Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2022
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

BURCHNALL VAR CHANSLÖS REDAN FRÅN START
av Agne Svärd
Publicerad 9 Jul 2020 - 17:42 

# Ian Burchnall och ÖFK är överens om att bryta ett fortsatt samarbete då man har olika åsikter om vilken väg klubben ska gå i framtiden (som det så ofta heter när någon får sparken...).

Fine – det har jag inga problem med att förstå och acceptera med tanke på resultaten. Men jag tillhör dem som inte tror att det blir så mycket bättre med ett tränarskifte. I alla fall finns det inte så många lyckade exempel att peka på.

# Ian Burchnall fortsätter dock att leda laget i Allsvenskan tills en ersättare är på plats.

Här fattar jag ingenting. Kan det vara möjligt att jobba i ett omklädningsrum som verkar vara förlorat?

Jag vill inte påstå att torsdagsförmiddagens besked om att ÖFK och Ian Burchnall går skilda vägar kom som någon större överraskning. Resultaten, och prestationerna, har inte varit tillräckligt bra sedan haveriet mot Hammarby på Tele2 arena i mitten av maj – förra året!

18 poäng på de senast 28 spelade matcherna i Allsvenskan är helt enkelt för dåligt, därtill en radda med svaga insatser.

Men frågan är om det är enbart Ian Burchnalls fel?

Jag ser Burchnall som offer för åtminstone två saker;

# Turbulensen i klubben under de två år som gått sedan han värvades till Graham Potters efterträdare.

# Den fotboll som ÖFK säger sig vilja spela men som alla seriösa betraktare inser att man inte har material till.

Vi tar turbulensen först lite kortfattat; Kindberg-gate med alla turer som det har inneburit i styrelserum, polisförhör, domstolar, omklädningsgarderoben och medierapportering. Oavsett var ÖFK har uppträtt så är det Kindberg som snott uppmärksamheten och, efter det att han satt finkad strax innan Burchnall kom till stan, har det sällan varit till klubbens (och lagets) bästa. Dessutom försvann stjärnspelarna en efter en, ny ledarstab skulle sättas (hade Burchnall något som helst inflytande när den nye tekniske direktören David Webb dök upp på banan och vem var då högst i den interna rangordningen?), under vintern 2019 anlände sju nya spelare (vad hade Burchnall för kontroll på den processen som från sidan såg fullständigt oplanerad ut, Morrison någon?), ett havererat extra årsmöte följt av en kraschad ekonomi, Ghoddos-affären och en nekad elitlicens...

Vem kan åstadkomma resultat under sådana förutsättningar...?

Själv tror jag att Ian Burchnall tappade greppet under fjolårsvintern när det mesta gick åt helvete; ett misslyckat träningsläger på Cypern (bara rester kvar av det gamla Potter-gänget och inga nya på plats), misslyckandet i Svenska cupen (fiaskot i Karlstad) och därpå nästan en hel månad utan planerade träningsmatcher. Visserligen blev starten i Allsvenskan mer än godkänd (elva poäng på åtta omgångar och nära tätkänning) men från mitten av maj kan vi nog enas om att det mesta var ett långt mörker som avslutades med 1–7 i Göteborg..

Ian Burchnall var huvudansvarig för alla misslyckanden, absolut.
Men hur var beslutsordningen, egentligen? Vem raggade fram de nya spelarna, vem bestämde om storleken på kontraktspengarna (där det tydligen fortfarande dyker upp nya överraskningar...). I den röra som rådde var det omöjligt att utifrån kunna bedöma vem som bestämde vad!

Jag är inte ens säker på att en haverikommission kan bringa klarhet i denna soppa!

När det gäller ÖFK:s spelidé (possession, att ständigt vara det bollägande och därmed också spelförande laget) hävdar jag att man fastnat i en god tanke som inte alltid är genomförbar.

Det funkade alldeles utmärkt under de sista Potter-åren med bolltrygga och passningssäkra spelare från målvakt till vänsterytter.

Men sedan Potter flyttat hem och nästan alla stjärnor försvunnit?

Inte alls, vill jag påstå.

# När motståndarna pressar högt stressar det fram misstag på misstag i det egna försvarsområdet, exemplen är ju hur många som helst.

# Och när motståndarna backar hem så har offensiva kvalitén inte räckt till för att få hål på ”den parkerade bussen” (som mot Mjällby i måndags, inte en riktig målchans under matchens 90 ordinarie minuter).

Ian Burchsnalls ansvar här?
Stort givetvis, han var ju chefen. Men hur lätt är det att smita från klubbens DNA (som ständigt har kommunicerats) trots att den som vill också kan se att spelidén inte fungerar med det material som finns att tillgå?

Slutbetyget då?

Ja, jag är inte beredd att, som många andra tydligen är, döma ut Burchnalls insats i ÖFK. Visst kan jag hitta brister i hans rustning (vem har inte det?) men sällan, eller aldrig, har jag sett en tränare ställas inför så dramatiskt förändrade (försämrade) förutsättningar under resans gång.

Burchnall visste att han skulle fylla skorna efter trollkarlen Potter.

Det blev värre, betydligt mycket värre. Ian Burchnall var egentligen chanslös från den dag han satte sin fot i Östersund!

Men jag fattar inte varför han ska leda laget i Falkenberg på lördag. Det är en usel lösning; för Burchnall, för spelarna och förmodligen mest för ÖFK.

 
 
19 Kommentarer:
Gäst: Jag är på! skrev | 9 Jul 2020 - 23:55
Tränade fliclkor -91 -93 LIT för 10-12 år sedan,, det var inte så svårt!
57
Gäst: Tränarrekryteriaren skrev | 9 Jul 2020 - 23:40
Hur svårt ska de vara , att hitta en efterträdare ? Finns mängder här på forumet.!
7
Gäst: Eeeeh Ehhh skrev | 9 Jul 2020 - 23:06
Fill us in. Vad vet du som inte juryn till journalistpriset visste, berätta. För att skriva klartext, all det du beskyllde henne för är ett signum för en annan som säkerligen saknar att stå i massmedias centrum. Daniel Kindberg.
5
Gäst: Ehhh skrev | 9 Jul 2020 - 22:56
Inte alls..Hedenljung har missat otroligt mycket..ssker har inte gett tillräckligt med klick och inte passat in det hon bestämt sig för är sant.
Hade hon vågat gä på djupet med både sidor och alla infallsvinklar i denna härva hade jag tyckt det varit okej
2
Gäst: Eeeeh Ehhh skrev | 9 Jul 2020 - 22:41
Tog du fel. Jag är rätt säker på att jag skrev Hedenljung, på riksplan prisad journalist. Dubbelkollade, nej är säker på att jag inte skrev Kindberg, vilken du säkert hänvisade till. Då har vi löst det mysteriet.
1
Gäst: Ehhh skrev | 9 Jul 2020 - 22:36
Varför ska någon(fotbollz) be Hedenljung om ursäkt?
En reporter som väldigt ensidigt och inte alla gånger trovärdigt rapporterar enbart det som passar de egna syftena?
En reporter som missar flera viktiga saker att fördjupa sig i? Som inte är intresserad av helheten utan bara vill spegla de delar som passar in i en viss typ av journalistik?
9
Gäst: Vad tror du Maria skrev | 9 Jul 2020 - 22:27
Kan det va läge för Fotbollz att be Hedenljung om ursäkt?
Ja inte endast denna sight, finns ett antal signaturer med Ö.s. i spetsen.
Om ni gör gemensam sak så hör av dig, då kan jag filma den minnesvärda marschen ner till redaktionen.
11
Gäst: Hm skrev | 9 Jul 2020 - 21:59
I detta nu står Kindberg som skyldig Maria. Tingsrättens dom gäller fram till att hovrätten meddelat sitt beslut. Laga kraft betyder endast att domen inte längre går att överklaga.

Kindberg ska idag betraktas som skyldig och inget annat, skulle hovrätten av någon anledning meddela annat så frias han då.
12
Gäst: Ånej Maria skrev | 9 Jul 2020 - 21:48
Det är inte så du uttryckt dig vid ett flertal tillfällen.
Du har stått i första ledet i hyllningskören.
Idiotpöbeln?
Är det tingsrättens ledamöter du åsyftar eller är det laga dom som gäller och du syftar på oss som hänvisat till den.
Vilka ingår i IDIOTPÖBELN?
Kan det va vi som misstrodde din Kindberg månne.
9
Gäst: Maria* skrev | 9 Jul 2020 - 21:41
Då tar vi det IGEN för tydligen är det trögt på sina håll. Jag försvarar inte Kindberg, jag försvarar hans (och allas) demokratiska rättighet att få sin sak prövad i domstol innan idiotpöbeln dömer. Men några här är uppenbarligen fullständigt oförmögna att fatta skillnaden.
3
Gäst: Om det nu som det sägs skrev | 9 Jul 2020 - 20:35
Ok, såg det sorry.
0
Gäst: Anders Thelin skrev | 9 Jul 2020 - 20:31
Väldigt svårt att bemöta ett så förvirrat inlägg, men för att förtydliga så var min poäng att innan man offentliggör att tränaren får gå så bör man ha en lösning klar. Alltså exakt vad Agne själv menar.
5
Gäst: Om det nu som det sägs skrev | 9 Jul 2020 - 20:24
Många tycker, jävligt många vindflöjelåsikter.
Det Agne skriver Thelin, han och många andra förstår historien bakom detta beslut.
Kanske grundades detta vid det kuppartade årsmötet, kanske redan när Kindberg bestämde att leda klubben utan egentliga uppdrag.
Väljer man som Thelin, se på allt här och nu. Ja då har du kanske rätt.
0
Gäst: Anders Thelin skrev | 9 Jul 2020 - 20:12
Men snälla nån, var är fingertoppskänslan. Om nu Ian, som det påstås, var på väg att tappa omklädningsrummet, hur ska han kunna leda laget nu, när spelarna vet att han inte har styrelsens förtroende heller längre. Styrelsen har försatt Ian i en fullkomligt omöjlig situation. Att byta tränare kan mycket väl vara rätt beslut, men gör saker och ting i rätt ordning.
10
Gäst: Konstigt Maria skrev | 9 Jul 2020 - 20:06
Missade du stycket om Kindberg.
Jag menar du tillhör ju dom som verkligen försvarat honom, i alla lägen.
9
Gäst: Maria* skrev | 9 Jul 2020 - 20:02
Känns helt klockrent. Tycker Ian gjort det bästa möjliga utifrån förutsättningarna.
1
Gäst: Ojämte skrev | 9 Jul 2020 - 19:10
Instämmer med senaste inlägg. Skarpt och sakligt, Agne håller hög klass.

Det enda rimliga nu är att Kapcevic tar över. Funkar det så fortsätter han, annars har man tid på sig att hitta en ersättare.
Ingen förväntar sig att Kapcevic skall vända det här, men han kan faktiskt göra det just därför.Nu är det ett oskrivet blad och det kan laget dra nytta av. För truppen är tillräckligt bra för att slippa nedflyttning. Jag ser inte vad domedagsprofeterna ser som så mycket bättre i Varberg eller Falkenberg.
14
Gäst: Vågen för Agne skrev | 9 Jul 2020 - 18:08
Blir varm i hjärtat att du kan uttrycka det jag känner.
Dina åsikter stämmer överens med mina, skillnaden är att Haldo inte törs plocka bort dina åsikter.
Tack Agne, för att du säger din hjärtas mening i Kindbergshärvan.
25
Gäst: Emil skrev | 9 Jul 2020 - 17:54
Är inte Ian enbart kvar på pappret, då det behövs en tränare med rätt tränarlicens?
9
 
Sök på fotbollz.se
   
  Långväga gäster besöker Kamraterna  
  av Classe Olofsson  | Idag - 14:50  
 

Lördag 13/8 kl 13 Jämtkraft Arena.... Ifk Östersund - Kiruna FF , Hofvallengruppen roddar entré, fika mm

 
 


 
  div 3, med länsderby  
  av Björn Runsten | Idag - 11:16  
 

Omgången drar igång med ett derby i Sveg, på torsdagskvällen. Hemmalagets hittills enda seger kom just mot Järpen. Som kuriosa kan nämnas att av Svegs 12 förlustmatcher har 8 slutat med uddamålsförlust.. Jag tror att Järpen har stor chans till revansch här. Lucas Jonsson gjorde mål i senaste matchen (fina 1-1 mot Björna) och honom kommer Sveg att få problem med. Han har gjort 10 mål i serien, bara Sami Talsi, Frösön är bättre, med sina 11 mål. Frösön är det bättre laget och bör ta hem segern mot Kramfors. Till sist Offerdal! Ja, som jag sagt tidigare kan vad som helst hända när de är på planen. Med flera fd Alsenspelare hade jag förväntat mig bättre resultat, hehe! I Ljusdal återfinns Alex Mårtensson, också gammal Alsenspelare. Han har gjort 5 mål. Hittills!


Sveg - Järpen

Kramforsalliansen - Frösön

Offerdal - Ljusdal

 
  Läs mer...  
 


 
  Toppen mot botten i Div 1 Norrland  
  av Classe Olofsson  | Idag - 10:53  
 

Lördag 13/8 kl 16 Jämtkraft Arena.... Ifk Östersund - Bergnäsets Aik

 
 


 
  Spelomgång 10 div.4 Jämtland  
  av Lasse Granbacka | Idag - 10:47  
 

Omstart för div 4 med 2 uppskjutna matcher spelade under förra veckan.
Toppmöte direkt då ettan och tvåan i serien möts – Dvärsätt mot Berg.
Viktiga möten och poäng att spela om för lagen längre ned i tabellen i denna omgång.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 21:58 Chovanie Amatkarijo imponerade - blev trissvinnare
Igår - 13:13 Behåll vinnarkänslan i kommande matcher.
8 Aug 2022 - 21:00 Omstart i dam tvåan
8 Aug 2022 - 16:18 En brasse leder ÖFK i jakten på nytt kontrakt
8 Aug 2022 - 10:29 Utbyte med Levanger, Norge - Akademin!
7 Aug 2022 - 17:56 Matchens prestation
7 Aug 2022 - 17:47 ÖFK - Landskrona BoIS 3-1 (1-0)
7 Aug 2022 - 16:19 Äntligen
7 Aug 2022 - 16:09 Matchens överraskning
7 Aug 2022 - 16:07 Se målen Frösön - Alnö 4-1 (1-1) på video
7 Aug 2022 - 15:49 Seger för Kamraterna
7 Aug 2022 - 12:05 Startelvan idag
7 Aug 2022 - 11:34 Frösö IF-Alnö IF 4-1 (1-1)
7 Aug 2022 - 11:29 Lillhärdal - Alsen 2-5 (0-3)
7 Aug 2022 - 09:19 Skribenten i fotbollz.se Agne Svärd uttalar sig inför matche
7 Aug 2022 - 08:50 Följ ÖFK - Landskrona Bois via fotbollz.se
7 Aug 2022 - 08:49 ÖFK är laddade mot ett formsvagt Landskrona - på söndag möts
7 Aug 2022 - 08:49 Mentala coachen Mattias Elg
6 Aug 2022 - 21:10 Jamie Hopcutt glänste i sitt nya lag i Finland
6 Aug 2022 - 20:49 Graham Potter - 'min roll är relativt liten '
 
 
 
Herrar
av: *Rolighetsministern | 30 Jul 2022 - 22:30
Att bara skylla resultaten på träna
10
kommentarer
Sent mål igen igen och ingen poäng till ÖFK
av Joakim Nylander | 3 Aug 2022 - 22:02
Brage -ÖFK 1-0 (0-0) Nu med referat
10
kommentarer
Det är nog en tidsfråga innan Powell blir gråhårig om det ska fortsätta som det gör nu.
av Haldo Jonsson | 2 Aug 2022 - 18:02
Magnus Powell
7
kommentarer
Äntligen
av Per Lagerbäck | 7 Aug 2022 - 16:19
Äntligen höll det hela vägen!! Tr
6
kommentarer
... och igen...
av Per Lagerbäck | 3 Aug 2022 - 20:56
Men denna gång vill jag i huvudsa
5
kommentarer
ÖFK - Landskrona BoIS 3-1 (1-0)
av Hasse Thor | 7 Aug 2022 - 17:47
Så kom den då, den efterlängtade tr
 
 Skrivet den Tis 28 Jun 20:55
 
 Skrivet den Mån 8 Aug 16:18
 
 Skrivet igår kl 13:13
fotbollz.se på Facebook