Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

JAG FÖRSTÅR BURCHNALLS ILSKA EFTER DOMARKAOSET
av Agne Svärd
Publicerad 15 Sep 2019 - 00:25 

Den ekonomiska krisen tycks vara monumental. Den sportsliga är förmodligen inte fullt så illa men efter 1–2 i lördagseftermiddagens ångestmöte med Kalmar FF finns det all anledning för alla ÖFK-vänner att var högst oroliga.

Att det blir en strid på kniven för att rädda det allsvenska kontraktet torde vara alldeles uppenbart för de allra flesta. Nyckelmatchen kommer redan nästa lördag, Falkenberg borta, men bli inte förvånad om vi får svettas ända fram till seriens sista spark i början av november.

Det var två lag helt utan form som drabbade samman på Jämtkraft arena, tillsammans hade man lyckats vinna tre av sina senaste 32 matcher! Det är ju sensationellt dåliga siffror av två klubbar som förväntades kunna hålla till i seriens mittenrike.

Nu är båda, efter den ytterst svaga sommaren, indragna i bottenstriden. I allra högsta grad. Och hade det inte varit för att tre lag, Falkenberg, Eskilstuna och Gif Sundsvall, är ännu sämre, hade det förmodligen redan varit kört för såväl ÖFK som smålänningarna.

Så mycket kvalitet saknas i båda klubbarna. Av många olika anledningar, givetvis, men bristerna är uppenbara. Framförallt finns ingen kvalitet i det offensiva spelet; Kalmar (minst gjorda mål i serien före den här matchen) gjorde mål på en straff och ett ”vådaskott” (Nils Fröling, ensam men stark) medan ÖFK lyckades sätta en straffspark (Simon Kroon, ÖFK:s andra straff för året).

Men med det sagt så är det väl lika bra att komma till matchens huvudperson, domaren Kaspar Sjöberg från Malmö. Det går liksom inte att komma ifrån när så mycket går så snett.

32-årige Sjöberg tillhör våra flitigaste allsvenska domare och har gästat Jämtkraft arena många gånger. Han har aldrig varit riktigt bra, det brukar alltid bli lite gott & blandat men oftast ingenting att hetsa upp sig inför. Nu var han riktigt usel!

Jag förstår att ÖFK-tränaren Ian Burchnalls var rosenrasande efter matchen (”värsta domarinsatsen under mina sju år som fotbollstränare, det var kaos på planen”) medan Kalmartränaren Magnus Pehrsson var lite mer diplomatisk men hade förståelse för Burchnalls ilska.

Själv säger jag bara; Ge Sjöberg en liten paus, han behöver det.

Jag ska bara kort sammanfatta ”kaoset”:

# 31:e minuten: Kalmars Nils Fröling bryter in från vänster, Dino Islamovic löper vid sidan och precis när de kommit in i straffområdet tacklar Islamovic honom från sidan och Fröling faller platt till marken. Det KAN ha varit kontakt även vid foten men där och då såg jag Islamovic tackling som helt enligt instruktionsboken, just när Fröling har tyngden på den yttre foten satte ÖFK-spelaren dit sin skuldra. Äntligen, en riktig tackling! Men Kaspar Sjöberg dömde straff – och gav Islamovic ett rött kort! Jag köper straffen (Sjöberg såg säkert något som inte många andra såg, i alla fall inte jag) men målchansutvisning? Aldrig i helvete, heller – inte en chans! När Sjöberg har kollat igenom matchvideon måste han bli sömnlös de närmaste 14 dagarna, minst! Den utvisningen är helt enkelt inte okej. (Kalmar brände dock straffen och därmed skipades i alla fall rättvisa när det gällde siffrorna i målprotokollet...)

# 38:e minuten: Simon Kroon snurrar med två Kalmarförsvarare ute till vänster, tar sig med dålig balans in i straffområdet där han trycker sig in framför Jesper Manns och går omkull. Kaspar Sjöberg pekar åter på straffpunkten och Manns förstår ingenting. Det gör inte jag heller, det luktar kompensation lång väg! (Kroon tar själv hand om straffen och rullar iskallt in 1–0 till ÖFK).

# 70:e minuten: Vänsterhörna för Kalmar där ÖFK:s Thomas Isherwood är olycklig och får bollen på ena handen efter en skarvnick strax framför honom. Kaspar Sjöberg blåser sin tredje straff och den här gången är det svårt att protestera, åtminstone enligt den nya bedömningen för hands. (Nils Fröling pangar in straffen via Aly Keitas händer och det var kvitterat till 1–1).

Det var straffarna det. Men det finns mycket annat att anmärka på i Sjöbergs jobb. Burchnall påpekade vid presskonferensen om några situationer där Kalmarspelare tog frisparkar för att stoppa snabba hemmakontringar (spelsabotage) utan att bestraffas med gula kort.

Själv vill jag ta upp en helt annan händelse från mitten av den andra halvleken då en Kalmarspelare (jag tror att det var Måns Söderqvist) mycket vårdslöst gick in väldigt sent i en höjdduell med ÖFK:s nye vänsterback Kalpi Ouattara. Den typen av attacker gör mig oerhört frustrerad och förbannad, Ouattara är ju helt försvarslös i en sådan situation och vid minst lilla otur kan det går riktigt illa. Nu blev det bara frispark (sedan Sjöberg tvekat en alltför lång stund, han kanske inte såg vad som hände utan fick hjälp av assisterande domaren som stod bara några meter från händelsen, vad vet jag?). Men inget kort, för mig hade det gärna blivit rött, den typen av attacker vill inte jag se på en fotbollsplan!

***

Här är några andra noteringar;

# Ian Burchnall hade den här gången satsat på sina defensiva pjäser. En trebackslinje med Eirik Haugan, Noah Sonko Sundberg och Thomas Isherwood. Framför den enfyra med Felix Hörberg och Kalpi Ouattara på kanterna medan Tom Pettersson och Rewan Amin spelade centralt. Dino Islamovic droppade ned från anfallet där Blair Turgott och Simon Kroon spelade på topp.

När dessutom laget valde att försvara sig lågt så förstår ni att det blev mycket spel på ÖFK:s planhalva, även innan Islamovic blev utvisad och ÖFK tvingades slita den sista timmen med en man mindre. Men det var Kalmar som bestämde takten så gott som hela vägen.

# När ÖFK blev en man kort valde Burchnall att köra med en fyrbackslinje (Hörberg, Sonko, Isherwood, Ouattara). Eirik Haugan fick flytta upp på mitten (första försöket om jag minns rätt). Det fungerade länge rätt väl, faktiskt ända fram till Kalmars kvitteringsstraff i den 70:e minuten. IInnan dess hade smålänningarna inte lyckats förvalta sitt övertag (både spelmässigt och numerärt) till en enda riktigt fet målchans!.

# För övrigt var Eirik Haugan bäste hemmaspelare den här eftermiddagen!

# På pluskontot måste jag också sätta intrycket av Simon Kroon. Rappheten i fötterna verkar nu vara tillbaka och kylan i straffen gillade jag skarpt! Jag förstår hans härliga målfirande efter ett sällsynt motigt fotbollsår.

# Isak Ssewankambo fick hoppa in den sista halvtimmen efter lång skadefrånvaro. Drog dock på sig ett gult kort på övertid och är nu avstängd i lördagsmötet med Falkenberg. Det var mycket olyckligt!

# Tom Pettersson såg lite yrvaken ut i sin ”nya” roll som balansspelare men tog för sig alltmer ju längre matchen framskred.

# Jag är inte ett dugg förvånad över att Kaspar Sjöberg visade ut Dino Islamovic efter en halvtimme..Redan tidigt i matchen var relationen mellan de två väldigt frostig. Islamovic fick alla frisparkar emot sig, ingen med sig trots att han fick ta emot några riktiga tjuvsmällar. När jag direktkommenterade matchen i P4 Jämtlands webbsändning sa jag tidigt att det inte skulle bli något bra slut i den ”duellen”...

# Här är mina ÖFK-betyg (skala 1–6): Aly Keita 3 – Eirik Haugan 4, Noah Sonko Sundberg 3, Thomas Isherwood 2 – Felix Hörberg (63) 2, Rewan Amin 2, Tom Pettersson 3, Kalpi Ouattara 2 – Dino Islamovic 1 – Blair Turgott (80) 1, Simon Kroon (69) 3. Ersättare: Isak Ssewankambo (63) 3, Jordan Kadiri (69) 2, Jamie Hopcutt (80) betygsätts ej.

Till sist; Om ni lyssnade på presskonferensen efter matchen och undrar vilken Kalmartränaren Magnus Pehrsson hetsade upp sig på så får ni svaret här; utfallet var riktat mot mig! Men det rör mig inte ryggen, jag ville bara att Pehrsson, som i de här sammanhangen är en auktoritet, skulle stå upp för kollegan Burchnalls syn på ”kaoset” på planen. Så här får det inte se ut i svensk elitfotboll. Men samtidigt får det heller inte vara så att det är bara förlorare som ska gnälla på domarna, inte ens vinnarna är betjänta av att det ser ut på det här sättet, i varje fall inte i längden. Jag lovar att hålla ett öga på Pehrsson när det är Kalmar som drabbas, det kommer att ske tidigare än både ni och Pehrsson anar... Min lilla gissning är att då ligger inte fokuset ”på hans egna spelare...”

 
 
33 Kommentarer:
Gäst: @Mja skrev | 18 Sep 2019 - 12:29
Knuffen i ryggen då?
86
Gäst: Mja skrev | 16 Sep 2019 - 10:46
"Vissa situationer i straffområdet medför ej målchansutvisning. Om försvarande spelare gör ett försök att spela bollen och har möjlighet att göra det men om försvararen misslyckas blir det straff och varning"

Det är väl solklart att Dino försöker tåa hem bollen till Keita så det röda kortet får alltså ses som felaktigt.
54
Gäst: Mja skrev | 16 Sep 2019 - 10:17
Den stora frågan är väl om Dino fick en tå på bollen eller ej? Fick han inte det så är det solklar straff. Vad gäller det röda kortet så trodde jag dom gjorde om regeln så att lagen inte skulle bli dubbelbestraffade dvs både straff och rött kort?
2
Gäst: Realist1 skrev | 15 Sep 2019 - 23:38
Jag förstår vad du säger och kan delvis hålla med dig. Jag förespråkar inte heller dumdristigt kvadratspel runt eget straffområde, i synnerhet inte när läget är som det är nu. Men jag vill påstå att den långsiktiga spelidé som du pratar om har lyst med sin frånvaro hela säsongen och att det dessutom blivit sämre och sämre trots att man spelat "enklare". Därför har jag svårt att se att det tagits steg i rätt riktning. Även om nuvarande material inte håller allsvensk toppklass bör man enligt mig definitivt kunna prestera bättre spel och ta fler poäng.
6
Gäst: PP skrev | 15 Sep 2019 - 21:06
Vad gäller Ian Burchnalls vara eller inte vara har jag grundsynen att om han är respekterad av spelarna ska han vara kvar, är han inte respekterad så är det "självmål" att låta honom stanna i dagens läge. Men vem har koll på det just nu?
10
Gäst: AIK skrev | 15 Sep 2019 - 19:30
@Realist1
Ska försöka utveckla vad jag menar.
Den spelidé som Potter med framgång införde med stort bollinnehav, spelvändningar och att på ett kontrollerat och tålmodigt sätt jobba sig fram till målchanser menar jag fortfarande är det sätt som ÖFK som klubb helst vill spela. Detta är "den långsiktiga spelidén".

I takt med att de riktigt etablerade stöttespelarna började droppa av en efter en (Bachirou, Nouri, Sema, Sotte, Ghoddos m.fl) har genomförandet av den spelidén fungerat sämre och sämre. Ska vi vara ärliga var det inte många matcher som var riktigt bra i allsvenskan förra året heller.

Jag tror att ledarteamet dragit slutsatsen under säsongen att man inte under avslutningen av säsongen har material (hinner spela ihop sig?) för att spela enligt denna "långsiktiga spelidé". Det vi sett under hösten är troligen olika försök till att hitta en annan modell/spelidé för att kunna ta tillräckligt med poäng och klara nytt kontrakt. Jag håller med om att det INTE är tydligt vad denna nya spelidé går ut på.

Dock måste det vara ett steg i rätt riktning att anpassa sig efter verkligheten och spela ENKLARE och efter spelarnas nuvarande förmåga. Kanske är det ett lågt försvarsspel med snabba omställningar, kanske är det att slå tidiga inlägg och fylla på med mycket folk i boxen, vad vet jag.
Men ett exempel på vad man kan ändra på direkt, som även Agne Svärd varit inne på vid ett flertal tillfällen i tidigare analyser, sluta upp att spela kvadraten i eget straffområde med Keita som regissör!
3
Gäst: Tjena skrev | 15 Sep 2019 - 17:34
Tränarna får inte sparken. Kindberg har tillsatt årets ledarteam och han gör aldrig fel. Han bestämmer och kommer aldrig sparka dom och därmed erkänna sitt misstag. Hej och hå mot div 2
18
Gäst: Realist1 skrev | 15 Sep 2019 - 17:16
Fråga till AIK,

Du skriver att ett alternativ är att fortsätta att hålla på sin långsiktiga spelidé. Kan du utveckla lite hur den spelidén ser ut? Är det lågt försvarsspel och chansartade långbollar från backar upp mot forwards? För mig har det mest sett ut som att man spelat utan någon tydlig spelidé mest hela året.
4
Gäst: L-G Forslund skrev | 15 Sep 2019 - 16:47
Måste förtydliga att det jag skrivit efter min personliga kommentar är kopierat från regelboken.
En ganska ny regel som säger att om den förseelse som förstörde målchansen i sig inte skulle ge en varning ute på planen så kan ingen så kallad målchansutvisning dömas då man numera anser att målchansen finns kvar eftersom man fått en straffspark. Från min position framför TV:n har jag svårt att tycka att Dinos eventuella förseelse var värd en varning.
Tack Agne för de som jag uppfattar vänliga orden, jag minns mycket väl våra som det heter i diplomatvärlden "uppriktiga samtal".
4
Gäst: Heja Fotboll skrev | 15 Sep 2019 - 16:31
Tyckte på plats att första straffen var solklar även om jag satt långt ifrån och efter att sett reprisbilderna är det ingen tvekan. Klipper benen och knuffar motståndaren i ryggen. Förstår inte hur man inte kan se det? Någon axel mot axel var det då rakt inte.

Har sett om matchen och på det stora hela gör domaren en okej match. Utvisningen var dock väldigt hård. Påverkade det matchen? Ja. Hade det gjort någon skillnad om ÖFK varit 11 på plan hela matchen. Omöjligt att veta men jag tror en förlust hade kommit iallafall.

Att fokusera på domaren hjälper sällan. Då skulle Ian tagit ställning för Sundsvall i bortamatchen när ÖFK fick en straff gratis och kunde kvittera Agne? Ser ut som att både Ian, spelare och Agne försöker flytta fokus från det riktiga problemet. Spelare och ledare som gnäller efter varje domslut som går emot. Fokusera på det som går att påverka. Spelet.För det måste bli bättre.
13
Gäst: Göran skrev | 15 Sep 2019 - 16:18
Alltså, vad händer?? Vad är det som diskuteras?? Det måste väl ändå vara klart och tydligt att det är tränaren och ledarna som har misslyckats och måste gå. Nu. Styrelsen vågar/kan inte sparka Ian Burchnall då det inte finns pengar eller alls ngt utrymme för att ens tänka på det sportsliga när ekonomin havererat. Det är tyvärr så att Öfk inte överlever hösten. Både pga det ekonomiska och det sportsliga. Kul att arenan en allsvensk stadion med Europaleaguematcher på cvt, nu ska bli hemma arena för div 3 klubbar... 👍
18
Gäst: Lord@ skrev | 15 Sep 2019 - 15:56
Jag som satt på södra läktaren med Dino situationen rakt framför mig. Vad som inte syns på tv-bildens är hur Dino puttar Kalmarspelaren samtidigt som han trycker med kroppen i sida. Detta borde linjedomaren sett från sin vinkel och avblåsningen kommer sent. Så troligtvis dömer dom tillsammans. Solklar straff enligt mig.
5
Gäst: Agne Svärd skrev | 15 Sep 2019 - 15:22
Tack för insticket L-G Forslund. Inte för att jag riktigt förstår det du skrivet, det kändes lite som 1, X, 2 men det är väl som regelboken, en tolkningsfråga. Men oavsett, Forslund som tidigare mest var känd under namnet ”Lillen” på grund av sin storlek (större än de flesta) har en gedigen domarbakgrund, faktiskt mer än nästan alla andra. Våra vägar har korsats av och till i närmare 50 år. Och en sak kan jag säga med säkerhet (och här är det jag som har tolkningsföreträde...): om det hade varit Forslund som dömt gårdagens match hade det inte blivit varken straff eller utvisning. Tvärtom, han hade gått fram till Dino och sagt ”vilken achysst tackling!. Till Fröling hade Forslund sagt: Det var en jävla propp du fick, res dig upp och spela vidare”. Tack för många givande samtal i domarrummen på Tigervallen och Torvallen, ”Lillen”.
8
Gäst: AIK skrev | 15 Sep 2019 - 14:03
Replik Lars Larsson
Både jag, du och troligen de flesta som håller på ÖFK tycker att det sätt som ÖFK spelade på då de var som bäst under Potters tid är att föredra. Alla dar i veckan.
Precis som du säger så tog det flera år att bygga upp detta, såväl på plan (träning/match) som utanför (team building). Men t.o.m. då fick vi ofta se ett (i princip) annat lag och annat spel i de matcher där de bästa spelarna vilade p.g.a. tuff matchning i Europa League/Allsvenskan.

Som jag ser det så är ÖFK nu, p.g.a. massiv spelaromsättning, skador på nyckelspelare, rättegångar, ekonomiska problem mm, indragen i en kamp för fortsatt spel i allsvenskan 2020. Antingen gör man då allt som står i sin makt för att klara kontraktet (vilket jag tycker), eller så har man ett mer långsiktigt tänk där man fortsatt håller stenhårt på sin långsiktiga spelidé och hoppas att man ändå klarar kontraktet.

Du har rätt i att vi skiljer oss åt vad gäller vilket spelsätt nuvarande spelarmaterial räcker till. Jag anser att det INTE räcker till att spela på det sätt ÖFK gjorde under Potter. Dels har övriga Allsvenska lag idag anammat många av de idér som Potter införde, dels har de läst sönder uppspelskombinationer, spelvändningar etc som var så framgångsrika då.

Exakt vilket sätt ÖFK bör spela på resterande del av säsongen menar jag är sekundärt, min poäng är att man nu måste anpassa kartan efter verkligheten. Dvs hitta en modell/spelidé som givet nuvarande situation (spelarmaterial, tabellläge, antal omgångar kvar etc) gör att man klarar kontraktet. Det kan vara ett spel som fokuserar på snabba omställningar på snabba spelare som Kroon/Turgott. Det kan säkert finnas andra sätt att lösa problemet på.

Skulle vara intressant att höra din syn på hur du tycker att ÖFK bör agera den sista delen av säsongen.
Fortsätta hålla på sin långsiktiga spelidé? Hitta en (temporär?) modell som gör att man klarar kontraktet? Hitta en ny långsiktig spelidé. Eller helt enkelt byta ut hela/delar av lagledningen?
9
Gäst: FS skrev | 15 Sep 2019 - 13:58
Lasse J

Jag vill också ha in Mensiro. Han är bättre i år än Mukibii anser jag. Men tror Mukibii går före eftersom Ian verkar gilla honom mer. Mensiro gör sällan en dålig match och släpper aldrig någon förbi sig som du säger.

Backlinjen bör vara
Mensiro Sonko Tom Outtara Kalpi
4
Gäst: Lasse J skrev | 15 Sep 2019 - 13:21
FS - håller med dig fullständigt. Jag vill också ha in Mensiro. Mannen som aldrig släpper en motståndare förbi sig.
3
Gäst: FS skrev | 15 Sep 2019 - 12:51
Så det är ingen annan som anser att Tom spelar på fel position och att man genast måste sätta in honom som mittback med Sonko igen och plocka ut Haugan och sätta honom på bänken. Haugan glimmar till ibland, men håller enligt mig ej allsvensk klass. Vill gärna höra fler åsikter om detta. När Tom P och Sonko bildar mittbackspar med ordinarie ytterbackar är vi mycket mer svårslagna enligt mig.
7
Gäst: Klas skrev | 15 Sep 2019 - 12:12
Nä han menar att om det döms straff kan det aldrig också bli rätt kort.

Om inte det är påtagligt tydligt att spelaren inte har någon inte sin att träffa bollen.
1
Gäst: Realist1 skrev | 15 Sep 2019 - 12:10
Instämmer helt i Lars Larssons senaste inlägg.
2
Gäst: Straff = Nästan alltid rött kort skrev | 15 Sep 2019 - 11:57
@ L-G Forslund
Du menar alltså att det ska vara två röda kort?
0
Gäst: L-G Forslund skrev | 15 Sep 2019 - 11:51
Målchansutvisning, hmmm
När en spelare begår ett regelbrott inom sitt eget straffområde mot en
motspelare som förhindrar en uppenbar målchans och domaren dömer
straffspark, ska den felande spelaren varnas om regelbrottet var ett försök att
spela bollen; i alla andra fall (t.ex. fasthållning, dragning, knuff, ingen möjlighet
att spela bollen etc.) måste den felande spelaren utvisas.
3
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 15 Sep 2019 - 10:52
Replik AIK

Inom fotbollsvärlden kan vi ha olika synsätt på hur fotboll skall spelas. I slutändan är det alltid resultatet som räknas. Jag läser mellan raderna att du försvarar ett defensivt och kontringsbaserat spelande ÖFK. Delvis pga att du tydligen inte anser att spelarmaterialet duger till annat. Där skiljer vi oss. Det är ju dessutom precis din fotboll ÖFK spelat under en längre tid. Knappast med större framgång.

Potter införde ett tänk om att vara modig och kliva ur sin bekvämlighetszon. Modet att göra det lilla extra var viktigt för honom. Kultursatsningen hade detta som en viktigt del av fotbollsutövandet på plan, dvs att lära sig våga. Märk väl att när Potters ÖFK mötte Janne Anderssons (numera svensk förbundskapten) IFK Norrköping i Svenska cupens gruppspel 2016-02-20 så försökte ÖFK spela sitt spel, men straffades med 4-0. Janne Andersson uttalade sig efter den matchen om att ÖFK satsade friskt framåt, men kanske var lite naiva i just det spelet. (Känns det igen?) Vi vet ju hur det gick 2017-04-17, drygt ett år senare. Samma lag möts då i Svenska Cupens final och ÖFK vinner med 4-1. Potter trodde starkt på sitt sätt att spela fotboll och lyckades så småningom. Det är detta det handlar om. Vilket som är hönan respektive vilket som är ägget?

Vi glömmer lätt att Potters spelarkompetens skapades genom en egen spelide’, kloka värvningar och ett ypperligt ledarskap. Han hade inte ett färdigt lag att ta hand om när han kom till Östersund. Då i division två. Han fick bygga allt från grunden. Våren och sommaren 2018 så lämnade Potter m fl i ledningen, samt flera spelare ÖFK. Ian Burchnall blir tränare. Efter att Saman Ghoddos senare lämnade måste Ian börja bygga ett nytt lag på gott och ont. Det är då nio spelare i truppen kvar från matchen på Emirates, varav samtliga av dem spelade matcher i Europa League. Idag är det sju i och med att Tekie och Hosam har lämnat. Den rutinen de kvarvarande besitter kan inte nog överskattas. Jag anser att spelarmaterialet håller allsvensk klass om än inte i toppskiktet. Laget skall dock inte behöva vara indraget i bottenstriden. Här menar jag att lagledningen har ett stort ansvar att få det yttersta ur varje spelare.

Slutligen vill jag påpeka att Agne i första hand refererar EN match och jag huvudsakligen resonerar om spelsätt mm över tid. Det kan innebära en viss skillnad.
11
Gäst: AIK skrev | 15 Sep 2019 - 09:43
@Lars Larsson
Å ena sidan håller du med Agne i hans matchanalyser, å andra sidan gör du egna analyser som fotbollsmässigt inte är i närheten av Agnes. Att jämföra dagens lag med det som spelade mot Arsenal på Emirates är bara löjligt och saknar helt förankring i verkligheten. Att få spelare att presetera på topp är inte det samma som att spelaren, och därmed laget, har tillräcklig kompetens att dominera spelet på det sätt man gjorde i allsvenskan då man var som bäst. Att ha en spelidé som ställer krav på
spelare/lag som man i dagsläget inte har kompetens nog att klara av leder oftast till att man straffas hårt. Detta såg vi exempel på i ett antal tidigare omgångar. För att citera Muamer Tankovic efter Hammarbys 4-0 serger på
Tele2; "Vad naiva de var alltså.."
https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-tankovics-passning-till-ofk-vad-naiva-de-var-alltsa/

Det finns lag som har helt andra sätt att ta sig an och vinna fotbollsmatcher än "vad ÖFK tidigare stått för". Ta AIK som ett exempel. Massor med erfarenhet och kompetens på allra högsta svenska nivå, men där ett strukturerat försvar prioriteras väldigt högt. Släpp inte till några chanser bakåt, utnyttja omställningar samt att motståndarna förr eller senare gör ett eller ett par misstag. AIK har inget problem med att låta motståndarna dominera bollinnehavet och att det står 0-0 i 80-85 minuter, för att till slut göra ett mål och vinna matchen.

Sedan har vi detta med Dinos helt felaktiga röda kort. Hade det varit AIK (eller något annat storstadslag) som blivit drabbade av ett så totalt felaktigt domslut, är det i princip vad alla kommentatorer i CMore, på Fotbollskanalen och sociala medier pratat om. Nu var det ÖFK som drabbades och situationen tas inte ens upp till diskussion av CMore.
Det är lika för alla andra "småstadslag" - och det är förödande för svensk fotboll att våra största, mest resursstarka föreningar får ytterligare fördelar. Inte konstigt att de aldrig "färgar" ute i Europa!
Man brukar säga att mål förändrar matcher. De flesta menar att spela med en man mindre i större delen av matchen också gör det.
9
Gäst: Acker P skrev | 15 Sep 2019 - 09:41
Du har kunnandet Agne. Bra krönika.
7
Gäst: Fifaboy skrev | 15 Sep 2019 - 09:28
Vilket domarkaos? Kalmar fick 2 korrekt dömda straffar, ÖFK filmade till sig en straff. Dinos röda var kanske lite hårt, men onödig tackling i straffområdet.
17
Gäst: Hm skrev | 15 Sep 2019 - 08:10
Så haugan som är själva grunden till det kaos som uppstod var bästa öfkare? Mer idiotisk stötbrytning på mitt plan har knappast skådats.

Fin present till dino det som försökte rädda den situationen och blev utvisad som belöning.
2
Gäst: Svennis skrev | 15 Sep 2019 - 05:14
Andra matchen i höst som öfk får billig straff med sig. Kroon slänger sig och filmar. Osportsligt som borde gett gult kort.
12
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 15 Sep 2019 - 04:08
Agne, dina matchanalyser är väldigt träffsäkra. Det måste jag tillstå. Ändå vill jag lägga till några saker efter matchen mot Kalmar. Domarilskan kan jag förstå, men jag tycker ändå att Ian och ledningen för laget får ta på sig det som ÖFK presterar i dagsläget. Det är inte domarnas fel att ÖFK förlorar match efter match. En enstaka match kan kanske kan skyllas på sådant, men inte alla.

1. I många av de senaste matcherna har ÖFK direkt i matchinledningen låtit motståndarna ta tag i taktpinnen. Är det medvetet eller finns inte kompetensen till annat? Detta är en stor förändring mot vad ÖFK tidigare stått för.
2. Jag anser att spelarmaterialet räcker för att prestera bättre än vad som nu sker. Ledningen får dock inte spelarna att prestera på topp. I truppen finns faktiskt fortfarande sju spelare som var med i matchen mot Arsenal på Emirates. Fem av dessa deltog i matchen mot Kalmar även om Jamie Hopcutt spelade en kort stund. De övriga två, som inte deltog, är Ronald Mukibi och Sam Mensiro.
3. Jag tycker faktiskt att anfallsspelet blivit något bättre, men i motståndarboxen är det fortfarande stora brister. ÖFK saknar spelare med riktig målkänsla. Dino och Blair ( som är en besvikelse så här långt) är inga sådana.
4. Presspelet kan bli mycket bättre. Framför allt i den egna tredjedelen. Det verkar saknas strategi i hur det skall bedrivas eller så finns det, men då syns det i så fall dåligt i verkligheten
5. Ledningen måste ta ett samtal med Dino. I flera matcher har han gnällt på domare och medspelare. Detta måste stävjas. Sprider annars negativ anda i laget.
6. Även om domarna i matchen mot Kalmar inte kan beskyllas för att ha gjort en bra prestation, så gillar jag inte att lagledningen skyller på dem. Grundfelet ligger hos den egna lagledningen. Förhoppningsvis finns den insikten annars är vi illa ute.
7. Till sist undrar jag över den officiella publiksiffran i matchen mot Kalmar. Är den korrekt? Jag tyckte nog att det var fler på plats än det som angavs.
20
Gäst: FS skrev | 15 Sep 2019 - 01:39
Agne Svärd.

Anser du inte att det vore bättre att spela Tom P tillsammans med Sonko Sundberg som mittbackspar? Det fungerade bra ändå tills Tom P blev skadad borta mot Hammarby. Sedan han kom tillbaka och inte har spelat mittback utan blivit ersatt av Haugan har spelet inte fungerat och vi har bara vunnit en match om jag inte minns fel. Inget ont om Haugan, men är inte Tom P:s naturliga roll som mittback? Haugan var för övrigt definitivt inte bästa Öfkare idag.
3
Gäst: FS skrev | 15 Sep 2019 - 01:38
Agne Svärd.

Anser du inte att det vore bättre att spela Tom P tillsammans med Sonko Sundberg som mittbackspar? Det fungerade bra ändå tills Tom P blev skadad borta mot Hammarby. Sedan han kom tillbaka och inte har spelat mittback utan blivit ersatt av Haugan har spelet inte fungerat och vi har bara vunnit en match om jag inte minns fel. Inget ont om Haugan, men är inte Tom P:s naturliga roll som mittback? Haugan var för övrigt definitivt inte bästa Öfkare idag.
8
Gäst: Realist1 skrev | 15 Sep 2019 - 01:22
Ja, så är det. Men man förmådde å andra sidan inte att påverka den elva mot elva heller... Och slår man ut den här säsongens prestationer, både lagets och domarna som dömt ÖFK:s matcher, har man sannerligen haft stolpe in med poängskörden. Om jag inte minns fel var det domaren som gav ÖFK poäng i bortamatchen mot Giffarna exempelvis. Kommer även ihåg när Falkenberg kände sig rånade på ledningsmålet borta mot ÖFK (avblåst för offside). Domarinsatserna jämnar nästan altid ut sig över en hel säsong och det är lätt att glömma det en dag som denna.
13
Gäst: Agne Svärd skrev | 15 Sep 2019 - 00:55
Så kan man också se det. Men det är svårt att påverka en fotbollsmatch med en man kort efter en utvisning som inte är någon utvisning. Det är i varje fall min erfarenhet av den här sporten...
14
Gäst: Realist1 skrev | 15 Sep 2019 - 00:51
Jag föreslår att ÖFK först och främst fokuserar på det man kan påverka själva, dvs bjälken i det egna ögat (spelet), innan man lägger energi och fokus på flisan i domarens öga. Nu menar jag inte att domarens insats var bra men i jämförelse med ÖFK:s spel var den världsklass.
24
 
Sök på fotbollz.se
   
  60 riktigt bra minuter räckte inte  
  av Per Lagerbäck | Idag - 15:59  
 

Sur poängförlust, men det går inte att säga att den var orättvis. Däremot kan man definitivt ha åsikter om domarens sätt att hantera den första halvleken. Men den vann ju ÖFK ändå.

 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens överraskning  
  av Lars Larsson Stockholm  | Idag - 15:14  
 

Lars Larsson: Foto: Privat

 
  Läs mer...  
 


 
  ÖFK - Utsiktens BK 1-2 (1-0 )  
  Idag - 13:57  
 

Referat av Lasse Granbacka, krönika av Per Lagerbäck och bilder av Thord - Eric Nilson kommer

 
  Läs mer...  
 


 
  Startelvan  
  av Haldo Jonsson | Idag - 12:11  
 

1 Aly Keita, Cesar Weilid, 27 Ziad Ghanom,11 Mykola Musoliten, 18 Myroslav Mazur, Mansour Sinyan, 28 Yannick Adjoumani, Erick Brendon, Jakob Johnsson, 26 Chovanie Amatkarjo, 9 Sebastian Karlsson Grach

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 23:23 Frösö IF-Team TG FF 0-3 (0-1)
Igår - 22:28 Inför matchen: ÖFK - Utsikten
Igår - 22:27 Följ ÖFK -Utsikten via fotbollz.se
Igår - 22:05 Alsens IF - Cosmos FK 2-1 (0-1)
Igår - 22:04 Resultat Tips div 2 Norrland
Igår - 21:37 ÖFK ser om sitt hus
Igår - 17:54 Delad pott
Igår - 15:33 IFK Östersund tar viktiga poäng i ettan
Igår - 14:27 Utsiktens tankar inför ÖFK - Utsikten söndag kl 13.00 Jämtkr
Igår - 14:23 Seger för Kamraterna
Igår - 14:00 Bergs IK - Ope iF 1-1 (0-1) bilder
Igår - 13:54 Tips div5
Igår - 09:48 Intressant tabell
Igår - 09:21 Helgens matcher
26 Maj 2023 - 21:35 Resultat Spelomgång 5 div.4 Jämtland 2023
26 Maj 2023 - 21:08 svår bortamatch
25 Maj 2023 - 21:13 Kan ifk dam studsa tillbaka
25 Maj 2023 - 21:07 Bortamatch för ifk Östersund
25 Maj 2023 - 19:25 Div 3 spelar ju
25 Maj 2023 - 13:48 Trenden består
 
 
 
9
kommentarer
Tips matcher dam kommande dagar
av Per Lagerbäck | 21 Maj 2023 - 23:08
Tyvärr verkar IFK Östersund nu närm
6
kommentarer
ÖFK - Utsiktens BK 1-2 (1-0 )
av | Idag - 13:57
Referat av Lasse Granbacka, krönika
6
kommentarer
Resultat Spelomgång 4 div.4 Jämtland 2023 - Bergs IK leder serien
av Lasse Granbacka | 21 Maj 2023 - 22:21
Två lag som vägrat förlora i serien
4
kommentarer
Startelvan
av Haldo Jonsson | Idag - 12:11
1 Aly Keita, Cesar Weilid, 27 Ziad
3
kommentarer
AFC Athletic - ÖFK 1-1 (1-1)
av Niclas Sundström | 21 Maj 2023 - 16:14
Nu med refarat av Niclas Sundström
 
 Skrivet idag kl 15:59
 
 Skrivet den Ons 5 Apr 22:29
 
 Skrivet den Tis 16 Maj 03:08
 
 Skrivet den Fre 12 Maj 14:05
fotbollz.se på Facebook