Jakob Lejonstad

Temperatur 21.7 grader, vind 5m/sek, sydluftfuktighet 60%, solsken

ÖFK tog kommandot direkt- tveklös seger

VS

FC Gute - ÖFK 2-5 (0-3) Mål av Ludvig Fritzon 2, Frank Ahrin, Jerell Sellars och Simon Kroon

Nu med referat av Niclas Sundström. Krönka kommer

.

Östersunds FK roterade en hel del till Svenska Cup-kvalmatchen mot FC Gute på torsdagskvällen. Den 22-årige anfallaren Jerell Sellars debuterade för ÖFK och han var en av de mest tongivande spelarna i första halvlek.

ÖFK tog kommandot direkt och Ludvig Fritzsons vänsterdoja satte 1-0 redan efter två minuters spel. Frank Arhin var delaktig i första målet, och gjorde själv det andra när han tog tillvara på Sellars passning i den elfte minuten. Med en bra mottagning i farten gled ”Sharky” förbi sin försvarare och sköt ett skott som styrdes in via målvakten Stenhoff. 2-0.

I den 18:e minuten vräkte sig Jerell Sellars fram och nickade in 3-0 på Kpozos långa, svepande inlägg. Ett snyggt nickmål från debutanten som verkligen var på spelhumör. Sellars imponerade matchen igenom och ökade nog sina chanser till att få speltid. Kanske redan i derbyt på söndag?

Ian Burchnall tvingades till ett byte i den 28:e minuten när Douglas Bergqvist åkte på en sträckning. Låt oss hoppas att detta endast var en säkerhetsåtgärd. Nu fick vi istället se ytterligare en debutant i ÖFK-tröjan: 19-årige mittfältaren Henrik Bellman, som närmast kommer ifrån FC Köpenhamn.

Andreas Andersson stod sysslolös långa stunder men tvingades göra ett snabb fotparad när den unge Villiam Dahlström tog sig förbi på högerkanten och avslutade. Men utöver den räddningen dominerade ÖFK halvleken totalt och gav inte FC Gute någon chans att komma in i matchen. Inte förrän i andra halvlek.

FC Gute reducerade nämligen till 1-3 direkt i inledningen genom en nick av nyss nämnde Dahlström. Målet föranleddes av svagt försvarsspel och nicken såg inte helt otagbar ut. Som om det inte vore nog dunkade en annan William in 2-3 tre minuter senare. Ett vackert skott från William Jan letade sig in i Anderssons högra kryss, och 1098 åskådare på Gutavallen trodde inte sina ögon när FC Gute nu gick för en kvittering.

ÖFK insåg faran och höjde kvalitén på passningarna, men det dröjde tio minuter innan Ludvig Fritzson kunde göra sitt andra mål för kvällen och stänga matchen. Roligt för Fritzson, som vi nog kommer att få se mycket av i höst. Efter ett inspel från högerkanten var han stark och höll undan sin försvarare, vände runt och satte 2-4 i den 64:e minuten. Luften gick då ur gotlänningarna.

En Patrick Kpozo, som lyser av spelglädje, tackade för sig i den 68:e minuten till förmån för Simon Kroon. Han behövde bara vara på planen i några minuter innan Sellars serverade honom ett friläge. Kroon rundade målvakten och rullade in 2-5, som också blev slutresultatet. Nyförvärvet från Dalkurd, Rewan Amin fick spela sista kvarten, men hann inte uträtta särskilt mycket i en redan helt avgjord match.

Klasskillnaden var tydlig i matchen, och ÖFK fick jobbet gjort. Dessa kvalmatcher kan vara luriga (fråga bara HIF och GIF) och visst var det kanske onödigt att släppa in två mål, men trots det blev det aldrig riktigt spännande. Jag väljer att hylla topptrion Arhin 19 år, Sellars 22 år och Fritzson 22 år. Är det kanske dessa tre lirare som tar över stafettpinnen nu när så många stora fotbollsspelare lämnat klubben?

Text av: Niclas Sundström