Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 
  debattkrönika med kommentarer  
 
Ungdomsträning
10 Mars 2011 klockan 21:21 av
 

Vi/ni som jobbar med ungdomsträning och spelarutbildning (fack-ord för talangutveckling) gör det största jobbet i svensk fotboll och samtidigt det svåraste och mest krävande!

Tänkte berätta lite om hur jag jobbar med den enskilda träningen

Vanligast är att man har sina 2,3 eller 4 träningspass på vardagar och det kan vara ont om tid att planera träningsinnehållet mellan jobbet och träningen. Jag brukar alltid ta mina 50 minuter på söndagarna efter 17.00 matchen i premier league och innan sporten, solsidan, time out och Wallander, med en kopp kaffe och mina planeringspapper. Där skriver jag upp veckans träningar VAD vi ska jobba med och VARFÖR samt kollektiva + några eventuella individuella instruktioner. På så sätt gör du träningen roligare för dig själv när du har ett tydligt mål med träningen - en utmaning istället för att rulla ut en boll och låta det gå. Framför allt tycker SPELARNA om att det finns en tydlighet i träningen, för precis som du så utmanas dom lika mycket och 9 av 10 tycker det är oerhört stimulerande.

SvFF och vi i Skånes fotbollsförbund är väldigt noga att jobba med en arbetsmodell som ser ut enligt följande:

VAD? (ska vi träna på) t.ex. Anfallsvapen - väggspel
VARFÖR? (ska vi träna på just det?) för att skapa 2v1 situation och lättare slå ut motståndaren
HUR? (instruktionerna för momentet) *Bollhållare utmanar. *Väggspelare spelbar i vinkel. *"vägga" med bortre fot för att vara halvt rättvänd i spelriktningen. osv.

ÖVA (rubrik till hur övningen ska se ut och gå till)
ORGANISATION (hur övningen ska organiseras) t.ex. 12 spelare, 2 bollar, avstånd 15 meter.
ANVISNINGAR (hur själva övningen går till) A startar som bollhållare och utmanar försvararen samtidigt som spelare B kommer upp och gör sig spelbar halvt rättvänd vid sidan av motståndaren. A ska väggpassa med spelare B. Efter byter de led och uppgifter.


Inför varje enskild träning planerar jag efter ovanstående arbetsmodell, jag tycker den är bra faktiskt. Och innan varje träning berättar jag för spelarna VAD vi ska träna på och motiverar dom med VARFÖR, för får spelarna förklarat för sig varför vi gör det så får dom en helt annan förståelse, att det blir ju faktiskt effektivt att slå ut en försvarare 2v1 med ett väggspel.

Så mina träningar brukar se ut enligt följande:

Uppvärmning:
Oftast någon form av passningsövning, där vi har låg intensitet och stegrar intensiteten eftersom och i slutet av uppvärmningen har vi nått intensiteten vi ska ha resterande del av träningen. Jag har ett mål varje uppvärmning, och det är att alla spelare ska ha fått höra sitt namn minst 1 gång - så att dom känner sig bekräftade och välkomna!

Teknik/spelförståelseövning:
Dagens "tema" börjar, och vi jobbar med det som är planerat. Oftast när övningen ska starta så VISAR jag hur övningen går till, sedan får spelarna själva PRÖVA att hitta lösningar själva innan jag fryser eller samlar gruppen för att FÖRKLARA (instruktionerna) hur vi kan lösa detta. Oftast inleder jag med en dialog till spelarna, ställer frågor så att de själva får tänka efter och komma med svar. OBS! var varsam med att det inte tar för lång tid, då får du som tränare ge dom svaren!

Spel:
Avsluta med smålagsspel eller stort spel för att spelarna får träna på det i matchsituation.

Tips från coachen:
1. Sträva efter att varje spelare ska ha så många tillslag som möjligt på en träning, helst från och med uppvärmningen. T.ex. skjut hellre på 2 mål med 5 spelare i varje "kö", istället för 1 kö med 10 spelare.
2. Ha ett mål med träningen och eftersträva en röd tråd med hela träningen helst från uppvärmning fram till avslutande spel.
3. Var tydlig och "hård". Om t.ex. en spelare träffar för högt på bollen som resulterar i för dålig fart i passningen och bollen studsar, undvik då att säga att det är bra! Det handlar inte om att vara elak, tvärtom, det handlar om att undvika en felaktig inlärning. Annars tror den här stackars spelaren att det är en bra passning...

Fotbollshälsningar

Tobbe


 
0 kommentar till “Ungdomsträning” av
 

 
Lämna en kommentar
(* =Obligatoriskt fält)
 
* Namn:
 
E-post: (visas ej)
 
* Kommentar (max 750 tecken):
 
Pga en massa skräpinlägg inför vi tyvärr nu att man måste skriva en kod för att posta.

Kodbild - Kontakta info@fotbollz.se om du har problem att se denna kod.
Tryck här för att se en ny kod om den är svår att se.
Powered by Web Wiz CAPTCHA version 4.0 Copyright ©2005-2008 Web Wiz

 
 
 
 
 
6
kommentarer
Var är målsinnet?
av Lars Larsson | 23 Mar 2024 - 14:17
4
kommentarer
ÖFK höll vad man lovade - en sistaminutenvärvning
av Haldo Jonsson | Igår - 10:44
Onahi Abraham Ogbu har fått k
2
kommentarer
Bråda dagar för ÖFK
av Haldo Jonsson | 25 Mar 2024 - 10:34
2
kommentarer
Skövde AIk - ÖFK 1-0 (0-0)
av Haldo Jonsson | 23 Mar 2024 - 12:55
Skövde AIk - ÖFK 1-0 (0-0
1
kommentar
Div 2 Norrland startar i dag
av Haldo Jonsson | Idag - 14:01
 IFK Östersund är f&
 
 Skrivet den Tor 29 Feb 16:26
 
 Skrivet den Lör 23 Mar 14:17
fotbollz.se på Facebook