Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 
  debattkrönika med kommentarer  
 
Läget inför höstsäsongen
15 Augusti 2012 klockan 22:32 av Per Lagerbäck
 
Nu har jag vid så många tillfällen blivit uppmuntrad att skriva en ny krönika, så det är dags att ta sig i kragen. Skälen till att krönikor uteblivit under så lång tid har främst varit att tid och ork under sommaren inte riktigt räckt till, och att jag istället prioriterat att försöka tippa länets damfotboll för Fotbollz. Men läget att fundera kring damfotbollen kan väl vara bra nu, med seriefinal i tvåan denna vecka och en riktigt rafflande slutspurt i trean under hösten.

På torsdag kväll avgörs det alltså om avslutningen på årets div 2 ska bli en defilering för ÖDFF eller en riktigt rafflande historia. Varken KD eller ÖDFF har väl rosat marknaden mer än i enstaka matcher denna säsong. Den åsikten visar väl också att standarden och därmed förväntningarna på distriktets damfotboll verkligen höjts på senare år. På åtta år, från och med 2001 till och med 2008, hade Jämtland endast två placeringar bland de tre första i div 2, nämligen Ope/Frösöns seger 2003 och ÖDFF:s 3:e plats 2008. Sedan hände det något. ÖDFF 1:a och Frösön 3:a 2009, Frösön 2:a 2010 (ÖDFF i ettan), ÖDFF 1:a och KD 2:a förra året, och troligtvis åter de båda högsta placeringarna detta år. Det är verkligen något att glädjas åt.

Nu ska hela seriesystemet läggas om, och våra just nu två bästa lag är ju helt klara för minst nya Div 1. Seriesegraren kvalar dessutom till nya Damettan. Personligen är jag oerhört kritisk till idéen att på damsidan ha endast en serie under Allsvenskan. Det kommer att ställa oerhörda ekonomiska krav på föreningarna även i serien under Allsvenskan. I år har redan Dalsjöfors gått i konkurs, och LdB Malmö är på gränsen. Många lag som kvalificerar sig till Damettan kommer att ha ett litet helsike för att få ihop de pengar som krävs. Jag tror att vi kommer att få se att flera föreningar drar sig ur serier eller konkursar de närmsta två åren. Men jag har gärna fel.

Men åter till vår inhemska fotboll. Både ÖDFF och KD har uppenbart tyckt att deras trupper varit lite för tunna för att räcka till i slutspurten, och båda föreningarna har nu satsat på nyförvärv från andra kontinenter. I rättvisans namn så vet jag att KD sedan länge kämpat för att få hit de båda Ghanatjejerna. Så länge som det rör sig om några få spelare tycker jag att det bara ger krydda till fotbollsupplevelserna, och jag prioriterar nog om min torsdagskväll och försöker att ta mig till Jämtkraft Arena för att se seriefinalen. Det är verkligen roligt att uppgörelsen om seriesegern i första hand sker mellan två Jämtländska lag. Som jag tippat på annan plats tror jag att nivån på de båda tjejerna från Ghana kommer att ha stor betydelse för utgången av matchen. Sedan verkar Selånger tappa flera av sina mer tongivande spelare, och att de då åter ska blanda sig i kampen om slutsegern tror jag inte på.

Ope har inte presterat på den nivå föreningen hoppats på. Andra har haft mer rätt i sina bedömningar. Truppen har inte riktigt klarat av bl a den mängd skador som dykt upp. Nyckelspelare som Fanny Haeggblom, Camilla Österberg, Ellinor Gärdin och Moa Lundberg är inte lätta att ersätta. Maria Bäckman och Kristina Magnusson m fl har av olika skäl inte kunnat spela särskilt mycket. Därför är det mest troliga i dagsläget att Ope får satsa om i nya Div 2 mot föreningar från Ångermanland, Medelpad och JHFF. Men ännu finns chansen till Div 1, inte minst som en sjunde plats kanske räcker i slutändan. Detta om jag har rätt i att flera lag kan komma att dra sig ur andra resp tredje nivån inför kommande år.

Mitt tips till sluttabell idag är att ÖDFF i alla fall håller KD och Selånger efter sig. I den ordningen. Sund kniper fjärdeplatsen och BIK håller nog femteplatsen före Timrå. Dessa sex lag spelar alltså då i nya Div 1 nästa år, för jag tror inte att seriesegraren räcker till för att ta steget ända upp till Damettan. Sedan tror jag att Ope närmar sig Remsle, men att Remsle ändå behåller sjundeplatsen. Av hälsingelagen i botten tror jag att Team Hudik till slut tar sig förbi Edsbyn till nionde plats.

Årets Div 3 har i stort sett samma typ av drama som förra säsongen, alltså två lag som sticker iväg i toppen och slåss om seriesegern. Häggenås vann den viktiga inledningsmatchen mot Frösön, och det är än så länge det enda poängtappat för Frösön. Häggenås har inte tappat en enda poäng ännu. Häggenås har ett rappare lag med toppar på en högre nivå än Frösön, men Frösön har en jämnare nivå på sina spelare. Häggenås har skaffat sig en bättre målskillnad, men Frösön håller på att knapra in det försprånget. Det kan vara avgjort redan före sista omgången, om Frösön tappar poäng t ex borta mot Sveg, eller att Häggenås åter drar ifrån ordentligt vad gäller målskillnad. Kanske kan ett för dagen starkt ÖDFF 2/IFK eller Ope 2/Björnen ställa till det oxå i någon match. Men annars väntar en oerhört intressant match i sista omgången 22/9 på Tigervallen, då dessa båda lag möts igen. Seriesegraren får sedan chansen att kvala mot seriesegrarna i Medelpad och Hälsingland om en plats i nya Div 1. Frågan är hur intresserade Häggenåstjejerna är av detta. Frösön tror jag tar chansen om de får den. Jag hoppas att även Häggenås tar den, om det blir aktuellt.

Sedan kommer alltså minst fyra lag från årets trea att erbjudas plats i nästa års Div 2. Där ska dock tydligen inte de kombinerade lagen få chansen. Det tycker jag i princip är ok, men i praktiken blir det tokigt, då detta inte var känt förrän långt efter att anmälningarna till serierna var gjorda. Det hade säkert påverkat en del beslut om hur lagen skulle se ut. Men nu är det alltså så att Häggenås och Frösön redan är helt säkra på det avancemanget. Sveg kan nog också betraktas som klara. Kampen står sedan mellan Myssjö/Oviken, Brunflo och Strömsund om en eller två ytterligare platser. Ja, tar seriesegraren klivit upp till Div 1 och/eller Ope tar sig dit, så kan alla dessa lag erbjudas plats i nya Div 2. Järpen kan nog avskrivas. Min gissning är att turordningen i seriens sluttabell blir Häggenås, Frösön, ÖDFF 2/IFK Ösd, Sveg, Ope 2/Björnen, Myssjö/Oviken, Brunflo, Strömsund, KD 2/Offerdal samt Järpen. Det viktigaste är att JH-lagen ser till att ta alla erbjudna platser i nya Div 2!

I fyran leder Ope 3 jagade främst av Brunflo 2 och Myssjö/Oviken 2/Berg/Rätan (puh). Tyvärr har nu ett andra lag dragit sig ur serien. Orrviken klev av innan serien startade, och nu har även KD 3 kastat in handduken. Vemdalen har utvecklats under hela säsongen och kommer definitivt att slippa jumboplatsen. Jag tror att Ope 3 vinner före Brunflo 2, MO2BR, Vemdalen, IFK 2, Ås och Järpen 2.


 
0 kommentar till “Läget inför höstsäsongen” av Per Lagerbäck
 

 
Lämna en kommentar
(* =Obligatoriskt fält)
 
* Namn:
 
E-post: (visas ej)
 
* Kommentar (max 750 tecken):
 
Pga en massa skräpinlägg inför vi tyvärr nu att man måste skriva en kod för att posta.

Kodbild - Kontakta info@fotbollz.se om du har problem att se denna kod.
Tryck här för att se en ny kod om den är svår att se.
Powered by Web Wiz CAPTCHA version 4.0 Copyright ©2005-2008 Web Wiz

 
 
 
 
 
Herrar
av: Clement | 14 Apr 2024 - 03:48
HejJag vill bara hälsa att det finn
7
kommentarer
Kan nye forwarden Quimi Ordónez vara lösningen mot
av Haldo Jonsson | 16 Apr 2024 - 21:04
Myroslav Mazur gör 2-0 i 76:
4
kommentarer
Div 3 mellersta Norrland
av Haldo Jonsson | 15 Apr 2024 - 13:33
4
kommentarer
Tips div 3 mellersta Norrland - första spännande l
av Haldo Jonsson | 10 Apr 2024 - 18:59
Dvärsätt BK nu tvåa
2
kommentarer
Dvärsätts BK - Bergs IK 4 -0 (3-0) Bilder
av Stefan Roos | 14 Apr 2024 - 21:03
Foto: Stefan Roos
1
kommentar
Träningstider denna vecka
av Haldo Jonsson | 16 Apr 2024 - 09:42
 
 Skrivet den Lör 30 Mar 22:25
 
 Skrivet den Lör 6 Apr 23:07
 
 Skrivet den Lör 23 Mar 14:17
fotbollz.se på Facebook