och det finns olika uppgifter om hur många spelare man har att tillgå. Förhoppningsvis syr man ihop detta och räddar kvar sin plats i div 1. Det gäller dock att man snarast hittar en tränare som tjejerna kan tro på. Annars kan man nog riskera ett totalt spelartapp, och då blir det nog bara div 3 på Hissmovallen i år. Det finns inga självspelade pianon inom damfotbollen. Det krävs ständig kommunikation mellan föreningsansvariga, tränare och spelare.

Frösön är det lag som skulle kunna bli vinnare på oron i KD, men i värsta fall kan det bli tvärtom av att nu KD-tjejerna tränat med Frösön. Lyckas KD skapa en tro på årets upplaga kan istället spelare söka sig från Frösön till KD för att få känna på spel på högre nivå. Frösön har dock klart med ett duktigt tränarpar, och de kommer nog att segla upp som favoriter i div 2, om den slutliga spelartruppen håller måttet, och träningsnärvaron blir god. Ett eventuellt tapp av Christine Thelin blir dock kännbart. Gemensamt för KD och Frösön är dock att man inte skriver något om läget i lagen på sina egna hemsidor.

Det senare gäller tyvärr också Ope. Helt stilla på hemsidan. Jag vet att många av de äldre spelarna från förra årets trupp endera sagt nej till fortsättning eller fortfarande funderar. Förutom dessa spelares besked, så kommer Opes framgångar 2015 mycket att bero på om man väljer att släppa fram några av de mest talangfulla 99:orna eller inte. Efter att för några år sedan haft en medelålder i A-laget på 17- 18 år, t ex vid DM-segern mot ÖDFF 2007, så betraktas nu 15/16-åringar som väldigt unga för spel i div 2. Vi kan dock notera att redan förra året var flera 99:or framträdande i många seniorlag på nationell nivå.

Det lag i tvåan som har det stabilaste läget är IFK Östersund. De har fått till sig en kader unga ambitiösa tjejer och kommer att göra en mycket bättre säsong nu i tvåan än för två år sedan. IFK håller oss väl informerade om läget i laget via både sin hemsida och fotbollz. Kent Persson kommer att tillföra mycket, och förhoppningsvis har han lagom förväntningar på sitt lag. Blir förväntningarna för höga kommer det att kunna ställa till det. Det ska bli spännande att följa detta gäng.

Utifrån de förutsättningar som finns idag känns det övermäktigt att tippa, men lite grovt kan jag väl säga att ÖDFF måste presentera ytterligare ett par riktigt bra nyförvärv för att de ska hänga kvar i Elitettan. KD kommer självklart att få det kämpigt att hänga kvar i div 1. Ope behöver få kvar minst ett par ytterligare av de mer tongivande äldre spelarna för att få favoritskapet i tvåan. Kanske Frösön kommer att vara ett topplag, men truppen är just nu knappast tillräckligt stark för att kunna vinna tvåan. IFK kommer säkerligen att hänga kvar i tvåan.

Vad gäller div 3 så tror jag att Häggenås åter kommer att tvingas ta ställning om de ska satsa på tvåan igen eller inte, då jag håller dem som favoriter i trean. Myssjö/Oviken har nog tappat för många spelare till IFK för att kunna hota hela vägen. Brunflo och Ope 2 har chans att finnas med i toppen. Jag är väldigt tveksam till att både Frösön och KD mäktar med sina andralag hela säsongen, annars kan naturligtvis något av dessa lag också att ställa till det för topplagen. Strömsund, Sveg, Järpen och IFK 2 kommer nog att hamna en bit under toppen. Men skulle KD till slut tvingas att kasta in handduken i div 1, och bara satsar på div 3, så har naturligtvis dom favorittipset. Riktigt tråkigt att Vemdalen gör ett uppehåll med sitt damlag, trots sitt fina publikstöd. Men roligt ändå med tio lag i damtrean, även om antalet representationslag fortfarande är alldeles för litet. Det är färre föreningar med representationslag i seriespel i Jämtland/Härjedalen än på väldigt lång tid, ja faktiskt ända sedan damfotbollens barndom på sjuttiotalet, vilket är katastrofalt. Nu behöver vi ta hand om de tjejer som närmar sig senioråldern ute i distriktet, så att vi får igång fler seniorlag.

 
6 Kommentarer:
Gäst: ?? skrev | 13 Mar 2015 - 20:41

Isländskan var ordinarie i Sunnanå på försäsongen men slet av korsbandet i träningsmatch, därav inget spel den gångna säsongen.
Tror också Ope gör det klokt att "hålla i" de yngre spelarna ett tag....man har ju haft för vana at kanske "trycka fram" de för fort vilket jag vet en del i Opes ledning tycker också....träna i annan miljö ok, men matcha inte sönder de som man gjorde i år.
Den talangfulla gruppen som för "några" år sedan, (2007....8 år sedan!!!!!) vann DM....hur många av de lirar idag? Det är lite för många som på ett sätt skryter om vilken ung/låg medelålder man har i sina A-lag.....kanske bättre "ta det lite lugnt" så kanske en del fortsätter även efter de passerat 20 års åldern?
1
Gäst: JS skrev | 17 Feb 2015 - 09:15
Per L är en person som intresserar sig för damfotboll och som följer alla lag på nära eller långt avstånd. En av damfotbollens problem är att det finns för få genuint intresserade som är med och höjer temperaturen. Jag noterar med förvåning att många kommentatorer som uppenbarligen också intresserar sig för damfotboll alltid verkar ha som största intresse att vrida om Pers penna. Per bemödar sig varje gång att svara på mer eller mindre tokiga frågor på ett artigt och belevat sätt. Vad ni än tycker så skulle det behövas fler som Per i länet. Engagemang!
Avslutningsvis vill jag stämma in i Pers hyllning till IFK Östersund när det gäller att informera och uppdatera fotbollsjämtland kring vad sóm sker i föreningarna.
Kul att följa!
10
Gäst: Per Lagerbäck skrev | 13 Feb 2015 - 04:59
Jag slutar aldrig fascineras över medvetna eller omedvetna försök att lägga felaktiga ord under min penna. Och frågor försöker jag alltid att svara på.
1. Jag är övertygad om att "Moldova" inte är så dum att hen tror att jag menade Moldaviens F19-landslag, lika lite som jag menade deras herrlandslag. Herrlandslaget spelar f ö i Sveriges kvalgrupp. Men om någon tror att 28-åriga Ina B spelar i F19-landslaget så kan jag dementera det.
2. Jag har aldrig skrivit att jag tycker att JH har något särskilt antal spelare tillräckligt bra för förbundsserierna. Jag skriver och tycker att det är bra att så många JH-tjejer som möjligt får pröva på spel så högt som möjligt.
3.Jag har aldrig skrivit att ÖDFF behöver fler importer, utan att de "måste presentera ytterligare ett par riktigt bra nyförvärv för att de ska hänga kvar i Elitettan". Det får gärna vara svenska spelare med erfarenhet från Allsvenskan.
4.Vad jag menar med att jag är "väldigt tveksam till att både" KD och Frösön kommer att mäkta med sina andralag är att jag tror att det finns en risk att något av de båda andralagen inte finns med i sluttabellen i div 3, då antalet spelare kanske inte räcker till en hel säsong.
9
Gäst: Koj skrev | 12 Feb 2015 - 21:25
Vad menar du med att KD och Frösön inte kommer mäkta med sina Div 3 lag?
1
Gäst: för många lag skrev | 12 Feb 2015 - 07:25
Tycker du fortfarande att det finns tillräckligt med bra spelare för att ha flera jh-lag i förbundsseriwrna?

ÖDFF behöver fler importer skriver du och Krokom klarar sig inte utan importer.

Övriga lag tar sig knappast upp i förbundets serier.
2
Gäst: Moldova skrev | 11 Feb 2015 - 10:12
Moldavien vann mot Montenegro september förra året.

Inte A-landslag men damspelare är ju sällan äldre som du påpekar.

http://www.uefa.com/womensunder19/season=2015/matches/round=2000532/match=2013263/index.html
1
 
Sök på fotbollz.se
   
  Futsal lördag - söndag  
  av Haldo Jonsson | Idag - 09:56  
   
  Läs mer...  
 


 
  Spelschema för allsvenskan nästa år  
  av Haldo Jonsson | Igår - 16:10  
 

ÖFK inleder mot Svenska mästarna

 
  Läs mer...  
 


 
  Ken Sema från start  
  av Haldo Jonsson | 10 Dec 2018 - 23:30  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Tankar av Lars Larsson  
  av Lars Larsson Stockholm | 10 Dec 2018 - 22:57  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
10 Dec 2018 - 16:29 Daniel Kindberg fortsätter som tidigare
10 Dec 2018 - 09:55 ÖFK nära kontrakt med flera spelare
9 Dec 2018 - 23:07 Dystert och märkligt rekord
8 Dec 2018 - 23:20 Ytterhogdal värvar från div 1
8 Dec 2018 - 22:58 Från J/H till Västerbotten
8 Dec 2018 - 11:46 Bara vinster för ÖFK i Swedish Esports League
7 Dec 2018 - 11:57 ÖFK breddar
6 Dec 2018 - 19:13 Hemvändare till ÖFK
6 Dec 2018 - 12:57 Futsal DM lördag
5 Dec 2018 - 10:08 Vem vinner Svenska cupen 2019?
5 Dec 2018 - 10:05 Så här slutar allsvenskan 2019?
5 Dec 2018 - 09:37 Tisdagsmatcher
4 Dec 2018 - 17:00 Inget Häcken för Dennis Widgren
4 Dec 2018 - 16:32 Miljonregn tack vare Ghoddos
4 Dec 2018 - 09:40 Färre som vill jobba ideellt - är det snart krisläge?
3 Dec 2018 - 16:15 Landslagsmän från ÖFK - igen
3 Dec 2018 - 16:13 Svenska cupen är lottad.
2 Dec 2018 - 17:17 Mål av Modou Barrow
1 Dec 2018 - 10:29 Vi minns
29 Nov 2018 - 14:56 Fastställd seriesammansättning - division 1 damer 2019
 
 
 
Herrar
av: Heja Fotboll | Igår - 09:58
Okej. Hahaha. Hängde inte med
Övrigt
av: Stavre | 10 Dec 2018 - 16:13
Offerdal bör skickas till Div
15
kommentarer
ÖFK nära kontrakt med flera spelare
av Martin Nylander - Haldo Jonsson | 10 Dec 2018 - 09:55
Martin Nylander har pratat med Ia
7
kommentarer
Daniel Kindberg fortsätter som tidigare
av Haldo Jonsson | 10 Dec 2018 - 16:29
Efter många turer har nu Niklas J
6
kommentarer
Så här slutar allsvenskan 2019?
av Haldo Jonsson | 5 Dec 2018 - 10:05
Tufft för ÖFK, men....
4
kommentarer
Futsal DM lördag
av Haldo Jonsson | 6 Dec 2018 - 12:57
3
kommentarer
Spelschema för allsvenskan nästa år
av Haldo Jonsson | Igår - 16:10
ÖFK inleder mot Svenska mästarna
 
 Skrivet den Mån 12 Nov 11:30
fotbollz.se på Facebook