Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2019
- Lämna nytt tips
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
ÖFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- IFK Östersund 2
- Krokom/Dvärsätt IF
- Ope IF
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Frösö IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
Div 3 Damer Tabell Skytteliga
- Bergs IK
- Brunflo FK 2
- Hede/Vemdalen
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund 3
- Järpens IF
- Ope IF 2
- Svegs IK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF 2
- Bergs IK
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund Ungdom
- Järpens IF
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF 2
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

HUR MÅR DAMFOTBOLLEN?
av Per Lagerbäck
Publicerad 19 Okt 2016 - 21:30 

Hur mår damfotbollen?

Nu när vi snart gjort definitivt bokslut för säsongen 2016 har jag en del funderingar inför kommande säsong. Och så här som en staketexpert, som kan gömma sig lite vid tangentbordet, är det ju lätt att tycka saker.

Om vi börjar med distriktets bästa lag, ÖDFF, så måste jag verkligen ifrågasätta hur ledningen där planerat säsongen. Minst 27 spelare har noterats i deras spelartrupp under säsongen, men om man ska tro det tränarna sagt i media kombinerat med de senaste matchtrupperna, så återstår nu bara 13 spelare.

Det tycker jag är pinsamt för ledningen. Det skulle till och med kunna driva laget till nedflyttning, men risken är dock oerhört liten. Att varken Sundsvall eller QBIK skulle förlora ngn fler match, ja QBIK behöver t o m vinna båda, är ett scenario jag inte tror finns. Så ÖDFF:s ledning får nog chansen att planera för ytterligare en säsong i Elitettan. Men, för fasen, planera då betydligt bättre. Ta reda på spelarnas planer och var väldigt aktiva i augusti om det behövs. Denna höst gör inte reklam för föreningen. Jag är inte förvånad över att Leffe Videgren tycks söka sig vidare.

Ope har tagit klivet upp i div 1, för andra gången sedan ÖDFF bildades. Man har en oerhört bred trupp, med stark offensiv, och en defensiv som höll bra i tvåan. Inför nästa säsong behövs dock definitivt några saker.

För det första behöver man förklara för IFK Östersund att de har en spelare i truppen som behövs mer hemma för sitt barns skull. Alternativt så löser Ope och IFK gemensamt med föräldrarna lite barnpassningsproblem. Ope behöver Lisa Landin i ettan. Och inte ska det väl vara självklart att en herrspelare ska gå före en damspelare. Men allt beror förstås på hur Lisa själv känner, men jag hoppas att det löser sig. Skulle Lisa inte vilja satsa vidare, så finns det ett par riktigt intressanta spelare i IFK. Men spelar Lisa vidare, så kan nog Ope lämna IFK ifred.

För det andra så måste Opes ledning vid denna uppflyttning inse att defensiven behöver stärkas. Jenny Hillmo håller för spel i ettan, men det behövs definitivt en lika bra målvakt ytterligare. Kan Heike Lippertz vara ett alternativ? En stark, snabb och styrande mittback anser jag också behövs, liksom en defensiv mittfältare som läser spelet åt båda håll. Förutom dessa tre spelare så behövs inte truppen fyllas på alls tycker jag. Och inga spelare som inte är nästintill givna i en startelva behövs.

Troligen så hamnar Ope i Norra Svealandsserien, efter Assis kvalseger till Elitettan över Bollstanäs. Det innebär att det behövs två lag från Medelpad eller Jämtland norrut, och då bör det bli två Medelpadslag. Ope får då tampas med lag från Dalarna, Uppland, Stockholm, plus Ljusdal och Huge från Gävle.

Sedan hoppas jag innerligt att damsektionen får den uppställning som behövs från huvudstyrelsen för att andralagets lovande spelare ska få husera där de hör hemma, nämligen i tvåan. Föreningen bör absolut slå vakt om alla utvecklingsbara unga spelare som finns under replaget.

KD ramlar ner i tvåan för första gången sedan serierna lades om, och man har de två senaste säsongerna tampats med alldeles för tunna trupper. Jag misstänkte ett tag att föreningen inte skulle orka kämpa vidare, men damsektionens ledande Anders Funseth säger att KD ska satsa även nästa år, att serieseger är målet, och att man så tidigt som möjligt ska kunna lägga fram hur detta ska ske. Vi får vänta och se.

IFK Östersund har gjort en kanonsäsong 2016, och särskilt när man fått ihop laget ordentligt under hösten. Synd att inte dom kunde följa med Ope upp ett steg. Jag vet inte om jag behöver skämmas över det, men jag är osäker på om Kent Persson bestämt sig för att fortsätta eller inte. Oavsett det så borde IFK:s framtid vara god, och rimligen bör de slåss om seriesegern även nästa år. Kanske tappar de någon spelare till ÖDFF och/eller Ope, men laget är starkt ändå. Jag får återkomma med funderingar runt IFK när jag har lite bättre koll.

Häggenås är ett härligt gäng tjejer, med en enorm urkraft som driver allt framåt, nämligen Myggan Handler. Jag hoppas att de är mitt i planeringen för nästa säsong i tvåan. Järpen hoppade tyvärr av spel i tvåan, men jag kan ändå känna lite förståelse för detta, då tydligen många spelare kände sig osäkra.

Avslutningsvis så vet jag att ÖDFF och Ope i ett par omgångar fört diskussion om att t o m slås samman, men jag har ingen aning om detta pågår återigen. Jag är inte odelat positiv till en sådan lösning, om den inte sker med en enorm fingertoppskänsla. Det finns en mängd frågor att lösa, och det ska man absolut inte göra under tidspress. Men visst kan idén kittla lite. Om det mot all rimlig förmodan skulle pågå en sådan diskussion nu, och sammanslagning skulle ske, så tror jag trots allt att det klokaste vore att lämna platsen i Elitettan, och satsa på topplats i ettan istället. Men varje Norrlandslag som lämnar plats för lag söderifrån är ett misslyckande. Kan båda lagen fortsätta, som två självständiga föreningar, under samma tak? Hmm, vete fasen. Nja, grundtipset är naturligtvis att båda lagen fortsätter som tidigare.

 
9 Kommentarer:
Gäst: Per Lagerbäck skrev | 27 Okt 2016 - 23:55
Vad gäller Ope har jag aldrig ngn ambition att skriva opartiskt. I övrigt försöker jag att vara relativt opartisk, men aldrig helt. Jag är en engagerad fotbollsnörd som tycker till om fotboll, ingen journalist. Jag skriver nog alltid en form av partsinlaga, men när det gäller t ex ÖDFF är jag nog en av de mest opartiska här på Fotbollz. Men det håller nog inte alla med om. Och det är alltid bra med debatt om damfotbollen.
6
Gäst: Gäst17 skrev | 27 Okt 2016 - 11:16
Tänk om du Lagerbäck för en gångs skull kunde skriva ett opartiskt inlägg. Jag skulle med nöje läsa det!
6
Gäst: Damfotboll skrev | 21 Okt 2016 - 09:03
@Anna
Bra talat! Hoppas du engagerar dig i en förening, kanske genomföra alla stegen i SvFF utbildningar och bli den välutbildade ledaren som breddverksamheten behöver. Eller varför inte kontakta JHFF och jobba med frågan där! Sen tror jag att mycket handlar om pengar då jag tror att länets föreningar inte direkt badar i kapital...

5
Gäst: Vältalat skrev | 21 Okt 2016 - 08:40
@Anna

Det var tamefan det finaste jag hört sen jag konfirmerades!

Jag tycker att killarna har samma problem även om det ser bättre ur där.
9
Gäst: Per Lagerbäck skrev | 21 Okt 2016 - 06:51
Jag försökte att "lägga mig i" det privata så lite som möjligt. Jag vill bara sätta fingret på att ingen av föreningarna borde ta något för givet, beroende på vilket kön spelaren har. Självklart är beslutet en privatsak, men ansvaret att ev stötta ligger inte mer på Ope dam än IFK herr. Eller?
5
Gäst: Schyman skrev | 21 Okt 2016 - 03:01
Vem som skall vara hemma med barnet avgör nog Lisa och Olle själva, utan iblandning av vare sig Per Lagerbäck, Ope eller IFK.
12
Gäst: Anna skrev | 20 Okt 2016 - 23:20
Sällan man kring övergångar i herrfotboll hör diskussioner kring spelarnas familjesituation. "Nej den klubben funkar inte för han har ju barn vet du..." Har vi inte kommit längre än så? Ska vi ärligt diskutera klubbars vilja till barnpassning när vi pratar om "hur damfotbollen mår"? Ja, då har vi lång väg kvar. När fokus är spelarkvalitet, ledarkvalitet och föreningsutveckling då kanske vi hittar en långsiktig lösning på dagens problematik att de flesta som tränar tjejlag är dessa underbara mammor och pappor som ställer upp som ledare för att deras barn ska ha en fritidsverksamhet, för föreningarna har inte råd eller möjlighet till egna utbildade ledare. Sen när tjejerna blir i gymnasieåldern slutar de flesta för plötsligt ställs för höga krav på närvaro på träningar och den insats man ska göra väl där. Då är det plötsligt "inte värt det". HÄR ligger det verkliga problemet anser jag. Hur stärker vi upp föreningar med utbildade och engagerade ledare och hur får vi så många som möjligt att spela så länge som möjligt...och vågar bli så bra som möjligt och ges dom förutsättningarna? Det handlar inte om tidigare elitsatsningar utan mer om att kvalitetssäkra breddverksamheten. Kanske dags för förbundet att tillsammans med alla föreningar arbeta igenom dessa frågor? Tror det skulle bli intressanta forum. Vi måste våga låta våra tjejer bli bra. Då måste man ge dem förutsättningarna redan från början.
25
Gäst: Gissning skrev | 20 Okt 2016 - 22:32
Till "vem?"
Tror Per syftar på Olle H i IFK.
1
Gäst: Vem? skrev | 20 Okt 2016 - 16:52
Skall Lisa gå till IFK?

"För det första behöver man förklara för IFK Östersund att de har en spelare i truppen som behövs mer hemma för sitt barns skull."
0
 
Sök på fotbollz.se
   
  Lars Larssons Tankar  
  av Lars Larsson Stockholm | Idag - 09:58  
 


Östersunds kommun skämmer återigen ut sig.

 
  Läs mer...  
 


 
  IFK Östersund-IFK Umeå 1-1 (1-1)  
  av Staffan Mattsson | Igår - 20:24  
  Stort bollinnehav men "bara" 1-1 för IFK Östersund.  
  Läs mer...  
 


 
  Sex snabba till Ludvig Fritzson inför Örebro  
  av Haldo Jonsson | Igår - 19:02  
 

Ludvig Fritzson tittar tillbaka efter Hammarby och ser fram emot Örebro och så får vi veta vad som gjorde att Graham Potter fattade tycke för Fritzson som fotbollsspelare

 
  Läs mer...  
 


 
  Graham Potter tar över Brighton?  
  av Haldo Jonsson | Igår - 18:57  
 


Graham Potter tar ett steg till i sin karriär och lämnar Swansea för att gå över till Premiel Leagueklubben Brighton!?

Bilden: Daniel Kindberg hälsar Graham Potter välkommen till sin första träning med ÖFK. Det visade sig bli ett suveränt tränarval av Kindberg. Foto: Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 18:34 Nya matcher Div 2/3 herrar
Igår - 17:01 3 sköna poäng borta mot Selånger 2
Igår - 11:03 Marcus Allbäck i Järpen
Igår - 08:43 Tips dammatcher i helgen
17 Maj 2019 - 22:16 Resultat Spelomgång 4 div.4 Jämtland
17 Maj 2019 - 21:44 Nu kan Sotte stiga fram
17 Maj 2019 - 18:31 En stark fyrklöver från Örebro SK
17 Maj 2019 - 14:23 Referat: Ope IF 2 - Häggenås SK
17 Maj 2019 - 14:06 Med Örebro SK i blicken
17 Maj 2019 - 13:07 GIF Sundsvall i ekonomisk kris
17 Maj 2019 - 07:57 Referat: Järpens IF - Offerdals IF
16 Maj 2019 - 23:22 Ope 2 - Häggenås 3-1 (1-0)
16 Maj 2019 - 22:28 Resultat dammatcher div 3 i veckan
16 Maj 2019 - 18:55 Första trissvinsten för Curtis Edwards
16 Maj 2019 - 18:00 Delad pott i hemmapremiären
16 Maj 2019 - 10:51 Alla fotbollsspelare borde läsa detta.
16 Maj 2019 - 08:57 Ås IF - Frösö IF 2 0-3 (0-2)
16 Maj 2019 - 08:05 Lars Larssons Tankar
16 Maj 2019 - 06:00 Alsen 2 - IFK Östersund Ungdom 1-3 (0-0)
15 Maj 2019 - 23:06 Om plattmatcher
 
 
 
Herrar
av: läktaren | 9 Maj 2019 - 07:47
ser en del div 4 matcher, slås av a
24
kommentarer
Hammarby IF - ÖFK 4-0 (3-0)
av Måns Runsten Swärd | 15 Maj 2019 - 00:32
VS Nu med referat av Måns Runsten
16
kommentarer
Referat: Järpens IF - Offerdals IF
av Tim Rehnholm | 17 Maj 2019 - 07:57
Ett varmt och soligt Västjämtland v
12
kommentarer
ÖFK studsade tillbaka i säsongens bästa match
av Agne Svärd | 11 Maj 2019 - 21:54
8
kommentarer
Nya matcher Div 2/3 herrar
av Björn Runsten | Igår - 18:34
Alla länslagen spelar och Alsen tju
7
kommentarer
Jämtkraft Arena klarar inte kraven för UEFA- Licens
av Haldo Jonsson | 12 Maj 2019 - 17:11
Det är SV FF: s licensnämnd som n
 
 Skrivet den Lör 13 Apr 09:37
 
 Skrivet den Ons 15 Maj 00:13
fotbollz.se på Facebook