Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 
  debattkrönika med kommentarer  
 
Motvillig och återhållsam hyllning
20 Oktober 2010 klockan 20:36 av Per Lagerbäck
 

Jag hade tänkt skriva någon krönika ytterligare under rubriken "Damtvåan", men det här blir knappast en sådan krönika. Det blir istället en motvillig och återhållsam, men dock, hyllning till den man som skulle kunna kallas jämtlandsfotbollens Gossen Ruda! Detta blandat med lite ifrågasättanden och egna funderingar.

Den käre Henrik Lundkvist (HL) har alltså uttalat sina åsikter om distriktets fotboll i ett par artiklar för zport. Jag har uppmuntrats att påpeka en del saker utifrån hans torgförda idéer. Många har uppenbarligen åsikter om hans självförträfflighet. Och även om jag hävdar en del faktafel så vet jag t ex att Frösöns damer gjort mycket bättre resultat än Opes på senare år, så ingen behöver sväva i okunskap om just det. HL har varit duktig på att värva och driva spelare, och börjar numera även stå för att det är just det han gör.

Jag delar ju helt hans uppfattning om att det behövs att fler vaknar upp i fotbollsjämtland, och att vi bör börja att agera för att utveckla våra verksamheter samt att vi alla på alla sätt strävar efter att bli bättre. Alltså även resultatmässigt. Så det tackar jag för! Däremot delar jag inte idén om att detta ska göras genom att dra till sig ett stort antal spelare från andra håll. Lite konfunderad blir jag oxå, då HL ibland själv verkar anse att stor spelaromsättning är negativt. I alla fall när det gäller ÖFK.

Då till några av mina påpekanden. T ex har HL Sundsvall som förebild för sina idéer om Jämtlands damfotboll, men hamnar lite fel direkt när han säger: "Sundsvalls DFF (har) en trappa med ett lag i division 1, ett lag i tvåan och ett lag i en stark F 17-serie."

Visst finns ett div 1- och ett div 2-lag, men ngn särskilt stark F17-serie spelar man inte i. Söråker, Timrå och Matfors är de tre lag de mött i årets äldsta flickserie i Medelpad. SDFF spelar alltså inte i den F17-serie som nu HL vill att Frösön ska delta i. Med resor från Malmö i söder till Skellefteå i norr. Kanske Piteå tillkommer ännu längre norrut. Lycka till med dessa utgifter! Marknadsansvarige Ulf Olsson verkar vara klart tveksam till att det går att lösa.

Sedan följer om ÖDFF: " Min utgångspunkt är att man måste erbjuda fler spelare division 2-spel. Därför dömer jag ut ÖDFF som form just nu. Jag förstår att spelare inte ville gå dit i vintras eftersom de inte har något B-lag."

Pratar HL bara om Frösö- och ÖDFF-spelare så kan han ju ha en poäng, men så många JH-spelare som i år fått spela div 2- (och div 1-) fotboll var det evigheter sedan senast. Och som argument för att döma ut ÖDFF som form blir det väl därmed lite bakvänt. Det bör i så fall göras av andra skäl. Och jag skulle oxå vilja ifrågasätta om någon spelare, uppvaktad av ÖDFF inför 2010, lät bli att gå dit på grund av att man inte hade något B-lag.

Åsikter om utveckling i yngre år finns oxå: "Mer bollträning och spelförståelse i tidiga år.

- Spelförståelsen skiljer oss jämfört med övriga distrikt. Vi har för låg kunskap och det bottnar många gånger i att ledarna är för dåligt utbildade."

Det är faktiskt på flicknivå som jämtländska klubbar gjort hyfsade resultat de senaste tio åren. Det verkar vara på seniorsidan vi halkat efter, om vi tittar på resultat. Jag tror inte heller att det är sämre utbildning på flicktränare i Jämtland än i våra granndistrikt. Däremot bör vi få våra tjejer att titta mer på bra fotboll.

HL berättar vidare om hur man jobbar i Frösön med 14-15-åringar och säger bl a: " - Vi pratar för mycket om resultat.", vilket jag tror stämmer. Och kanske därför har inte Frösön kvar så stort antal egna spelare när de når 16/17-årsåldern.

Svar på frågan varför Ångermanland har fem div 2-lag på herrsidan och Jämtland inget blir: "- Ja, en orsak är att de har en vinnarkultur genom MoDo hockey. Vi har för lite toppidrott i länet. Tror också att Ångermanlandsfotbollen har fler högutbildade tränare."

Vid en snabbkoll visar det sig att Ångermanland 2007 och 2008 endast hade två div 2-lag och varken då eller nu något div 1-lag. Ja, 2006 hade de bara ett div 2-lag. Kanske MoDos framfart 2008 dragit fram nya fotbollslag till tvåan. Men jag håller definitivt med om att vi har alldeles för lite bollidrotter i Jämtland på hög nivå. Det är som om vi inte tror det skulle vara möjligt (trots basketen). Så fler vinnarskallar behövs.

Utifrån uttalandet om ÖFK ( "Men hur ska man nå sina långsiktiga mål med en sån stor spelaromsättning? Det är katastrofalt vad många spelare man haft de senaste åren.") skulle jag vilja nämna omsättningen i Frösö dam, enligt den egna hemsidan. Sedan 2009 har 20 spelare försvunnit från A-truppen och 17 tillkommit. Inför och under 2009 tillkom ytterligare 11 spelare. Av dessa 28 nykomlingar på två år är dock 11-12 från de egna leden, vilket kanske inte ÖFK klarat. Någon sorts styrka är det naturligtvis att ha lyckats med 16-17 värvningar på två år till en A-trupp. Men naturligtvis även en svaghet att inte lyckas ha en större andel egna produkter i A-truppen, särskilt när man påstår sig ha en sådan kvalificerad egen ungdomsverksamhet. Och nu vankas nya testmatcher med ytterligare ett stort antal spelare från olika håll i distriktet.

Vi har sedan det här med Opes herrar: " Ope herrar har misslyckats fullständigt de senaste 15 åren." Då skulle jag ändå vilja påpeka att Ope varit placerade före Frösön 7 av dessa 15 år. Och om dessa Frösöns herrar sade alltså HL innan serien skulle avgöras med Frösön på kvalplats: "Om tre till fem år ska vi spela i division 2!" Det bör ha känts konstigt för dessa killar att höra att målet låg så långt fram, när dom fortfarande hade jättechans att nå dit redan i år. Men HL är uppenbarligen en bra tippare, så någon gång åren 2013-2015 är jag övertygad om att Frösöns herrar spelar i div 2. Och visst är det spännande att han vill erbjuda tränaren ett 15-årskontrakt.

I den senare artikeln ställer HL bl a frågan: "- Jag frågar mig vem som ska ta hand om juniorerna i länet. De måste få vara med i rätt miljö, få en utbildningsplan. Vi kommer aldrig att få till framgångsrika A-lag om vi inte ger dem chansen till bra träning och matchning"

Retoriken i hela artikeln är ju sedan att det är just han själv som är svaret. Ett problem med HL är uppenbart att han, liksom vissa andra, verkar så oerhört säker på att alla andra gör fel.

"- Att arrangera testmatcher har varit lite av tabu, men syftet är att röra om i fotbollsjämtland"

Det är ju lovvärt att vilja röra om i ett ganska förstelnat distrikt. Men jag tycker att det blir en för konkret omrörning, när man försöker locka en så stor mängd spelare att röra sig från miljöer, som ofta kan vara en bättre miljö än den de lockas till.

Sedan över till ett uttalande som jag helt delar med HL: "- Andra klubbar har varit förlamade i tio år, men om fler är bra kommer det att gynna alla"

Detta är en grundåsikt jag delar, att alla måste vilja bli bättre. Det har en period varit nästan förbjudet i Jämtland. Men ÖFK:s ungdomssatsning triggade flera andra föreningar, t ex IFK Ösd och Ope, att börja jobba bättre med sina egna ungdomsverksamheter. Men andra föreningar, som t ex Frösön och Ås, hamnade tyvärr i bakvatten. Det är ett problem ÖFK:s ungdomsverksamhet orsakar, nämligen genom att locka många spelare från andra föreningar försvårar de för många andra föreningar att hålla en hög nivå på sin verksamhet. Nu faller oxå Frösön, eller åtminstone HL, in i detta sätt att se på fotbollsutveckling. Locka spelare än hit och än dit är inte ngt jag tror kommer att ge en positiv utveckling på sikt.

Men trots sina ibland felaktiga uppgifter och ofta rätt ostrukturerade åsikter så har Henrik Lundkvist varit med om att förbättra Frösö damers placeringar varje år han tränat dem. Nu finns bara serieseger kvar 2011 för att utvecklingen ska stå sig. Det blir naturligtvis en rejäl utmaning för honom. För det verkar verkligen som om det handlar om personen Henrik Lundkvist när man läser artiklarna. Kan det vara därför som "samarbetet" med ÖDFF är så åtråvärt för honom just nu? På torsdag är det dags för nya testmatcher på Lövsta. Vi får se hur många spelare som dyker upp och vad kommande år för med sig på såväl dam- som herrsidan. Spännande verkar det bli i alla fall, och mer spännande än på många år.

Jag vill avslutningsvis ärligt hylla Henrik Lundkvist för att våga utmana snart 15 år gamla oskrivna regler och för att våga vilja bli bra! Det behövs. Men jag tror inte hans tänkta satsning på att värva en mängd ungdomar till Frösön behövs.

PS Några synonymer till "driva" enligt ordbok är: fösa, mana, egga, stimulera, förmå, få att utvecklas, jaga, pressa, pådriva m fl. Bara att välja. DS


 
4 kommentarer till “Motvillig och återhållsam hyllning” av Per Lagerbäck
 

micke forsberg säger:
20 Okt 2010 - 22:50
Det var en lång krönika av dig Per
med många bra synpunkter
 

Henrik Lundqvist säger:
21 Okt 2010 - 08:52
Vi har i Frösö IF dam under sista 3 åren en devis i omklädningsrummet oftast på Måndagar efter matcher på helegen! "ALTT SOM STÅR I TIDNINGEN ÄR INTE SANT"

När samtal med jornalister förs och russin ur kakan plockas till att göras om till rubriker ja då blir det lite tokigt ibland.:-)

Saknar att du ger en analys av seriens avslutning.

Henrik
 

Ångermanland säger:
21 Okt 2010 - 20:58
Saknar oxå en div II-krönika. Du skriver superbra och en Ångermanlänning som jag lovordar dem ofta.
 

DanielNum säger:
20 Maj 2021 - 08:21
Best dating site: https://tinyurl.com/z5s523s2


VAPzRHQffeUXq4ah3iI15N0g6Cc92dEd

 

 
Lämna en kommentar
(* =Obligatoriskt fält)
 
* Namn:
 
E-post: (visas ej)
 
* Kommentar (max 750 tecken):
 
Pga en massa skräpinlägg inför vi tyvärr nu att man måste skriva en kod för att posta.

Kodbild - Kontakta info@fotbollz.se om du har problem att se denna kod.
Tryck här för att se en ny kod om den är svår att se.
Powered by Web Wiz CAPTCHA version 4.0 Copyright ©2005-2008 Web Wiz

 
 
 
 
 
6
kommentarer
Var är målsinnet?
av Lars Larsson | 23 Mar 2024 - 14:17
4
kommentarer
ÖFK höll vad man lovade - en sistaminutenvärvning
av Haldo Jonsson | Igår - 10:44
Onahi Abraham Ogbu har fått k
3
kommentarer
GIF Sundsvall är en förening i förvandling.
av Haldo Jonsson | Idag - 10:48
På påskafton smäll
2
kommentarer
Bråda dagar för ÖFK
av Haldo Jonsson | 25 Mar 2024 - 10:34
2
kommentarer
Skövde AIk - ÖFK 1-0 (0-0)
av Haldo Jonsson | 23 Mar 2024 - 12:55
Skövde AIk - ÖFK 1-0 (0-0
 
 Skrivet den Tor 29 Feb 16:26
 
 Skrivet den Lör 23 Mar 14:17
fotbollz.se på Facebook