Aly Keita, Curtis Edwards, Douglas Bergqvist (46), Sotirios Papagiannopoulus, Tom Petterson, Hosam Aiesh (65), Tesfaldet Tekie, Brwa Nouri, Ken Sema, Dino Islamovic (84), Alhaji Gero

Ersättare: Frank Arhin, Jamie Hopcutt (65), Ludvig Fritzson (84), Dennis Widgren, Ronald Mukiibi (46), Noah Sonko Sundberg, Andreas Andersson(mv)

Joakim Wulff, Karl Larsson, Oscar Pehrsson, Jesper Arvidsson, Ian Sirelius (84), Christer Gustafsson, Mauricio Albornoz (66), Philip Haglund, Axel Björnström, Stefano Vecchia (71), Moses Fobi

Ersättare: Linus Nygren, Johan Eiswohld (84), Omar Eddahri (71), Charbel Georges, Sherko Faiqi, Shkodran Maholli (66), Karim Fegrouch (mv)

Varningar IK Sirius FK Utvisningar IK Sirius FK
Karl Larsson, Ian Sirelius, Axel Björnströn, Jesper Arvidsson, Christer Gustafsson, Philip Haglund
Jämtkraft Arena

5287

Domare: Kristoffer Karlsson, ass 1: Robin Wilde, ass 2: Per Rehnlund, fjärde domare: Henrik Mohlin

Temperatur: 15 grader
Luftfuktighet: 47%
Vind: 3m/sek
Soligt

ÖFK - IK Sirius 5-2 (1-1)

Den turbulenta våren för ÖFK fortsätter men på plan har man i alla fall riktat insatserna i en vinstgivande riktning. Efter derbyt i Sundsvall denna gång en ny seger, rejäla 5-2 (1-1) mot gästande IK Sirius på Jämtkraft Arena. Värdefullt, välförtjänt och verkligen en push för hela föreningen.

Bilden: Ken Sema attackeras av Ian Sirelius i Sirius. Foto: Alexander Edfalk

Denna gång utan ikonen Saman Ghoddos och därmed lite nya idéer framåt. Graham Potter med förtroende för det tunga gardet Dino Islamovc och Ahaji Gero som spetsar. Sirius i samma spår som många andra motståndare inledningsvis. Ett lågt lag, tät markering och kontringar.

Rejäl övervikt dock för hemmalaget och Brwa Nouri med skott över efter sex minuter och en farlig skruvad hörna från Ken Sema strax efter. Alhaji Gero ett skott i stolproten efter elva minuter. Gästerna med stora problem att över huvud taget etablera sig på ÖFK:s planhalva. Tuffa tag med Sirius specielle härförare Philip Haglund i spetsen.

Tre varningar på kort tid innan så förlösande 1-0 för dom rödsvarta efter 28 minuter. Gero med ett tekniskt konstnummer i straffområdet, en härlig chip över utrusande Joakim Wulff i Srius-målet. Samtidigt en hyllning till sin bortgångne far men varning för avdragen tröja. “Sotte” Papagiannopoulus med en patenterad raid men skottet över.

Ett betydligt offensivare och därmed farligare Sirius efter målet och Moses Ogbu med en bra möjlighet, Aly Keita dock med på noterna. Axel Björnström igenom på vänsterkanten innan Philip Haglund kvitterar efter en inåtskruvad frispark. Inte direkt rättvist och mol tyst på Aenan frånsett ett fåtal gästande anhängare. Hårda tag och lite dålig stämning på plan avrundar halvleken.

En andra runda dock i en helt annan regi som innehöll det mesta. Ronal Mukiibi in i stället för en varningsbelastad Douglas Bergqvist. Islamovic med ett osjälviskt pass i bra läge innan Curtis Edwards sätter 2-1 på retur efter skott av Tesfaldet Tekie. Efter bra inledning av Sirius taktpinnen tillbaka i hemmaägo. En patenterad Mukiibi-rökare tätt över innan Jamie Hopcutt kommer in i stället för Hosam Aesh efter 65 minuter.

Inbytte Shkodran Maholli i helvita IK Sirius med en pärla i kryssribban efter 66 minuter innan Hopcutt äntligen får besegra en lång måltorka minuten senare efter pass av Gero. När så Islamovic sätter 4-1 efter 71 minuter formligen exploderar Jämtkraft Arena i den härliga majkvällen. En perfekt djupledare från Hopcutt, Dino in i straffområdet och bollen i nät utan pardon. Säkert ett viktigt mål för skåningen som väl värvats hit med tanke på dylika situationer.

Lite smolk i bägaren dock tre minuter senare när Sirius får straff sedan “Sotte” vält omkull en motståndare. 4-2 genom Jesper Arvidsson och lite nerv igen. Skickligt bollhållande spel dock av ÖFK sista kvarten, nya varningar för ett frustrerat Uppsala-gäng och vem får avsluta målfyrverkeriet om inte “Sotte” Papagiannopoulus i matchens sista självande sekunder och 5-2. Äntligen bollen i nät efter en av dom många raider över hela plan som han bjudit oss på.

En ur många aspekter oerhört viktig seger, “hemmaspöket” avlivat. Strålande glada ÖFK-spelare och ledare. En entusiastisk publik väl matchande tillståndet efter euroleague-fighterna. En gedigen insats på alla fötter. Kantspelet ströps denna gång men i stället ett djupledsspel som vi inte sett alltför ofta. Tesfaldet Tekie började i stor stil och orkade hela vägen ut. Suverän bollhållare på mitten och kvicka fötter framåt.

Curtis Edwards i sin favoritposition bakom anfallet, hela tiden med konstruktiva idéer och kopiöst slit. Alhaji Gero visade efter en trög start en teknisk kvalité som åtminstone inte jag trodde var möjlig. 1-0-målet var ju ett litet mästerstycke. Jamie Hopcutts inhopp och spelglädje lovade mycket. En match till innan VM-uppehållet sen väntar en höstomgång där mycket egentligen är ett blankt papper, eller……