Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
ÖFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- IFK Östersund 2
- Krokom/Dvärsätt IF
- Ope IF
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Frösö IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
Div 3 Damer Tabell Skytteliga
- Bergs IK
- Brunflo FK 2
- Hede/Vemdalen
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund 3
- Järpens IF
- Ope IF 2
- Svegs IK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF 2
- Bergs IK
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund Ungdom
- Järpens IF
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF 2
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

NU HAR SNART 2015 GÅTT TILL HISTORIEN
av Per Lagerbäck
Publicerad 29 Dec 2015 - 09:45 Uppdaterad 29 Dec 2015 - 12:14

2015 blev ett intressant år för Jämtländsk fotboll. ÖFK gjorde det de flesta inte trodde var möjligt. De levererar nu allsvensk fotboll i lilla kyliga Östersund kommande år. Detta är något oerhört imponerande. Under några år har scoutingen av spelare hållit absolut högsta klass, med tanke på de begränsade ekonomiska medel som stått till förfogande. Jag vill verkligen stötta ÖFK kommande år, och mot alla motståndare utom en kommer det att vara enkelt. Hur jag ska hantera matcherna mot GIF Sundsvall får bli en fråga för framtiden. Detta då Giffarna varit mitt lag på herrsidan sedan mer än 50 år tillbaka.

ÖDFF gjorde också något riktigt imponerande, när klubben etablerade sig i Elitettan. Jag var övertygad om att uppgiften skulle bli för svår, men hade helt fel. De var egentligen aldrig riktigt i närheten av risken att åka tillbaka till div 1, trots en liten svacka. Nu satsar man på fler svenska etablerade spelare, vilket låter spännande, men jag har för lite koll på dessa för att idag ha en åsikt om hur detta kommer att påverka laget.

Jag återupprepar vad jag sagt och skrivit många gånger; det var när dessa båda föreningar släppte förväntningarna på service från övriga föreningar i distriktet, och började att koncentrera sig på sin egen verksamhet, som framgångarna kom. Jag tror fortfarande på att fotboll är en tävlingssport, och att alla måste få konkurrera på sina villkor. Samtidigt är ett ömsesidigt givande samarbete alltid av godo, när alla inblandade parter är intresserade. Men så fort någon försöker pressa en förening till "samarbete", så blir resultatet inte särskilt bra. Lika lite tror jag på att pressa spelare till att gå till en viss förening, eller till att stanna i den förening de tillhör. Det måste alltid vara spelaren som avgör vad som känns bäst.

Om vi fortsätter på damsidan, så har distriktets näst bästa lag levt farligt detta år. Jag har alltid haft ett gott öga till KD, men det är inte längre lika självklart som tidigare. KD har tappat mycket av sin grund i att hitta spelare i sitt absoluta närområde och förädla dem under trivsamma former. De senaste två-tre åren har det haltat betänkligt. Förra året tvingades laget inledningsvis träna tillsammans med Frösö IF för att överhuvudtaget kunna genomföra meningsfulla träningar. Även 2016 kommer KD att vara beroende av ett betydande tillskott utifrån för att kunna hänga kvar i div 1, och ännu mer om man vill tillhöra toppen. De spelare som just nu finns till hands räcker nog inte till detta.

Vad gäller nästa nivå, så upphörde Opes vandrande mellan divisionerna för första gången sedan 2008. Därefter har föreningen endera klivit upp eller ner en division. Detta alltså fram till 2015, då man kom tvåa på samma poäng som segrande Timå. Jag tror att det var bra att man fick ett år till att bygga upp en trupp för framtiden. Även vad gäller Ope är jag lite fundersam över att en för dem ovanligt liten andel av spelarna idag har sitt ursprung i föreningen. Men jag känner stor tillförsikt i att många yngre Opespelare snart kommer att vilja visa att de behövs.

IFK satsar vidare på ett positivt sätt och kan ta ytterligare ett kliv framåt nästa år. De kan mycket väl vara med och kriga ordentligt om seriesegern. Himla roligt att Häggenås bestämde sig för att åter prova på div 2. Får de bara ihop en tillräckligt stor trupp, så tar de säkert de poäng som behövs för att hänga kvar, trots (eller tack vare) att de fortsätter spela fotboll bara för att det är roligt, med en måttlig mängd träning. Frösön faller istället tillfälligt ihop efter de senaste försöken att satsa på värvningar, och kliver frivilligt ner i trean. De får slicka sina sår och satsar nu på sina egna ungdomar istället.

ÖDFF bör 2016 göra ett lika bra år som i år. Ledargruppen ser bra ut, med ett litet varningsfinger för att alla verkar ha svårt att ägna full tid till uppdraget. Ett års rutin på de inhemska spelarna betyder mycket, och med ytterligare några intressanta namn in, kan det bli ett riktigt roligt år för dem. KD blir lika svåra att tippa som förra året. Då tror jag att de klarade sig mycket på att deras "egna" spelare verkligen visade klubbhjärta under våren och överpresterade, samt på att det var en ganska svag årgång i Norrlandsettan.

I div 2 har Jämtlandslagen nog lite tur som slipper både Kovland och Selånger av Medelpadslagen. Jag tror att dessa båda lag blir riktigt bra 2016. Men det blir nog även Alnö, som flyttar från den södra Norrlandsgruppen till den mellersta. Jag tror att både Ope och IFK är med och slåss om seriesegern tillsammans med just Alnö och sedan Ångermanslagen Härnösand, Hägglunds och kanske Remsle. Heffnersklubban och Häggenås tar de poäng som behövs för att hänga kvar. Ja, Heffnersklubban kanske också kan haka på serietoppen. Därmed tror jag tyvärr att Stöde och Ånge (som fick Frösöns plats) blir de båda lag som tar minst antal poäng.

I trean måste ändå Frösön bli knappa favoriter, beroende på om några mer rutinerade spelare orkar träna lika mycket som de yngre tonåringarna. Utmana kan både Opes och IFK:s andralag, samt Myssjö/Oviken och kanske Sveg. Roligt att Brunflo åter ställer ett damlag på benen, och att Järpen och Strömsund jobbar vidare. KD 2 finns också anmälda i trean.

För egen del hoppas jag få mer tid till att skriva på Fotbollz under 2016. Främst ska jag fortsätta att följa damfotbollen, med såväl tips som krönikor, och kanske en del andra nedslag. Jag lyckades inte särskilt bra med mina tips detta år, och hoppa få lite revansch nästa år. Möjligen lämnar jag även någon rapport från EM i Frankrike, där jag kommer att följa såväl Sverige som sensationen Island. Jag får ju möjlighet till att ägna mig åt detta, då jag för tillfället lämnat engagemanget i Storsjöcupen. Ett av skälen till att jag gjort det är att det tagits beslut som innebär att kvantitet verkar gå före att säkra kvalitén, men jag håller tummarna för att Storsjöcupen 2016 kommer att bli en lika stor succé, som den varit under en mängd år nu. Det är ett oerhört viktigt evenemang för Östersund och Jämtland, både sportsligt och ekonomiskt.

Jag avslutar med att önska alla läsare av Fotbollz ett riktigt Gott Nytt Fotbollsår 2016!

 
4 Kommentarer:
Gäst: Opeit skrev | 15 Feb 2016 - 13:32
Det finns lite krumelurer i huvet på herrn, rykten/sanningar säger att du lämnade cupen av helt andra orsaker än vad som skrivs här.
0
Gäst: opebo skrev | 4 Jan 2016 - 15:53
Vill positivt kommentera Jimmy Anjevalls trevliga skrivning om Opes damer idag 4/1, men det gick ju inte där. Verkar som om Ope kan bli riktigt heta i år! Hoppas andra föreningar kommer med sin info.
1
Gäst: Wazza skrev | 30 Dec 2015 - 17:22
Jättebra skrivet Per. Och tack för i år. Men ................om Giffarna varit ditt lag i 50 år så kan du väl inte byta bara för att dom möter ÖFK!!!
5
Gäst: Pepp skrev | 30 Dec 2015 - 10:50
Intressant och relevant sammanfattningar 2015. Gott nytt år till dig också Per!
2
 
Sök på fotbollz.se
   
  Kval till Sv. cupen Frösö IF - IFK Östersund 0-3 (0-2)  
  Idag - 00:00  
 

IFK vann kvällens drabbning Kval till Svenska Cupen, möter vinnaren Ope IF-Ytterhogdal nästa helg

 
  Läs mer...  
 


 
  Obegripligt - Uppdrag Granskning  
  av Haldo Jonsson | Igår - 18:33  
 

Bildresultat för restaurangen fotbollz.se

Har ni medvetet fört oss bakom ljuset?

Nu klargör Svenska Fotbollsförbundet, att när det gäller elitlicensen 2013 så har ÖFK aldrig varit i farozonen att inte få spela Superettan – oavsett hur det egna kapitalet sett ut. UG visste om detta.

Bilden: Restaurang Hörnsparken. Foto: Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Hallens SK drar sig ur division 5  
  av Hans Wågegård | Igår - 13:54  
  Hallens SK kastar in handduken.  
  Läs mer...  
 


 
  Nu kör vi O'Learys tipset igen.  
  av Klaus | Igår - 07:52  
 

Vi drar igång O'Learys-tipset igen.

Det gäller att inför varje ÖFK-match tippa vilket result det blir och vem som gör ÖFKs 1a mål i matchen, om det blir något.

Du är väl med? Knappen till tipset hittar du till höger på sidan.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 07:43 Lilla Storsjöcupen
21 Mar 2019 - 22:58 Medlemsmötet gav besked
21 Mar 2019 - 18:48 Hur är det ställt med etik och moral hos våra journalister o
21 Mar 2019 - 17:16 ÖFK hedrade downs syndromdagen.
21 Mar 2019 - 09:37 Vilken blåsning?
21 Mar 2019 - 09:34 Nya regler för ungdomsfotboll
20 Mar 2019 - 23:59 DM 1/8 final herr Frösö IF - Ytterhogdals IK 0-2 (0-2)
20 Mar 2019 - 22:09 Det våras för ÖFK
20 Mar 2019 - 18:56 Det här får vi dras med hela säsongen
20 Mar 2019 - 14:06 INFO inför Frösön-Ifk Östersund, Fredag 19,30
20 Mar 2019 - 10:03 Ian Burcnhall imponerade
20 Mar 2019 - 09:49 Daniel Kindberg granskar Uppdrag granskning
20 Mar 2019 - 07:54 Lars Larssons Tankar
19 Mar 2019 - 20:01 Notiser från forumet
19 Mar 2019 - 19:44 Sotirios Papagiannopoulos
19 Mar 2019 - 14:03 Daniel Kindberg svarar
19 Mar 2019 - 10:29 Kommentarer från ÖFK
18 Mar 2019 - 22:24 Ante Strängbys Fack stämmer kommunen
18 Mar 2019 - 22:23 Graham Potter nära knall
18 Mar 2019 - 13:19 Träningsmatch mot Iggesund
 
 
 
Herrar
av: Rolighetsministern | 24 Feb 2019 - 23:30
Färjestad var och scoutade Dogge ig
28
kommentarer
Daniel Kindberg granskar Uppdrag granskning
av Haldo Jonsson | 20 Mar 2019 - 09:49
Lyssna på videon när en trygg och
22
kommentarer
Daniel Kindberg svarar
av Haldo Jonsson | 19 Mar 2019 - 14:03
Allvarliga faktafel i Uppdrag Gra
22
kommentarer
Ante Strängby svarar
av Ante Strängby | 17 Mar 2019 - 19:17
Med anledning av Östersunds kommu
21
kommentarer
Medlemsmötet gav besked
av Haldo Jonsson | 21 Mar 2019 - 22:58
ÖFK:s möte i kväll blev en fulltr
17
kommentarer
Hur är det ställt med etik och moral hos våra journalister och poliktiker?
av Martin Nylander | 21 Mar 2019 - 18:48
Jag uppfattar att jornalister och
 
 
 
 Skrivet den Ons 20 Mar 18:56
fotbollz.se på Facebook