Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 
  debattkrönika med kommentarer  
 
Blåsväder
3 September 2009 klockan 20:57 av Hasse Thor
 

Har av olika anledningar nyligen besökt dom sydligare delarna av vårt land och passade då naturligtvis även på att gästa barndomsstaden Helsingborg. Försöker då också givetvis tajma in ett besök på Olympia för att njuta av Sveriges bästa fotbollslag eller varför inte världens....... Jag talar alltså om Helsingborgs IF, rödblå "Heååjeff" för att citera det lokala uttalet. Hade bespetsat mej på en rejäl och spännande holmgång mot gästande Gais,med viktiga poäng både för toppen och botten på spel.

Nära 10 000 på läktarna, fint väder och en härligt grön äkta gräsmatta. Tyvärr förstörde en man vid namn Åke Andréasson, Stenungsund, festen. Har själv tjugo vid det här laget förhoppningsvis preskriberade år som domare och har aldrig, vad jag kan minnas, offentligt kastat mej på någon av dom forna kollegorna. Kanske var det för att laget i hjärtat, HIF, drabbades. Kanske är min egen "karriär" så långt bortom minnenas horisont att man återigen ställer sig i domarpöbeln?

Hade denna gång lyckats få plåtar till mej och sambon på huvudläktaren, strax ovanför spelaringången och buade i likhet med omgivningen ut Åke Andreasson efter noter efteråt. Det gavs och togs direkt i matchen och Andréasson ville sätta nån sorts nivå och varnade HIF:s tuffing på mittfältet, islänningen Olafur Skulasson för en ren skitsak. När sen nämnde Skulasson verkligen begår ett regelbrott med en helt korrekt varning och därmed utvisning som följd är naturligtvis det hela igång. HIF med 10 man efter en knapp kvart och ett fruktansvärt oväsen på Olympia. En smått chockad sambo kröp ihop i stolen och trodde inte sina öron eller ögon, detta var något helt annat än vad 600-700 "surjamtar" kan prestera på "Arenan".

Totalt nio varningar och ytterligare en HIF-utvisning en kvart före slut på en övertänd Erik Sundin. Inte ett spår av "sunt förnuft", "låta udda vara jämnt" eller något annat ur den vanliga domarpsykologin. Bara en tanke att till varje pris spela en huvudroll "to the bitter end". Man blir frustrerad och förbannad. Killar som dömer på den här nivån mäter man från en helt annan måttstock än dom som springer in på Åkreäng eller Offerdalshägna. Moderna tiders personundersökning "Google" gav också vid handen att nämnde Andréasson varit i liknande blåsväder förr och då ställs naturligtvis frågan, vad gör han på en allsvensk arena?

Har funderat en hel del på det här efter hemkomsten. Är det den infernaliska kärleken till HIF som förblindar omdömet eller har den moderne domaren en mer central roll med sina hörlurar och allt vad det är. Försökte själv som rättskipare leva efter Marcus Wallenbergs berömda devis "att verka men inte synas", är det något som i vår alltmer personfixerade värld är på väg att sopas under mattan i domarkåren? Fick häromdagen en bekräftelse på att den här spalten faktiskt har en läsekrets via en välskriven vädjan om att ta upp liknande tankegångar fast då gällande lokala fotbollen. "Ryggdunkningar, arrogans och självgodhet" menade skribenten som dock inte drog alla över samma kam.

För övrigt är det extra kul för närvarande att vara ÖFK-supporter tycker jag. Blir mer och mer övertygad om att laget grejar en ny div 1-biljett även om konkurrenterna runt nedre strecket också börjat röra på sig. Det verkar finnas en defensiv stabilitet och det är ju grunden för en lyckosam offensiv. Kul också med funderingarna runt en organiserad supporterklubb. Har man varit på större arenor inser man snart vad en sån betyder. Kalla er bara inte för Lohsers........


 
4 kommentarer till “Blåsväder” av Hasse Thor
 

Björn säger:
4 Sep 2009 - 10:24
En gång domare,alltid domare. Du borde skämmas!
 

Abbe säger:
6 Sep 2009 - 08:39
Bra återgett hur man kan känna
 

SnackSnick säger:
27 Sep 2009 - 15:27
Som opartisk iakttagare av samma match tycker jag att domarinsatsen var precis lika bra eller lika dålig som i princip alla domarinsatser är.

Du som tydligen har någon slags domarerfarenhet sen tidigare borde väl veta bättre än att hänga ut den som alltid utsatte domaren.

Det är tur att du släppt din domarkarriär. Ännu bättre vore om du också slutade med att hänvisa till den som någon slags referens för bättre vetande än andra. Både i förhållande till aktuell domare och andra.
 

pRoB säger:
30 Sep 2009 - 15:28
SnackSnick: Ditt inlägg kan ju vä vara bland de klumpigare jag läst på lång tid. Du började starkt med en fin opartisk åsikt, fint, övergår sedan till lite säker mark med "men domaren blir alltid kritiserad, (speciellt av förlorande laget) ge er inte 'på' stackarn", med "alltid utsatte domaren". Och tacka för att ÄVEN dom ska FÅ kritiseras, hur ska dom annars utvecklas? precis som spelare kan bli kapade vid benen för bedrövliga insatser och mindre bra betyg vid mindre bra insatser så ska väl även domare tåla att höra att de gjort mindre bra - helt bedrövlig insats, annars stannar utvecklingen under dagisnivå när man inte ens tål lite kritik.
Tack och lov kritiserar någon med lite folkvett domare ibland, inte bara "experter" som endast vågar kritisera någonting större än soptömningen om det inte är spektakulära felbeslut eller tillfälliga blackouter, då törs dessa personer såga domare, Med det inte sagt att Hasse har rätt i detta inlägg då jag varken sett eller brytt mig om matchen, utan läst den för att man är en hängiven följare av denna blogg,. Slutligen så kan man ju påstå att han i alla fall har någon slags bakgrundskunskap i ämnet så att han har något belägg utöver att vara en hängiven fotbollsvetare i just denna fråga, vilket i mina ögon gör hans åsikt, speciellt den kritiska, värd så mycket mer. Väldigt sällan jag läst domarkritik, allra minst på denna sida så det är knappast något vanligt förekommande företeelse här för den delen heller, så varför trycka ner på någon som uppenbarligen kan sin sak på det sättet?

Inlägget blev onödigt långt men med först Björns inlägg och nu ditt så kände jag att, efter att ha jämfört med tidigare krönikor, det var nästan enda gången det finns någon negativ ton över kommentarerna, och då för att det ska va synd om någon domar"stackare" som tydligen missköt sig tidigare och enligt en krönikors åsikt gjorde det igen, oförklarligt.
 

 
Lämna en kommentar
(* =Obligatoriskt fält)
 
* Namn:
 
E-post: (visas ej)
 
* Kommentar (max 750 tecken):
 
Pga en massa skräpinlägg inför vi tyvärr nu att man måste skriva en kod för att posta.

Kodbild - Kontakta info@fotbollz.se om du har problem att se denna kod.
Tryck här för att se en ny kod om den är svår att se.
Powered by Web Wiz CAPTCHA version 4.0 Copyright ©2005-2008 Web Wiz

 
 
 
 
 
Herrar
av: Clement | 14 Apr 2024 - 03:48
HejJag vill bara hälsa att det finn
6
kommentarer
Sett till hela matchbilden så var ett oavgjort res
av Lasse Granbacka | 20 Apr 2024 - 19:11
ÖFK - Örgryte  1-1 (
4
kommentarer
Tips div 3 Mellersta Norrland
av Haldo Jonsson | 19 Apr 2024 - 11:01
Storförlust för Ope IF
3
kommentarer
Tips div 2 Norrland
av Haldo Jonsson | 19 Apr 2024 - 09:44
Ytterhohgdal upp på kvalplats
2
kommentarer
Anundsjö IF - Ope IF 6-0 Bilder
av Stefan Roos | 20 Apr 2024 - 22:26
Foton: Stefan Roos
2
kommentarer
Till slut rättvis poäng
av Per Lagerbäck | 20 Apr 2024 - 17:07
Det var länge trögt och s
 
 Skrivet den Lör 30 Mar 22:25
 
 Skrivet den Lör 6 Apr 23:07
 
 Skrivet den Lör 23 Mar 14:17
fotbollz.se på Facebook