Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2021
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga.
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- Frösö IF Gästbok
- IFK Östersund
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- IFK Östersund 2
- Ope IF
- Svegs IK
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- IFK Östersund Ungdom
- Järpens IF
Div 3 Damer Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- Frösö IF
- Hede/Vemdalen
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- Järpens IF
- Krokom/Dvärsätt IF
- Offerdals IF
- Ope IF 2
- Ragunda BK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Brunflo FK
- Bräcke SK
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
- Svegs IK
- Tandsbyns FK Gästbok
- ÖFK Cosmos
- Stuguns BK Gästbok
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

KLOCKREN ANALYS AV KOLLAPSEN I NORRKÖPING
av Agne Svärd
Publicerad 21 Jul 2019 - 23:51 Uppdaterad 22 Jul 2019 - 00:10

'Det var åt helvete för dåligt'
ÖFK-kaptenen Tom Petterssons klockrena analys i Cmores sändning direkt efter ÖFK:s 3–0-förlust på Östgötaporten mot IFK Norrköping träffade huvudet på spiken. Tom P sa som det var, åt helvete för dåligt!

Det fanns goda förhoppningar om en bra ÖFK-insats; 2–1-segern mot samma Norrköping för en vecka sedan borde ha fört med sig en kappsäck full av godsaker på den här resan till Norrköping;
# Ett ÖFK fyllt av självförtroede, äntligen en trepoängare efter åtta matcher i svit utan vinst och som spelmässigt gav en del att hoppas på.
# Samtidigt ett vingklippt Norrköping (det är alltid tungt att förlora i matchens sista spark, allra helst när man anser att man inte förtjänar det...) som dessutom skulle spela sin femte match på 14 dagar och där managern Jens Gustafsson verkligen inte roterat i sin trupp utan i stort sett slitit på samma gubbar varje gång.
Av det såg vi absolut ingenting. Norrköping innehöll massor av glöd och energi, ÖFK orkade inte ens med ett riktigt avslut på 93 minuter!
Så fel kan det bli när man försöker räkna ut vad som ska hända...

Förutsättningarna var annars glasklara: Det här var ÖFK:s chans att haka på lagen på den övre delen av tabellen, att ännu en säsong kunna känna doften av Europaplatserna när vi kliver in i den höst som så småningom kommer. Det kan vi nu glömma. Serien har redan nu definitivt skiktat sig (sju lag framtill, nio där bak) och istället kommer vi i fortsättningen att ängsligt tvingas snegla på vad som händer bland de sämre lagen. Omgång efter omgång kommer vi att räkna och spekulera, säkert också att oroas...
För med den här insatsen på näthinnan finns det all anledning att känna oro, inte minst därför att den påminde om en del andra djupdykningar den här sommaren. Jag behöver bara säga förlusterna mot Hammarby, Örebro och Djurgården, då som nu; obefintligt anfallsspel och en irriterande aningslöshet framför det egna målet.

Den här gången kollapsade försvarsspelet i en tiominutersperiod kring halvtidsvilan. Inte minst Ronald Mukiibis klackspark som bäddade för Jordan Larssons 1–0-mål är sånt som man inte vill se på den här nivån. Den bollen måste en så rutinerad kille som Mukiibi kunna se att den bara är att släppa över kortlinjen, passningen var ju totalt ofarlig och Norrköping hade gett upp anfallet när ÖFK-backen serverade bollen på silverfat. Lägg därtill att Noah Sonko Sundberg halkade innan han skulle ingripa före Norrköpings 2–0 (bara 24 sekunder mellan ettan och tvåan...) och att Thomas Isherwood inte hade hunnit bli varm i kläderna innan han blev uppsnurrad av Christoffer Nyman vid 3–0 bara några minuter efter pausfikat.
Tre mål i baken på spelade sju minuter – i ett läge där jag tyckte att ÖFK har klarat sig skadeslösa ur den värsta hemmastormen.
Som jag skrev, det är svårt att sia om framtiden...

***
Några noteringar;

# ÖFK hade tvingats till tre förändringar i startelvan sedan förra helgen. Sam Mensiro och Eirik Haugan var båda skadade, Noah Sonko Sundberg och Tom Pettersson ersatte. På mitten fick nye Alex Purver chansen när Rewan Amin var avstängd. Förändringarna i backlinjen borde ju ha varit till ÖFK:s fördel, Sonko och kapten Pettersson är ju två av klubbens allra finaste pjäser och Purver är ungefär samma typ av spelare som Amin. Men det är inte alltid som teori och praktik går hand i hand...

# Apropå Purver. Visst såg han ut att ha problem med tempot i sin allsvenska debut men han lyckades i alla fall oftast passa bollen till en medspelare (90 procent enl sofascore.com). Det är mer än man kan säga om många av hans lagkamrater den här gången.

# Isak Ssewankambo fortsätter att blanda sina insatser, den här gången var det på minussidan.

# Francis Jno Baptiste har mycket att lära innan han är en fullfjädrad allsvensk artist. Den lovande debuten förra helgen följdes nu upp med 45 helt misslyckade minuter innan han fick sätta sig på bänken. Jag gissar att det dröjer rätt länge innan vi får se Baptiste i startelvan...?

# Även Marco Weymans fick kliva av efter första halvlek. Belgaren tog inte för sig ett smack på sin vänsterkant. Här måste det steppas upp för att jag ska bli nöjd. Han har alla verktygen men använder väldigt få!

# Hosam Aiesh dominerade stundtals sin högerkant i förra mötet med Norrköping där han gjorde tillvaron väldigt jobbig för sin bevakare Simon Skrabb och blev dessutom matchvinnare med sitt sena kontringsmål. Nu var rollerna de omvända, Skrabb gjorde pulvermos av Aiesh dribblingsförsök!

# Bäst, utan tvekan målvakten Aly Keita. Tre insläppta var inte mycket att säga om den här eftermiddagen.

# Till sist, här är alla ÖFK-betygen (skala 1–6): Aly Keita 3 – Ronald Mukiibi (70) 1, Noah Sonko Sundberg 2, Tom Pettersson 2 – Hosam Aiesh 1, Isak Ssewankambo 2, Alex Purver 2, Curtis Edwards 2, Marco Weymans (46) 1, Francis Jno Baptiste (46) 1, Dino Islamovic 1. Ersättare: Thomas Isherwood (46) 2, Ludvig Fritzson (46) 2, Jamie Hopcutt (70) 2.

 
 
10 Kommentarer:
Gäst: @Nja skrev | 24 Jul 2019 - 09:10
Om du tänker på de flesta spelarna som i Widgren, Sotte, Bachirou, Nouri, Ghoddos och Sema så kan jag upplysa dig om att den ryggraden har lämnat laget.
1
Gäst: Z skrev | 24 Jul 2019 - 04:43
Ja vi kan ju bara mest gissa olika saker då vi inte har hela bilden om vi inte följer allt på plats med full insyn i laget om olika saker och ting och lägger ihop allt logiskt utan att blanda in våra känsloglasögon (som vi ser och tolkar verkligheten genom). Det bästa och enda vi kan göra anser jag då vi ej har nog med fakta, statistik och insyn är att stötta och peppa på matcherna i ur och skur (skapa en miljö där det är tillåtet att misslyckas och där prestation går först och resultat sen även om resultaten brukar gå ens väg bara man får till prestationen som man vill. Men man måste ju få misslyckas för att kunna vara brave).

Diggar verkligen IFK Mariehamn. En stad med typ 12.000 invånare som blev Finska mästare. Där kan vi snacka om att alla hade tålamod och vad gav det dem till slut?
https://sv.wikipedia.org/wiki/IFK_Mariehamn

Här är reportage om tränaren som höll på och kämpade i 14år innan de till slut 2016 lyckades (läs även Erik Nivas djupare reportage som det finns länk till): https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/qne5a0/mariehamn-historiska-finska-mastare

Hur lång tid fick han på sig och vad har fått till som tränare? (han hade varit med sedan de spelade i division 2 och det var typ 15 år sedan de gick upp i division 1 när artikeln skrevs).

Här är det som att det skulle bli bättre av att byta så fort saker inte går som man önskar. Faktum är ju att Potter inte lyckades så mycket bättre på sin tid i själva serien än vi har hittills sedan han och kompani försvann. Å var är han nu? Kanske ändå säger en hel del om organisationen som kan trotts alla omständigheter med skador, spelaromsättning mm ändå prestera ungefär samma (kanske även blir bättre i slutändan av detta år än förut. Kan ju fortfarande bli bästa hittills).

Sedan även om klubben och alla siktar på att vinna varje/nästa match och göra allt som står i deras makt för att så ska ske så kan man inte påverka allt. Fokusera på det som du kan påverka och inte det som inte går att påverka och förstå skillnaden är det flera kloka ledare och organisationer som jobbar efter och så har man sedan många år även sagt inom ÖFK. Vi fans bör kanske även göra detsamma för att må bäst. Så även fast vi siktar högt så kanske det inte alltid sker när vi så önskar och frågan är om vi inte kräver för mycket för fort? Det är frågan?

Tålamod är den dygd om man ska lyckas med något oavsett vad det är. Saker och ting tar tid. Quick fixes brukar inte vara det rätta i längden. Men självklart hoppas även jag att det går bättre än vi någonsin kan tro. Men jag tänker inte gå och gräva ned mig och börja spy galla om det inte gör det heller. Framför allt då jag inte vet allt som jag behöver veta för att kunna säga något om saker och ting görs rätt eller så. En stor organisation med många bitar som ska klaffa så bra det bara går varje dag 365 dagar om året. Tänk när klubben harvade i division 2. Då klagade ingen utan var nöjda som det var och kunde aldrig tro att man ens kunde nå Superettan. Men det gjorde man med stora delar av samma anställda i organisationen som nu. Ingen nämnd och ingen glömd. Varenda kotte i ÖFKs organisation är så oerhört viktiga och sliter och ger sitt hjärta varje dag året runt för att detta ska bli så bra som möjligt oavsett vad de jobbar med inom organisationen som till slut genererar i så bra prestation som möjligt på plan och bästa möjliga förutsättning (så bra det bara går så här långt) i och runt laget och klubben på alla sätt.
5
Gäst: Nja skrev | 23 Jul 2019 - 18:31
Flertalet spelare är ju får Potter tiden, då spelade dom bra.

Tror nog att det är Ian som en stor del av problemet, samma sak hände i Viking Stavanger som han fick sparken ifrån
9
Gäst: Tränarföreningen skrev | 23 Jul 2019 - 18:22
Om inte spelarna förstår instruktionerna, är det dem som ska bytas ut
1
Gäst: Football lover skrev | 23 Jul 2019 - 10:57
Det pratas mycket om att byta spelare. Kanske istället är dags att byta tränare. Han får inte ut max av sina spelare.
11
Gäst: ? skrev | 22 Jul 2019 - 22:49
Vem är Per och Thor?
2
Gäst: Hm skrev | 22 Jul 2019 - 21:56
Förklaringen är nog inte svårare än att spelarna i de större klubbarna i Sverige helt enkelt är mycket bättre. Både tekniskt, fysiskt och taktiskt.
12
Gäst: Martin Nylandet skrev | 22 Jul 2019 - 20:35
Sitter och tittar på Hammarby mot Elfsborg. Nu är Hammarby offensivare spelare väldigt duktiga och ska kanske inte direkt jämföras med ÖFK’s. Men man måste ändå fundera varför ÖFK har så svårt att hålla fart på bollen samt vara kreativa och rörliga för att hitta vägar framåt i banan. Varför ÖFK hela tiden bollar bakåt i banan i stället för att försöka finna vägar framåt? ÖFK spelare är för orörliga. ÖFK har inte en tydlig idé för sitt anfallsspel. ÖFK har för lite kreativitet och vågar för lite offensivt. Med det sagt måste man vara beredd att ligga mycket tajt på motståndarna om man tappar boll.
15
Stefan skrev | 22 Jul 2019 - 17:07
Tycker att Edwards.Dino.Aiesh
Inte var närvarande och gick inte in i närkamperna som de borde.Har dom tankarna på annat tro.
De måste ta ett större ansvar
8
Gäst: Acker P skrev | 22 Jul 2019 - 09:00
Läste en krönika i Öp. Sluta skriv krönikor det kan ni inte. Svärd Thor och Pers är suveräna men det var länge sedan jag läste en krönika av Per L
9
 
Sök på fotbollz.se
   
  Den här kvällen tänker jag mest på Ouattara  
  av Agne Svärd | Igår - 22:37  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Det kan inte vara sant - 'det är för brutalt'  
  av Haldo Jonsson | Igår - 22:24  
 

Här ser vi Kalpi Outtara gråtande gå av plan med en befarad ny knäskada.

 
  Läs mer...  
 


 
  Svårt för ÖFK mot effektiva IFK Göteborg  
  av Niclas Lidström  | Igår - 17:49  
 

VS


IFK Göteborg - ÖFK 4-0 (2-0) Nu med referat av Niclas Lidström. Krönika av Agne Svärd kommer

 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens bästa spelare  
  av Haldo Jonsson | Igår - 17:48  
   
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 17:32 Matchens överraskning
Igår - 16:48 Matchens prestation(er)
Igår - 14:13 Startelvan i dag
27 Nov 2021 - 21:14 Flera skadade spelare tillbaka mot IFK Göteborg
27 Nov 2021 - 15:42 Simon Kroon en hjälte som kämpar vidare - drabbad av obotlig
27 Nov 2021 - 11:43 Följ IFK Göteborg - ÖFK via fotbollz.se
27 Nov 2021 - 11:28 Viktigt för ÖFK vilket lag som åker ur allsvenskan - möter I
26 Nov 2021 - 11:21 SISTA MATCHERNA!
26 Nov 2021 - 09:42 ÖFK har betalat in drygt 50 miljoner i skatter och avgifter
25 Nov 2021 - 16:15 Ingen fortsättning för Per Joar Hansen och Jussi Kontinen i
25 Nov 2021 - 11:40 Jerell Sellars, en fotbollsspelare som har det mesta - nu tr
24 Nov 2021 - 20:36 Man blir vemodig när man hör Graham Potter berätta om sin fi
24 Nov 2021 - 19:59 Fotbollslegenden Kjell-Åke Nordström fyller 70 år
24 Nov 2021 - 13:28 Om tidigare onormala händelser inom fotbollen och ÖFK
23 Nov 2021 - 14:30 Se målen ÖFK - Mjällby på video här
23 Nov 2021 - 07:57 Bilder ÖFK - Mjällby 2-0 (0-0)
23 Nov 2021 - 03:11 Säkrade kontraktet efter lång och dramatisk kväll på jobbet
23 Nov 2021 - 00:01 ÖFK - Mjällby AIF 0-2 (0-0)
22 Nov 2021 - 23:14 Matchens bästa spelare
22 Nov 2021 - 22:59 Matchens prestation(er)
 
 
 
Herrar
av: Rolighetsministern | 23 Nov 2021 - 18:20
Säga vad man vill om Rolf Lohse men
20
kommentarer
ÖFK har betalat in drygt 50 miljoner i skatter och avgifter till Östersund kommun
av Nils Å. Hallström | 26 Nov 2021 - 09:42
Nils Å. Hallström, styrelseledamot
10
kommentarer
Ingen fortsättning för Per Joar Hansen och Jussi Kontinen i ÖFK
av Haldo Jonsson | 25 Nov 2021 - 16:15
-Vi tittar på några intressanta n
7
kommentarer
Bilder ÖFK - Mjällby 2-0 (0-0)
av Thord-Eric Nilsson | 23 Nov 2021 - 07:57
Måndagens bildspel blev ett snöspel
5
kommentarer
Matchens prestation(er)
av Per Lagerbäck | Igår - 16:48
Visst är det lite transportsträcka
5
kommentarer
Säkrade kontraktet efter lång och dramatisk kväll på jobbet
av Agne Svärd | 23 Nov 2021 - 03:11
 
 Skrivet igår kl 22:37
fotbollz.se på Facebook