Temperatur 25 grader, vind 3m/sek., luftfuktighet 24%

Saman Ghoddos räddade poäng till ÖFK

VS

1-1 (0-1) efter bra andra andra halvlek av ÖFK.

Nu med referat av Niclas Lidström. Bilder tagna av David Lidström Hulten på annan plats. Krönika kommer-

Att spela 4-3-3 på bortaplan mot AIK?
Är det klokt? Är det ett smart drag?
Tja, det var i alla fall vad Graham Potter ställde upp med och 1-1 mot obesegrade AIK visade väl att Potter den här gången gjorde helt rätt.

Känslan var att förr eller senare skulle matchen komma då Brwa Nouri skulle petas från startuppställningen. Inte för att Brwa Nouri är någon dålig spelare, inte för att Brwa har gjort bort sig i Allsvenskan. Utan helt enkelt för att Graham Potter var tvungen att agera. Tvungen att göra förändringar som skulle göra ÖFK bättre.
Tittar man på hur det har sett ut de senaste säsongerna så har ÖFK spelat ett spel där bollen transporterats från målvakt till backar till mittfält och upp mot anfallare. Inga långa bollar på måfå över mittfältet upp mot anfallare utan lugnt och tryggt på ett speciellt sätt.
Alex Dayer var strålande när ÖFK gick upp och första året i Allsvenskan på att transportera bollen uppåt i planen. Bachirou tog den rollen när Dayer valde att lämna för Elfsborg. Men nu finns varken Dayer eller Bachirou kvar och då är det Brwa Nouri som har den rollen. En roll som kanske inte passar Nouri?

Hur som helst är känslan att det går för långsamt när bollen transporteras upp genom planen. Om det är Nouris fel eller någon annan är svårt att avgöra men Graham Potter kände sig tvungen att agera och gjorde det alltså till den just nu svåraste bortamatchen för ÖFK:s del, borta mot AIK. Samtidigt valde han alltså en 4-3-3 uppställning, en offensiv satsning som kändes intressant och roligt på förhand.
Första kvarten av matchen blev otroligt intressant, AIK spelade diciplinerat och klokt och ÖFK kändes riktigt pigga. Hosam Aiesh strålade av självförtroende och sprang som han aldrig sprungit förut. Och AIK-backarna suckade gång på gång över Aiesh löpförmåga och finter.
Ludvig Fritzson var alert, Ghoddos gjorde sina löpningar och Edwards stöttade anfallstrion på ett bra sätt.

Sonko Sundberg som mittback tillsammans med Sotte var gav också en bra känsla. Kort och gott, det kändes otroligt bra. Det kändes som en skön känsla fram till det att Andreas Andersson fick en bakåtpass av Sonko Sundberg som gav AIK 1-0 efter 21 minuters spel. Slarvigt av Sonko och onödigt. Nabil Bahoui tog hand om returen på Anderssons första parad och slog in 1-0.

Rättvist? Nej, knappast! Slarv av ÖFK och inget annat gav baklängesmålet.
Efter AIK:s ledningsmål hade ÖFK svårt att hitta tillbaka till det bitvis fina spelet som de hade från start i matchen. Aiseh löpningar var som bortblåsa, Sema bytte kant till höger istället för vänster. Fritzson försvann från spelet och det var först i slutet av första halvleken som ÖFK började skapa något framåt, ett skott från Ken Sema damp ner strax framför AIK-målvakten Janosevic. Och det var ÖFK:s farligaste målchans i första halvleken.
Inga byten i halvtid men att Tesfaldet Tekie skulle få komma in tidigt i andra halvleken kändes som självklart.
Sema, Ghoddos och Aiesh hade ett utmärkt tillfälle att kvittera på ett omställningsspel efter 9 minuter i andra halvleken. Tyvärr var skottet lite lamt men visade på indikationer att ÖFK var på gång.

Bytet där Tekie kom in och Mukibi ut kom i 62:a minuten. Curtis Edwards gick då ner som ytterback och Tekie fick den så viktiga rollen i mitten som i alla fall jag hoppas skulle lösa upp ÖFK:s problem att göra mål och skapa målchanser. Men så blev det inte. Tekie var för osynlig och den roll han nu hade kändes inte helt rätt.
Brwa Nouri kom in i 71:a minuten och ut gick en trött och haltande Douglas Bergqvist. Aiesh gick ut i 73:e och in kom istället Dino Islamovic och man kan inte låta bli att imponeras vilken bredd ÖFK faktiskt har i sin trupp.
Sonko Sundberg hade den bästa ÖFK-chansen när han styrde ett skott ytterst nära kvittering i 82:a minuten.
Men kvitteringen kom till slut i 84:e minten på en frispark där Saman Ghoddos slog till, en touch på en försvarare gjorde att ÖFK blev första lag i Allsvenskan som gjorde mål på AIK på Friends. Bara en sån sak! Ett mål som dessutom innebar tappade poäng för AIK.
1-0 målet kändes så rättvist, efter alla stolpe ut och missade chanser så tycker jag att ÖFK var värda det målet och framför allt poängen i den här matchen. Måhända lär inte AIK-fansen hålla med mig men tycker att ÖFK kämpade till sig den här poängen.

- Jag är mycket nöjd med spelarnas insats, AIK är mycket väl organiserade. Jag tycker att vi gjorde en bra match där vi efter deras mål försökte att skapa något framåt. En bra attityd från spelarna tycker jag, sa Graham Potter på presskonferensen efter matchen.
Rickard Norling konstaterade att hans spelare inte kunde hålla spelet uppe på det sätt som han önskade.

- En jämn match mot ett lag som gjorde det bra, förklarade Norling.
Tidigare har det känts som om ÖFK tagit ett steg framåt och sedan två steg bakåt. Nu känns det som om den här poängen var två steg framåt.
Till sist, hur dålig var egentligen Friends gräsmatta? Spelarna, och då pratar vi alla 22 på planen, föll kors och tvärs och hade otroligt svårt att stå på benen. Varför vattnades planen innan match undrar jag?

På tisdagen får ÖFK troligen en VM-spelare till i Ken Sema som jag tror blir uttagen i Janne Anderssons VM-lag. Det är i alla fall min förhoppning och jag hoppas och tror på Sema i VM. Att Ghoddos kommer med i Irans VM-trupp ser jag som en självklarhet.
Med två VM-spelare för ÖFK ger det sköna slantar i ÖFK:s kassa, närmare 1,4 miljoner kronor per spelare för de tre veckor som är minimum för ett lag som spelar VM-slutspel. Skulle Iran eller Sverige gå vidare blir den summan ännu högre.
Niclas Lidström

3
Hosam Aiesh
Här var en kille som hade spring i benen. Och hade han haft lite flyt så hade några av dribblingarna gått hem och han hade målat. Jag får en känsla av att får Aiesh vara hel kommer chanserna komma och då kommer målen också.
2
Sotiros Papaganoupolos
Tryggt, härligt, skönt. Att se Sotte spela fotboll är en härlig upplevelse. Han gör (nästan) allt rätt.
1
Oj, så skönt mål. Oj så härligt! Och vackert! Visst, det en touch som ställde AIK-målvakten men ändå. Det här var det första insläppta målet för AIK på hemmaplan i år och det målet satt så skönt!

Text av: Niclas Lidström