meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Östersunds FK Örebro
1 3

Läs mer... Läs mer...
 
Djurgården Östersunds FK

2019-05-26 15:00
Tele 2 Arena
 

 EN DÅLIG SIDA AV ÖSTERSUNDS KOMMUN
av Haldo Jonsson
Publicerad 12 Mar 2019 - 09:56 Uppdaterad 12 Mar 2019 - 10:53

Bildresultat för ante strängbyBilden: Ante Strängby som av sin arbetsgivare stoppats att bli ordförande i ÖFK. Foto: ÖFK

(Inledning: I går kväll tänkte jag att jag inte skulle skriva något mer om fallet Strängby. Beslutet var fattat om honom och det fanns inget att påverka.

Nu på morgonen tänkte jag om. Ingen är felfri. Fotbollz.se är faktiskt den enda? av media, som tar ställning för ÖFK och den enskilde i ÖFK när det krisar till sig för den då ofta så ensamma och lilla människan. Man kallar det för grävande journalistik och då är det tydligen fritt fram att ösa på utan att man tänker på att det alltid finns en människa bakom, som du och jag, av vanligt kött och blod med vardagliga problem, känslor och med ledsna och glada tankar, och kanske är det lika jobbigt att även familjen blir drabbad.

När jag tänkte på det så fick jag förnyad kraft att på morgonen rita till några rader även denna gång.)


Vi var många som gladdes med Ante Strängby när han av valberedningen föreslogs till ordförande i ÖFK. Lika ledsna är vi nu när Östersunds kommun och hans närmaste chef, trots Strängbys kunnighet, punktlighet och vilja att göra rätt för sig, blev misstrodd för sin ärlighet.

När Strängby bedyrade att hans ideella jobb som ordförande inte skulle inkräkta negativt på tjänsten inom kommunen, ville man inom kommunen inte att tro på hans ord. Kommunen visste bättre än Strängby. Trots att Ante noggrant satt sig in i vad ordförandejobbet innefattade och vilken tid det skulle ta, så ansåg man att Strängbys intygande bara var falsarier. Han hade även själv gjort en utredning om detta som han skriftligen lämnade över till sin arbetsgivare, men det hjälpte inte. Han blev sviken. Maktspråket fick tala i stället för mänsklig känsla och hänsyn.

Speciellt tjänstemännen inom kommunen har ofta haft ett ont öga till ÖFK och ofta motarbetat föreningen. I motsats till Öviks kommun som, enligt Modo, gör allt för att tillgodose Modos önskemål, eftersom man anser att Modo ger stor reklam för kommunen. Det är ändå ganska lite jämförbart med en reklam som ÖFK ger och har gett.

Nu, när i tjänstemännens ögon, "den lede" själv, Daniel Kindberg var satt ur spel trodde man, att klimatet mot ÖFK skulle bli bättre och kommunen skulle öppna sig. Men icke, så blev inte fallet. Trodde man kanske att Strängby skulle bli en mindre kopia av "den lede" själv?


Nu ställde man Ante Strängby mot väggen och man använde maktspråk. Han fick bara ett alternativ utan att ha någon dörr var öppnad för att komma ut. Han var instängd.

- "Ta tjänstledigt på 50 procent och säg upp dig som vice ordförande i Östersunds Rådhus AB så får du bli ordförande i ÖFK."

Hans ställdes inför en omöjlig situation. Det är ganska givet att Ante då kände stor besvikelse, blev ledsen och kanske arg. Han såg den möjligheten, som han så mycket sett fram emot och glatts åt sig åt, flyga sin kos.

Det går att sammanfatta så här: Punkt slut! Det är vi som bestämmer över din fritid!

Allt som hänt är så onödigt. Det finns ingen vinnare. Bara förlorare.

En fråga som lätt infinner sig, varför kommer kommunen med ett så sent beslut? Det har gjort att ÖFK fått problem och troligen inte kan välja någon ordförande på det kommande årsmötet. Det måste ske vid ett extrainsatt årsmöte. Var det av illvillighet man dragit på beslutet? Hoppas verkligen inte det. Det vore vidrigt.

Det har istället varit så enkelt. Som bra chef måste man tro och lita på den anställdes ord, speciellt när det gäller hedersmannen Strängby. Det skapar tillit mellan chef och anställd och ger ett bra arbetsklimat. Motsatsen är i längden ohållbar.

Jag antar, att det är med tunga steg Strängby nu går till jobbet efter att han blivit ifrågasatt. Säkert blir det några nätter när han får svårt att sova när tankarna flyger genom hans huvud och grubblar för att komma fram till hur det kunde sluta så här. Han är nu stoppad vad han helst skulle vilja göra, att få hjälpa sitt kära ÖFK där han en gång i tiden han spelat.Antes liv har till stora delar varit fotbollen. Det hade varit kronan på verket för honom i ett långt fotbollsliv bli ordförande i Östersunds Fotbollsklubb.

 
17 Kommentarer:
Gäst: Klas skrev | 12 Mar 2019 - 23:00
Sven

För en som inte förstår... Varför är det ok från kommunen att ge Ante tillåtelse att bli ordförande ifall han tar tjänstledig på 50%, men inte om han jobbar 100%? I din förklaring verkar du hänvisa till förtroende, men det gör väl samma i vilken omfattningen tjänsten är?
15
Gäst: UG skrev | 12 Mar 2019 - 22:23
Tror att kommunen inte är så imponerad och glad över att uppdrag granskning ska göra ett reportage över DK samt ÖFK, vilket skulle innebära div interjuver med kommande ordförande om diverse scenarion och situationer med bollplanket och hur det funkar nu och framåt med klubben och att då ha vice VD i kommunens moderbolag att svara på alla dessa frågor känns nog besvärande
9
Gäst: Sven svensson skrev | 12 Mar 2019 - 22:13
Det måste också beaktas de erfarenheter som Östersunds kommun har av att ha Daniel Kindberg på två stolar. Även om det inte är klarlagt olagligheter så har Östersunds hemsida bokslut 2018 visat på svårigheten att ha två så betungande uppdrag.
11
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 12 Mar 2019 - 21:16
Replik till Sven Svensson

Bra att en kommunal representant försöker förklara kommunens beslut avseende Ante Strängby. Det bör dock noteras, att oavsett lagstiftning som åsyftas, så är det ytterst bedömningar det handlar om. Dvs huruvida en ”sitta på två stolar” situation är aktuell eller inte, och den bedömningen gör kommunen och ingen annan. Det är dock i sig intressant att en situation där en kommunal tjänsteman på viss nivå i Ösd kommun i kombination med att eventuellt vara styrelseledamot i ÖFK bedöms sätta den kommunala demokratin i moras.
3
Gäst: Sven Svensson skrev | 12 Mar 2019 - 20:42
Många har följt rapporteringen om detta i media, och för att kunna förstå Östersunds kommuns agerande vill vi (Östersunds kommun) förklara vad vi som kommun och arbetsgivare enligt grundlagen måste förhålla oss till. Allra först vill vi dock klargöra att Östersunds kommun har försökt att tillmötesgå medarbetarens önskemål om att kombinera arbetet med ordförandeskapet i Östersunds Fotbollsklubb, något som inte varit oproblematiskt ur kommunens aspekt. Men för att tillmötesgå medarbetarens önskemål har kommunen tagit fram flera förslag på konstruktiva lösningar för att möjliggöra bisysslan, så som tjänstledigt på hel- eller halvtid. I lösningen har det även ingått att förändra de arbetsuppgifter som kommunen anser står i konflikt med ordförandeskapet i ÖFK, så att de båda rollerna skulle kunna skötas parallellt.

Ska inte kunna sitta på dubbla stolar
Östersunds kommun är en del av den offentliga förvaltningen i Sverige, en offentlig myndighet som har stora maktbefogenheter att fatta beslut som rör såväl den enskilde medborgaren som samhället i stort. Exempel på detta är att en kommun har rätt att fatta beslut om bygglov eller lägga ned en skola. Beslut som påverkar både den enskilde och ett helt samhälle. Detta medför i sin tur att Östersunds kommun i alla situationer måste agera sakligt, opartiskt och behandla alla lika. Lagstiftaren har ansett att detta är så viktigt att det till och med finns reglerat i en av våra grundlagar. Dessa krav finns för att systemet med offentlig förvaltning inte skulle kunna fungera utan medborgarnas förtroende. Som ett led i att agera opartiskt, sakligt och att behandla alla lika finns sedan regler som jäv och bisyssla. Syftet med reglerna om förtroendeskadlig bisyssla är att förbjuda möjligheten för en enskild kommunal tjänsteman att sitta på dubbla stolar när hen ska fatta beslut eller verkställa demokratiskt fattade beslut.

FAKTA:
Regeln om förtroendeskadlig bisyssla har inget att göra med ett arbetsgivarintresse eller om den enskilde arbetstagaren själv uppfattar att hen kan fatta eller verkställa beslut på ett opartiskt, sakligt sätt som behandlar alla lika. Denna regel handlar ytterst om att medborgaren ska kunna lita på att myndigheten fattar beslut eller verkställer beslut på ett sätt som garanterar likabehandling, opartiskhet och saklighet – ett allmänt kvalitetskrav på den offentliga förvaltningen. Kommunen prövar anmäld bisyssla utifrån kollektivavtalets regler om hindrande och/eller konkurrerande bisyssla. När en medarbetare anmäler en bisyssla som kommunen ser problem med prövar kommunen utifrån verksamhetens krav om det kan skapas möjlighet för medarbetaren att utföra bisysslan.
13
Gäst: Fundersam skrev | 12 Mar 2019 - 17:44
Har man anmälningsplikt mot kommunen om man funderar på en bisyssla och anställt
inom Östersunds kommun? Läser jag tokigt eller stämmer det? Var går gränsen på typ av bisyssla?
0
Gäst: Lars k skrev | 12 Mar 2019 - 16:07
Hårklyeri utan dess like. Allt är överdrifter. Alla har rätt att ha en bisyssla inget undantag för kommunanställda. Jag tror att kommunen skulle överleva ett så stort trauma om de har låtit Ante bli ordförande. Vad skulle kunna hända?
11
Gäst: Elefanten skrev | 12 Mar 2019 - 16:03
ÖFKs styrelse har aldrig haft något arvode. Varken ledamöter eller ordförande. Arvoden beslutas på årsmötet och det finns inga beslut om detta.
9
Gäst: Medborgare skrev | 12 Mar 2019 - 15:53
https://ostersund.se/om-webbplatsen/nyhetsarkiv/nyhetsarkiv/2019-03-12-svar-med-anledning-av-uppmarksammad-bisyssla-for-kommun-medarbetare.html

Kommunens agerande har inget med misstroende mot den anställde att göra. Det finns helt enkelt lagar och regler som måste följas. Sedan har naturligtvis ÖFK:s ordförande ett arvode, tro inget annat.
Att låta kommunens finanschef bli ny ÖFK-ordförande i dagsläget vore att ge Uppdrag Granskning en straffspark utan målvakt.
13
Gäst: Jodå skrev | 12 Mar 2019 - 13:48
Om jag hade haft Antes jobb (tjänar rätt bra) hade jag aldrig sagt upp mig för ett oavlönat uppdrag i ÖFK och det hade ingen annan här heller. Punkt.
10
Gäst: Pman skrev | 12 Mar 2019 - 12:17
Kan inte tänka mig att någon vill vara kvar på ett jobb där arbetsgivaren misstror den anställde och hindrar en när man vill utöva sin rätt till föreningsfrihet på ett meningsfullt sätt på sin fritid.

Därför är det nog bara en tidsfråga (fixa nytt jobb, genomföra sitt gamla jobb under uppsägningstiden minus uttag av komptid och lagstadgad semester) tills ordningen är återställd.
29
Gäst: C skrev | 12 Mar 2019 - 12:17
Har man inte arbetsgivarens förtroende så finns det i min mening ingen anledning att vara kvar på det arbetet, oaktat vad det gäller.

Känner inte Ante, vet inte hur han är som person eller arbetstagare, men utefter vad jag läst så ska det vara en driftig man och han bör således enkelt kunna få ett nytt jobb där han har arbetsgivarens förtroende och även kan förena arbetet med uppdraget som ordförande i ÖFK.

19
Gäst: En som tror på ett liv utanför jobbet skrev | 12 Mar 2019 - 11:52
Strunta i kommunen
Säg upp dig skaffa dig ett riktigt jobb där man kan ha ett liv utanför.Det är fritiden som håller livet uppe.
Ingen fritid betyder att man gör ett sämre jobb.
20
Gäst: Jodå skrev | 12 Mar 2019 - 11:25
Som Daniel Kindberg bäddar får Ante Strängby ligga.
17
Gäst: Mats O skrev | 12 Mar 2019 - 11:16
Bra skrivit Haldo
Vi som känner Ante vet vilken hedersman han är och det är sorgligt hur kommunen med sina så kallade chefer behandlar en av sina anställda.
Men Bosse Svensson och hans undersåtar har bestämt sig för att inte ha något att göra med ÖFK.
Finns det ingen samarbetsvilja från kommunen som säger att det här fixar vi tillsammans
21
Gäst: Medborgare skrev | 12 Mar 2019 - 10:49
Bra Haldo,
Ska kommunen ge sig på övriga anställda inom kommun som har
förtroende uppdrag både inom idrotten och övriga föreningar som eventuellt
kan inkräkta på den anställdes arbets tid eller på övrigt sätt kan missgynna kommunen?
Tror inte de va....

Så j.vla tråkigt för Ante som för oss många som vet vad han går för och vad han står
för!
23
Gäst: Petimetern skrev | 12 Mar 2019 - 10:31
Strängby var valberedningens FÖRSLAG. Han var inte vald. Det går inte säga att årsmötet inte kommer utse en ordförande. Det KAN finnas andra alternativ som föreslås vid årsmötet och som kan bli vald till ordförande. Att i förväg meddela att årsmötet inte kommer utse ordförande, är inte förenligt med ÖFK stadgar.
13
 
Sök på fotbollz.se
   
  Synpunkter på ÖFK  
  av Lars-Erik Sandler | Idag - 12:01  
 

Lars - Erik Sandler. Före detta lärare i idrott och beteendevetenskap på Riksidrottsförbundets Idrottsinstitut och Folkhögskola

 
  Läs mer...  
 


 
  Svårt läge för Saman Ghoddos Amiens  
  av Haldo Jonsson | Idag - 11:11  
 


Sista matchen i serien blir avgörande om Saman Ghoddos Amiens skall slippa kvalplatsen i League !

 
  Läs mer...  
 


 
  Bra match av Frank Ahrin  
  av Haldo Jonsson | Idag - 09:53  
 


Till Dalkurd FF utlånade Frank Ahrin gör det bra i Dalkurd.

 
  Läs mer...  
 


 
  Undrens tid är inte förbi  
  av Haldo Jonsson | Igår - 13:02  
 

- "Jag har aldrig sett något liknande"- Många såg ut som fågelholkar.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 08:12 ÖFK- Örebro SK
Igår - 01:02 När försvarsspelet rasade samman...
20 Maj 2019 - 23:34 Matchreferat ÖFK - Örebro 1-3 (0-2)
20 Maj 2019 - 23:21 Matchens bästa spelare
20 Maj 2019 - 22:58 Jämn match match men Örebro var effektivare
20 Maj 2019 - 22:39 Höjdpunkter och mål ÖFK -Örebro
20 Maj 2019 - 22:09 Matchens prestation
20 Maj 2019 - 13:24 Inför matchen: ÖFK - Örebro SK
20 Maj 2019 - 08:52 Truppen och Pulsen inför ÖFK - Örebro SK
20 Maj 2019 - 08:20 Följ ÖFK - Örebro SK via fotbollz.se
19 Maj 2019 - 22:27 Dagens citat
19 Maj 2019 - 20:17 Dagsformen
19 Maj 2019 - 09:58 Lars Larssons Tankar
18 Maj 2019 - 19:02 Sex snabba till Ludvig Fritzson inför Örebro
18 Maj 2019 - 18:57 Graham Potter tar över Brighton?
17 Maj 2019 - 21:44 Nu kan Sotte stiga fram
17 Maj 2019 - 18:31 En stark fyrklöver från Örebro SK
17 Maj 2019 - 14:06 Med Örebro SK i blicken
17 Maj 2019 - 13:07 GIF Sundsvall i ekonomisk kris
16 Maj 2019 - 18:55 Första trissvinsten för Curtis Edwards
 
 
 
Herrar
av: läktaren | 9 Maj 2019 - 07:47
ser en del div 4 matcher, slås av a