Ass. domare 2:
Mikael Hallin
Fjärdedomare:
Mohamed Nablsi, Gävle

Temperatur 18 grader, vind 6 m/sek, sydost, luftfuktighet 97%. lätt regn i slutet av matchen

Sen straff räddade poäng för ÖFK

GIF Sundsvall VS

GIF Sundsvall - ÖFK 1-1 (1-0)

Nu med referat av Lars Larsson

Ikväll möttes Sveriges folkrikaste inlandsstad norr om Karlstad (Östersund)och Norrlands tredje folkrikaste stad (Sundsvall) i ett allsvenskt Norrlandsderby i fotboll. Matchen spelades i Sundsvall. Dessutom handelsstaden (Östersund) mot industristaden (Sundsvall). Jämtar mot medelpadingar. Inland mot kust. Falkarna mot Patronerna, men framför allt ÖFK mot Sundvalls GIF.

Matchen blev inledningsvis lite fördröjd på grund av att funktionärerna måste städa undan lite av de pappersremsor som Sundsvallsfansen använde i sitt tifo och som hamnade på planen.

Resultatet efter första halvleken var att Sundsvall ledde med 1-0. Ett mål redan i elfte minuten av norrmannen Oliver Berg. Ett svek mot oss Östtrönder. Nä skämt åsido. Återigen bjuder ÖFK motståndarna på ett mål. Efter en situation i eget straffområde har Mensiro chansen att rensa undan, men sparkar hål i luften och ger Giffarnas norrman Oliver Berg möjlighet att göra mål. En chans han inte försitter.

Mukibi byts ut i 42:a minuten pga känning i ljumsken. In kommer nyförvärvet Blair Turgott. Då händer något positivt framåt. Han skapar då och senare under matchen ensam mer målchanser än laget dittills lyckats med tillsammans.

Sammanfattningsvis efter första halvleken så är det Giffarna som jag upplever mer fantasifulla och kreativa i sitt anfallsspel relativt ÖFK. ÖFK har även i denna halvlek svårt att skapa riktigt farliga målchanser. Är man ineffektiv framåt har man definitivt inte råd att bjuda motståndarna på målchanser.

Andra halvlek innebär i stort sett en kopiering av första halvlek. Ett kreativare men faktiskt lite mindre effektivt Sundsvall än i första halvlek. Sundsvall vinner ändå bollinnehavet totalt för hela matchen. Blair Turgott och senare när Simon Kroon i 74:e minuten ersätter Sam Mensiro vässas i vart fall ÖFK:s anfall.

I 80:e minuten fälls Blair Turgott och ÖFK får straff som Innebär kvittering genom Dino Islamovic från elva meter. Matchen slutar 1-1.

Andra halvlek avviker från första halvlek i så måtto att ÖFK skapar mer framåt än i första, men utan ett bra målvaktsspel av Aly Keita hade matchen kunnat sluta annorlunda. Sundsvall hade nämligen statistiskt dubbelt så många målchanser som ÖFK.