Aly Keita, Blair Turgott, (45), Simon Kroon, (65)Thomas Isherwood, Jamie Hopcutt, (74) Pontus Kindberg, Gustav Wikstrand

Colkett sköt ÖFK till Svenska cupens gruppspel

VS

IFK Stocksund - ÖFK 0-1 (0-1)

Nu med referat av Agne Svärd och bilder av Sune Elmroth

Målskytten Charlie Colkett till höger: Foto: Sune Elmroth

ÖFK är vidare till gruppspelet i Svenska cupen efter att ha besegrat IFK Stocksund i den andra omgången med 1–0 på Danderyds arena.
Matchvinnare blev Charlie Colkett som tryckte in segermålet från strafflinjen med sin fina vänsterfot i den 19:e matchminuten.

Det var Allsvenskan mot division 2, alltså fyra divisioner, men när man sammanfattar de här 90 minuterna så var skillnaden inte så stor mellan de två lagen. Det berodde naturligtvis att ÖFK underpresterade medan IFK Stocksund, trea i sin division 2-serie, spelade över sin förmåga.
Visst, ÖFK hade väldigt mycket boll men Stocksund försvarade sig mer än väl och bjöd på några riktigt vassa omställningar.

Det gällde framförallt de första 45 minuterna. Vid två tillfällen var man också ytterst nära att överlista den vikarierande ÖFK-målvakten Andrew Mills (Ljeutrim Makolli i den 13:e minuten och Fabian Boström efter 26 minuter) men båda gångerna gick Mills segrande ur den striden, när Boström fick sitt friläge efter att ha snurrat upp hela ÖFK-försvaret tvingades MIlls ta hjälp av ribban för att freda sitt mål.
Mellan de här chanserna lyckades ÖFK skaffa sig greppet om matchen i den 19:e minuten. Ludvig Fritzson grävde fram en boll från högerkanten och Charlie Colkett klippte till med vänstern, 1–0 bakom en chanslös Peter Stahl i hemmaburen.
Men i övrigt skapade ÖFK inte speciellt mycket av sitt stora spelövertag i den första halvleken, faktiskt ingenting alls som gav en doft av mål! Tre hörnor och ett farligt frisparksläge, resten kan vi glömma.

Lite bättre spets blev det på ÖFK-anfallen i den andra ronden. Men när chanserna dök upp saknades skärpan; Francis Baptiste sköt över, Colkett fick en möjlighet men Stahl räddade snyggt, Jamie Hopcutt fick en fin möjlighet serverad av Colkett men skottet gick ut över sidlinjen(!) och till sist fick Blair Turgott chansen men bommade målet från nära håll.
Hemmalaget mattades under den andra halvan, ett vasst skott från distans (Karl Inde) som smet utanför var bästa möjligheten.

ÖFK-tränaren Ian Burchnall hade blandat lite i sin uppställning. Så här såg det ut i första halvlek (3–4-3): Andrew Mills – Eirik Haugan, Sam Mensiro, Tom Pettersson – Ludvig Fritzson, Alex Purver, Charlie Colkett, Marco Weymans – Dino Islamovic, Francis Baptiste, Nebiyou Perry.
Efter pausvilan ersattes Islamovic av Blair Turgott, Simon Kroon kom in i matchminut 64 (ersatte Perry) och i det sista bytet kom Jamie Hopcutt in istället för Baptiste (74:e min).
Bästa betygen delas ut till Eirik Haugan, Alex Purver och Charlie Colkett. Speciellt den sistnämnde hade en bra kväll och var i princip inblandad i ÖFK:s alla farligheter. Men annars var det många (Weymans, Perry, Islamovic, Baptiste, Turgott....) som underpresterade, inte minst i det offensiva spelet som till stora delar såg division 2-mässigt ut.
Det var trist att se; inga idéer, inget tempo, tekniska misstag... Ian Burchnall var säkert glad (men framförallt lättad) över segern och en plats i gruppspelet i februari. Men knappast med prestationen!

Text av: Agne Svärd