Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
ÖFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan  Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer  Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar  Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Gästbok
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam  Tabell Skytteliga
- Häggenås SK
- Krokom/Dvärsätt IF
- Ope IF
- IFK Östersund 2
Div 3 M:a Norrland - Herr  Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Frösö IF Gästbok
- Lillhärdals IF
Div 3 Damer  Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- IFK Strömsund
- Järpens IF
- IFK Östersund 3
- Hede/Vemdalen
- Ope IF 2
- Ope IF 3
- Svegs IK
Div 4 Herrar  Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- Hede IK
- Järpens IF
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
- Alsens IF 2
- IFK Östersund 2
- IFK Strömsund
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

HÖSTSÄSONGEN IGÅNG
av Per Lagerbäck
Publicerad 28 Jul 2014 - 16:01 Uppdaterad 28 Jul 2014 - 16:05

Ibland brukar jag ju ha förmånen att få ett antal ifrågasättande kommentarer, så denna gång tänkte jag sticka ut hakan lite extraJ.

Höstsäsongen har rullat igång i division 1, medan de två serierna därunder fortfarande väntar på första ”höstmatchen”. En sammanfattning av div 1 Norra Svealand kan göras genom att först konstatera att Peter Andersson i ÖDFF har gjort ett bra jobb med sitt nykomponerade lag. Jag har inte tyckt att de imponerat i de matcher jag sett dem, men de vinner sina matcher, och det är ett riktigt styrketecken. Då det inte heller är något annat lag i serien som riktigt imponerat, så tror jag faktiskt att de kan hålla hela vägen till serieseger. Dessutom finns inte heller något riktigt bra lag i Norrlandsserien, mot vilka segraren i Norra Svealand ska kvala mot. Så kanske har Östersund ett lag i Elitettan nästa år.

KD har nu några riktigt vassa individuella spelare. Tabita Chawinga håller individuellt hög klass, och skulle nog spela på en högre nivå. Men frågan är hur hon klarar motgångar. Ope höll henne på mattan i första halvlek, i en fullständigt surrealistisk match förra veckan. Men sedan när hon ges öppningar briljerar hon stort. KD har alltid haft ett vårdat passningsspel, och det är viktigt för dem att fortsätta att ha det som ledstjärna. De har gjort fantastiska resultat sedan början av juni, men de kommer knappast att kunna ta igen ÖDFF:s försprång. Nu har också Angelica Häreby lämnat KD för just ÖDFF. Det skulle förresten inte förvåna mig om Frida Sjöberg kommer tillbaka ytterligare en gång heller. Hon får allt mindre speltid i Sunnanå, och med Madelaine Edlunds återkomst kan det bli ännu mindre.

Kan Härebys övergång till ÖDFF vara ett första tecken på att det är KD:s tur i år. Att drabbas av det ÖDFF drabbades av förra året. Nämligen vantrivsel hos ett antal spelare. Det är nog fortfarande så att det är viktigare att föra samtal med tjejer om hur de tycker att verksamheten fungerar, än vad det är med killar.

Ope har däremot underpresterat å det grövsta. Jag fick mkt påskrivet för att jag baissade och underskattade Ope före säsongsstart. Bevisligen var det tvärtom. Jag trodde för mkt på dem. Jag trodde absolut inte på en topplacering, men att de skulle klara kontraktet, det trodde jag. Det finns dock inte heller något lag som drabbats av så mkt som de drabbades av inför och under denna säsong. Periodvis visar laget att det finns kompetens för denna nivå, men det fattas speed och en riktig ledare på planen. Nu gäller det för styrelsen att skapa framtidstro hos spelarna, oavsett hur det går under resten av denna säsong. Chansen att de ska ta igen de 13 poäng de har upp till strecket är ju inte så stort, så även om de absolut inte ska ge upp den lilla chansen gäller det verkligen att nu ha en Plan B, med stort ”P”. Ope IF kommer att vara de som ska kunna visa att det går att nå framgång med i huvudsak spelare fostrade i Jämtland. Ope kommer alltid att vara det främsta hotet för lagen som för tillfället är bland de bästa i Jämtland. Fortfarande är Opes ungdomsverksamhet väldigt imponerande. Och fortfarande är jag självklart Opesupporter.

Personligen har jag inga problem med att föreningar satsar på många importer, oavsett om de är från andra delar av Sverige, Europa eller världen i övrigt. Det är betydligt bättre än att något lag förväntar sig service från andra föreningar, utan att det finns en överenskommelse runt detta. Men det kommer alltid att finnas personer som retar sig på det. Och jag vidhåller min åsikt om att det vore förkastligt för den jämtländska fotbollsutvecklingen om det inte fanns fler föreningar som strävar så högt man kan nå. ÖDFF har nu också slutat att prata om att övriga föreningar självklart ska stötta dem, och de har även nästan slutat att lägga skuld på spelare som väljer att spela i andra föreningar. ÖFK:s framgångar kom också först efter att de släppt gnället kring hur andra föreningar borde stötta dem. Respektive förening ska satsa på det de tror på, och göra det så bra de kan. Då når vi mest framgångar. Men kanske ÖFK/ÖDFF snart släpper bomben, om att ÖFK tar över damverksamheten. Jag har inga som helst indikationer på detta, men det skulle inte förvåna mig om det händer, nu när ÖDFF också gjort sin kursändring.

Frösön har gått bra i div 2, men nog tycker jag att de förlorat lite onödigt i de två matcher de tappat. Det gäller nu för dem att få igång målskyttet även mot de lite bättre lagen. Då kan det bli uppflyttning. Myssjö/Oviken och Ope 2 har inte lyckats så bra under våren, även om MOIF bet ifrån riktigt bra i början. Nästa år spelar nog båda dessa lag i trean, även om det egentligen bara finns en nedflyttningsplats. Synd för Ope 2, där de unga spelarna verkligen skulle kunna ha nytta av rejält motstånd.

I div 3 är IFK Östersund obesegrade, och är väl därmed favoriter till slutsegern. Men konglomeratet ÖDFF 2/Frösön 2 lurar alldeles bakom. Jag vet inte om det senare laget får ta steget upp om de vinner serien. Men oavsett det så tycker jag det vore roligast om IFK går upp, och egentligen hoppas jag också att de sedan ska stå på egna ben. I Storsjöcupen visade IFK att de har en bättre ungdoms(flick)verksamhet än de troligen någonsin haft. Ska bli intressant att följa dessa spelares fortsatta utveckling. En avslutande upplysning med rötter i div 3. Vemdalen har under våren ett bättre publiksnitt än ÖDFF. Men ÖDFF har ju två hemmaderbyn att se fram emot. Så innan säsongen är slut ligger de nog före Vemdalen. Det är ju derbyna som drar den stora publiken. Och för er som fortfarande inte tror att damfotbollen intresserar så många, kan jag tala om att jumbolaget i damettan, Ope IF, har högre publiksnitt under vårsäsongen än alla herrlag, förutom ÖFK! Så visst är det synd att det inte gått bättre resultatmässigt för Opes damer. Det märks ju vilken potential som finns för intresset runt dem.

ÖDFF är nog tyvärr just nu den enda föreningen som friktionsfritt kan satsa fullt ut på elitspel. Det funkar nog sämre för föreningar i Jämtland med egen ungdomsverksamhet. Jag vet hur ansvariga ofta tvingas huka sig för starka föräldrar till mindre intresserade barn, som (ofta stödda av media) hackar på alla försök till att skapa förutsättningar för de riktigt intresserade spelarna i lägre tonåren. Dessa föräldrar är de som mest håller tillbaka fotbollsutvecklingen, genom att bidra till att verksamheten i ungdomsåldrarna anpassas för mkt till spelare som egentligen inte är så intresserade av att bli bättre fotbollspelare.

Jag är verkligen för att alla ska ges möjlighet att spela fotboll, men inte för att alla ska träna och spela tillsammans. Inom de flesta kulturaktiviteter så har man nybörjarnivåer, där man sedan kan ta kliv vidare i sin utveckling. Men i tävlingsidrotten fotboll ska idag alla vara med samtidigt, utan att egentligen behöva ta något ansvar för sin egen och sina lagkamraters utveckling. Det viktiga är tydligen att alla får vara med i matcher och cuper.

Jag tror att det viktigaste på tjejsidan är att skapa fler vinnarskallar, och att satsa på dem som har talangen att vilja bli bättre. Nämligen de som lägger ner tid och kraft på träningarna, och som är både fysiskt och mentalt närvarande. En lite mer seriös fotbollsträning i de yngsta åldrarna tror jag också på för tjejerna. Rejält tillslag på bollen och förmåga att använda utsidan av pannbenet ska finnas före tolv års ålder hos alla spelare. Det viktiga här är dock att de flesta av föreningarna Frösön, IFK Östersund, Ope, KD och Brunflo inser att det är just dom som ska satsa på sina spelare. De ska inte överlåta det till andra. Men jag tror att denna utveckling sakta är på gång, så mina förhoppningar ökar om att Jämtland åter ska märkas på damfotbollskartan lite mer.

 
14 Kommentarer:
Gäst: Don skrev | 12 Aug 2014 - 02:49
Som även Olle sagt, Pär har helt rätt vad gäller att erbjuda möjligheter för de som verkligen vill satsa. Har insyn i två föreningar och kan säga att det tycks vara fult att vara bra och att vilja sträva efter vinster. Må vara Jante, egen oförmåga eller något annat, men ett är säkert: Vi fostrar inte starka individer för vuxenlivet ifall vi hela tiden är och säkerställer att alla skall ha allt (speltid), även om den egna insatsen inte står i paritet med vad man kräver (med stöd av föräldrarna). Tyvärr är det så att vissa föräldrar till slut drar undan mattan för många fler än behövligt. Fenomenet är att alla skall anpassa sig till de som inte ens vill satsa. Vi måste kunna säkerställa att de som vill testa sina gränser får göra det.Hävdar att tävlandet kan gå hand i hand med breddidrottandet, men vi måste kunna tala om båda delarna öppet. På rätt sätt matchat fortsätter många spelandet fram t.o.m. 17-18 års ålder, då alla fysiska och psykiska egenskaper hunnit utvecklas tillräckligt. Stort antal toppspelare är svårt att få fram, men det är ju för livet vi fostrar våra unga. Det finns många oerhört erfarna och välutbildade tränare i länet, låt dem göra sitt jobb.
0
Gäst: Per Lagerbäck skrev | 1 Aug 2014 - 07:54
Till "smått trött"!
Direkta frågor vill jag gärna svara på. En vinnarskalles egenskaper enligt mig är bl a:
Att till nästan varje pris vilja komma åt bollen, offensivt som defensivt
Att töja sig för att få sista tån på bollen, vid hörna t ex
Att våga blockera ett skott
Att våga pröva en språngnick
Att våga pröva en glidtackling
Att kliva ända in i närkamperna
Att mana på sina kompisar (kan tyvärr ibland även bli negativt bland vinnarskallarna)
Att inte alltid nöja sig med vad domaren dömer
Att hata en förlust
Att jubla vid ett mål
Att älska en seger
Att inte hänga med huvudet vid motgångar
Att knyta nävarna istället för att fästa dom vid höften
Att tänka; nästa gång fixar jag det
Och faktiskt, att lagets framgångar är viktigare än egna
m m
7
Gäst: Wikipedia skrev | 31 Jul 2014 - 08:41
En analys (av grekiska: analysis, upplösning) är det att dela upp till exempel ett problem i mindre delar och undersöka varje del för sig.
0
Gäst: Hm skrev | 31 Jul 2014 - 08:19
Analys av läget inom länsfotbollen???
Kolla upp ordet ANALYS och vad det egentligen innebär!!
0
Gäst: Kul skrev | 30 Jul 2014 - 21:02
Hem med sjöberg till ev kval!!!!!
13
Gäst: Go PL Go skrev | 29 Jul 2014 - 16:56
Snacka om att den kommenterande anonyma pöbeln alltid ligger redo som kobror med vässade tänder när någon vågar sig på att analysera någonting inom länsfotbollen.

Minsta lilla tendens till kritik och käftarna slår igen kring bytet.
Kul med krönikor säger anonyme jag!
17
Gäst: Guran skrev | 29 Jul 2014 - 16:00
Ja det är därför det heter krönika! En personlig och med egna åsikter skrivet flöde. Det finns inget krav på saklighet och som exempel kan vi tänka på Fantomens krönika. Den kan vara rolig att läsa men alla förstår att den är en påhittad berättelse...
8
Gäst: Smått trött skrev | 29 Jul 2014 - 11:07
Vinnarskallar?? Vad är det? Beskriv det snälla! Vilka egenskaper har en sådan person??
Vantrivsel i ÖDFF, nu hos KD/? Intervjuat alla spelare som lämnat eller då vill lämna dessa klubbar? Eller kanske bara hört en version kanske som förstås är sagd för att som alla i dagens samhälle frånta sig sitt eget ansvar för sin egen del....."inte mitt fel något av detta, utan alla andras fel".
Tycker detta med tryck- och yttrandefrihet mm är en självklarhet men blir lite trött på "tyckare" som i sina resonemang bara verkar ta reda på eller lyssna på en version i en del "händelser" som sker och det blir ett sådant energiläckage av sådant, varför inte göra en insändare eller krönika som det så populärt heter nu där man till fakto "kollat upp" läget och samlat på sig info från ALLA håll för att få en mer nyanserad "debatt". Det blir alldeles för ofta att den ena versionen verkar föras fram och ska bli till någon form av sanning och detta kan jag inte förstå riktigt för det visar att man i slutänden inte alls vill föra utvecklingen framåt då alla delar ej belyses utan bara skapa energiläckage, brus, missämja och konflikter......TRIST!!!
12
Gäst: Surt sa räven skrev | 28 Jul 2014 - 21:46
@Men
Det kallas Jantelagen... Du skall inte tro att du är något..... osv
Då gäller det satt söka fel.
Hade Tabitha spelat i Ope hade de förmodligen legat över strecket, och då hade det inte varit något prat om hur hon klarar motgångar!?!?!?!?....
8
Gäst: Olle skrev | 28 Jul 2014 - 21:45
PL du har helt rätt ang ungdomsfotbollens utveckling, att de med ambition och intresse får stå tillbaka och hämmas av de sämre och som knappt kommer på träning.

Detta är ett otyg som alla klubbar dras med och medför att många undviker att bli ledare pga. de vet att det kommer att komma jobbiga samtal från föräldrar när de har synpunkter på hur laget ska drivas, de som oftas hör av sig är de föräldrar till barn som är mindre intresserade, precis som du skriver, de bromsar utvecklingen i klubbarna/länet.

Den klassiska meningen är att alla ska spela lika mycket, för det ska vara rättvist, men är det rättvist mot den som alltid tränar kontra den som bara dyker upp ibland? Men match vill alla spela.

Du är nått på spåret PL.
11
Gäst: Men skrev | 28 Jul 2014 - 21:36
Om man har en spelar som gör massa mål, ska man inte utnyttja det?
Hon är ju tydligen ett av det snabbaste man sett på en plan. (damer)
Tror alla tränare skulle utnyttja hennes snabbhet och spela många bollar på henne. Sen gör ju hon inte alla mål för K/D men hon gör många.
Så jag ser inte vad som är fel att spela bollar på henne om man vinner matcher och gör massa mål framåt.
8
Gäst: Håller med skrev | 28 Jul 2014 - 18:20
Lagerbäck om Tabita verkligen klarar motgångar. Syns på matcherna hon spelar att hon vill ha bollen själv i stort sett hela tiden så jag tror hon skulle få det tufft om hon inte gör mål någon match. Det är flera som tycker KD har blivit ett 1 manslag och inte ett 11 mannalag då ALLT ska spelas via Tabita.
8
JHFF skrev | 28 Jul 2014 - 17:41
Inga kombinerade lag får spela i tvåan.
3
Gäst: Surt sa räven skrev | 28 Jul 2014 - 17:30
På vilka grunder ställer sig PL frågan om hur Tabitha klarar motgångar?
Vet han något han inte skriver om, eller varför lägger han ut en sådan cliffhanger?
5
 
Sök på fotbollz.se
   
  Slutspelat för Alhaji Gero i Esteghlal Tehran  
  av Haldo Jonsson | Igår - 20:26  
 

Alhaji Gero. Foto: Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Organisatoriska Förändringar i ÖFK  
  av Haldo Jonsson | Igår - 20:25  
 

Nuvarnade ordföranden i ÖFK, Hans Carlsson, är bestämd i sin uppfattning: - Jag ställer inte upp för omval vid årsmötet i mars. Han ser positivt på framtiden för ÖFK.

Vilken roll mer än scouting ska David Webb ha? Kanske större än vi tror?

 
  Läs mer...  
 


 
  Är Francis Jno-Baptiste en djupledsspelare?  
  av Martin Nylander  | 17 Dec 2018 - 19:10  
  
  Läs mer...  
 


 
  Målvakten Sixten Mohlin är klar för ÖFK  
  av Haldo Jonsson | 17 Dec 2018 - 18:08  
 

Bildresultat för sixten mohlin


ÖFK meddelar i dag att den forne supertalangen Sixten Mohlin har skrivit på för ÖFK.

Bild från Dalkurds hemsida.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
17 Dec 2018 - 16:02 En bra säsong är till ända
17 Dec 2018 - 12:08 FRANCIS JNO-BAPTISTE HAR SKRIVIT PÅ FÖR ÖFK
16 Dec 2018 - 21:16 Futsal lördag - söndag
16 Dec 2018 - 10:07 Två nya spelare klara i närtid!
15 Dec 2018 - 17:16 ÖFK är en modern förening som är anpassad för framtiden
15 Dec 2018 - 11:07 Tankar av Lars Larsson, Stockholm
15 Dec 2018 - 09:58 Frank arhin uttagen till u23 läger i Ghana
14 Dec 2018 - 14:09 Daniel Kindberg avgår
14 Dec 2018 - 10:45 Stor engelsk talang på väg till ÖFK?
13 Dec 2018 - 17:49 En välbalanserad ledare
13 Dec 2018 - 11:25 Veckans händelser
13 Dec 2018 - 10:41 Chock i Helsingborgs IF- Elitlicensen i fara
12 Dec 2018 - 22:14 Jonathan Lundbäck avancerar
11 Dec 2018 - 16:10 Spelschema för allsvenskan nästa år
10 Dec 2018 - 23:30 Ken Sema från start
10 Dec 2018 - 22:57 Tankar av Lars Larsson
10 Dec 2018 - 16:29 Daniel Kindberg fortsätter som tidigare
10 Dec 2018 - 09:55 ÖFK nära kontrakt med flera spelare
9 Dec 2018 - 23:07 Dystert och märkligt rekord
8 Dec 2018 - 23:20 Ytterhogdal värvar från div 1
 
 
 
Herrar
av: Rolighetsministern | Igår - 17:55
Varför inte göra Lohse till andre b
Övrigt
av: Stavre | 10 Dec 2018 - 16:13
Offerdal bör skickas till Div
21
kommentarer
ÖFK är en modern förening som är anpassad för framtiden
av Haldo Jonsson | 15 Dec 2018 - 17:16
Trots alla negtiva profetior, ned
16
kommentarer
Daniel Kindberg avgår
av Haldo Jonsson | 14 Dec 2018 - 14:09
Beslutet om hans avgång som ordfö
7
kommentarer
Två nya spelare klara i närtid!
av Martin Nylander | 16 Dec 2018 - 10:07
ÖFK tränare Ian Burchnall bekräft
6
kommentarer
Är Francis Jno-Baptiste en djupledsspelare?
av Martin Nylander | 17 Dec 2018 - 19:10
6
kommentarer
FRANCIS JNO-BAPTISTE HAR SKRIVIT PÅ FÖR ÖFK
av Haldo Jonsson | 17 Dec 2018 - 12:08
Jno-Baptiste är en utpräglad anfall
 
 Skrivet den Mån 12 Nov 11:30
fotbollz.se på Facebook