Välbehövlig och rättvis poäng

VS

Mål av Jordan Attah Kadiri

Nu med referat av Martin Nylander Krönika kommer i eftermiddag

ÖFK tar en välbehövlig och rättvis poäng idag efter 1-1 (1-0) bort mot BK Häcken. Detta kan visa sig vara en mycket viktig poäng i slutstriden av Allsvenskan.

Förutsättningarna inför dagens match var annars goda, fint väder om än något kallt. BK Häcken var piskade att vinna efter fyra matcher utan vinst inkluderat två raka hemmaförluster, detta för att ha en chans att nå europaspel nästa år. ÖFK mönstrade samma lag som mot Djurgårdens IF sist vilket innebar Keita i mål, en backlinje bestående av Outtara, Pettersson, Sonko Sundberg och Mensiro, ett femmannamittfält Turgott, Colkett, Amin, Ssewankambo, och Hörberg samt framåt Kadiri.

ÖFK har gjort bra prestationer de sista matcherna men tyvärr inte fått med sig poäng. Även idag inleder ÖFK bra och måste sägas vara det bättre laget i första halvlek. BK Häcken spelar som man brukade med raka bollar på djupet samt hög press på bollhållaren. ÖFK är förvarnade och lyckas vid ett flertal tillfällen bryta hemmalagets uppspel och istället vända till egen fördel. Första riktigt heta möjligheten skulle dock gå till BK Häcken som i den 10 matchminuten får en frispark ca 4 meter centralt utanför straffområdet, frisparken kan avvärjas med en hoppande ÖFK mur. För ÖFK del får vänta till den 25 matchminuten då Colkett slår ett fint inlägg som Kadiri kan nicka på, dock går bollen utanför. Två minuter senare löper sig Mensiro fri på högerkanten och slår ett inlägg som Kadiri möter på halvvolley, bollen går tyvärr återigen utanför. ÖFK två riktigt heta chanser i första låter sig dock vänta på till 29 respektive 34 minuten. Först är det pigge Kadiri som avancerar uppåt centralt i banan, han spelar snett till vänster till Turgott som skjuter snett från vänster, Abrahamsson tvingas till en förstklassig räddning. Det blir retur på skottet dock kan inte ÖFK nyttja detta. Nästa chans ligger återigen Kadiri bakom, han slår ett inlägg från höger som landar hos Amin och som får tid att skjuta, återigen göt hemmamålvakten en riktigt svettig räddning. BK Häcken är dock hela tiden farliga i sina omställningar och i den 39 minuten kan Irandus ta emot bollen i straffområdet och vända snett inåt bakåt och skjuta i Keita högra burgavel till 1-0, ett föga rättvist resultat. Med baklängesmålet tappar ÖFK sitt spel samtidigt som hemmalaget är snabba att utnyttja situationen. I den 42 minuten får Paulinho chans att sätta 2-0 efter finns inspel från Berggren, dock går skottet strax utanför Keitas vänstra stolpe. Mer händer inte i första halvlek och ska man hitta något positivt var det att hemmalagets ledning kom så sent som det gjorde och gav ÖFK möjlighet att prata ihop sig.

Andra halvlek kom att präglas av ett öppet spel med ett flertal chanser åt båda håll, frågan var bara när det första målet i halvleken skulle falla. Efter 2 minuter får ÖFK bäste spelare idag Hörberg en skottchans dock går skottet strax över Abrahamsson ribba. Minuten senare avancerar Paulinho in i ÖFK straffområde och avfyrar en projektil i underkant av ribban och ner på mållinjen. I den 56 matchminuten byts Turgott ut mot Simon Kroon. Med Kroons första bollkontakt får ÖFK 1-1. Kroon tar bollen och avancerar centralt uppåt i banan, efter hopslag med hemma försvarare petas bollen ut till vänster där Kadiri möter och skjuter i steget otagbart för hemmamålvakten, riktigt snyggt. Med baklängesmålet växlar hemmalaget upp tempot och offensivlustan och ÖFK får ställa in sig på att försvara större delen av den resterande halvleken. BK Häcken vaskar fram ett par riktigt bra frisparkslägen men båda gångerna täcks skottet av muren. I den 73 minuten hittar hemmalaget en helt fristående Paulinho vid straffpunkten, hans skott går dock över. I den 79 matchminuten för Keita en helt avgörande räddning då Joseph vänder bort Sonko till vänster och skjuter, Keita kan dock rädda skottet med fingertopparna vid sin vänstra stolpe.

Lagen hade varsin halvlek idag och därför vill jag påstå att ÖFK första poäng på 8 matcher var fullt rättvis. Det börjar vara riktigt trevligt att vara ÖFK supporter igen, även om vunna poäng kunde ha varit några fler. Dagens unga ÖFK garde har tagit flera steg framåt i sin utveckling under hösten och det man visar upp just nu lovar gott, hoppas bara att man klarar sig kvar och kan få fortsätta sin utveckling i Allsvenskan 2020.

Spelarkritik! Ssewankambos första halvlek var mycket imponerande, från sin mittfältsposition styrde han mittfältet, han bröt flera uppspel och skapade möjligheter till omställningar. Men vart tog han vägen i andra halvlek? I Outtara har ÖFK verkligen hittat en spelare som matchar ÖFK ide att hitta talanger och utveckla dessa, hoppas att man får behålla honom efter höstsäsongen då hans kontrakt går ut. Med ytterligare ett par år i Allsvenskan kan han bli en riktigt bra vänsterback. Turgott växer från match till match, idag jobbade han över stora ytor och vann många bollar. Hans skottchans på frispelningen från Kadiri var värt ett bättre öde. Just Kadiri går heller inte att lämna onämnd idag, från sin anfallsplats jobbar han bra och är ständigt ett hot. Jag gillar verkligen när han går ner och bryter uppspel och skapar möjligheter för sina medspelare. Dock skulle man kunna önska att han sköt farligt likt en raket när han just gjort en brytning och spelat en medspelare i syfte att skapa offensiva passningsval.

Utan att föringa någons insats vill jag dock hävda att dagens bästa ÖFK spelare var Hörberg. Han blir också bara bättre och bättre och hans offensiva takter idag var mycket positiva att se. Även här hade man önskat att någon av hans chanser skulle fått resultera i mål. Dock kommer målen om han fortsätter så här.

Slutsatsen en positiv insats av ett uppåtgående spelande ÖFK och där vi hoppas att årets förluster har bytts mot poänggivande prestationer i de tre sista matcherna mot IK Sirius, Hammarby IF och IFK Göteborg. Hoppas nu att JKA fylls i nästa match mot Sirius, det stödet behöver ÖFK!

Text av: Martin Nylander