Tveksam straff avgjorde matchen men Norrköping var bra

IFK Norrköping - ÖFK 4-2 (2-1) Tom Pettersson målskytt.

Nu med referat av Niclas Lidström och bilder av David Lidström Hultèn. Krönika kommer senare

Tom Pettersson efter 1-0. Foto: David Lidström Hultén

ÖFK hade chansen men tog den inte.
Eller rättare sagt, starka, urstarka hemmalaget IFK Norrköping gav aldrig ÖFK någon möjlighet att blanda sig i striden om en Europaplats.
Förlust 2-4 mot IFK Norrköping var inte på något sätt orättvist. ÖFK kämpade och slet men med för få hela spelare gick det inte att rubba guldjagande Norrköping.

ÖFK har haft svårt att få fullt lag på träningarna i veckan och det är många spelare som är slitna och halv eller helskadade. I matchen mot Norrköping hade ÖFK fem avbytare men egentligen var det bara fyra som skulle kunna spela. Ronald Mukiibi har fortfarande känningar och är inte redo för spel ännu. Och Andreas Andersson är ju reservmålvakt så då var de bara tre avbytare.
Men tittat man på ÖFK:s startleva mot IFK Norrköping kändes den ändå riktigt bra. Här fanns klasspelare och slitvargar. Här fanns många spelare som har hög kapacitet.
Men på förhand var det många saker som skulle gå rätt för att ÖFK skulle ha chans till att få spela i Europa. Borta mot IFK Norrköping i en match som vilket lag som helst skulle tycka var en mycket svår match. När dessutom Norrköping jagar SM-guldet i kamp mot AIK är den här matchen så svår den kan bli.

1-0 till ÖFK kom i matchens tolfte minut när Tom Pettersson slog till för hela republiken detta efter lite strul i Norrköpings straffområde gick bollen ut till Tom som fick en härlig träff och gjorde därmed sitt andra mål för säsongen.
Curtis Edwards hade strax därefter ett skott från bra läge som nästan strök Isak Petterssons högra stolpe.
Norrköping hade en bra press både före och efter ÖFK:s ledningsmål, Simon Thern hade ett jätteläge att kvittera men fick sneträff och Aly Keita såg bollen passera högt över sin ribba.
Kvitteringen kom efter 26 minuter när ÖFK inte fick bort bollen från straffområdet och Alexander Fransson fick ett läge, tog det och Aly Keita varken hann eller kunde se bollen för allt folk som var i straffområdet. Ett till snyggt mål av guldjagande Norrköping.
Med de stora skadeproblemen som ÖFK just nu har fick Frank Arhin en roll på mittfältet i samma roll, eller liknande, som skadade Tesfaldet Tekie har haft. Och Arhin skötte sig riktigt bra. Tidigare har Frank Arhin känts lite tunn och orutinerad. Men i den här matchen såg han riktigt bra ut.
2-1 till Norrköping kom lite överraskande efter 33 minuters spel, Kalle Holmberg fick en underbar passning av Simon Skrabb och den här gången var det Douglas Bergqvist som inte hängde med när Holmberg störtade fram.
Tom Pettersson tog tidigt i matchen en offensiv roll på sin vänsterkant och gång på gång var han på offensiva räder i offensivt straffområde.
Dino Islamovic fick hjälp av Tom P i straffområdet, Tom stötte fram bollen och Dino slängde sig men nådde inte bollen med stortån. Hade han nått bollen, det var inte många centimeter ifrån, då hade det blivit kvittering för ÖFK.

- ÖFK går ut i andra halvleken och gör det riktigt bra, vi får vara glada där att vi inte får ett mål bakåt, menade IFK Norrköpings tränare Jens Gustavsson.
Istället blev det straff för IFK Norrköping i 75:e minuten efter en tveksamt dömt straff. Lars Korgh Gerson. Visst var ÖFK-försvaret på IFK-spelaren men straff, hmm.
1-3 där och då var känslan att säsongen tog slut där och då. För att ÖFK skulle ha chans till en Europaplats var en trea nödvändig mot Norrköping. Nu blev det inte så och frågan är hur ÖFK nu kommer att reagera i de sista tre matcherna.
- Vi startade matchen riktigt bra i 20 minuter, vi gav sen bort bollen lite för lätt och de gjorde två mål. Vi försvarade oss inte riktigt som vi borde gjort. Vi kom bra ut i andra halvleken och vi får en jättechans att kvittera. Sen får de en tveksam straff, jag vill inte gärna kritisera domaren och de har en svår uppgift men det är inte någon straff den de får.

1-4 kom efter 81:a minuten på ett skott som satt perfekt uppe i rätt maska. Skottet, eller projektilen kom från Simon Thern och ÖFK orkade inte längre stå emot Norrköpings tunga maskineri.

- IFK Norrköping är nog det bästa laget vi har fått så här långt, de är otroligt duktiga, berömmer Ian Burchnall.

2-4 kom i matchens sista minut på straff efter en tveksam situation där Tom Pettersson föll tungt men på reprisen kändes det som en billig straff. Straffen slogs i mål av Hosam Aiesh.
Men ni som tänker sluta drömma om Europa och spel där för ÖFK till sommaren får hejda er lite, vi har ju fortfarande en turnering som ÖFK kan vinna, nämligen Svenska Cupen. Ett cupguld i vår och då kan vi drömma om Arsenal, Galatasaray och Hertha Berlin igen.

Niclas Lidström

Trissen

3
Rewan Amin
Växer för varje match, jag förstår att ÖFK verkligen ville ha honom i somras. Amin kan bättre men blir för varje match bättre och bättre. Fortsätter han att utvecklas så kommer han tillsammans med exempelvis Curtis Edwards och Tekie bli bilda ett fantastiskt mittfält nästa år.

2
Tom Pettersson
Enda killen i kortärmat i den här matchen i +2 grader och snöglopp i luften. Tom visar gång på gång att han är livsfarlig i offensivt straffområde.

1
Hosam Aiesh
Han har en speed och teknik som få. Han skapar ytor och utmanar. Han löper och gör livet jobbigt för motsåndarnas backar. Kort och gott, han är en otroligt bra spelare. Men frågan är om inte Hosam skulle få en roll där han kommer in mer centralt? Nu kommer han långt ut på kanten och försvaret kan oftast styra honom ut på kanterna.

Foton: David Lidström Hultén

Text av: Niclas Lidström