Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 
         
fotbollz.seForum - Inlägg #12812    
 
Välkommen till fotbollz.se:s forum

Forumet är utvecklat av fotbollz.se.


Bra att Du visar ditt intresse att läsa vad som händer och sker på vårt forum.

Tillbaka
 

Du är här: ForumHerrarSkattepengar...

Skattepengar  (27 svar)   20 Jan 2016 - 18:17  
Svara
  Inlagt av:
Gäst: Robin H
Kindberg fick som han ville, vem hade trott annat ??? Tycker skola/barnomsorg skall ha cred för detta, som hade köpstopp 2016 för bla undervisningsmaterial. Utan detta kanske skattepengarna inte räckt till, för arenan. Så skolan blir därmed en ganska stor sponsor till ÖFK !
 
Svar av:
  Gäst: Ola
20 Jan 2016 - 19:24
Hur var det detta skulle finansieras nu igen? Visst var det väl ändå så att ÖFK skulle få betala med höjd hyra? Sedan antar jag att du räknat på vad, låt säga, 1500 extra åskådare i snitt ger i form av extra intäkter? Vad publiciteten i riksmedia genererar? Det skulle inte förvåna om en rejäl matematisk övning visar att ÖFK är en sponsor till skolan. Äh, det är klart, vi behöver väl inte räkna så mycket förresten. Eftersom man betalar extra hyra, har 40 (fyrtio, fler än de allra flesta företag) anställda som betalar skatt i kommunen så är det ju rätt givet. Skolan och allt annat mår bättre med ÖFK än utan.
 
 
  Gäst: Robin
20 Jan 2016 - 19:29
Sedan får du ju rkna in också att föräldrar betalar barnomsorgsavgift för sina barn i förskola och för fritidshem också. Så de betalar ju så att säga dubbelt, skatt plus avgift ! Å dessa föräldrar skattar också för en arenautbyggnad via sin skattesedel.
 
 
  Gäst: Ola
20 Jan 2016 - 19:38
Min poäng var att ÖFK genererar mer intäkter till kommunen än vad dom kostar. Det är givetvis positivt för kommunen, som såklart sedan väljer var de ökande skatteintäkterna och intäkterna från ökad publicitet hamnar. Låt oss hoppas att en hel del hamnar i skolor och åldringsvård.

Min poäng är också den att alltför många fått för sig att ÖFK är en kostnad, eftersom man sett en rubrik att arenan kostar X miljoner. Då har man inte satt sig in i vara sig hur det ska finansieras eller hur mycket skattintäkter ÖFK genererar direkt och indirekt.

Ska man irriteras sig över att skattsedeln till för stor del finansierar idrottsarenor så ska man inte irritera sig på Jämtkraft Arena (som alltså ändå finansieras över X år med höjd hyra), då ska man istället irriteras sig på skidstadion. Där plöjs det ner långt mycket mer pengar för en tävlingshelg varje år, där kommunen inte tar in någon hyra och vinsten hamnar hos skidskytteförbudet i Stockholm.
 
 
  Gäst: Robin
20 Jan 2016 - 20:07
Kan du ge mej ett tydligt räkneexempel på att ÖFK genererar mer än vad det kostar. Så att jag förstår !
 
 
  Gäst: Robin
20 Jan 2016 - 20:10
Gärna med dubbel italiensk bokföring, alltså inkomster minus utgifter för kommunen, så det blir enkelt att förstå !
 
 
  Gäst: Ola
20 Jan 2016 - 20:24
Har tyvärr inga reda siffror åt dig och jag tror ändå inte att du skulle vilja förstå. Men rent principiellt:
Om 40 personer är anställda i ÖFK och snittar (lågt räknat) 200 000 kr i inkomst så genererar det en hel del skattepengar varje år som vi inte hade fått om inte ÖFK funntits. OK?
Publiksnittet i fjol var 4000 pers, låt säga att det i år blir (lågt räknat) 5000 personer. Alla dessa betalar biljetter, många köper fika osv. Det ger skatteintäkter.
OK?
Motståndarlag spelar här 15 gånger om år (lågt räknat, har bara räknat seriematcher). Det genererar minst 300 hotellnätter bara för lagen. Det ger skatteintäkter.
OK?
Ett okänt antal motståndarfans kommer att resa till matcherna och spendera pengar i staden. Jag har ingen aning om hur mycket, men det ger skatteintäkter.
OK?
Och viktigast av allt, ÖFK skall bekosta utbyggnaden via högre hyra, vilket gör att kommunen "bara" tar en investering som över tid kommer att betala sig. Alltså en bra affär.
OK?

Eftersom du antagligen redan bestämt dig för att tycka illa om att arenan byggs ut oavsett vad jag skriver för argument så är detta mitt sista inlägg i debatten. Trevlig kväll!
 
 
  Gäst: Robin
20 Jan 2016 - 20:34
Nä emot att ÖFK vill bygga ut arenan är jag absolut inte emot, rent principiellt. MEN jag anser att skolan är viktigare än fotboll, å när skolan ideligen får spara och dra in på sin verksamhet, så har jag väldigt väldigt svårt att acceptera, hur skattepengar används, väldigt svårt om jag ska vara ärlig. Skolan började gå på knäna redan för 6-8 år sedan, man har ytterligare en uppgift som skolan skall klara av, att ta emot, utbilda och ge det bästa för våra nyanlända, som också ska ha sitt, för att kunna skapa sig en framtid i vårt land. Varje tusenlapp betyder så väldigt mycket, åsså är det helt ok at lägga 10 mille på en arenautbyggnad. Där, där har du mina värderingar, i jämställdhet, Arena vs skola/ sjukvård/omsorg.
 
 
  Gäst: Rocky Balboa
20 Jan 2016 - 21:08
Men Robin, läs igen är du snäll!

Ola skriver upprepade gånger och med all önskvärd tydlighet att det INTE är kommunen som betalar. Det gör ÖFK via höjd hyra. Det finns således ingen jämförelse eller värdering att göra i detta fall, skola kontra arenautbyggnad.
 
 
  Gäst: Robin
20 Jan 2016 - 21:24
Nähä, varför skriver man då (helt i onödan) att kommunen går med på en utbyggnad för 10 miljoner ?

 
 
  Anders
20 Jan 2016 - 21:58
@Ola
Jag har svårt att se att biljetter och fikaförsäljning skulle ge skattepengar till kommun? Hur?

Ifjol åkte alla lag hem direkt efter match, dvs inga hotellnätter, inga pengar..Varför skulle det bli annat i år?
 
 
  Gäst: alrik8
20 Jan 2016 - 22:03
Alla lag låg över innan match. ÖFK betalar ca 5 miljoner i skatt på alla anställda och så alla planhyror
 
 
  Gäst: K.B.
20 Jan 2016 - 22:16
Därför att kommunen gör investeringen som ÖFK ska betala tillbaka med förhöjd planhyra. Det skall alltså ses som ett lån från kommunen, vad är det som är så svårt att förstå?
 
 
  Anders
21 Jan 2016 - 07:32
@alrik8
Lagen bodde inte på hotell i ÖSD.
 
 
  Gäst: JC
21 Jan 2016 - 07:39
@alrik8
Från fotbollz den 22 september 2015.

"Fotbollz.se har pratat med mittbacken i AFC Untited, f.d. ÖFK- spelaren Juanjo Hervias för att höra hans syn på matchen och på sitt lag.

Hur åker ni till Östersund?
- Vi flyger upp matchdagen och åker buss hem"

De flesta lag bor INTE över på hotell
 
 
  Gäst: Blup
21 Jan 2016 - 12:57
Robin; Kommunen skriver så för att dom går med som lånetagare. Men alla konstnader går direkt till öfk genom höjda matchavgifter/hyror.

Sen oavsett vilket så går väll inte Fotbollsarenans pengar hand i hand med skolan då det är skillda enheter.
 
 
  Gäst: Ola
21 Jan 2016 - 19:34
Ok, alla lag ligger inte över på hotell. Jag har ändå räknat lågt på intäkter på t ex inkomstskatt, ingen som vill kommentera ett fel åt det håller också?

Hursomhelst, det viktigaste är ju att ÖFK finansierar utbyggnaden med högre hyror, så varje krona extra som ökade spelarlöner, EVENTUELLA hotellnätter mm genererar är alltså ett plus för kommunen. Grejen är att detta överhuvudtaget inte är en kostnad så egentligen förstår jag inte varför vi ens debatterar den. Ger er på skidstadion om ni vill ställa kostnader för idrott mot annat, där finns ju lite att ge sig på iaf.
 
 
  Gäst: Börje
21 Jan 2016 - 20:17
Vad får IFK av kommunen. Dom har väl överlägset mest med utövare där. Dom har väl själva släpat dit ett skjul och en conteiner för att kunna ha sina bollar mm någonstans. Nu vet jag inte men det kommunen kanske har något åt dom också
 
 
  Anders
21 Jan 2016 - 21:01
Utbyggnaden ÄR en kostnad, det går inte komma ifrån. Men man ser det som en investering, dvs nått som lönar sig i långa loppet. Och det tror jag oxå att det kommer att göra.
IFK får väl använda arenan om dom vill? Inget som hindrar.
 
 
  Gäst: Lars
21 Jan 2016 - 22:17
@ola, hur kan man räkna med att inbetald inkomstskatt från Öfk ska vara en del av "betalningen" för utbyggnaden? Mitt företag betalar in över 20miljoner i inkomstskatt till Östersunds kommun + en massa andra avgifter, skulle då Östersunds kommun bygga ett nytt garage till oss för att vi betalar så mycket inkomstskatt?


 
 
  Gäst: Ola
22 Jan 2016 - 06:50
Jag räknar inte med att det ska vara en del av betalningen. Jag skriver om och om igen att själva utbyggnaden skall finansieras med höjda hyror. Punkt.

Däremot vill jag också belysa att genom att ÖFK får tillfälla att växa sin verksamhet, bl a med hjälp av en större arean och mer publikintäkter så får vi en hel del andra positiva effekter. Bl a mer skatteintäkter då ett allsvenskt lag har högre löner och därmed genererar större skatteintäkter.

Men den isolerade frågan om utbyggnaden betalas alltså genom högre hyra. Vilket innebär att om ÖFK sköter sig och blir kvar på högsta nivån kommer det på sikt också bli en positiv investering i kronor och ören för kommunen. Dock så tar man såklart en risk med att man ligger ute med pengarna, men det är ju som med alla andra investeringar som görs.
 
 
  Gäst: Peman
23 Jan 2016 - 13:01
Stort Grattis Robin H, Ola med flera som har fått hålla på med denna intressanta diskussion i hela 3 dygn redan utan att bli censurerade av Haldo. Själv blev jag bryskt avstängd och fått ett inlägg utkastat för några år sen.

Då dristade jag mig till att yttra en tankeställare med liknande jämförelser mellan idrott och samhällets kostnader/vinster. Mitt inlägg "levde" bara några timmar den gången innan det blev oskadliggjort.

Antingen har Haldo (som jag i övrigt tycker gör en stark insats för allas vårt stora intresse, nämligen fotboll) mycket att göra med annat just nu, så att han inte upptäckt er än eller så har han börjat inse att det visst borde gå för sig att diskutera kostnader och vinster angående idrott/fotboll kontra samhällsintressen även på ett forum som fotbollz.se.

Förstår mig dock rätt! Jag är inte mot arenan och i synnerhet inte mot fotboll. Tvärtom är jag extremt mycket intresserat av fotboll och en speciellt trogen anhängare av bl.a. ÖFK.

Jag tycker dock att det alla gånger är på sin plats att PÅ ALLA HÅLL diskutera behovet av balans av kostnader/vinster mellan samhällsnytta och idrott. Det blir då lättare att dels få fram synpunkter i sådana fall och dels underlag för att kunna prioritera för berörda parter när det gäller att rättvist fördela begränsade resurser.
 
 
  Gäst: Risktagande!
24 Jan 2016 - 08:04
Klart att det är ett risktagande och prioriteringsfråga från kommunen!
* finansieras av ÖFK genom höjda hyror lär bygga på att klubben finns i allsvenskan hela hyrestiden (=spekulation och risktagande).
* merintäkter i form av hotell, restaurang, löner etc är ju positivt - dock inget som påverkas av denna kommuninvestering. I så fall är det som någon företagare skrev fler företag som vill ha kommunhjälp för sina investeringar.
* kan tänka mig att andra föreningar, idrotter, kultur också är beredd att betala (betydligt mindre kommuninvesteringar) genom ökad hyra och som gagnar betydligt fler med avseende på nyttjande.

Jag vill också påtala att jag är väldigt positiv till ÖFK, men det är lätt att bli enögd åt ena eller andra hållet.
 
 
  Gäst: Bosse Boss
25 Jan 2016 - 16:05
De som trycker på att man tar pengar från skolor och barnomsorg, skärp er!
Ni bör veta att kommunen erhåller pengar ifrån regeringen inom olika områden, Barnomsorg, äldrevård, kultur osv. Och de pengarna är tillsatta för just de ändamålen.

Sedan att Östersunds kommun innehar en stark budget som ligger utanför dessa områden och exempelvis att prioritera ÖFK ur "Övrigt kassan" är en annan sak.

Inte 1 krona tas från barnomsorg, inte 1 krona tas från äldrevården.
 
 
  Gäst: trött
26 Jan 2016 - 08:13
Kommunens politiker har att prioritera mellan var de lägger sina skatteintäkter, och man kan kalla användandet vad som passar en själv bäst. I detta fall har man prioriterat högre att bygga ut en idrottsarena än att skjuta samma antal kronor till skola, kulturhus, fler politiker eller snöröjning. För mig blir det fel både att man säger att de "tar" från t ex skolan, och att säga att man INTE "tar en krona" från barnomsorgen. Och just när det gäller idrottssatsningar är det ofta svårt att lägga in det i en partipolitisk skala, utan det beror oftast på enskilda politikers idrottsintresse och olika idrottsprofilers inflytande.
 
 
  Gäst: svante
26 Jan 2016 - 16:35
hade det inte varit bättre för fotbollen i jämtland att spendera 11 miljoner på en ytterligare öphall? det hade verkligen gynnat fotbollen i regionen och då även öfk med ev nya spelare om 5-7år, det hade varit lättare att försvara en sådan kostnad då den kommer att gynna många klubbar samt även storsjöcupen
 
 
  Gäst: !
26 Jan 2016 - 19:22
Fast de föräldrar som redan betalar kommunalskatt, betalar ju även för förskola och fritidshem om man har barn 0-9 år. Så de betalar ju faktiskt av redan till kommunen och under flera år. Så jag kan förstå irritationen, när skolan dels får dra in på verksamhet och dessutom göra besparingar så att deras barn kanske inte får den utbildning, de är berättigad till.
 
 
  Gäst: Tydligen ekonom
29 Jan 2016 - 12:14
Vill egentligen inte blanda mig i men ser principfel som jag måste få rätta till.
Kommunen har två typer av budget.....
* den löpande budgeten för alla förvaltningar och verksamheter (typ driftsbudget) som läggs årsvis
* och investeringsbudget med avskrivningstider

För att förtydliga. En investering belastar INTE någon annan verksamhets budget. Avskrivningarna läggs nog dessutom inom Kultur och fritidsförvaltningen eller Rådhus AB, som sedan i sin tur tar ut MER hyra från ÖFK.

OK?
 
 
 
6
kommentarer
Var är målsinnet?
av Lars Larsson | 23 Mar 2024 - 14:17
4
kommentarer
ÖFK höll vad man lovade - en sistaminutenvärvning
av Haldo Jonsson | Igår - 10:44
Onahi Abraham Ogbu har fått k
2
kommentarer
Bråda dagar för ÖFK
av Haldo Jonsson | 25 Mar 2024 - 10:34
2
kommentarer
Skövde AIk - ÖFK 1-0 (0-0)
av Haldo Jonsson | 23 Mar 2024 - 12:55
Skövde AIk - ÖFK 1-0 (0-0
1
kommentar
Startelvan i dag
av Haldo Jonsson | 23 Mar 2024 - 11:12
Arnold Origi, Kevin Jablinski, Ali
 
 Skrivet den Tor 29 Feb 16:26
 
 Skrivet den Lör 23 Mar 14:17
fotbollz.se på Facebook