Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
ÖFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- IFK Östersund 2
- Krokom/Dvärsätt IF
- Ope IF
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Frösö IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
Div 3 Damer Tabell Skytteliga
- Bergs IK
- Brunflo FK 2
- Hede/Vemdalen
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund 3
- Järpens IF
- Ope IF 2
- Svegs IK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF 2
- Bergs IK
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund Ungdom
- Järpens IF
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF 2
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

HÄR SLOG BLIXTEN NED PÅ SAMMA STÄLLE I TOLV ÅR
av Agne Svärd
Publicerad 11 Jul 2017 - 20:09 Uppdaterad 11 Jul 2017 - 20:09

Den vanligaste frågan jag möter inför torsdagens supermatch på Jämtkraft arena; Har ÖFK någon chans att vinna mot Galatasaray?
Mitt raka svar: Javisst!

Jag har sett Galatasaray i motsvarande sammanhang tidigare. En sen oktoberkväll för snart 20 år sedan (1998) gästade den turkiska storklubben Lerkendal i Trondheim. Det handlade om gruppspel i Champions league och det gick inget vidare, inte alls. Hemmalaget Rosenborg vann med 3–0!
Galatasaray är bara en i raden av ett 30-tal europeiska storklubbar av varierande dignitet som misslyckats i Trondheim. Läs gärna tröndernas imponerande resultatsvit under en dryg tioårsperiod, från mitten av 1990-talet och fram till 2007, och medge att förhoppningarna stiger, åtminstone en aning: Besiktas 3–0, Blackburn 2–1, Legia Warszawa 4–0, Panathinaikos 3–0, IFK Göteborg 1–0, Juventus 1–1, MTK Budapest 3–1, Olympiakos 5–1, Porto 2–0, Real Madrid 2–0, Club Brügge 2–0, Galatasaray 3–0, Athletic Bilbao 2–1, Feyenoord 2–2, Borussia Dortmund 2–2 (3–0-seger borta!), Boavista 2–0, Bayern München 1–1, Paris SG 3–1, Helsingborg 6–1, Bayern München 1–1, Juventus 1–1, Celtic (med Henke Larsson och Johan Mjällby) 2–0, Inter 2–2, Ajax (med Zlatan) 0–0, Lyon 1–1, Arsenal (med Fredrik Ljungberg) 1–1, Panathinaikos 2–2, Olympiakos 1–1, Valencia 2–0, Benfica 2–1.
Man påstår ju att blixten aldrig slår ned två gånger på samma ställe. Det stämmer inte, på Lerkendal slog den ned flera gånger varje höst – i tolv år!

Jag såg nästan alla de här matcherna på plats (samt ett antal matcher som Rosenborg förlorade men de var inte många) och jag vet att det går att skaka dom stora elefanterna. Rejält dessutom.
Nu kanske vi inte kan jämföra Rosenborg och ÖFK rakt över disk. Trönderna hade under den perioden ett fantastiskt lagbygge, och dit har ÖFK ännu inte nått, deras resa har egentligen bara startat.
Men likheter finns.
Precis som ÖFK i dag gärna vill äga bollen så kontrollerade Rosenborg sina matcher med ett stort bollinnehav men där det gick betydligt snabbare i planens längdriktning än vad det gör för ÖFK. Stundtals bjöds en närmast besinningslös offensiv. Karismatiska och skickliga tränare har också haft stor betydelse för framgångarna, Nils Arne Eggen, Norges i särklass främste fotbollsideolog (och mycket annat,) styrde Rosenborg med järnhand under storhetstiden och Graham Potters betydelse för ÖFK känner vi alla till.

ÖFK:s största fördel på torsdag (precis som det varit för Rosenborg trots att deras matcher spelats lite senare på hösten): Man är mitt i hetaste serieperioden, tävlingstempot finns på plats, medan Galatasaray fortfarande har en hel månad kvar till starten av Süper Lig (11 augusti) med allt vad det innebär.
Men jag ser ytterligare några faktorer som talar ger små ÖFK-plus:
# Underlaget. Galatasarays spelare har garanterat minimal erfarenhet av konstgräs.
# Arenan. ÖFK hälsar välkommen till en lilleputtanläggning i de här sammanhangen, långt ifrån de jättearenor som Galatasaray vanligtvis uppträder på.
# Vädret. Vi ska, enligt prognosen, bjuda på jämtländsk sommar när den är som allra sämst. Torsdagskvällen kommer definitivt inte att påminna om vardagen i Istanbul, inte ens i närheten...
# Underskattning. Turkarna är dåligt pålästa och söndagens tv-sända ÖFK-möte med Jönköpings Södra gjorde dem garanterat inte så mycket klokare. (Det förvånade mig alltid när den ena storheten efter den andra gick bort sig på Lerkendal, ingen visste vad som väntade trots att det hela upprepades höst efter höst i så många år, man struntade i läxan).

Så varför skulle inte blixten kunna träffa även Jämtkraft arena…?

Några noteringar;
# Nytt ”gräs” och tre meter bredare plan, 16.000 kvadratmeter grus har justerats och asfalterats och södra ståplatsläktaren har fått 1.300 sittplatser. Det är de största förändringarna i den snabbrenovering som vidgåtts Jämtkraft arena under sommaren. Kostnaden så här långt, enligt kommunen, är någonstans mellan 10 och 11 miljoner kronor. Den summan lär fördubblas när norra ståplats byggs om senare i sommar. Räkna med nya protester där arenautvecklingen ställs mot uteblivna kultursatsningar och färre dagisplatser.

# Galatasaray kommer till Östersund strax efter lunch på onsdagen. Med på resan från Istanbul finns 63(!) personer. Deras högkvarter under tiden i Östersund är förlagt till Quality Hotel Frösö Park.

# Galatasarays spelartrupp värderas till 837 miljoner kronor, ÖFK:s till 76 miljoner. Bara målvakten Fernando Muslera (90 landskamper för Uruguay) är värd mer än den samlade ÖFK-truppen, 106 miljoner (allt enligt hemsidan Transfermarkt. com). Jag har sett sådana värderingar tidigare men när den spanske domaren Juan Martinez Munuera blåser till avspark har dom ingen betydelse!

# Det turkiska storlaget har också stor överlägsenhet när det gäller landslagserfarenhet, 519 A-landskamper jämfört med ÖFK:s 14! (Då kan man väl räkna bort Wesley Sneijders 131 kamper, holländaren finns, enligt uppgift, inte med på resan till Jämtland.) Men precis som med pengarna här ovan, siffrorna betyder inte mycket på torsdag kväll.

# Även AIK och IFK Norrköping spelar i Europa leagues andra omgång på torsdag. AIK reser till Bosnien för att möta Zeljeznicar medan IFK Norrköping har hemmamatch mot Trakai från Litauen. Ser lite mera bekvämt ut än Galatasaray, trots allt.

 
20 Kommentarer:
Gäst: Ja skrev | 12 Jul 2017 - 15:37
då går det inte att skylla på det geografiska läget, eller hur?
0
Gäst: Men skrev | 12 Jul 2017 - 15:36
vi får väl se hur det är ställt med SOLIDARITETEN till hösten, blir ett ödesår för alla socialdemokratiska politiker.
0
Gäst: Självklart skrev | 12 Jul 2017 - 15:32
kan man inte kräva för mycket av dom styrande i en så liten kommun, man borde ju räkna med att euforin tar överhanden. Gärna solidaritet men det geografiska avståndet avgör.
0
Gäst: Erdogan skrev | 12 Jul 2017 - 15:09
Vet inte om det är allvarligt menat att försöka göra ner ÖFK
Men det finns en poäng i att Turkiet inte är den mest humanitära staten i världen
Men att ÖFK skulle ta ställning till det känns lite långsökt.
Vare sig det skulle ge minus eller pluspoäng.
Men JK Arena är såklart i morgon en attraktiv skådeplats
2
Gäst: Kanske skrev | 12 Jul 2017 - 14:42
är det så att man inte kan kräva av klubben att det ska tänkas utanför boxen, vilket en och annan Kurd skulle vilja, med all rätt. Självklart är det så att ingen, absolut ingen kräver att någon politiker inom högersvängen ska tänka till. Men sen då?
0
Gäst: Klättermus skrev | 12 Jul 2017 - 13:21
Men käre Klas vem är du som gör ner andra, på vilket sätt gör man bort sig om man utifrån Östersunds FKs värdegrunder bedömer klubben i enskilda sammanhang likväl som motdtåndare som i detta sammanhang. Är allt ett spel för gelleriet?
0
Gäst: Klas skrev | 12 Jul 2017 - 13:17
Komiskt märkliga kommentarer nedan... Att gnälla över att öfk inte står för sin värdegrund för att man möter ett lag från Turkiet? Når du uttalar dig så så är det ju självklart att du har koll på Galatasaray värdegrund, vilka ställningstagande de tar och vilket arbete de gör? Eller ska Galatasaray diskvalificeras för att de kommer från Turkiet? Även om de skulle ev skulle kunna aktivt driva frågor i Turkiet för att förbättra?

Jag vet inte vad du tycker om dig själv fullfartframmåt, men just nu gör du bort dig massivt
8
Gäst: Men skrev | 12 Jul 2017 - 10:50
Va fan, bråkar PK-maffian inbördes. Nä fram för fler banderoller.
0
Gäst: Dennis skrev | 12 Jul 2017 - 10:28
Jag fick alltså inget svar på vad öfk gjort för att tumma på sin värdegrund? Inte heller fick jag någon redogörelse för vad öfks värdegrund är....

Men gnälla om oväsentligheter kan du göra.
9
Gäst: Full fart framåt skrev | 12 Jul 2017 - 10:24
Det är inte supportrarna jag talor om! Läsförståelse. Ni får tycka vad ni vill men att möta ett lag som kommer från Turkiet som är en stenhård diktatur kolliderar absolut med Öfks så kallade värdegrund. Till råga på allt blir det en midag på arctura för klubbarna och lagledningen, även kommunen kommer delta om jag inte minns fel. I Turkiet som inte är ett rättssamhälle utan det sitter tiotusentals fängslade står de med mössan i hand. Vilja för- ade syltryggar!
0
Gäst: Dennis skrev | 12 Jul 2017 - 10:09
På vilket sätt tummar öfk på värdegrunden? Kan inte du också redogöra för ÖFKs värdegrund? I stora drag handlar det väl om att alla har samma värde? Varför skulle då Galatasaray med supportrar vara värda mindre i öfks ögon?
9
Gäst: Lotten skrev | 12 Jul 2017 - 09:56
Man har väl knappast valt motståndet själv?

Idrott och politik hör väl inte direkt ihop.

2
Gäst: Full fart framåt skrev | 12 Jul 2017 - 09:50
Men varför tumma på värdegrunden? Det är så här att det är en pr grej som ser bra ut utåt! Det här sänker Öfks trovärdighet. Blir det nån manifestation mot diktaturen i Turkiet?
0
Gäst: Men skrev | 12 Jul 2017 - 09:41
tydligen har man järnkoll på kommunpolitiker.
0
Gäst: Mja skrev | 12 Jul 2017 - 09:37
Det kan också vara svårt för fotbollsklubbar att välja regering...
6
Gäst: Dennis skrev | 12 Jul 2017 - 09:31
Kan ju vara svårt att välja motstånd dock eller?
9
Gäst: Full fart framåt skrev | 12 Jul 2017 - 09:25
Där sprack mantrat om alla människors lika värde! Öfks värdegrund tillämpas inte den här gången, hur kan man med Öfks så kallade värdegrund möta ett lag som kommer från en av Europas värsta diktaturer?
Ingen har jag sett reagerar på de! Sportredaktionen på mittmedia tycker att det här är märkvärdigt och stort. Nu ifrågasätter man ingenting. Nu åker man väl ut till flygplatsen och står med mössan i hand. Det är ruttet.
1
Gäst: Smörklicken skrev | 11 Jul 2017 - 21:14
Facit kommer Agne, önskar jag hade fel. Turkarnas målvakt är högre värderad än hela truppen i ÖFK, en liten hint kanske.
0
Gäst: Agne Svärd skrev | 11 Jul 2017 - 20:55
Hej Smörklicken. Nja, nu tog du väl ändå i och backade bandet ytterligare några tiotal år. För all del, jag var med även då! Såg bland annat MFF:s finalmatch mot Nottingham i Europacupen (föregångaren till Champions league) på plats i München 1979 (och sedan råkade jag hamna mitt i engelsmännens guldparty på hotellet där jag bodde...) Men när Rosenborg genomförde sin ?bragder? var den nya tiden redan här, pengarullningen var i full gång. Bland de pelare som lämnat Lerkendal med en något längre näsa än när de kom finns Buffon, Robben, Zlatan och Thierry Henry. För att nu nämna några...Mvh
14
Gäst: Smörklicken skrev | 11 Jul 2017 - 20:39
Gillar dina deviser Agne, den fräscha uppriktigheten och sättet att på ett kunnigt sätt skriva om ÖFK och fotboll. Men här du inte bara lite fel, personligen minns jag MFF och IFK Göteborg erövra europa på stenåldern. Det är andra tider nu, skillnaden är enorm, vansinnigt enorm.
0
 
Sök på fotbollz.se
   
  Kval till Sv. cupen Frösö IF - IFK Östersund 0-3 (0-2)  
  Idag - 00:00  
 

IFK vann kvällens drabbning Kval till Svenska Cupen, möter vinnaren Ope IF-Ytterhogdal nästa helg

 
  Läs mer...  
 


 
  Obegripligt - Uppdrag Granskning  
  av Haldo Jonsson | Igår - 18:33  
 

Bildresultat för restaurangen fotbollz.se

Har ni medvetet fört oss bakom ljuset?

Nu klargör Svenska Fotbollsförbundet, att när det gäller elitlicensen 2013 så har ÖFK aldrig varit i farozonen att inte få spela Superettan – oavsett hur det egna kapitalet sett ut. UG visste om detta.

Bilden: Restaurang Hörnsparken. Foto: Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Hallens SK drar sig ur division 5  
  av Hans Wågegård | Igår - 13:54  
  Hallens SK kastar in handduken.  
  Läs mer...  
 


 
  Nu kör vi O'Learys tipset igen.  
  av Klaus | Igår - 07:52  
 

Vi drar igång O'Learys-tipset igen.

Det gäller att inför varje ÖFK-match tippa vilket result det blir och vem som gör ÖFKs 1a mål i matchen, om det blir något.

Du är väl med? Knappen till tipset hittar du till höger på sidan.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 07:43 Lilla Storsjöcupen
21 Mar 2019 - 22:58 Medlemsmötet gav besked
21 Mar 2019 - 18:48 Hur är det ställt med etik och moral hos våra journalister o
21 Mar 2019 - 17:16 ÖFK hedrade downs syndromdagen.
21 Mar 2019 - 09:37 Vilken blåsning?
21 Mar 2019 - 09:34 Nya regler för ungdomsfotboll
20 Mar 2019 - 23:59 DM 1/8 final herr Frösö IF - Ytterhogdals IK 0-2 (0-2)
20 Mar 2019 - 22:09 Det våras för ÖFK
20 Mar 2019 - 18:56 Det här får vi dras med hela säsongen
20 Mar 2019 - 14:06 INFO inför Frösön-Ifk Östersund, Fredag 19,30
20 Mar 2019 - 10:03 Ian Burcnhall imponerade
20 Mar 2019 - 09:49 Daniel Kindberg granskar Uppdrag granskning
20 Mar 2019 - 07:54 Lars Larssons Tankar
19 Mar 2019 - 20:01 Notiser från forumet
19 Mar 2019 - 19:44 Sotirios Papagiannopoulos
19 Mar 2019 - 14:03 Daniel Kindberg svarar
19 Mar 2019 - 10:29 Kommentarer från ÖFK
18 Mar 2019 - 22:24 Ante Strängbys Fack stämmer kommunen
18 Mar 2019 - 22:23 Graham Potter nära knall
18 Mar 2019 - 13:19 Träningsmatch mot Iggesund
 
 
 
Herrar
av: Rolighetsministern | 24 Feb 2019 - 23:30
Färjestad var och scoutade Dogge ig
28
kommentarer
Daniel Kindberg granskar Uppdrag granskning
av Haldo Jonsson | 20 Mar 2019 - 09:49
Lyssna på videon när en trygg och
22
kommentarer
Daniel Kindberg svarar
av Haldo Jonsson | 19 Mar 2019 - 14:03
Allvarliga faktafel i Uppdrag Gra
22
kommentarer
Ante Strängby svarar
av Ante Strängby | 17 Mar 2019 - 19:17
Med anledning av Östersunds kommu
21
kommentarer
Medlemsmötet gav besked
av Haldo Jonsson | 21 Mar 2019 - 22:58
ÖFK:s möte i kväll blev en fulltr
17
kommentarer
Hur är det ställt med etik och moral hos våra journalister och poliktiker?
av Martin Nylander | 21 Mar 2019 - 18:48
Jag uppfattar att jornalister och
 
 
 
 Skrivet den Ons 20 Mar 18:56
fotbollz.se på Facebook