ÖFK: Aly Keita - Tim Björkström, Papagiannopoulos, Tom Pettersson, Dennis Widgren - Sam Mensah, Brwa Nouri,Fouad Bachirou, Gabriel Somi - Hopcutt, Alhaji Gero

Veldin Muharemovic, Peter Chrappan

Arena:
Stade Émile Mayrisch

Domare:
Kristo Tohver från Estland tillsammans med hans assisterande domare Sten Klaasen och Silver Koiv. Kristo

Skribenten Lars Larsson. Foto: Thord-Erik Nilsson

ÖFK vidare i Europa League efter seger med 2-1 mot Fola Esch. Sammanlagt 3-1 till ÖFK

I en arena som påminner om Hofvallen i utseende och publikkapacitet, fick jag vara med om detta historiska ögonblick. Tillika en varm sommarkväll. Något jämtarna i år tyvärr inte fått njuta av i alltför stor utsträckning. Därför värmde både kvällen och matchresultatet de cirka 60 jämtarna på läktaren. ÖFK klacken överröstade även Fola supportrarna mest hela tiden, så även denna match vanns av ÖFK-are.

Ett nytt avancemang. Visserligen mot ett på papperet sämre lag än Galatasaray, men ändå. Fredag 170804 kl 13:00 sker lottningen för nästa omgång, som vid vinst innebär gruppspel om det hindret övervinns. I sanning en situation som är helt magisk.

Efter matchen växlade jag några ord med Ann-Sofi Andersson, kommunalråd i Östersund. Min kommentar till henne var att nu blir det dyrare för kommunen när ytterligare några tusen sittplatser måste fram till nästa omgång. Hon lugnade mig med orden att kommunen är väl förberedd. ”Imorgon öppnar vi anbuden” sa hon. Glädjen över ÖFK:s framgång stod dock inte att ta miste på.

Matchen då?
Direkt efter matchstarten fick Fola Esch ett friläge på grund av slarv i ÖFK-försvaret och tanken på en skräckfylld matchbild infann sig en stund innan bollen rann över kortlinjen. Generellt sett var första halvlek lite av en kamp lagen emellan. Spelkvalite’n blev lidande av detta faktum. Det blev dock betydligt bättre i andra halvlek. Framför allt från ÖFK:s sida. Trots detta var det Fola Esch som tog ledningen via ett inlägg som nickskarvades av Benji i mål. Påminde väldigt mycket om Jonas Olssons båda nickmål i förlustmatchen mot Djurgården.

Fola Esch malde på med mycket långbollar på sina forwards. Kvicka, tekniska spelare som ställde till problem för ÖFK-försvaret. Ju längre matchen led och framför allt efter att ÖFK gjort sitt andra mål så blev det dock nästan bara långtjong från Fola Esch. De övergick till en ren chansfotboll. Något som inte ÖFK hade några som helst problem att bemästra.

ÖFK visade upp en helt annan energi i denna match än i de närmast föregående matcherna. Spelarna tog för sig rejält i närkamperna. Passningarna satt bättre. Dessutom slog spelarna flera stickare i offensiven. Något jag inte sett skett i den utsträckning som nu visades upp. Ett positivt drag.

ÖFK mönstrade från start Keita, Pettersson, Papagiannopoulus, Mensiro, Somi, Björkström, Bachirou, Nouri, Gero och Hopcutt. Björkström byttes mot Ghoddos i halvtid. Hopcutt ut och Mukibi in i 80:e minuten. Bobbo Sollander in i 85:e och Somi ut.

Kvitteringsmålet gjordes av Somi på en framspelning (Stickare) från Bachirou. 2-1 målet gjordes av Tom Pettersson som var framme på ett frisparksinlägg från Nouri i 65:e minuten. Utöver det så hade både Saman Ghoddos och Jamie Hopcutt frilägen som inte blev mål.

Energin fanns nu i laget. Somi och Ghoddos tillför oerhört mycket fart med sin snabbhet. Gero dito med sin styrka, men han kommer stundtals bort när han får spela på kanten som idag. Det var dock skönt att konstatera att passningarna satt bättre igen. Passningstempot var högre. En lyckad match helt enkelt