Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2019
- Lämna nytt tips
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
ÖFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- IFK Östersund 2
- Krokom/Dvärsätt IF
- Ope IF
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Frösö IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
Div 3 Damer Tabell Skytteliga
- Bergs IK
- Brunflo FK 2
- Hede/Vemdalen
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund 3
- Järpens IF
- Ope IF 2
- Svegs IK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF 2
- Bergs IK
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund Ungdom
- Järpens IF
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF 2
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

POTTER GICK VILSE I UPPSTÄLLNINGEN
av Agne Svärd
Publicerad 10 Jul 2017 - 00:15 Uppdaterad 10 Jul 2017 - 00:21

Potter gick vilse i uppställningen

Nja, ÖFK lyckades knappast skrämma varken Galatasaray eller deras miljontals anhängare med söndagskvällens insats mot Jönköpings Södra (1–1).
Det är väl närmast tvärtom; de turkar som följde tv-sändningen från Jämtkraft arena måste ha undrat om det var rätt match som visades; Är dom i rött och svart verkligen våra motståndare på torsdag?
Så illa spelade ÖFK den här gången, tyvärr. Trots att man var 48 klasser bättre än sina motståndare!

Med Saman Ghoddos (avstängd) och Ken Sema (lättare fotskadad) tvingades Graham Potter dribbla om i sin uppställning. Det gick inget vidare, Potter gick faktiskt helt vilse i sina tankar. Det blev, i mitt tycke, ett ytterst obalanserat lagbygge.
Så här: Eftersom ÖFK kom att dominera matchbilden, som väntat (64–36 i bollinnehav, Jönköping gjorde inga som helst försök att försvara sig förrän mitt på egen planhalva) blev mittbackarna Sotirios Papagiannopoulus och Tom Pettersson (som stod uppsatt som vänsterback) bollförare tillsammans med Ronald Mukiibi (högerback som istället opererade på centrala mittfältet). Säga vad man vill om ”Sotte”, Tom och Mukiibi, de har otroligt många fina egenskaper som fotbollsspelare, men de är verkligen inte de mest kreativa gossarna i ÖFK:s trupp. Men de kom att dominera ÖFK:s spel medan lagkaptenen Brwa Nouri, som normalt har en fot i varje planerad ÖFK-attack, trycktes ut till vänster och blev osynlig, Fouad Bachirou klämdes från alla håll och inte visste vart han skulle ta vägen. Detsamma gällde forwardsduon Alhaji Gero och, framförallt, Jamie Hopcutt. Spelövertaget gjorde att Sam Mensiro kom att operera som någon form av högerforward (inte alls hans grej) och till vänster fanns Gabriel Somi (som tappade den vassa AIK-formen lika fort som den kom).
En enkel sammanfattning av den uppställningen blir att 20 utespelare trängdes på, i bästa fall 25 meter! Och i den gröten var det väl egentligen bara Curtis Edwards som tog några löpningar som fick Södras försvarsmur att spricka något.
I övrigt hände – egentligen inte mycket. Det var som att titta på den bekanta uppvärmningsövningen ”kvadraten”, inte så mycket mer.
Det blev heller inte så mycket bättre när Potter gjorde ett par snabba byten i mitten av andra halvlek (Mukiibi mot Johan Bertilsson, Hopcutt mot Ludwig Fritzson, senare även Somi mot Dennis Widgren). Det var fortfarande lika andefattigt.

Matchbilden blev samtidigt ordentligt sönderryckt av ett synnerligen cyniskt motståndarlag. Jönköping kom till Östersund för att rädda det som räddas kunde. Det kunde till och med ha blivit tre poäng men det hade bara varit för mycket.
Värst; målvakten Francisco Marmolejo Mancilla som i den 27:e minuten, uppenbarligen, gjorde sig illa i axeln när han räddade en Mensiro-attack. Mancilla tog sedan varje chans att demonstrera hur ont han hade i sin axel, vänligen omklappad av domaren Kaspar Sjöberg vid varje tillfälle. Jag kräver inte att Sjöberg ska vara någon doktor men någonstans måste det finnas en gräns för vad som kan tillåtas. Antingen kan man spela vidare eller så är smärtan så svår att man måste kliva av. Punkt!
Det här blev till slut rena parodin innan Mancilla gav upp i den 52:a minuten (efter ytterligare fyra minuters uppehåll!).
Hans ersättare, Evgenij Kobozev, var av samma skrot och korn. Han tog varje chans att maska. Det tog en halvtimma innan domare Sjöberg halade upp det gula kortet. Men det bet inte på Kobozev som fortsatte att fördröja spelet varje gång han fick chansen och fick Sjöberg att framstå som en driftkucku.
Det var trist men Sjöberg får skylla sig själv att det hettade till på slutet.
För min del får Jönköping gärna åka ur Allsvenskan (men det kommer inte att ske, det finns några lag som är sämre). Men den här sortens fotboll kan jag vara utan, alla dar i veckan!

Några noteringar;
# Johan Bertilsson fick äntligen göra det han normalt är så bra på, mål! Och det kom precis på det sätt som vi sett honom göra så många gånger tidigare i andra klubbar. Från ingenstans dyker han upp bakom ryggen på sin försvarare och trycker in bollen. Bertilsson smyger alltid under radarn, den här gången gav det utdelning.
# Aly Keita spelade 1–1 med sig själv den här kvällen. En strålande räddning i första halvlek på Jonathan Taminis skott men svagt agerat vid Jönköpings ledningsmål. Keita hade ett offensivt utgångsläge när frisparken slogs men fegade ur och istället för att gå ut och plocka ned den bollen backade han in mot linjen och kom på mellanhand.
# Trissen jag delade ut i matchreferatet (på annan plats) motiverar jag så här: ”Sotte” och Tom belönas för några defensiva insatser av absolut högsta klass, inte för deras offensiva spel. Curtis Edwards får sin tvåa för att att han med sina löpningar och längre passningar bryter ett mönster som i den här matchen blev besvärande statiskt.

Nåväl, nu lägger vi den här matchen till handlingarna och ser fram mot veckans festivitas när ÖFK tar steget ut i Europa. Det blir någonting helt annat, jag lovar!
Välkommen Galatasaray!

 
9 Kommentarer:
Gäst: Planka skrev | 11 Jul 2017 - 09:53
ÖFK behöver helt klart skjuta mer.
Håller med om det.
Sen saknas speeden i anfallen. Farten, löpningarna. Blev alldeles för,stillastående mot Jönköping.
Sen. När ett lag backar hem som J gjorde så måste ÖFK kunna anpassa spelet till det.
Nä, mer tempoväxlingar behövs i spelet.
1
Gäst: Mja skrev | 11 Jul 2017 - 07:48
Jag gissar att Potter har ett ganska gediget underlag när han beslutar att det är bättre att hålla bollen inom laget än att skjuta från distans. Det är med säkerhet inte spelarna som har bestämt spelsättet iaf.

Annars är det nog rätt vanligt att supportrar vill att det ska skjutas mer och gärna i mål. Men hade ÖFK skjutit mer och missat så hade man antagligen velat att dom skulle hålla i bollen mer och värdera sina lägen.
2
Gäst: Efterklok skrev | 10 Jul 2017 - 20:06
Jag tycker absolut att det kan finnas en poäng med att ta fler avslut från distans när motståndarna tryckts ned i eget straffområde som igår. Dels för att flera i ÖFK visat tidigare att de har kan sätta dessa, men också för att det kan bli returer eller studsa på någon försvarare eller liknande. Tar man avslut kan man även lura upp försvaret något så att det kan skapas lägen för instick. Nu blir ÖFK för lättlästa. Mad det sagt tycker jag inte att det ska skjutas hela tiden, grundidén med ÖFKs spel är att hitta bättre lägen genom att kombinera sig fram.
4
Gäst: Mja skrev | 10 Jul 2017 - 15:24
Okej, så varför ska man skjuta från distans om skotten nästan aldrig går i mål?
2
Gäst: Danne skrev | 10 Jul 2017 - 15:04
Galatasaray Är bästa lagen mot öfk.. Galatasaray vinner båda matcerna. Öfk har ingen chans mot Galatasaray
0
Gäst: Full fart framåt skrev | 10 Jul 2017 - 14:01
Spelat fotboll på någon högre nivå har nog ingen här gjort som är inne och skriver. Jag vidhåller att det skjuts för lite från distans, därmed inte sagt att man ska göra det jämt.
Vad gäller Agnes syn på lagutagbingen så är det tränar teamet som känner spelarna bäst.
4
Gäst: Mja skrev | 10 Jul 2017 - 13:47
Jag gissar att ni som klagar på att det skjuts för lite inte har spelat fotboll på någon högre nivå. För att göra mål så måste man ha bollen, då fungerar det inte att skjuta i halvdana eller halvhyfsade lägen. Chansen att sådana skott sitter är väldigt liten. Störst chans att göra mål är när man har bollen själv och det medför även att motståndarna får svårt att göra mål. Superfiffigt!

Men annars är det ett bra tips, skjut mer i mål...
2
Gäst: Full fart framåt skrev | 10 Jul 2017 - 12:37
Jag skulle nog påstå att Agne Svärd går vilse i den här krönikan ordentligt. Något fel på balansen i laget var det inte utan Öfk skapade ganska bra med chanser och skulle förstås vunnit. Två gånger räddar Jönköping på linjen och en gång skruvar sig bollen ut från målinjen. Så nog skapade Öfk chanserna. Däremot så sköt man alldeles för lite från distans, och de gånger man sköt gick bollen meter över mål, inte ovanligt alls i Svensk fotboll . Varför har vi så dåliga skyttar från distans?

Bachirou när ska han skjuta på mål? Spelar ingen roll vilka lägen han.får så passar han. Han hade ett bra tillfälle att skjuta själv men passade!

Öfk saknade boll tempo det gick för sakta och det beror på den nylagda konstgräset. Det krävs nära nog att den drängs i vatten om det ska bli snabbt.
5
Gäst: CC skrev | 10 Jul 2017 - 11:06
Om man skall dyrka upp ett försvar av Jönköpings karaktär, måste spelarna löpa mycket.. Gabriel Somi löpte åtminstone tio gånger utan boll på sin kant. Han fick inte bollen en gång. Ingen såg hans löpningar. Märkligt
13
 
Sök på fotbollz.se
   
  Lars Larssons Tankar  
  av Lars Larsson Stockholm | Idag - 09:58  
 


Östersunds kommun skämmer återigen ut sig.

 
  Läs mer...  
 


 
  IFK Östersund-IFK Umeå 1-1 (1-1)  
  av Staffan Mattsson | Igår - 20:24  
  Stort bollinnehav men "bara" 1-1 för IFK Östersund.  
  Läs mer...  
 


 
  Sex snabba till Ludvig Fritzson inför Örebro  
  av Haldo Jonsson | Igår - 19:02  
 

Ludvig Fritzson tittar tillbaka efter Hammarby och ser fram emot Örebro och så får vi veta vad som gjorde att Graham Potter fattade tycke för Fritzson som fotbollsspelare

 
  Läs mer...  
 


 
  Graham Potter tar över Brighton?  
  av Haldo Jonsson | Igår - 18:57  
 


Graham Potter tar ett steg till i sin karriär och lämnar Swansea för att gå över till Premiel Leagueklubben Brighton!?

Bilden: Daniel Kindberg hälsar Graham Potter välkommen till sin första träning med ÖFK. Det visade sig bli ett suveränt tränarval av Kindberg. Foto: Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 18:34 Nya matcher Div 2/3 herrar
Igår - 17:01 3 sköna poäng borta mot Selånger 2
Igår - 11:03 Marcus Allbäck i Järpen
Igår - 08:43 Tips dammatcher i helgen
17 Maj 2019 - 22:16 Resultat Spelomgång 4 div.4 Jämtland
17 Maj 2019 - 21:44 Nu kan Sotte stiga fram
17 Maj 2019 - 18:31 En stark fyrklöver från Örebro SK
17 Maj 2019 - 14:23 Referat: Ope IF 2 - Häggenås SK
17 Maj 2019 - 14:06 Med Örebro SK i blicken
17 Maj 2019 - 13:07 GIF Sundsvall i ekonomisk kris
17 Maj 2019 - 07:57 Referat: Järpens IF - Offerdals IF
16 Maj 2019 - 23:22 Ope 2 - Häggenås 3-1 (1-0)
16 Maj 2019 - 22:28 Resultat dammatcher div 3 i veckan
16 Maj 2019 - 18:55 Första trissvinsten för Curtis Edwards
16 Maj 2019 - 18:00 Delad pott i hemmapremiären
16 Maj 2019 - 10:51 Alla fotbollsspelare borde läsa detta.
16 Maj 2019 - 08:57 Ås IF - Frösö IF 2 0-3 (0-2)
16 Maj 2019 - 08:05 Lars Larssons Tankar
16 Maj 2019 - 06:00 Alsen 2 - IFK Östersund Ungdom 1-3 (0-0)
15 Maj 2019 - 23:06 Om plattmatcher
 
 
 
Herrar
av: läktaren | 9 Maj 2019 - 07:47
ser en del div 4 matcher, slås av a
24
kommentarer
Hammarby IF - ÖFK 4-0 (3-0)
av Måns Runsten Swärd | 15 Maj 2019 - 00:32
VS Nu med referat av Måns Runsten
16
kommentarer
Referat: Järpens IF - Offerdals IF
av Tim Rehnholm | 17 Maj 2019 - 07:57
Ett varmt och soligt Västjämtland v
12
kommentarer
ÖFK studsade tillbaka i säsongens bästa match
av Agne Svärd | 11 Maj 2019 - 21:54
8
kommentarer
Nya matcher Div 2/3 herrar
av Björn Runsten | Igår - 18:34
Alla länslagen spelar och Alsen tju
7
kommentarer
Jämtkraft Arena klarar inte kraven för UEFA- Licens
av Haldo Jonsson | 12 Maj 2019 - 17:11
Det är SV FF: s licensnämnd som n
 
 Skrivet den Lör 13 Apr 09:37
 
 Skrivet den Ons 15 Maj 00:13
fotbollz.se på Facebook