Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
ÖFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- IFK Östersund 2
- Krokom/Dvärsätt IF
- Ope IF
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Frösö IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
Div 3 Damer Tabell Skytteliga
- Bergs IK
- Brunflo FK 2
- Hede/Vemdalen
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund 3
- Järpens IF
- Ope IF 2
- Svegs IK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF 2
- Bergs IK
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund Ungdom
- Järpens IF
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF 2
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

ATT SKAPA OSÄKERHET OCH TA BORT GLÄDJE HOS UNGA FOTBOLLSTJEJER
av Per Lagerbäck
Publicerad 25 Jun 2013 - 19:53 Uppdaterad 25 Jun 2013 - 21:06

Nu är det dags igen. Ett gäng engagerade fotbollstjejer, 16 st från Jämtland/Härjedalen, ska till fotbollsläger i Halmstad, och träna och spela mot tjejer från övriga landet. Det är naturligtvis något de verkligen ser fram emot, och absolut inte vill missa. Veckan innan genomförs en annan av de stora höjdpunkterna i deras, och många andras, fotbollsliv. Nämligen Storsjöcupen. Det skulle bli ett par av de roligaste veckorna i deras liv. Nu är det högst tveksamt om det blir så i år.

Först när jag läste JH-ledarnas brev till klubbarna/tjejerna tyckte jag att hållningen var onödigt negativ, men ändå ganska ok. Det står såhär:"Vi rekommenderar, för att tjejerna ska få en så bra chans som möjligt att prestera och ha roligt i Halmstad, att de spelar begränsat i början av veckan eller inte alls." Sedan har jag från föräldrar, ledare och från ett par andra håll hört att det inte bara är det skriftliga som förmedlats. Ordet "rekommenderar" har tydligen fallit bort när saken tas muntligt, och flera av tjejerna känner sig underförstått hotade att inte spela i Storsjöcupen, för att inte drabbas av mindre positiv behandling efteråt. Och naturligtvis törs de inte står för den känslan inför JH-ledarna. Notera att jag skriver att de känner sig hotade, inte att de är hotade.

Det har skapat ett antal ledsna, oroliga och osäkra fotbollstjejer. Är det en bättre uppladdning för Halmstad. Brist på glädje, osäkerhet och kanske till och med rädsla kan inte skapa modiga och trygga spelare. Men det kanske inte är meningen att de ska känna sig trygga.

Dessutom, vid vilka andra tillfällen i fotbollssammanhang anser man att vila veckan före en viktig turnering eller liknande är det bästa? Oavsett om det är VM eller ett vanligt cupdeltagande. Det självklara då är intensiva förberedelser med träningar och matcher veckan innan. Det vore intressant att veta hur ledarna skulle ha planerat förberedelserna, om de förfogat över tiden veckan innan själva. Knappast med vila. Troligen med minst en träningsmatch.
Jag vet inte heller om dessa ledare tänker hela vägen, för här hindrar man dessutom alla de tjejer som INTE tagits ut till Halmstad att få en optimal upplevelse av Storsjöcupen. I vissa fall kan det till och med innebära att dessa övriga 15-åriga tjejer INTE heller får spela Storsjöcupen, eftersom det inte finns tillräckligt många spelare kvar i laget. Nu tror jag att de lag som hade kris på spelare har löst det på olika sätt, men upplevelsen av Storsjöcupen blir ändå väldigt annorlunda för dessa spelare, varav också flera hade hoppats på deltagande i Halmstad.

Men kan nu inte dessa Halmstadsuttagna tjejer spela Storsjöcupen ändå? Jo, naturligtvis kan de det, om de stöttas av föräldrar och klubbledare. Men frågan är om de törs. Trots att de vill. Men de borde inte sättas i denna pressande situation alls. Det skulle kunna undvikas om ledare på olika nivåer litade på varandra och stöttade tjejerna att på klokaste sätt kunna såväl delta i Storsjöcupen som på Halmstadslägret. Och då på ett sätt som är bra för dem själva och inte sätter andra tjejer i en icke önskvärd situation.

Jag hoppas att JH-ledarna nu istället förmedlar till sina tjejer att ett begränsat spelande i Storsjöcupen till och med kan vara den bästa förberedelsen inför Halmstadlägret. Och om ledarna är kloka, så bör de också skriftligen och muntligen garantera spelarna att de INTE drabbas av repressalier, om de deltar i Storsjöcupen.

Till sist vet jag att jag är part i målet. Jag är engagerad i Storsjöcupen och önskar att de lokala lagen ska visa vilken bra klass vi har på spelare här i distriktet. Men det tycker jag borde vara alla fotbollsintresserades mål. Och jag vet också att den tjej som eventuellt skadar sig under Storsjöcupen skulle vara oerhört ledsen, och kanske då ångrar sitt deltagande. Men hon skulle inte vara mindre ledsen om hon skadades i en seniormatch i t ex Div 2 denna vecka. JH-ledare brukar rekommendera sina tjejer och klubbledare att de ska spela seniorfotboll, där skaderisken är betydligt större än i Storsjöcupen. Detta eftersom matchtiden är dubbelt så lång.

 
16 Kommentarer:
Gäst: Ope pressar flickorna att vara med (eller inte all skrev | 30 Jun 2013 - 14:57
Läste precis vad Ope ställer för "krav" på sina spelare som ev blir uttagna till Halmstad.

"Skall man vara med så är man med HELA veckan inte bara de första dagarna".
http://www.laget.se/OPEIFF98/News/3047306/Storsjocupen-2013

Stackars flickor som kanske inte får en rättvis chans att spela med de bästa 15åringarna i Sverige.
0
Gäst: Niklas, skrev | 27 Jun 2013 - 15:58
Dessa spelare spelar i seniorserier men hade man spelat i ungdomsserier för motsvarande ålder så hade man nog dominerat, se bara att Ope vinner och får representera JH i Mästarcupen. Ett nog så bra betyg...

I övrigt håller jag med om att bredden är för liten.


Kanske ÖDFF skulle 'hota' med att dra igång egna ungdomslag,igen, så det blir fart på andra föreningar. Precis som det hände när ÖFK startade sina ungdomslag. Men ÖDFF verkar få svårt att få fäste bland andra föreningar. Se på ÖP/LT som 'rea'ar ut biljetter till ÖDFFs matcher, tar de aldrig slut eller är det ingen som vill ha dem?

Hade ÖDFF spelat i superettan (för damer) så hade de säkert fått haft ett eget U21-lag eller vad det finns för motsvarande bland damerna.
0
Gäst: Niklas skrev | 27 Jun 2013 - 15:42
8 spelare ifrån Ope
Inte bra
Att en klubb har så många spelare med
Det visar att bredden är alldeles för dålig i länet med tanke på att Ope inte dominerar de serier dessa spelare spelar i.med 8 spelare borde de dominera fotbollen i norrland.Men det är ju inte lätt att bevisa det eftetsom man väldigt sällan provar på spel utanför länet
vart är IFK BRUNFLO.FRÖSÖN och de övriga
0
Gäst: Stefan Lovén fd dfk F92 samt ungdomsledare skrev | 27 Jun 2013 - 14:32
Håller med både Per o F98 dfk. Klart man inte kan spela hela cupen o sen åka till Halmstad för att prestera på topp. Det är tufft där nere både psykiskt o fysiskt. Sen ska man tycka fotboll är skoj när man kommer hem igen.
Men visst kan man spela i början på veckan. Vi F92 hade "träningsförbud" 3 dagar innan. Det räckte helt klart.. Prestera riktigt bra faktiskt. Ca 50% av dem spelar fotboll än idag oxå sist jag kolla.
Sen måste dfk ut mer i lagen själva o inte bara kalla in ungdomsledarna på nån träff här o där. Ut o diskutera spelarnas utveckling i lugn o ro med 1 lag åt gången, samt föra sådana här diskussioner då oxå så slipper man komma på kollisionskurs. Inte många många kvällar på 3 år man behöver undvarar om hälsar på nästan varje lag 1 gång under den tiden.
Det är oxå olyckligt att dfk säger en sak utåt o en annan inåt. Som gjort för konflikt.
Sedan är det olyckligt för just det laget att 8 st från samma lag blir uttagna, men stor kred till föreningen o ledarna som gjort ett bra jobb där.
Det är oxå viktigt att om spelaren själv inte vill spela veckan innan Halmstad så måste man självklart acceptera det oxå.
Hoppas o tror att man kommer visa framfötterna där nere samt man får vara med laget några matcher på cupen oxå i början på veckan utan krav från nåt håll.
Kom ihåg att det är en lite speciell situation just detta år med tiden för Halmstad.
Lycka till o kriga på
0
Gäst: VÅGA SATSA PÅ INDIVIDEN skrev | 26 Jun 2013 - 21:06
Jag vill mer än gärna att någon kan ställa sig upp och säga att de har spelat hela Storsjöcupen och påstå att de är pigga och fräscha efter denna vecka. Självklart ska inte "halmstadspelarna" sitta inne i soffan för att minska skaderisken, men de bör inte heller spela fullt ut i varje match hela Storsjöcupen. Fotboll är inte svart eller vitt.
Det är inte det faktum att de spelar fotboll veckan innan, utan INTENSITETEN i Storsjöcupen som avgör. Det kan innebära 3 matcher på en och samma dag, i skinande sol. Mellan dessa matcher kan det dessutom vara snålt om tid, så spelarna blir tvungna att stanna kvar på Sportfältet. Detta kan vara 2-3 timmar i solen, utan "ordentlig" vila samt ett sämre näringsintag.
Detta är inte optimala förutsättningar för att prestera på toppen av sin förmåga dagarna efter.

Sen går det inte att påstå annat än att Halmstad är den BÄSTA chansen en fotbollsspelare från Jämtland har att visa upp sig för de blågula förbundskaptenerna. Ett starkt intryck i Halmstad kan innebära otroligt mycket för framtida satsning och jag skulle värdera detta högre än att få avgöra en match i Storsjöcupen. Det går inte heller att undvika att säga att Storsjöcupen återkommer VARJE år, Halmstad händer EN gång för dessa tjejer, och det är en otroligt tuff vecka även om man förberett sig på bästa sätt.
0
Gäst: Också anhörig skrev | 26 Jun 2013 - 10:53
Till Per.
Att skriva en krönika som denna utifrån vad man "hört" från någon förälder låter för mig som ett lågvattenmärke. Hoppas att du "hört" dig för även hos spelare och de utpekade ledarna.
Kan det vara så att det är dessa föräldrar som vill att tjejerna ska spela Storsjöcupen och det är därifrån pressen kommer?
0
Gäst: football lover skrev | 25 Jun 2013 - 16:27
Vilken tur för Sundsjö att de fick slå ihop annars kanske inte de haft lag att spela med på Storsjöcupen . Många vinnare i det konceptet .Smart av Ope och Sundsjö .
0
Gäst: Till Per skrev | 25 Jun 2013 - 16:02
Man kan vända på det också.

Man kanske känner press att man måste spela storsjöcupen för annars klarar inte laget sig vidare.

Spelarna är uttagna för att de är duktiga, låt dem vara det...
0
Gäst: Per Lagerbäck skrev | 25 Jun 2013 - 15:09
Jag hejar också på spelaren, och det är via anhöriga till spelarna som jag har hört talas om hur flera mår. Jag tycker att de vuxna ledarna i både klubblag och JH-trupp ska vara tydliga mot tjejerna i att det är de själva som ska bestämma, men också ge dem så bra underlag för sina beslut som möjligt. Jag har ingen allmän koll på hur alla spelare känner, men det jag har hört tyder inte på att trycket kommer från klubbledarhåll.
Ope har tydligen åtta spelare i truppen till Halmstad, och hade enligt de uppgifter jag fått inte klarat att spela Storsjöcupen på egen hand. De har därför gått ihop med Sundsjö i denna åldersklass.
Att jag skriver om att tjejerna bör få garantier mot att inte drabbas negativt beror på att det hos åtminstone en del finns en väldigt tydlig känsla av att de på ngt sätt skulle bli drabbade om de spelar Storsjöcupen.
Och jag tycker lika självklart som flera andra att en spelare ska stå över Storsjöcupen om de så väljer, men det brukar vara väldigt få som gör det, om de inte känner sig pressade till det.
Fotboll ska vara kul! Då blir det fler som utvecklas positivt, och fler som fortsätter att spela upp i åldrarna.

0
Gäst: hejar på spelaren! skrev | 25 Jun 2013 - 14:33
Jag har själv deltagit i Halmstadlägret och varit med i mitt JH lag under de åren, och dragits med dåligt samvete om vem man ska lyssna på under alla år jag spelat fotboll. Är det tränarna, föräldrarna eller jag som har rätt? Men i Halmstad är det 8 fotbollspass under 5 dagar, inget en spelare kanske är van vid i den åldern. Så att spela en turnering innan är nog inte det bästa om man vill orka prestera. Storsjöcupen är återkommande år efter år, Halmstad är en chans spelaren får en gång i livet att åka på. Därför tror jag att rekommendationen att undvika cupen är för SPELARENS skull för att ge den en så bra möjlighet och förberedelse att visa upp SIN bästa sida. Det är inte lätt att som tjej och tonåring att dras åt olika håll av vuxna, och jag tycker att alla vuxna borde se till individen en sådan här gång och vad som är bäst för den när den får chansen att delta i ett distriktslag och visa upp sig inför landslagskaptener. Eller?

Alla tycker alltid att dom har rätt i sådana här frågor men jag tycker att det inte är hela världen om en spelare står över en cup ett år, roligare om en spelare från länet ges en bra chans till att komma med i en landslagstrupp istället!
0
Gäst: Wtf.. skrev | 25 Jun 2013 - 12:52
Halmstad halmstad halmstad...

Hur många av de tejer/killar som åkt till Halmstad fortsätter att spela fotboll och kommer någonstans? Det är alldeles för tidigt för att veta vilka som kommer bli bäst.
Ni får det att låta som att det är de elisatsandes Mecka. I den åldern borde fokus ligga på att få så många som möjligt att spela fotboll.
Det skulle mycket väl kunna vara så att vi får fler elitspelare av att låta dom spela Storsjöcupen istället för att åka till Halmstad.

Låt dom göra både och! Blir dom skadade så är inte det hela världen. Då får någon annan åka. Det viktiga är att dom får välja själva och göra det dom tycker är roligt! Speciellt i ett sådant litet fotbollsdistrikt som JH.
0
Gäst: Once in a lifetime skrev | 25 Jun 2013 - 11:01
Lagerbäck kanske skriver i egenskap av Storsjöcup-general.
Man har kanske fått avhopp av lokala tjej-lag pga får få tjejer tillgängliga?

Jag tycker att man skall ge tjejerna som är uttagna till Halmstad möjlighet att få fokusera sig på Halmstad och ladda batterierna för detta.

Kommer man till Halmstad efter en vecka i solen, för solen skiner ju alltid under storsjöcupen, då är man psykiskt trött och kan inte göra sig själv rättvisa.

De som har haft lag som varit med i storsjöcupen och spelat hela vägen vet att de blir trött i huvud och kropp.

Storsjöcupen spelas varje år, chansen att delta i Halmstad får några 1 gång i livet. Låt dessa få ta den chansen.

0
Gäst: Stackars tjejer! skrev | 25 Jun 2013 - 10:33
Du talar om att det skapat ett antal ledsna, oroliga och osäkra fotbollstjejer. Kan det kanske vara så att det är ledarna i deras klubblag som skapat denna oro, genom att pressa dessa spelare att ställa upp i Storsjöcupen?
Menar du på fullt allvar att lagen som ställer upp i Storsjöcupen inte har tillräckligt med spelare om några tjejer inte spelar?
Har man inte tillräckligt med spelare ens för att spela cup på hemmaplan. Låter mycket konstigt, tycker jag.
Eller kanske det är ett elittänk i klubbarna, där man ser till resultat, och inte till att man får en möjlighet att låta andra spelare få chansen till mer speltid?

Jag har varit på elitlägret själv, och vet hur oerhört slitsamt det är för kroppen under denna vecka.
För att göra sig själv rättvisa så krävs det en bra uppladdning med bl.a. mycket vila, då kroppen tar mycket stryk under denna vecka med många träningar och matcher.

Jag håller dock med dig att hel vila under en hel vecka inte är optimalt, utan visst ska tjejerna träna som vanligt. Men att spela matcher med den skaderisk det innebär, ser jag som ytterst tveksamt.
Att de bästa spelarna i klubben känner en stor press på sig att spela matcher i Storsjöcupen är självklart - men detta är en klubbledarfråga och inte något som tjejerna ska pressas för. Varför kan inte ledarna i dessa lag helt enkelt planera cupen genom att säga till att "de spelare som ska på elitlägret får begränsad speltid", och därmed basta?
Tydliga beslut med tydliga förklaringar. Nej, istället sätter man press på dessa duktiga tjejer genom sitt agerande - mycket tråkigt!!!
Det är så viktigt att vi vuxna ger bra signaler till våra barn - att då klubbledare går ut och gör sina egna, bästa spelare ledsna, otrygga och osäkra ser jag som mycket olyckligt: om vuxna inte kan vara överens eller acceptera det som ges som förslag, skapar vi ledsna, otrygga och olyckliga fotbollsspelare.
Och hur menar du då du skriver att "spelarna ska få skriftliga och muntliga garantier för att spelarna i fråga inte ska få några repressalier". Vad är det för sandlådediskussioner? Menar du på fullt allvar att de ledare vi har för de allra bästa spelarna i distriktet tänker på det sättet? Tror du på fullt allvar att man tillsatt sådana ledare för våra bästa tjejer och killar?
Jag hoppas att du förstår hur illa det ser ut, om du som en av våra större fotbollsprofiler i länet skickar ut sådana signaler som du gör med ett sådant uttalande.

Det kanske inte är så konstigt att vi i J/H inte får fram fler duktiga spelare än vi har, om signalerna från ledarna är att "Halmstadlägret inte är så viktigt".
Till slut, tänk vad synd det är om våra bästa killar, som aldrig får vara med i Storsjöcupen, eftersom Halmstadlägret ligger samtidigt...?????
0
Gäst: Wtf.. skrev | 25 Jun 2013 - 10:14
Vilka tror JH-ledarna att dom är??

Det är inte CL-finalen dom ska villa upp sig inför. Klart tjejerna ska spela Storsjöcupen! Av dom 18 som åker till Hamlstad kommer, hur ledarna än gör, max 5 st spela fotboll om 5 år. Genom att sätta sådan krav sjunker tyvärr det snittet.
0
Gäst: Kpe skrev | 25 Jun 2013 - 09:25
Detta problem är väll inget nytt, så länge jag har aktiv har dessa tjejer knappt fått träna veckan innan de skall till Halmstad. Bra skrivet!
0
Gäst: Anonym skrev | 25 Jun 2013 - 01:53
Mycket mycket MYCKET bra skrivet per. Imponerande. Jag är anhörig till en av dessa drabbade tjejer som ska åka till Halmstad och hon känner precis som du skriver. Härligt att se att någon vågar ta upp problemet och stå upp för flickorna när de inte vågar göra det själv.
0
 
Sök på fotbollz.se
   
  Kval till Sv. cupen Frösö IF - IFK Östersund 0-3 (0-2)  
  Idag - 00:00  
 

IFK vann kvällens drabbning Kval till Svenska Cupen, möter vinnaren Ope IF-Ytterhogdal nästa helg

 
  Läs mer...  
 


 
  Obegripligt - Uppdrag Granskning  
  av Haldo Jonsson | Igår - 18:33  
 

Bildresultat för restaurangen fotbollz.se

Har ni medvetet fört oss bakom ljuset?

Nu klargör Svenska Fotbollsförbundet, att när det gäller elitlicensen 2013 så har ÖFK aldrig varit i farozonen att inte få spela Superettan – oavsett hur det egna kapitalet sett ut. UG visste om detta.

Bilden: Restaurang Hörnsparken. Foto: Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Hallens SK drar sig ur division 5  
  av Hans Wågegård | Igår - 13:54  
  Hallens SK kastar in handduken.  
  Läs mer...  
 


 
  Nu kör vi O'Learys tipset igen.  
  av Klaus | Igår - 07:52  
 

Vi drar igång O'Learys-tipset igen.

Det gäller att inför varje ÖFK-match tippa vilket result det blir och vem som gör ÖFKs 1a mål i matchen, om det blir något.

Du är väl med? Knappen till tipset hittar du till höger på sidan.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 07:43 Lilla Storsjöcupen
21 Mar 2019 - 22:58 Medlemsmötet gav besked
21 Mar 2019 - 18:48 Hur är det ställt med etik och moral hos våra journalister o
21 Mar 2019 - 17:16 ÖFK hedrade downs syndromdagen.
21 Mar 2019 - 09:37 Vilken blåsning?
21 Mar 2019 - 09:34 Nya regler för ungdomsfotboll
20 Mar 2019 - 23:59 DM 1/8 final herr Frösö IF - Ytterhogdals IK 0-2 (0-2)
20 Mar 2019 - 22:09 Det våras för ÖFK
20 Mar 2019 - 18:56 Det här får vi dras med hela säsongen
20 Mar 2019 - 14:06 INFO inför Frösön-Ifk Östersund, Fredag 19,30
20 Mar 2019 - 10:03 Ian Burcnhall imponerade
20 Mar 2019 - 09:49 Daniel Kindberg granskar Uppdrag granskning
20 Mar 2019 - 07:54 Lars Larssons Tankar
19 Mar 2019 - 20:01 Notiser från forumet
19 Mar 2019 - 19:44 Sotirios Papagiannopoulos
19 Mar 2019 - 14:03 Daniel Kindberg svarar
19 Mar 2019 - 10:29 Kommentarer från ÖFK
18 Mar 2019 - 22:24 Ante Strängbys Fack stämmer kommunen
18 Mar 2019 - 22:23 Graham Potter nära knall
18 Mar 2019 - 13:19 Träningsmatch mot Iggesund
 
 
 
Herrar
av: Rolighetsministern | 24 Feb 2019 - 23:30
Färjestad var och scoutade Dogge ig
28
kommentarer
Daniel Kindberg granskar Uppdrag granskning
av Haldo Jonsson | 20 Mar 2019 - 09:49
Lyssna på videon när en trygg och
22
kommentarer
Daniel Kindberg svarar
av Haldo Jonsson | 19 Mar 2019 - 14:03
Allvarliga faktafel i Uppdrag Gra
22
kommentarer
Ante Strängby svarar
av Ante Strängby | 17 Mar 2019 - 19:17
Med anledning av Östersunds kommu
21
kommentarer
Medlemsmötet gav besked
av Haldo Jonsson | 21 Mar 2019 - 22:58
ÖFK:s möte i kväll blev en fulltr
17
kommentarer
Hur är det ställt med etik och moral hos våra journalister och poliktiker?
av Martin Nylander | 21 Mar 2019 - 18:48
Jag uppfattar att jornalister och
 
 
 
 Skrivet den Ons 20 Mar 18:56
fotbollz.se på Facebook