Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2021
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga.
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- Frösö IF Gästbok
- IFK Östersund
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- IFK Östersund 2
- Ope IF
- Svegs IK
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Ungdom
- Järpens IF
Div 3 Damer Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- Frösö IF
- Hede/Vemdalen
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- Järpens IF
- Krokom/Dvärsätt IF
- Offerdals IF
- Ope IF 2
- Ragunda BK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Brunflo FK
- Bräcke SK
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
- Svegs IK
- Tandsbyns FK Gästbok
- ÖFK Cosmos
- Stuguns BK Gästbok
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

ÖFK GAV BORT INITIATIVET REDAN FÖRE AVSPARK
av Agne Svärd
Publicerad 14 Apr 2019 - 23:43 Uppdaterad 14 Apr 2019 - 23:51

# Stark defensiv men ingen offensiv i premiären mot AIK (0–0).
# Bra offensiv men en ganska tafflig defensiv mot Falkenberg i hemmapremiären (3–2).
# Och i eftermiddag mot Malmö FF?
Ganska spretigt i defensiven och inte mycket att berätta om i offensiven. Malmö vann med 2–0 och det är siffror som inte går att snacka bort. ÖFK kuggade inte ihop sin lagdelar och var klasser sämre än den allsvenska seriefavoriten i den här matchen. Punkt!

MFF har haft en mindre lyckad start på årets serie, 1–1 mot Häcken och 3–1-förlust mot Gif Sundsvall. Men det är så lätt att stirra sig blind på resultaten, bakom siffrorna finns många faktorer att ta i beaktande. MFF har exempelvis bränt en straff i viktiga lägen mot såväl Häcken som Sundsvall, dessutom har skador slagit hårt mot skåningarnas redan på förhand tunna backbesättning.
Och kanske det viktigaste; Markus Rosenberg har inte varit i matchform efter den skada han ådrog sig i februari i Europaspelet mot Chelsea.
Men i dag var Rosenberg tillbaka i startelvan och det gav givetvis resultat; ett mål, en målgivande passning och ett skott i stolpen (samt en och annan tjuvsmäll i bakhasorna på några ÖFK-spelare, det hör liksom till bilden av Rosenberg). Matchens lirare!

ÖFK kom till spel med en försiktig uppställning; Rewan Amin istället för Tesfaldet Tekie på mitten, Alhaji Gero istället för Dino Islamovic längst fram. Det avslöjade ÖFK-chefen Ian Burchnalls strategi; här gällde det först att försvara det egna målet. Dessutom fick Jerell Sellars göra premiär som startspelare när Ravel Morrison inte kunde medverka (tandproblem, enligt ÖFK-uppgifter).
Det var som att ge bort matchen på förhand!
Malmö kunde snabbt koppla greppet och utnyttja sin offensiva slagstyrka, Allsvenskans överlägset bästa. Och när man förlorade bollen satte man in en aggressiv press som ÖFK inte kunde slingra sig ur, åtminstone inte under den första timmen. Man fick dessutom god hjälp av ÖFK:s ständiga bakåtspel till målvakten Aly Keita som gjorde det enkelt för hemmalaget att flytta upp sina positioner och ÖFK gavs varken tid eller utrymme att odla ett eget spel.
Visserligen stuvade Ian Burchnall om sitt manskap i halvtidspausen (Islamovic och Tekie in, Colkett och Gero ut) men bra blev det aldrig. Möjligen att man kunde se lite mer kreativitet när Tekie och Curtis Edwards under en period kamperade ihop centralt på mitten och kunde spela sig ur den tidiga pressen.
Det gav några halvchanser men inte så mycket mer den här gången.

Själv hade jag hoppats på att Burchnall haft ett offensivare anslag redan från avspark. Att ÖFK själva tagit initiativet i matchen och därmed ridit vidare på det faktum att MFF haft en skakig inledning av serien.
Dessutom; det går att utnyttja bristerna i skåningarnas försvarsuppsättning (som den här gången var ännu svagare med Nielsen, Safari och Brorsson satta ur spel...).
Men, som oftast: kartan stämmer inte med verkligheten!

Här är några noteringar;
# En seger, en oavgjord och en förlust. Med tanke på spelprogrammet är det en tämligen förväntad inledning för ÖFK så här långt, poängmässigt. Däremot finns det mer att kräva av prestationen. Någon riktig harmoni kan jag inte se i spelet efter tre omgångar.

# Aly Keita var bäst i ÖFK den här eftermiddagen även om jag tyckte att han gick bort sig i duellen med Marcus Antonsson vid Malmös 1–0-mål. Det är målvaktens uppgift att få forwarden att göra första draget, här blev det tvärtom när Keita vek ner sig mot höger och Antonsson kunde ganska enkelt chippa bollen i nät.

# Det var sannerligen ingen högre klass på ÖFK:s försvarsspel vid baklängesmålen. Vid det första hade Rewan Amin som siste man ingen koll på varken boll eller motståndare (Rosenberg) och vid tvåan var Tom Pettersson alldeles för passiv när Andreas Vindheim drev in från höger samtidigt som man centralt hamnade i famnen på Aly Keita. Usch!

# Curtis Edwards fick börja matchen med att punktmarkera sin gamle lagkamrat och gode vän Fouad Bachirou (de pratas vid flera gånger i veckan och Edwards är också bjuden till Skottland när Bachirou gifter sig i sommar...). Det var onekligen en något annorlunda arbetsuppgift. Men när ÖFK skulle börja jaga mål fick spelskicklige Edwards ägna sig åt uppgifter han är betydligt bättre på.

# Rewan Amin har svårt att hitta matchformen. Han ser, precis som flera av sina lagkamrater, jäkligt seg ut. Tidig varning i premiären mot AIK, på bänken med sent inhopp mot Falkenberg och den här gången tog han också en tidig varning innan han fumlade bort bollen när MFF tog ledningen. Amin är just nu inte lösningen i den defensiva rollen på ÖFK:s mittfält.

# Hosam Aiesh vållade en hel del oreda i hemmalagets vänsterförsvar. Men det gav dålig utdelning. Det är möjligt att han hade fått den straff han sökte i matchens inledning om han inte bjudit på rena buskisen när han förstärkte ”fällningen”. Att det var kontakt från Rasmus Bengtssons fot råder det dock inga som helst tvivel om. Å andra sidan var det en stökig situation för domaren Stefan Johannesson att hantera eftersom det strax innan small på den andra sidan av planen när Eric Larsson kapade Alhaji Gero...

# Här är betygen (skala 1–6): Aly Keita 4, Isak Ssewankambo 2, Noah Sonko Sundberg 2, Tom Pettersson 2, Thomas Isherwood 3, Hosam Aiesh 4, Rewan Amin 2, Charlie Colkett (46) 2, Curtis Edwards 3, Alhaji Gero (46) 2, Jerell Sellars (68) 2. Ersättare: Tesfaldet Tekie (46) 3, Dino Islamovic (46) 2, Jamie Hopcutt (68) 2.

Till sist; jag följde fredagskvällens extra ÖFK-årsmöte på avstånd (från en fjällstuga) och har inga som helst synpunkter på valet av ordförande när det i alla fall är Daniel Kindberg som fortfarande drar i alla trådar. Däremot var ju schabblet med vilka som var röstberättigade det som klubben minst av allt behövde i detta pressade läge. Det här trodde jag inte skulle kunna hända i en allsvensk fotbollsklubb, det var ju trots allt inte Byskogens frimärkssamlare som samlades till extrastämma.
 
 
18 Kommentarer:
Gäst: Ivey skrev | 16 Apr 2019 - 20:17
Nej, men man borde ju kunna ersätta med en spelare som iaf håller Allsvensk klass. Inte ens det har man mäktat med.
125
Gäst: Hm skrev | 16 Apr 2019 - 13:54
Ja verkligen jättemärkligt. Hur kunde vi inte lägga ut 60 miljoner? Vad sitter det i egentligen?
6
Gäst: Ulf Gertsson skrev | 16 Apr 2019 - 13:49
Något som stör mig jättemycket är att vi inte ens har ersatt någon med Ghoddos kaliber sen han lämna oss??

Är det bara jag som stör mig på det? Hur kan vi inte ersätta en sådan spelare även Sema..
0
Gäst: Bollen är rund skrev | 15 Apr 2019 - 21:55
Som vanligt högsta kvalité på det du skriver Agne. Bra analys både det som gäller lagets spel och föreningens korplags fasoner runt extra årsmötet.
Till alla som sågar laget och ständigt jämför med Potter se sanningeni vitögat ÖFK kommer att vara ett stabilt lag på plats 7-9. Att bygga ett nytt lag tar en säsong.
6
Pman skrev | 15 Apr 2019 - 18:31
ÖFK har inte några dåliga fotbollsspelare. ÖFK har inte brist på talanger. ÖFK saknar just nu bland mycket annat helt enkelt lugn och ro kring laget. Man har en hel räcka med negativism mot sig från vissa samhällsrepresentanter, från medgångssponsorer, från egna medgångssupportrar, från andra lags avundsjuka supportrar vilka frossar i ÖFK's problem vid sidan om fotbollen och framför allt från alla slags så kallade journalister som likt grisar vältrar sig i dyn av varandras plagiat.

ÖFK saknar också den gamla andan som oftast genomsyrade den tidigare modiga lagmaskinen, nämligen "Vi ger oss aldrig" och ÖFK saknar, som flera här har menat, framför allt en ledartyp som Graham Potter!

Graham Potter är ett taktiskt snille som har den utvecklande förmågan att på ett pedagogisk sätt förmedla sin syn på hur fotboll ska spelas, hur en motståndare kan besegras. På ett magisk sätt lyckas han att få fotbollsspelare att träna upp sina förmågor och få tillräckligt med mod att genomföra hans tankar med deras egna färdigheter på träning och match. Det kanske inte alltid lyckas men sättet att spela en frejdig och positiv fotboll är för det mesta detsamma.

Den som inte tror på detta rekommenderas att se några matcher som Swansea spelar. De flesta dyra stjärnspelare har lämnat laget sedan de åkte ur PL i fjol. Befintliga unga gardet med flera unga spelare som Potter flyttade upp från deras akademi och utvecklad till att passa in i hans nya lagmaskin höll nyligen på att rubba självaste Manchester City i engelska FA-cupen. Min första tanke var att detta är den senaste versionen av "ÖFK 2.0" - just denna match påminde mycket om hur ÖFK besegrade Arsenal. Detta var verkligen sevärd fotboll!

Nuvarande ledarteamet i ÖFK är säkert inte dåligt, men helt enkelt på "bara" ordinarie allsvensk nivå - i varje fall än så länge. Kanske tar det några år tills de lyckas att återge laget sin forna glans. Som vi vet så tornar sig dock många hinder upp vid sidan om fotbollen och därför är tyvärr utgången tämligen oviss. Nu får vi också snart se vilka de äkta och tålmodiga supportrarna är, som utan sura miner orkar lägga förhoppningar på nya europaäventyr i närtid på väntelistan tills vidare.
23
Gäst: Lasse J skrev | 15 Apr 2019 - 16:02
Jag skulle gärna se att ÖFK värvar Victor Edvardsen från Karlstad BK. I den bästa av världar en ny Ken Sema!
4
Gäst: Nån som vet???? skrev | 15 Apr 2019 - 12:17
Vart är baptiste?? Jag tror han kan vara grym med tanke på hans löpstyrka
2
Gäst: Mjo skrev | 15 Apr 2019 - 10:32
Var det inte Harry Redknapp som sågade honom efter att det skar sig i Westham och sa att han hade ruttna tänder? Så jag blir inte jätteförvånad om han har stök med tänderna nu. Som jag förstod det hade han blivit dålig för att doktorn hade skrivit ut fel penicillin.
2
Gäst: ML skrev | 15 Apr 2019 - 10:25
Det är möjligt att Webb's scouting varit alltför ensidig. Jag har svårt att tro att det inte finns en anfallare i superettan eller div. 1 som i dagsläget skulle göra ett minst lika bra jobb som de anfallare ÖFK har nu. Islamovic har förmågan men liksom Amin tycks han inte ha lyckats pricka formen nu när ÖFK behöver det som mest. Kanske är det modet som brister.

Att Gero fick chansen i ÖFK igen är ju ett tydligt tecken på att Bapiste och Sellars är alltför ofärdiga för att kunna hävda sig i Allsvenskan. I matchen igår hade jag hellre sett Fritzon på planen än Sellars. Gero hade sina stunder i en väl fungerande omgivning under EL-eran, men när hans fysiska spel inte lyckas blir han överlistad av motståndarna gång på gång.
3
Gäst: HR skrev | 15 Apr 2019 - 10:20
Det är nog inte helt omöjligt att Potter kommer tillbaka till Östersund. Hans äldsta son vill ju tillbaka. Men antar att hans fru har mer att säga till om. Att åka tillbaka efter 1 år känns ändå inte så rimligt. Ian kan få sparken i år om ÖFK inte tar de poäng de ska. Om spelet fortsätter att vara så knackigt som nu. Nu lever man på att Aiesh ska få bollen och utmana. Blir väldigt lättlästa. När Aiesh inte får det eller när han inte är i kanonform så har vi inget hot i stort sett framåt. Anfallet är det största problemet i ÖFK just nu. Anfall är bästa försvar brukar det ju heta! Vi kan kämpa oss till några segrar, men det kommer inte att bli en lätt säsong. Hoppas att det lossnar hemma på fredag mot Elfsborg.
2
Gäst: Pontus skrev | 15 Apr 2019 - 10:02
O, äntligen någon som törs ta bladet från munnen och säga vad många andra tycker om truppen.

Sen tror jag stora skillnaden mellan Ian & Potter är att Potter kan utveckla spelare på ett helt annat vis än många andra tränare och få förtroendet från spelarna
11
Gäst: O skrev | 15 Apr 2019 - 09:44
Vi har ju ett sånt felkonstruerat lag, med massor av en sorts spelare och total brist på andra spelartyper. Det är en uselt sammansatt trupp av Webb och Burchnall, först och främst. ÖFK "vill ha mycket boll", men vad fan vill man göra med bollen? Vart? Genom vilka? Hur? Det är så pinsamt usel "spelidé" som visas upp. Förra året hade jag hopp om Ian, men det börjar visa sig att han kunde rida på Potters inspelade spel mer än man kanske insåg och att när han nu har en trupp där en stor del inte varit med under Potter, då börjar det visa sig att han inte har något att komma med.
Sen, återigen, är laget uselt sammansatt, och den scouting Kyle gav Potter/ÖFK är ovärderlig, kontra Webb's "den här killen va en talang en gång i tiden i England, vi tar honom och hoppas på det bästa". Colkett har en jävligt fin vänsterfot. Sen är det stopp. Det endast en handfull spelare i ÖFKs trupp som är av allsvensk kaliber (som startspelare), mot en jävligt, jävligt tung säsong och hotet av sportslig nedflyttning är nog lika stora som hotet av tvångsnedflyttning.

Visst, Potter är unik, det går inte förvänta sig att Ian eller någon annan som kommer hit kan göra det han gjort, det är vi alldeles för bortskämda med. Men hur vi gått från ett lag med självförtroende, vi kan slå alla, vi bollar runt mot alla, håller boll inom laget och har en tydlig spelidé till att helt plötsligt bara vara 11 spelare ute på planen som inte verkar tycka om att spela fotboll, som inte vill ta löpningar, inte har något mod eller självförtroende (som är så signifikativt för ÖFK genom åren) ÖFK borde rimligen ha 0 poäng efter 3 omgångar, inkluderat en förlust hemma mot en nykomling. Så jävla illa är det. Och jag säger inte det för att jag på något sätt njuter av att kasta skit på ÖFK, men vaknar man inte upp och gör något drastiskt så går det här helt åt helvete
30
Gäst: @Bekymrad skrev | 15 Apr 2019 - 09:31
Ian fick ärva ett färdigt lag.

I år skall han bygga ett eget med sin egen spelidé.
0
Gäst: Hm skrev | 15 Apr 2019 - 09:16
Amin var utan tvekan en prestigevärvning. Hans insatser under våren i dalkurd var på den nivån att han som defensiv mittfältare sågs som topp 3-4 i allsvenskan.

Han hade några riktigt starka matcher mot Djurgården borta, bp hemma och Malmö hemma där han ägde mittfältet. Men den här säsongen ser han faktiskt helt bedrövlig ut. Och vad som är mest jobbigt är att ÖFK är i starkt behov av att han höjer sig. Vi har ingen annan mittfältare i truppen som kan spela den rollen vilket är väldigt oroväckande.
6
Gäst: Bekymrad skrev | 15 Apr 2019 - 09:05
Hur kan laget tappa så otroligt mycket på så kort tid!?
Inga linjer eller struktur i spelet öht...Öfk har tidigare haft stor omsättning på spelare
så det är ingen ursäkt. Tror tyvärr det blir en botten 5 placering detta år.
4
Gäst: Erik skrev | 15 Apr 2019 - 09:02
Ja man fick ju uppfattningen om att Amin skulle va en riktig superstar, skulle inte Dalkurd ha 10 millar för honom ett tag?
0
Gäst: ML skrev | 15 Apr 2019 - 08:58
Hur bra är egentligen Rewan Amin, vad kan vi förvänta oss av honom framöver? När han värvades uppfattade jag att det var lite av en prestigevärvning, att ÖFK lockat till sig en av de bättre spelarna i Sverige på sin position. Amin hade svårt att övertyga i början och jag tycker fortfarande att han har svårt att övertyga (påminn mig gärna om matcher där han har varit en av de bättre). Framför allt går det alldeles för långsamt. Den misslyckade frisparksvarianten och fumlet som ledde fram till Malmös första mål var tydliga exempel på det. Tekie och Edwards är lagets bästa mittfältare och därför hade det känts väldigt bra om Edwards skulle välja att skriva på ett nytt kontrakt.

Sen är jag lite fundersam över oförmågan att hålla bollen inom laget. Efter matchen mot Halmstad pratades det om ett verkningslöst bollinnehav, som många gånger förr. Sen dess är bollinnehavet försvunnet. Det skulle vara fint om det kom tillbaka, om än ineffektivt. Det måste finnas något att bygga vidare på, just nu känns det som att det är slumpen som styr, möjligen med undantag för AIK-matchen som var en väl genomförd defensiv insats.
10
Gäst: Jörgen S skrev | 15 Apr 2019 - 08:44
Efter tre omgångar så står det nog klart att nyförvärven inte håller samma klass som tidigare. Inkl Ian burchnall. Men allra mest stack en spelare ut igår: Rewan håller inte allsvensk klass. Han spelar alldeles för nervöst och osäkert. Allsvenskan är för hög nivå för honom.
Det är också en stor skillnad på passningskvaliten i laget jämfört med under potters tid.
Att byta spelsystem och uppställningar flera gånger under match är en tydlig signal på att tränaren har dålig koll och har inte gjort sin hemläxa inför match vilket är ett krav på tränare på elitnivå. Nej, jag tror tyvärr att både laget och klubben går mot en mörk tid till mötes. Det som kan rädda är om en ny tränare kommer in och en ny scout i klass med Potters förre.
16
 
Sök på fotbollz.se
   
  Malcolm Stolt kommer mer och mer - blev trissvinnare mot IFK Göteborg  
  av Haldo Jonsson | Idag - 15:10  
 

Malcolm Stolt. Foto. Haldo Jonsson

Trissvinnare mot IFK Göteborg : Malcolm Stolt.

Aly Keita leder fortfarande Trissligan.

Joel Wessman i oförändrad ledning i O´Learys tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  Den här kvällen tänker jag mest på Ouattara  
  av Agne Svärd | Igår - 22:37  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Det kan inte vara sant - 'det är för brutalt'  
  av Haldo Jonsson | Igår - 22:24  
 

Här ser vi Kalpi Outtara gråtande gå av plan med en befarad ny knäskada.

 
  Läs mer...  
 


 
  Svårt för ÖFK mot effektiva IFK Göteborg  
  av Niclas Lidström  | Igår - 17:49  
 

VS


IFK Göteborg - ÖFK 4-0 (2-0) Nu med referat av Niclas Lidström. Krönika av Agne Svärd kommer

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 17:48 Matchens bästa spelare
Igår - 17:32 Matchens överraskning
Igår - 16:48 Matchens prestation(er)
Igår - 14:13 Startelvan i dag
27 Nov 2021 - 21:14 Flera skadade spelare tillbaka mot IFK Göteborg
27 Nov 2021 - 15:42 Simon Kroon en hjälte som kämpar vidare - drabbad av obotlig
27 Nov 2021 - 11:43 Följ IFK Göteborg - ÖFK via fotbollz.se
27 Nov 2021 - 11:28 Viktigt för ÖFK vilket lag som åker ur allsvenskan - möter I
26 Nov 2021 - 11:21 SISTA MATCHERNA!
26 Nov 2021 - 09:42 ÖFK har betalat in drygt 50 miljoner i skatter och avgifter
25 Nov 2021 - 16:15 Ingen fortsättning för Per Joar Hansen och Jussi Kontinen i
25 Nov 2021 - 11:40 Jerell Sellars, en fotbollsspelare som har det mesta - nu tr
24 Nov 2021 - 20:36 Man blir vemodig när man hör Graham Potter berätta om sin fi
24 Nov 2021 - 19:59 Fotbollslegenden Kjell-Åke Nordström fyller 70 år
24 Nov 2021 - 13:28 Om tidigare onormala händelser inom fotbollen och ÖFK
23 Nov 2021 - 14:30 Se målen ÖFK - Mjällby på video här
23 Nov 2021 - 07:57 Bilder ÖFK - Mjällby 2-0 (0-0)
23 Nov 2021 - 03:11 Säkrade kontraktet efter lång och dramatisk kväll på jobbet
23 Nov 2021 - 00:01 ÖFK - Mjällby AIF 0-2 (0-0)
22 Nov 2021 - 23:14 Matchens bästa spelare
 
 
 
Herrar
av: Rolighetsministern | 23 Nov 2021 - 18:20
Säga vad man vill om Rolf Lohse men
21
kommentarer
ÖFK har betalat in drygt 50 miljoner i skatter och avgifter till Östersund kommun
av Nils Å. Hallström | 26 Nov 2021 - 09:42
Nils Å. Hallström, styrelseledamot
10
kommentarer
Matchens prestation(er)
av Per Lagerbäck | Igår - 16:48
Visst är det lite transportsträcka
10
kommentarer
Ingen fortsättning för Per Joar Hansen och Jussi Kontinen i ÖFK
av Haldo Jonsson | 25 Nov 2021 - 16:15
-Vi tittar på några intressanta n
7
kommentarer
Bilder ÖFK - Mjällby 2-0 (0-0)
av Thord-Eric Nilsson | 23 Nov 2021 - 07:57
Måndagens bildspel blev ett snöspel
5
kommentarer
Säkrade kontraktet efter lång och dramatisk kväll på jobbet
av Agne Svärd | 23 Nov 2021 - 03:11
 
 Skrivet igår kl 22:37
fotbollz.se på Facebook