Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
ÖFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan  Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer  Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar  Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam  Tabell Skytteliga
- Häggenås SK
- Krokom/Dvärsätt IF
- Ope IF
- IFK Östersund 2
Div 3 M:a Norrland - Herr  Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Frösö IF Gästbok
- Lillhärdals IF
Div 3 Damer  Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- IFK Strömsund
- Järpens IF
- IFK Östersund 3
- Hede/Vemdalen
- Ope IF 2
- Ope IF 3
- Svegs IK
Div 4 Herrar  Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- Hede IK
- Järpens IF
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
- Alsens IF 2
- IFK Östersund 2
- IFK Strömsund
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

SPÄNNANDE SÄSONG FRAMFÖR OSS
av Per Lagerbäck
Publicerad 4 Feb 2014 - 19:47 Uppdaterad 4 Feb 2014 - 20:22

.

Nu är det dags för nästa fas av säsongsupptakten 2014. Futsalmatcherna är avslutade för seniorerna (men glädjande nog har Opes 15-åriga tjejer och killar tagit sig till SM-slutspel i Göteborg) och nu gäller konstgräs som underlag de närmsta månaderna. Av någon anledning ligger just nu alla de fyra ledande föreningarna på damsidan (ursäkta Myssjö/Oviken) ganska lågt på Fotbollz och i media. Det blir istället upp till oss andra att söka information och spekulera i vad som händer.

Men jag tänkte ändå börja från ett helt annat håll denna gång, och med lite siffror runt krisen med antal lag i seniorfotbollen. Tyvärr blir damtrean en lika krympt serie som förra året, trots att två lag åkte ur tvåan, och jag beklagar verkligen att så få föreningar just nu orkar med att få en seniorverksamhet att fungera. Allra tråkigast är att Brunflo lagt damlaget åt sidan detta år. Och vi saknar helt lag från Ragunda och Bräcke kommuner. Jag önskar att de årgångar som ändå ibland kommer fram skulle öppna för en del återkomster av lite äldre tjejer och att man genom fotbollen skulle kunna få bygder att leva upp. Jag besökte Vemdalen en fantastisk sensommardag 2013 och fick se en match som var välbesökt av engagerade härjedalingar, trots att det var ett andralag från Ope som stod för motståndet. Tyvärr kom jag aldrig iväg på något av de härliga Härjedalsderbyn som spelades, men det märks att fotbollen i Härjedalen fått ett uppsving av att det nu finns två lag där.

Och om jag för en gångs skull tittar på både herr- och damsidan kan jag konstatera att Hede klättrar på herrsidan, och summerar vi herr- och damfotbollen gemensamt så innebär Lillhärdals återkomst att kommunen har fyra herrlag och två damlag i seriespel. Det gör Härjedalen till den kommun i distriktet som behöver lägst antal invånare för att få ihop ett seniorlag säsongen 2014, nämligen c:a 1.700. Berg är nästan lika bra med 1.800, varefter följer Krokom med 2.000 och Strömsund med 2.400. Östersund och Ragunda kommuner behöver båda c:a 2.700 invånare för ett lag, men Östersund har 22 lag och Ragunda två. Sorgebarnet är Bräcke kommun som behöver kommunens alla 6.600 personer för ett enda lag, Bräcke SK:s herrar i div 6. Ta siffrorna med en liten nypa salt, men i stort sett ska dom vara korrekta.

Åter till själva fotbollen. Jag nämnde damtrean, som härligt nog ändå kan bli en riktigt tillspetsad serie detta år med riktiga prestigemöten mellan IFK Östersund och ÖDFF 2. Jag hör från IFK-representanter att man inte uppskattat ÖDFF:s uppträdande i samband med diskussionerna inför 2014, och sannolikt är inte ÖDFF helt nöjda med IFK. Att då dessutom IFK valt samarbete med KD kryddar naturligtvis anrättningen ännu mer. Brunflos utträde ur seriesystemet gör antagligen att det blir dessa två lag som gör upp om seriesegern, men självklart kommer ett lite försvagat Häggenås att utmana, men även Sveg och Strömsund kan i sina bästa stunder kanske kan störa dem något. Vemdalen tror jag inte kommer att utmana topplagen, men kan däremot slå vilket av de andra lagen som helst, medan Berg-Myssjö/Oviken 2 och Järpen nog kommer att sladda lite. Med tanke på krisen med antalet lag är det ju särskilt roligt att Vemdalen och Häggenås klarar att spela vidare. Strömsund och Sveg ska definitivt ha damlag. I praktiken har ju en mängd spelare från tre tidigare damlag i år gått in i ÖDFF:s organisation, nämligen Brunflo, Björnen och Orrviken. Så småningom hoppas jag att de dyker upp igen i egen regi. Sedan hoppas jag inför 2015 på lag från endera Stugun eller Ragunda, Bräcke eller Sundsjö, Alsen eller Offerdal och kanske Hammerdal. Och därutöver någon riktig överraskning.

Väldigt kort kan jag konstatera att jag får revidera min syn på div 2 mellersta Norrland. Alnö tappar några av sina viktigaste spelare samtidigt som Timrå verkar orka satsa på nytt igen. Frösön har nog något riktigt på gång med nya tränare, och stämningen verkar bättre än på länge. Men glöm inte återväxten Frösön! Därutöver har Moliden frivilligt tagit klivet ner i trean. Därför ser jag Timrå som favoriter, utmanade av Frösön, Härnösand och Remsle. Sedan håller jag alla tummar för att Myssjö/Oviken och Ope 2 tar de poäng som behövs för att undvika sista platsen, vilket väl i år borde betyda fortsatt spel i tvåan.

Till sist några ord om kampen mellan ÖDFF, KD och Ope. Ja, nu måste jag nog ta med Ope i denna kamp. Sju härliga nyförvärv från ÖDFF (Cecilia Hallberg, Anna Jonsson, Sandra Nilsson, Tove Modin-Brissler, Ida Högberg, Åse Perman och nu även Lisa Landin enligt säkra källor), och ytterligare några nytillskott borgar för en oerhört intressant säsong för det gamla storlaget.

Just nu skulle jag däremot inte vilja byta med ÖDFF:s ledning. Jag vet inte vad som gjort att så många erfarna spelare väljer att lämna föreningen, men något måste det vara. Och jag förstår inte helt tanken med att ta in så många spelare från div 3 i organisationen, men det kanske kan bli något riktigt bra av det också. Nu har man klart med fem amerikanskor, och enligt uppgift jobbar man på fler. Utifrån detta så är det omöjligt att gissa hur ÖDFF:s säsong kommer att utveckla sig. Det kan bli allt mellan succé och fiasko.

Om KD får behålla alla sina bättre spelare från 2013 och dessutom hittar bra amerikanska spelare så får de nog faktiskt börja att stå ut med ett visst favoritskap, inte bara för att bli bästa jämtländska lag, utan även till seriesegern. Men även här är ju de utländska spelarna ett osäkert kort. Men ett riktigt spännande år kommer det att bli.

På lördag ska jag ta mig till ÖP-hallen för att se de första drabbningarna mellan de tre div 1-lagen i Rodlah Cup. Jag tänker dock inte drista mig till att gissa hur det går, och ännu är det bara kval. KD och ÖDFF ställer bara upp med ett lag var, emedan Ope kvalar med tre lag. Dessutom har Frösön två lag och Myssjö/Oviken ett. Tyvärr ställer inget av div 3-lagen upp. Sök er dit och kolla läget.

 
21 Kommentarer:
Gäst: Per Lagerbäck skrev | 9 Feb 2014 - 15:06
Det är skillnad på supportrar och supportrar.
Och damfotbollen förtjänar att uppmärksammas.
14
Gäst: Nära supporter skrev | 9 Feb 2014 - 03:14
Kan inte du bara lägga ned dina plumpa krönikor & efterföljande kommentarer..
Skulle tro att spelarna bara vill ha lugn & ro efter en jobbig höst.
Att hålla på att baissa oss själva & haussa andra lag fungerar bara som tändvätska åt motståndarlagen.
5
Gäst: Per Lagerbäck skrev | 8 Feb 2014 - 22:03
Till "Mr Un.../Whoops..." stora förvåning kan jag faktiskt erkänna att jag noterade likheten:-), men även ett sådant inlägg är värt att tas delvis på allvar. Och jag hävdar inte att jag är särskilt kunnig, bara tydligt engagerad. Sedan är det helt rätt att det finns andra lag. Tierp är nog fortfarande störst favorit, men jag håller KD och ÖDFF som andrahandsfavoriter. Och det är väl häftigt att jämtländsk damfotboll tar så stora kliv framåt!! Varje seger för ett jämtlandslag mot lag utanför distriktet är något att fira.
1
Gäst: Dam skrev | 8 Feb 2014 - 21:03
Vi kanske skall bli lite realistiska och cola ned oss lite , det finns fler lag än våra tre lag i div1 Norra Svealand !!
2
Gäst: Whoops he did it again skrev | 8 Feb 2014 - 18:25
Meningen om okunskap var direkt kopierad från ditt inlägg!
2
Gäst: Per Lagerbäck skrev | 8 Feb 2014 - 18:00
Det finns en skillnad mellan Ope och KD. Nämligen den att KD satsar på serieseger. Och jag tror att det kan finnas skäl till det också. Men jag accepterar att kallas okunnig likväl:-)
3
Gäst: Mr Unbelievable skrev | 8 Feb 2014 - 17:07
Att göra K/D till seriefavoriter borde endera tyda på okunskap, eller ett önskemål att lägga tryck på K/D:s spelare och ledare.
1
Anders skrev | 8 Feb 2014 - 08:04
Om jag räknar rätt har ÖDFF kvar 2-3 startspelare, KD vet jag inte. Men det är klart att Pär haussar dom och baissar Ope...............................
8
Gäst: Per Lagerbäck skrev | 7 Feb 2014 - 22:54
Tre till fem av Opes nyförvärv startade i ÖDFF:s respektive matcher förra säsongen. ÖDFF har kvar startspelare i nästan samma utsträckning sedan ifjol. Därutöver har ÖDFF nu värvat fem amerikanskor som rimligen bör hålla minst samma klass. Utifrån det bör ÖDFF vara betydligt större favoriter än Ope.
KD har troligen kvar nästan alla startspelare från förra året, och ska krydda dem med ytterligare klasspelare, och de var nästan lika bra som ÖDFF förra året. Visst har Ope sedan tidigare flera duktiga spelare, men inte med erfarenhet av spel på denna nivå. Att då göra Ope till favoriter borde endera tyda på okunskap, eller ett önskemål att lägga tryck på Opes spelare och ledare. Men därmed inte sagt att Ope inte skulle kunna överraska rejält. Chansen finns. Men favoriter till serieseger, icke!
3
Gäst: Dam skrev | 7 Feb 2014 - 21:36
Strax ovanför strecket?? Då innebär det ju att dom antingen vinner serien eller får kriga att hålla sig kvar !!
0
Gäst: Norre skrev | 7 Feb 2014 - 11:02
Tyvärr så fattas det lite krut framåt för att vara i toppen
men strax ovan strecket kommer det nog att bli
0
Gäst: Bob skrev | 6 Feb 2014 - 11:46
Håller med AC, med dom värvningar Ope gjort får dom bära favoritskapet i serien.
3
Gäst: absolut skrev | 5 Feb 2014 - 14:35
Det finns nog inge betonghäckar i ope, bara lite överdriven försiktighet. men det kanske blir ngt riktigt nytt detta år. Hoppas det.
4
Gäst: Hmmm skrev | 5 Feb 2014 - 10:34
Det är nog inte hur man jobbar i OPE som fått alla dessa tjejer från ÖDFF utan det beror nog på Jonne. Det var han som fick tjejernas löften innan han tragiskt gick bort så OPE har Jonne och tacka för dessa tjejer.
7
Gäst: Dam skrev | 5 Feb 2014 - 09:39
Varför får man känslan av att det som händer mellan KD, Ope o ÖDFF känns som en dragkamp som utkämpas framförallt av de sk "styrande " i föreningarna. Ett slag som inte gynnar spelarna och deras utveckling. Om vi övertid skall vara konkurrens mässiga så måste vi ge "våra" spelare chansen till rätt spelmiljö. Just nu känns det bara som Ope jobbar i den riktningen. Laget på planen blir inte bättre än det är på sidan av planen !.
1
Gäst: Star skrev | 5 Feb 2014 - 08:44
Lohse gjorde en ansats med elittänk i Ope dam, men gav upp! Ingen får tydligen sticka ut.
Bort med alla betonghäckar!
7
Gäst: absolut skrev | 5 Feb 2014 - 08:21
Ja, ska Ope nå längre än att hänga kvar måste dom släppa devisen viktigast är att alla trivs. Nu måste man satsa på bästa laget. i alla lägen. Punkt.
5
Gäst: Nice skrev | 5 Feb 2014 - 07:23
vi får se vad det blir av opes satsning
Satsning är inte bara att ha en massa spelare utan det är vad man gör av dessa också
Alla måste ge gärnet också och ställa upp lite mera än vad man gjort förut
Man måste bryta en kultur och gå nya vägar annars hamnar även dessa spelare i den gamla ankdammen där ingen får sticka ut.
3
Gäst: AC skrev | 4 Feb 2014 - 23:02
Med sju nyförvärv från ÖDFF så får Ope helt klart stå ut med favoritskapet.
8
Gäst: Dam skrev | 4 Feb 2014 - 22:28
Helt klart så är det Ope dam som arbetar med en långsiktig tydlighet. Inte så konstigt att dom också får spelarna. Dom andra 2 , njaa . Mycket tveksam till deras satsning ! Ni borde samarbeta för Östersunds bästa, önskar att det skulle gått :)
16
Gäst: Ifk are skrev | 4 Feb 2014 - 21:57
Ifk åker med 2 lag till Sundsvall för att spela McDonalds cup(7manna) i 3 dagar
Det blir ett F18 lag och ett damlag
Synd att det kolliderar med Rodlah
Annars har ifk ställt upp med 2 lag där minst
3
 
Sök på fotbollz.se
   
  Futsal lördag - söndag  
  av Haldo Jonsson | Idag - 09:56  
   
  Läs mer...  
 


 
  Spelschema för allsvenskan nästa år  
  av Haldo Jonsson | Igår - 16:10  
 

ÖFK inleder mot Svenska mästarna

 
  Läs mer...  
 


 
  Ken Sema från start  
  av Haldo Jonsson | 10 Dec 2018 - 23:30  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Tankar av Lars Larsson  
  av Lars Larsson Stockholm | 10 Dec 2018 - 22:57  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
10 Dec 2018 - 16:29 Daniel Kindberg fortsätter som tidigare
10 Dec 2018 - 09:55 ÖFK nära kontrakt med flera spelare
9 Dec 2018 - 23:07 Dystert och märkligt rekord
8 Dec 2018 - 23:20 Ytterhogdal värvar från div 1
8 Dec 2018 - 22:58 Från J/H till Västerbotten
8 Dec 2018 - 11:46 Bara vinster för ÖFK i Swedish Esports League
7 Dec 2018 - 11:57 ÖFK breddar
6 Dec 2018 - 19:13 Hemvändare till ÖFK
6 Dec 2018 - 12:57 Futsal DM lördag
5 Dec 2018 - 10:08 Vem vinner Svenska cupen 2019?
5 Dec 2018 - 10:05 Så här slutar allsvenskan 2019?
5 Dec 2018 - 09:37 Tisdagsmatcher
4 Dec 2018 - 17:00 Inget Häcken för Dennis Widgren
4 Dec 2018 - 16:32 Miljonregn tack vare Ghoddos
4 Dec 2018 - 09:40 Färre som vill jobba ideellt - är det snart krisläge?
3 Dec 2018 - 16:15 Landslagsmän från ÖFK - igen
3 Dec 2018 - 16:13 Svenska cupen är lottad.
2 Dec 2018 - 17:17 Mål av Modou Barrow
1 Dec 2018 - 10:29 Vi minns
29 Nov 2018 - 14:56 Fastställd seriesammansättning - division 1 damer 2019
 
 
 
Herrar
av: Heja Fotboll | Igår - 09:58
Okej. Hahaha. Hängde inte med
Övrigt
av: Stavre | 10 Dec 2018 - 16:13
Offerdal bör skickas till Div
15
kommentarer
ÖFK nära kontrakt med flera spelare
av Martin Nylander - Haldo Jonsson | 10 Dec 2018 - 09:55
Martin Nylander har pratat med Ia
7
kommentarer
Daniel Kindberg fortsätter som tidigare
av Haldo Jonsson | 10 Dec 2018 - 16:29
Efter många turer har nu Niklas J
6
kommentarer
Så här slutar allsvenskan 2019?
av Haldo Jonsson | 5 Dec 2018 - 10:05
Tufft för ÖFK, men....
4
kommentarer
Futsal DM lördag
av Haldo Jonsson | 6 Dec 2018 - 12:57
3
kommentarer
Spelschema för allsvenskan nästa år
av Haldo Jonsson | Igår - 16:10
ÖFK inleder mot Svenska mästarna
 
 Skrivet den Mån 12 Nov 11:30
fotbollz.se på Facebook