Sam Mensiro stormade fram och förde ÖFK till seger

VS Östersunds FK

IK Sirius - ÖFK 0-1 (0-0) Målskytt Sam Mensiro.

Nu med referat av Emma Svanberg och bilder av Sune Elmroth.

Bilden: Sam Mensiro 0-1 efter passning av Hosam Aiesh. Foto: Sune Elmroth

Östersunds FK gästar IK Sirius på bortaplan i den vackra septembersolen. Detta är en match som har stor betydelse för båda lagen, då Sirius befinner sig på kvalplats och ÖFK vill bryta sin nuvarande förlustsvit. ÖFK har många framgångsrika minnen från möten mot Sirius, inte minst om vi ser tillbaka på förra årets höstsäsong då de fick lämna anrika Studenternas IP med en överlägsen 0-5 seger.

Redan en minut in i matchen fick Sirius läge att ta ledningen som för dem skulle betyda ett steg närmre säkrat kontrakt i allsvenskan till nästa säsong, ett skott utifrån som glider över ribban efter en tydlig brytning av Rewan Amin i ÖFKs straffområde.

ÖFK:s mittfältstalang Tesfaldet Tekie fick tyvärr utgå efter redan 10 minuters spel till följd av känningar i ett knä, in kom istället Hosam Aiesh. ÖFK spelade därför med 10 man under 5 av dessa 10 inledande minuter och Sirius hade då det större bollinnehavet men inga riktiga attacker mot ÖFK:s försvar.

Första halvleken fortsatte i ett pendlande tempo utan att något av lagen fick riktigt grepp om matchen. Två vassa chanserna kom sedan inom loppet av några minuter då hemmalagets Mohammed Saeid avancerade på vänsterkanten och prövade skott som Aly Keitha i ÖFK:s mål tappade ut vilket gav Moses Ogbu en möjlighet utifrån. Skottet gick hårt i ribban och direkt därpå, i minut 28, fick Östersund en liknande möjlighet då Aiesh lyfte en boll i ribbkrysset efter en styrning av Dino Islamovic.

Därefter fortsatte ställningskriget med kontring efter kontring, ÖFK började i perioder att bygga upp ett spel där Hosam Aiesh och Ludvig Fritzson stod för mycket framåt. Även ÖFK:s ytterback Dennis Widgren deltog i det offensiva spelet efter en soloräd av Aiesh där han tog sig över hela Sirius planhalva. Bollen spelades ut till en löpande Widgren som tryckte ett hårt inlägg mot Lukas Jonsson i Sirius målbur, som fick tag i bollen knappa decimetern framför fötterna på Fritzson.

Matchens första hörna slog Philip Haglund i Sirius med dryga 40 minuter spelade, men farligheten avstyrdes av ÖFK. Sirius skapade ytterligare en vass chans strax därpå efter en miss i ÖFK-försvaret men inget mål där heller.

Spänningen steg rejält i första halvlekens slutminut då Fritzson skapat en hörna som boxades ut av en allert Lukas Jonsson i Sirius-målet, Fritzon nickade denna retur mot ett öppet mål men Daniel Jarl, storspelare i Sirius försvar, stod parkerad vi stolpen och lyckades rädda bollen strax innan mållinjen.

Andra halvlek drog igång med mer fart från båda lagen. ÖFK behöll trycket runt Sirius straffområde och skade två hörnor inom loppet av några minuter. Men gästerna lyckades inte hålla i övertaget och med 60 minuter spelade satt Sam Lundholm fart på Sirius högerkant med ett explosivt avancemang som slutade i ett försök centralt, fortfarande mållöst i matchen.

ÖFK-tränaren Ian Burchnall genomförde ett offensivt byte några minuter senare då Douglas Bergqvist togs ut till förmån för Jamie Hopcutt.

ÖFK kröp sakta längre och längre upp i banan men varje duell var en jämn kamp. Tyvärr tvingades Jesper Arvidsson i Sirius försvar utgå då att han landat illa på sin högerfot efter en luftduell med Sam Mensiro.

Strax därpå bröt Rewan Amin sig igenom Sirius straffområde, efter en pass av Fritzson, och kom själv med Lukas Jonsson i Sirius-målet och försökte placera in bollen i bortre krysset men Jonsson räddade.

Sirius vann återigen mark med dryga kvarten kvar och den nyinbytte Stefano Vecchia drar upp tempot för Sirius med ny energi på högerkanten, ÖFK-försvaret sattes på prov upprepade gånger men höll fortsatt tätt.

ÖFK bytte ut Fritzson och satte istället in Patrick Kpozo efter fortsatt tryck från hemmalagets håll. Andra halvlek präglades av ett högre tempo men med jämbördiga chanser lagen emellan. Assisterande domaren visade att det var minst 5 minuter tilläggstid samtidigt som Hopcutt avancerade centralt och gav sig på ett försök, returen studsade ut till Amin som slog bollen en bra bit över målburen.

Matchen såg ut att gå till oavgjort, efter 95 minuter av intensiv kamp från båda hållen, men med endast sekunder kvar tog ÖFK ledningen genom Sam Mensiro som styrde in bollen mellan den utrusande målvakten och den högra stolpen. Han hade då fullföljt en löpning i målområdet efter att själv ha fördelat bollen till Aiesh som då kunde slå det avgörande inlägget mot Mensiro. Huvuddomaren blåste av matchen några sekunder efter avspark och ÖFK kunde andas ut och omfamna varandra när de 3 poängen var säkrade.

Det var glada och lättade miner från ÖFK-bänken samt hos en lyrisk bortaklack som fick bevittna denna seger efter fyra raka uddamålsförluster. ÖFK börjar hitta tillbaka till en säker grund och den rådande känslan är att de nya förvärven och de gamla profilerna nu upplevs mer samspelta.

Oavsett representerade segern något mer för dessa spelare, 3 poäng i detta skede och ett avancemang till femte plats i tabellen höjer laget inför höstens resterande omgångar.

Aiesh: Stod för mycket offensivt, höll en hög och jämn nivå och var inblandad i segermålet.

Amin: Slet i många dueller och genomförde sitt jobb bra med en rad viktiga brytningar.

Fritzson: Syntes både framåt och bakåt, kom runt på sin kant flertalet gånger och fortsätter utvecklas.

Text av: Emma Svanberg