Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 

UPPSTART ÄVEN I DE -LÄGRE- DAMSERIERNA.
av Per Lagerbäck
Publicerad 4 Jun 2021 - 12:57 

Uppdaterad text efter KD:s beslut att kliva ner en division, och med första veckans tips.

Ja, då är det äntligen dags att starta alla icke professionella serier i Sverige och då även här i distriktet, och jag ska göra ett tappert försök att följa upp damernas serier där våra lag huserar. IFK Östersund i div 1, Ope, IFK Östersund 2 och Sveg i div 2 samt tio lag i div 3.

Jag väljer tyvärr att starta med att provocera lite. Det har jag ju inte gjort så mycket, tror jag, under senare tid. Och att det kommer först nu inser jag naturligtvis att det beror på att jag blivit provocerad som Opesupporter. Tidigare har jag legat lågt med åsikter om detta, men nu känner jag ett behov av att lyfta fram att IFK Östersund har blivit ett liknande svart hål för distriktets damfotboll som ÖDFF var under sina svartaste år.

Jag är i grunden positiv till alla framgångar för lag inom JHFF, men har alltid haft svårt för förväntningar på att alla ska se positivt på alla beteenden hos de för stunden bästa lagen. Vad gäller ÖDFF reagerade jag främst på tre negativa saker över tid. Först reagerade jag på deras envishet att kalla de dåvarande div 2-serierna i Norrland för elitnivå. Troligen gjorde de det mest beroende på att de skulle ge en bättre bild av sin dåvarande ganska bleka verksamhet, jämfört med Frösöns och Opes nivå direkt dessförinnan. Det andra var förväntningarna, ja nästan kraven, på att alla andra föreningar skulle backa upp dem på alla sätt, utan att egentligen få något tillbaka. Och det tredje var att de tidvis blev vad jag kallar ett svart hål för distriktets damfotboll, genom att de svalde ett stort antal spelare, men det kom väldigt få tillbaka därifrån. Innan jag går över till IFK, så vill jag bara säga att ÖDFF sedan verkligen nådde elitnivån, nämligen Elitettan, och att de tidvis även ”försåg” andra föreningar med duktiga spelare som varvade ner. Tyvärr så blev situationen övermäktig för den alltför lilla skara personer som skulle hålla skeppet flytande, när väl framgångarna nåddes.

Vad gäller IFK, så kan jag varken anklaga dem för att prata om att de befinner sig på en elitnivå, eller för att de tar för helt självklart att de ska bli uppbackade på alla sätt. Men, och det är ett tydligt men, de slukar en väldigt stor mängd spelare från distriktet in i sin verksamhet, utan att det ger just något tillbaka till de övriga föreningarna. Jag har ingen insyn i hur ledarna i föreningen IFK tänker och agerar, då de kanske har distriktets bästa ungdomsverksamhet, men resultatet i antal viktiga kuggar i representationslaget därifrån blir inte så imponerande. När jag idag på hemsidan räknar i A-truppen kommer tydligen 27 till 30 spelare från andra lag i distriktet, beroende på hur man räknar. Förutom spelare från distriktet, så kommer ju dessutom några ”utifrån”. Jag väntar på fler IFK-fostrade spelare i startelvan, att fler f d IFK-spelare gör insatser i andra föreningar i distriktet, och att IFK inte plockar in ett onödigt stort antal spelare från distriktet varje år.

Ja, vi får väl se vad jag får för snygga förklaringar till det rådande läget, men nu ska jag börja med att snabbt kika lite på IFK:s serie, div 1 Norrland, trots att jag i år inte ägnat så mycket tid till efterforskningar. Där får man finna sig att hamna i gruppen andrahandsfavoriter efter Notviken och Team TG, och där bör IFK befinna sig i sällskap med Själevad i första hand. Men båda lagen ska kunna utmana om seriesegern. Sunnanå startar om med ett nästan nytt lag, men kommer nog att finnas med på övre halvan, Sedan är det en svärm med lag som kan hamna lite hur som helst där under, nämligen Infjärden, Myckle och Umedalen med nykomlingarna Trångfors, Mariehem och Alnö. Till slut blev det ett avhopp även detta år, då Luleå SK kastade in handduken, varför bara två lag åker ur. Min gissning blir att Trångfors och Alnö flyttas ned. Hade Luleå SK bestämt sig tidigare hade Ope varit beredda att ta den platsen, men nu kom det för sent och under helt andra förutsättningar.

I div 2 mellersta Norrland är det otroligt tråkigt att KD i sista stund drog sig ur serien. Troligen är det ändå ett välgrundat beslut, och vi får se hur det går i trean. I övrigt håller jag Heffnersklubban som solklara favoriter, då de fått över en betydande del av Kovlands div 1-lag från förra säsongen, och som kuriosa även jämtlandsbekante Nike Hansson, till sin redan kompetenta trupp. Främst IFK Östersund 2, men även Team Hudik, Stöde och Ope bör vara de lag som i viss mån ska kunna utmana. Timrå bör hålla avstånd till nedflyttningsplatserna och jag tror att Näsviken kan överraska positivt, men Långsele skulle kunna komma före dem. Tyvärr tror jag att Sveg får det svårt att hänga kvar, men dem har jag underskattat förut, och det vore fantastiskt för Härjedalsfotbollen om detta gäng lyckades med den uppgiften.

I div 3 blir det en enhetlig serie detta år, vilket jag tycker känns bra. Det är dock väldigt svårt att tippa, utan träningsmatcher och inblick i vad som händer i lagen. Naturligtvis bör Järpen, Strömsund, KD och Ope 2 tillhöra topplagen. Jag tror att Frösön tar kliv framåt och att Brunflo kan göra en bättre säsong i år. Hede/Vemdalen kommer också att kunna haka på i toppen och Ragunda ska inte underskattas. Häggenås unga garde har ytterligare ett års erfarenhet. Offerdal har jag om möjligt sämst koll på. Tyvärr, tyvärr tvingades försöket att åter starta upp klassiska Myssjö/Oviken skjutas upp.

Jag ska försöka att återkomma med mer preciserade tips vad gäller hela serierna när matcherna har rullat igång, även om det är lite fusk.

Och då kör vi igång med det första matchtipsen vad gäller damserierna. Jag tar idag med helgens matcher, samt de under därpå kommande vardagar. I div 1 kommer jag i första hand att ha kommentarer till tipset i IFK Östersunds matcher. Kanske inte lika frekvent i de övriga.

Div 1 Norrland

Lördag

Sunnanå- Själevad

Bortalaget bör bli farliga i år.

Tips: 1- 3

Infjärden- Umedalen

Tips 2- 0

Alnö- Team TG

En ganska tunn nykomling mot en av seriefavoriterna.

Tips 1- 5

Notviken- Mariehem

Tips 3- 0

Söndag

Östersund- Trångfors

IFK Östersund startar med en match där det bara ska bli en tydlig seger, och ingenting talar heller emot att det blir så, förutom möjligen den något mediokra insatsen i träningsmatchen mot Ope. Och IFK har fortfarande distriktets sedan länge mest målfarliga spelare i Angelica Häreby.

Tips 5- 1

Div 2 Mellersta Norrland

Fredag

Team Hudik- Heffnersklubban

En match som kommer att visa om det blir en autostrada för ”Klubban”, eller om de faktiskt kommer att få kämpa för att vinna serien. De får dock segertipset, trots bortaplan.

Tips 1- 2

Lördag

Timrå- Stöde

Stöde har i år en riktigt bra förstauppställning, och kommer att vara lika farligt framåt som förra året, och lite starkare i defensiven. Bör ta en seger här.

Tips 1- 3

Sveg- Näsviken

Oerhört spännande att se hur Svegstjejerna står sig här. Hade kanske varit bättre att få börja med en match där motståndet var mer kvalificerat, och en förlust vore helt rimlig. Nu möter man hemma ett lag som tippas ligga på nedre delen av tabellen, så chansen finns till poäng. Jag tippar dock lite försiktigt, men hoppas naturligtvis på hemmaseger.

Tips 1- 3

Måndag

Ope- Östersund 2

IFK ska vara det bättre laget, med tanke på vilken trupp man förfogar över. Och dessutom brukar startuppställningen i andralaget alltid vara bra mot Ope. Men jag tror att det blir en tight match.

Tips 2- 3

Div 3

Måndag

Brunflo- Järpen

Järpen ska normalt vara det tyngre och mer rutinerade laget, men jag har inte koll på förändringar i truppen. De får dock mitt tips.

Tips 1- 3

Tisdag

Ope 2- Offerdal

Opetjejerna är välskolade och troligen bättre tränade, men det behöver inte betyda en enkel seger. Tipset blir i alla fall en säker hemmaseger.

Tips 4- 1

Torsdag

Ragunda- Hede/Vemdalen

Hede/Vemdalen har fortsatt många duktiga spelare, och nu en tämligen rutinerad kärna. De är klara favoriter borta i Östjämtland.

Tips 1- 3

Till sist vill jag säga att det ska bli fantastiskt roligt att faktiskt kunna börja att se mer fotboll på plats. Även om jag är på annat håll under delar av sommaren, så kommer det att bli en hel del JHFF-fotboll också.

 
 
 
Sök på fotbollz.se
   
  överkörda i premiären  
  av classe olofsson  | Igår - 20:46  
 

Skellefteå ff - IFK Östersund 6-1 (3-0). mål ifk: Omjne

 
 


 
  Div 2 Norrland startar i dag  
  av Haldo Jonsson | Igår - 14:01  
 

IFK Östersund är först ut mot Skelleftå FF. Frösön och Ytterhogdal börjar borta.

 
  Läs mer...  
 


 
  GIF Sundsvall är en förening i förvandling.  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:48  
 

På påskafton smäller det mot nya GIF Sundsvall. Då är det dags för det spännande Norrlandsderbyt

 
  Läs mer...  
 


 
  Axel Boden Återvänder  
  av classe olofsson  | 27 Mar 2024 - 18:02  
 

kommer hem från college spel i USA

Foto: LF Producion

 
     
 
Nyhetsarkiv
21 Mar 2024 - 16:04 En annorlunda dag
20 Mar 2024 - 19:27 - 'Vi ska värva en ny forward'
20 Mar 2024 - 15:24 Det syns på alla att det börjar närma sig seriestart - rappo
20 Mar 2024 - 09:54 Resultat träningsmatch
19 Mar 2024 - 20:25 Upptaktsträff Superettan i dag
19 Mar 2024 - 19:45 ny mittfältare
19 Mar 2024 - 16:26 derby dax herr träningsmatch
19 Mar 2024 - 11:41 600 spelglada ungdomar deltog i Krokomsbostäder Cup i Krokom
18 Mar 2024 - 21:23 Mittfältaren Albin Sporrong åter till ÖFK
18 Mar 2024 - 20:41 Tråkigt, tråkigt - Mansour Sinyan långtidsskadad
18 Mar 2024 - 17:52 Träning inför genrepet mot Skövde
18 Mar 2024 - 10:46 Företagsam ledning ger framgång
17 Mar 2024 - 21:10 Resultat DM- matcher idag, söndag
17 Mar 2024 - 16:22 vinst i träningsmatchen
16 Mar 2024 - 23:05 Referat Alnö IF - Ope If
16 Mar 2024 - 15:48 ÖFK vann klart mot Gefle iF som inte hade mycket att sätta e
16 Mar 2024 - 14:13 Startelvan i dag
15 Mar 2024 - 16:13 Inför ÖFK - Gefle IF
14 Mar 2024 - 22:29 Några ord om kvällens positiva årsmöte
14 Mar 2024 - 19:20 Norrmontage Arena är spelklar
 
 
 
4
kommentarer
ÖFK höll vad man lovade - en sistaminutenvärvning
av Haldo Jonsson | 27 Mar 2024 - 10:44
Onahi Abraham Ogbu har fått k
3
kommentarer
GIF Sundsvall är en förening i förvandling.
av Haldo Jonsson | Igår - 10:48
På påskafton smäll
2
kommentarer
Bråda dagar för ÖFK
av Haldo Jonsson | 25 Mar 2024 - 10:34
1
kommentar
Div 2 Norrland startar i dag
av Haldo Jonsson | Igår - 14:01
 IFK Östersund är f&
 
 Skrivet den Tor 29 Feb 16:26
 
 Skrivet den Lör 23 Mar 14:17
fotbollz.se på Facebook