meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

OMSTART & NYSTART
av Agne Svärd
Publicerad 9 Jul 2018 - 06:19 

Orkar vi ladda om?
Klart att frågan måste ställas efter de senaste veckornas omtumlande VM-fest.
Svaret är; givetvis, även om den allsvenska omstarten den här helgen har rönt ett närmast uselt intresse från publiken. Kanske vi kan skylla på en baksmälla efter förlusten mot England (gäller åtminstone lördagskvällens matcher) men det kan lika gärna handla om en viss mättnad; ett par högkvalitativa drabbningar om dagen under närmare en månad kräver naturligtvis till slut sina offer. Allt annat vore orimligt.
Men det här är inget som ÖFK behöver bekymra sig över när man ikväll springer in på Tele2 arena där serieledande Hammarby står för motståndet.
Här blir det garanterat fullt tryck från alla håll när ÖFK gör omstart – och nystart!
Men Östersunds Fotbollsklubb och alla deras vänner har mycket annat, faktiskt massor, att fundera över en dag som denna. Ingen kan ju ha undgått det som hänt i ÖFK sedan vårfinalen den 26 maj (2–0 mot Häcken på Jämtkraft arena); backgiganten Sotirios Papagiannopoulos flyttade till Köpenhamn och FCK, managern Graham Potter sa tack och farväl efter drygt sju år i Östersund, drog till Swansea i The Championship och tog med sig hela tränarstaben och kantekvilibristen, den så läckre, Ken Sema flyttar till London för nya äventyr i Premier league med Watford FC.
Som ni ser; det här är smällar som skulle skaka om varenda svensk fotbollsklubb i grunden. Naturligtvis också ÖFK, även om både klubb och vi som hejar på har varit förbereda att det skulle hända saker den här sommaren. Men förväntade motgångar svider också, det är sedan gammalt! (Nu är det dessutom bara att vänta in när någon kommer med tillräckligt tjock sedelbunt för att hämta Saman Ghoddos...)
Nåväl, då är då och nu är nu som Janne Andersson brukar säga ... men tillstå att nya tränarteamet Ian Burchnall & Brian Wake står inför osedvanligt tuff uppgift den närmaste veckan; serieledarna ikväll och Malmö FF på lördag, båda matcherna på bortamark.
Det ser onekligen ut att vara ett högriskprojekt, inte minst sedan Graham Potter tog med sig i stort sett hela fotbollskunskapen ur staben kring laget. Kontinuiteten, den så viktiga, försvann rakt ned i ett stort svart hål. Hur fyller man på den kunskapen, på ett par veckor?
Det måste bli så, i det här läget, att spelarna får ta, tvingas ta, ett mycket större ansvar i alla delar av förberedelser och matchgenomföranden än vad de är vana vid när pappa Potter och hans gäng inte längre finns att luta sig emot. Givet är att lagkaptenen Brwa Nouri (med sin fotbollsklokhet, det viskas att han är ett tränarämne) går i bräschen men jag ser också Tom Pettersson, Curtis Edwards och Saman Ghoddos (än så länge) som givna frontfigurer i den här situationen. Sedan är det bara för dom andra att haka på.
Själv har jag några punkter som jag gärna ser Ian Burchnall (och den som sedan tar vid) utvecklar efter Potter-eran.
# Målvaktsspelet: Jag gillar verkligen att målvakterna är en del av lagets speluppbyggnad men jag hatar när det blir hasard över det hela. Säkerheten måste sättas främst i spelet med fötterna. Dessutom ogillar jag när målvakter lägger sig ner på marken så fort de har fångat bollen. I min värld ska målvaktens första tanke vara att såra sin motståndare med ett snabbt utspel som ställer den första pressen.
# Apropå första pressen: När ÖFK i uppspelen (oftast Nouri) lyckas sätta en rak boll upp i mittplan vill jag inte se att den spelas tillbaka. Det ger bara motståndarna en ny chans att organisera om sig och ÖFK:s första pass blir därmed helt värdelös. Vänd istället upp och hota ett försvar som tappat några spelare...
# Kantspelet: Nu är visserligen Ken Sema borta men jag kan, som jag skrivit några gånger i sommar, tänka mig Patrick Kpozo som offensiv vänsterbreddare. Kpozo är löpstark, har fin teknik och en utmärkt vänsterfot. Under våren har Hosam Aiesh och Ken Sema varit närmast löjligt överlägsna sina motståndarbackar utan att ÖFK fått ut speciellt mycket i målväg av alla inspel som kommit. Samtidigt som inläggen många gånger kunnat haft bättre kvalitet har det sett lite oorganiserat ut i straffområdet, löpvägarna har inte varit tillräckligt synkroniserade. Här finns det mycket att vinna för jag räknar med att ÖFK fortsätter att vara överlägsna på kanterna...
# Hörnorna: En käpphäst som jag vet att många håller med mig om. Här finns ÖFK:s största, och absolut enklaste, förbättringspotential. Jag säger bara; inåtskruvade, hårt pressade mot första stolpen. Med rätt uppställning är den typen av hörnor oerhört svåra att försvara sig emot, det behöver man inte vara raketforskare för att begripa...
***
ÖFK har de senaste veckorna spelat tre träningsmatcher; Gif Sundsvall (0–0), Odense (0–2) samt Vejle (2–2). Man har verkligen blandat och gett, såväl i laguppställningar som i prestation. Jag har ingen aning om vad Ian Burchnell sett i dom här matcherna. Men om jag vore i ÖFK-tränarens kläder skulle jag absolut satsa på en fyrbackslinje i kvällens möte med Hammarby. När Sotirios Papagiannopoulos inte längre finns i klubben håller det här materialet inte för att spela med en trebackslinje, åtminstone inte när det vankas tuffare motstånd.
Mitt lag i kväll (uppställning 4-5-1 eller 4-3-3, välj det ni önskar): Aly Keita/Andreas Andersson - Ronald Mukiibi, Noah Sonko Sundberg, Tom Pettersson, Dennis Widgren - Hosam Aiesh, Brwa Nouri, Tesfaldet Tekie, Curtis Edwards, Patrick Kpozo - Saman Ghoddos.
Som ni ser fegar jag på målvaktspositionen. Det beror på att varken Keita eller Andersson har sett ut att vara i form i träningsmatcherna (Keita fick dessutom utgå med skada mot Vejle), det får helt enkelt bli som det blir Jag vet heller inte om alla i ”min elva” är tillgängliga (de rapporter som finns berättar bara att Ludvig Fritzson inte är aktuell för spel, övriga ska alla vara hela och rena).
Nu tror jag inte att Burchnall väljer min uppställning. Han vill nog ha två forwards på topp och då tror jag att han satsar på Ghoddos tillsammans med antingen Jamie Hopcutt eller Dino Islamovic och då får inte Kpozo spela från start...
Till sist, några noteringar;
# ”Sotte”, Potter & co, Sema... tunga förluster, visst. Men ÖFK:s kassakista sväller. Så här långt i sommar har det väl ramlat in cirka 35 miljoner kronor om Daniel Kindberg skött sina kort.
# Ghoddos till Kina. Eller Frankrike. Eller Italien. Eller... När Kindberg då berättar att Ken Sema varit på väg mot London och Watford FC i närmare ett år förstår man hur mycket luft det finns i alla dom här spekulationerna. Förbannade agenter! Och fjunisar som springer deras ärenden, hela tiden.
# Nu kör vi, nästan två tredjedelar av Allsvenskan återstår!
 
 
 
Sök på fotbollz.se
   
  Vänta med att sätta betyg på årets ÖFK  
  av Agne Svärd | Idag - 09:39  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Följ GIF Sundsvall - ÖFK genom fotbollz.se  
  av Haldo Jonsson | Idag - 09:16  
 

Fotbollsfolkets egen sajt fotbollz.se ger alla läsare info genom referat, bilder, matchens prestation och överraskning, statistik och krönika från matchen. Du kan skriva och läsa i forumet och om vad andra tycker om matchen.

Nio medarbetare i fotbollz.se är enagerade att skildra matchen.

Du har väl inte glömt att tippa Hos Andreas-tipset.

 
  Läs mer...  
 


 
  GIF Sundsvall är en förening i förvandling.  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:48  
 

På påskafton smäller det mot nya GIF Sundsvall. Då är det dags för det spännande Norrlandsderbyt

 
  Läs mer...  
 


 
  Fotbollz.se rustar för ännu en säsong  
  av Haldo Jonsson | 27 Mar 2024 - 14:45  
 

Många medarbetare ställer upp för dig.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
14 Mar 2024 - 22:29 Några ord om kvällens positiva årsmöte
14 Mar 2024 - 10:20 Östersunds FK Elitfotboll AB har haft bolagsstämma
13 Mar 2024 - 20:47 Visst finns det godbitar i ÖFK:s trupp!
13 Mar 2024 - 11:10 Åsikt om att införa VAR
11 Mar 2024 - 21:59 Ska VAR införas i Superettan?
10 Mar 2024 - 16:16 Tränaren i Piteå IF Tomas Eriksson ger sin syn på matchen
9 Mar 2024 - 15:48 Matchreferat Effektivt ÖFK vann klart mot Piteå IF
9 Mar 2024 - 14:08 Startelvan i dag
8 Mar 2024 - 11:43 Match mot Piteå på lördag - flera spelare nu friska
7 Mar 2024 - 10:58 ÖFK har öppnat ett popup-ställe på Mittpunkten- i går var fo
6 Mar 2024 - 14:18 Rena sjukstugan i ÖFK - 10 spelare borta från dagens träning
6 Mar 2024 - 14:13 Välkommen satsning - Mittpunkten öppnar för biljettköp, säso
5 Mar 2024 - 17:19 Nu har ÖFK startat kulturprojektet för 2024
4 Mar 2024 - 22:47 Kan Jamie Hopcutt påverka att Curtis Edwards återkommer till
4 Mar 2024 - 21:11 Publiken återvänder till ÖFK:s matcher
4 Mar 2024 - 11:11 Urban Larsson blir ny fotbollskoordinator för utvecklingslag
2 Mar 2024 - 21:05 Bilder ÖFK - Landskrona
2 Mar 2024 - 20:05 Matchreferat Lovande insats av ÖFK i andra halvlek
2 Mar 2024 - 19:38 Matchens prestation
2 Mar 2024 - 19:31 Matchens överraskning