Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Medlemserbjudande
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
Tabell Tabell Skytteliga Skytteliga
Allsvenskan Tabell Skytteliga
- Östersunds FK  
Div 1 Norrland - Damer Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
- Ope IF
Div 2 Norrland - Herrar Tabell Skytteliga
- IFK Östersund
- Ytterhogdals IK Gästbok
Div 2 M:a Norrland - Dam Tabell Skytteliga
- IFK Östersund 2
- Krokom/Dvärsätt IF
Div 3 M:a Norrland - Herr Tabell Skytteliga
- Järpens IF
- Frösö IF Gästbok
Div 3 Damer Södra Tabell Skytteliga
- Brunflo FK
- Frösö IF
- Ope IF 2
- Svegs IK
- Hede/Vemdalen
- Ås IF
Div 3 Damer Norra Tabell Skytteliga
- Häggenås SK
- IFK Strömsund
- Järpens IF
- Krokom/Dvärsätt IF 2
- Offerdals IF
- Ragunda BK
Div 4 Herrar Tabell Skytteliga
- Alsens IF Gästbok
- Ope IF Gästbok
- Dvärsätts BK
- IFK Strömsund
- IFK Östersund Ungdom
- Offerdals IF Gästbok
- Ope IF 2
- Stuguns BK Gästbok
- Tandsbyns FK Gästbok
- ÖFK Cosmos
 
Övriga serier
Övrigt
Förbund, domare m fl
J/H Fotbollsdomarklubb
Ettan fotboll
fotbolly.se
 
Saknar Du din förening? Tryck här...
 
besök Space2u
 

TYVÄRR, INGET ANFALLSSPEL DEN HÄR GÅNGEN HELLER
av Agne Svärd
Publicerad 28 Jul 2020 - 00:32 

Det var i kväll som vi skulle få se ÖFK spela anfallsfotboll. Så blev det – inte.
Den här gången, heller.

ÖFK och Helsingborg spelade 0–0 och det var precis så trist som siffrorna berättar. Det här var verkligen en 0–0-match. Målvakterna Aly Keita och Anders Lindegaard kunde lika gärna ha stannat i omklädningsrummet, så lite hade de att göra.

Nåja, det är naturligtvis en överdrift. Men arbetsbelastningen var inte hög, om man säger så...

Efter rader av starka försvarsinsatser, trots allt bara 14 insläppta må på de första tio matcherna, men i sanning rätt torftigt anfallsspel (inte bara den här sommaren, stora delar av fjolåret såg likadant ut) fanns det förhoppningar om en lite annorlunda matchbild när Helsingborg, också indraget i köstriden, kom på besök.

Och visst hade ÖFK mycket boll i en match som bjöd på flera olika ansikten.

Men precis som så många gånger förr föredrog man att passa den på egen planhalva. Undantaget var inledningen på matchen och en bra period i mitten av den andra halvleken.

Men annars hände i stort sett ingenting; en tidig möjlighet när Noah Sonko Sundberg drog iväg på en offensiv utflykt och Kalpi Ouattara så när hade fått bollen förbi Anders Lindegaard i Helsingborgs mål samt två vassa skott från Jordan Attah Kadiri (ett utanför, ett snyggt räddat av Lindegaard) – det var dessvärre allt som hamnade i mitt protokoll.

I övrigt, ingenting!

Anledningen är ganska enkel;

Det.

Går.

För.

Sakta!

Den här gången bjöds verkligen chansen att gå till anfall då Helsingborg (till skillnad från de flesta andra) valde att mestadels försvara sig på sin egen planhalva. Men ÖFK kunde aldrig nyttja möjligheten att spela förstapasset tillräckligt snabbt för att få möjligheten att attackera innan skåningarna hunnit samla sitt lag. Några gånger hände det och genast hamnade Helsingborg i obalans.

Men alldeles för ofta skulle bollen passas mellan de tre mittbackarna, ibland gick den ut på wingbackarna men lika ofta var bollen tillbaka i backlinjen.

Trist, tråkigt – och helt värdelöst när man jagar, och behöver, tre poäng! En poäng är alltid okej men här gällde det verkligen att gå för seger!

Jag hörde ÖFK-tränaren Pero Kapsevic före matchen prata om tålamod i passningsspelet. Och då menade han i spelet på motståndarnas planhalva. Men, som sagt, det såg vi väldigt lite utav. Jag vill påstå att det såg ut ungefär som vi vant oss vid att se. Varken mer eller mindre!

Några korta noteringar;

# Jag konstaterar dock att försvarsspelet var precis lika bra som så många gånger förr, det var verkligen tätt framför Aly Keita även om det under en period i första halvlek såg en aning virrigt ut. Men Helsingborg orkade aldrig spela sig igenom försvarslinjen utan tvingades ta skott utifrån eller satsa på inlägg. Både skott och inspel var rätt många men riktningen var verkligen inte den bästa, skotten susade utanför Keitas målram medan inläggen oftast gick över både med- och motspelare.

# Nebiyou Perry och Frank Arhin fick chansen från start den här gången. Perry hade mycket boll, jobbade kopiöst i 90 minuter och gjorde många bra saker. Men Perry måste lära sig att det räcker med att snurra upp en eller två motståndare, när den tredje dyker upp finns varken tid eller yta kvar och man förlorar duellen! Frank Arhin fick inte alls samma utrymme som i inhoppet mot Djurgården i onsdags dä det bjöds på oceaner av plats att ta sig fram på i omställningarna. På Helsingborgs planhalva var det stor trängsel och då väger Arhin dessvärre lite för lätt, fysiken räcker inte till.

# Kryss betyder att ÖFK fortfarande är utan seger på Jämtkraft arena, efter sex försök. Två poäng ger en sistaplats i ”hemmatabellen” och det är inget som är positivt!

# OM ÖFK får tio miljoner för Jordan Attah Kadiri från en belgisk andradivisionsklubb (Lommel SK) måste det vara århundradets bästa affär. Sälj, ÖFK. SÄLJ! (Jag ser på sociala medier att det finns virrpannor som påstår att ÖFK rear bort sin ”stjärna”, jag undrar bara i vilken värld befinner ni er i?)

# När spelare som Rewan Amin, Simon Kroon, Charlie Colkett, Ronald Mukiibi och Sam Mensiro inte ens fanns i laguppställningen öppnade det en möjlighet för Henrik Bellman att få lite speltid. Den knappa halvtimme han nu fick utnyttjade han på bästa sätt, Bellman var i högsta grad inblandad i ÖFK:s lilla uppryckning mitt i den andra ronden.

# ÖFK:s kanspel var verkligen inte mycket att skriva hem om den här kvällen; Felix Hörberg ”glömdes bort” i första halvlek och när han fick vara med i spelet efter paus blev bristen på självförtroende en hämsko. Hellre hem till Haugan än att ta med sig bollen framåt och försöka riva upp lite sår i Helsingborgs försvarslinje. Kom igen Felix, du har alla verktygen i din låda! Ute till vänster hände lite i början men sedan dog den kanten, dessvärre.

# Helsingborgs IF, en av våra finaste fotbollsklubbar genom alla tider (sju allsvenska segrar, fem cupsegrar och sexa i den allsvenska maratontabellen – 68:e säsongen nu) lever i en lika tuff ekonomisk tillvaro som ÖFK. Tidigt flaggade man för att årets spel skulle ge ett kraftigt underskott, tomma läktare och få sportsliga framgångar förbättrar naturligtvis inte situationen. Dessutom; 23 startspelare efter tio spelade matcher måste väl vara något av ett svenskt rekord? I alla fall är det en delförklaring till den magra poängskörden även om man nu spelade sin sjätte raka match utan att förlora (fem kryss).

# Här är ÖFK-betygen (skala 1–6): Aly Keita 3 – Felix Hörberg 2, Eirik Haugan 4, Thomas Isherwood 4, Noah Sonko Sundberg 4, Kalpi Ouattara (66) 2 – Isak Ssewankambo 3, Nebiyou Perry 4, Frank Arhin (66) 2 – Ludvig Fritzson 2, Jordan Attah Kadiri 2. Ersättare: Marco Weymans (66) 2, Henrik Bellman (66) 3.

Till sist; Eftersom jag i min senaste krönika (i söndags) berättade om Bodö/Glimts sensationella framfart och målaptit i den norska Elitserien måste jag väl även ta del 2; Glimt besegrade Molde i den tidiga seriefinalen med 3–1 och har nu gjort 38 mål på tio matcher. Hyfsat snitt, kan man säga. Det är första gången på 68 år som ett lag öppnar den högsta norska ligan med tio raka segrar. (Ni som är intresserade kan gå in på youtube och kolla de korta matchsammandragen och ni kommer att bli överraskade av hur många gula Glimtspelare som finns i motståndarnas straffområde vid avsluten).

 
 
10 Kommentarer:
Gäst: Glenn skrev | 29 Jul 2020 - 14:24
Självklart är det så att vi måste utveckla vårt anfallsspel och vår trygghet i passningsspelet ären god grund att jobba från. Vi måste komma ihåg att Amir bara har varit på plats typ tre matcher. Det kommer säkerligen, vi behöver också komma ihåg att med det tighta spelschemat har vi haft väldigt få träningstillfällen att jobba med det. Jag känner iaf en trygghet i vår defensiv och vår grund. Ser det likadant ut om 10 omgångar kanske jag också börjar gnälla men jag är iaf inte där än.
11
Gäst: @asdf skrev | 28 Jul 2020 - 16:04
Visst sägs det att man bygger ett lag bakifrån med ett stabilt försvarspel och det har vi ju. Sen kan man ju undra hur länge man kan vara nöjd med att "vinna" bollinnehav i match efter match utan att skapa chanser. Lätt att bolla i baklinjen men där vinner man inga matcher. Inga mål = raka vägen ner i S1.
11
Gäst: Asdf skrev | 28 Jul 2020 - 14:54
Haha jämtländskt gnäll på kortpassningsspel slutar aldrig.
Lät likadant när Potter tog över och började med kortpassningar och inte ville att försvararna tjongade bort bollen så fort dom fick den.

Måste va en trygghet att ett försvarsspel sitter. Då blir det lättare att utveckla offensiven
11
Gäst: Solen skrev | 28 Jul 2020 - 11:40
Hej Arne
Såg klippet på Glimts match mot Molde.Glimts spel påminner mycket om hur Varbergs Bois spelar snabba inlägg med många spelare för att utmana. Vad hjälper det att trilla boll i bakplan där vinner man inga matcher
5
Gäst: Kenth skrev | 28 Jul 2020 - 11:37
Håller med dig Agne. Ingen ljusning vad gäller det offensiva spelet. Båda tränarna borde väl jubla över poängen. HIF för att man inte hade kvalitet nog att hota ÖFK:s starka försvar. ÖFK för att man inte kunde eller fick attackera framåt. Verkar som bollinnehav är viktigare att vinna än matchen. Många gånger lyckas ju trillandet bakifrån skapa ytor att gå fram men det vänds ändå tillbaka istället för att ta yta och skapa numerära överlägen.

Vet ju att du Agne är en stor älskare av Nils-Arne Eggens omställningsfotboll som var så framgångsrik under deras storhetstid. Du har säkert liksom jag sett träningar med RBK där man drillat overgang som han kallar det. En regel som han trummade in i alla spelare var Vänd upp i anfallsriktningen när du kan och spill stötte när du må. En regel som nog håller ännu. Vi bygger ett steg i taget säger Amin. Låter bra och det tror jag också på. När säsongen startade trodde jag liksom många andra att spelarmaterialet skulle vara för dåligt för allsvenskan. Där har jag ändrat mig. Jag ser potential i laget. Det sitter mer i att hitta spelide och självförtroende.
18
Gäst: @PS skrev | 28 Jul 2020 - 11:00
Dock löper ju kadiri nästan minst i hela laget. Känns ju märkligt att ge just honom en fri roll.
6
Gäst: PS skrev | 28 Jul 2020 - 08:52
Kadiri har fel roll i ÖFK. Han har blivit bollmottagare och är hårt påpassad av två hårda mittbackar och får ingen rörelsefrihet. Han ska ha en fri roll och löpa fritt. Det är då han gör mål.11
Gäst: Hm skrev | 28 Jul 2020 - 08:41
Men med det sagt så är 10 miljoner ett väldigt högt bud på honom och får vi det så måste vi sälja snabbt.
14
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 28 Jul 2020 - 07:47
Jag håller i huvudsak med i din analys, Agne. Däremot så delar jag inte din uppfattning i denna match och tidigare om Kadiris betydelse för laget. Jag vet inte heller vilka parametrar SofaScore använder när de betygsätter. Han får ju i regel ganska modesta betyg även där. Tyvärr är jag nu övertygad om att ÖFK inte bara förlorar en kvalificerad målskytt utan även en betydelsefull ” target player”. I den rollen är han nog en av de främsta inom ÖFK på senare tid. Han fångar ofta upp bollen på långa uppspel. Behåller den och väntar in medspelare. När han ( för det gör han nog) nu försvinner tappar ÖFK inte bara en målskytt utan även en spelmöjlighet. Med tanke på det, i dagsläget, obefintliga anfallsspelet nu förlorar sin bästa målskytt och bästa target player, och dessutom ser jag ingen som kan ersätta, så bävar jag för de framtida matcherna, Nu om någonsin ör det dags att åstadkomma mirakel.
20
Gäst: Tomas Noterius skrev | 28 Jul 2020 - 06:41
Agne Svärd håller med dig till fullo men måste bara få understryka en sak som du även skriver. Precis så här har Öfk spelat, med några få undantag, under hela 2019 samt 2020. Fyra vinster sedan 29 april 2019 till dags datum.
Vad är problemet?
Sagt i sändningen under matchen igår, "utan omställningar gör man inga mål".
Vad i hela fridens namn är problemet?
21
 
Sök på fotbollz.se
   
  Premiärpoängen ska ses som en seger  
  av Agne Svärd | Igår - 23:59  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Intervju med Aly Keita efter oavgjort mot Kalmar FF  
  av Haldo Jonsson | Igår - 23:34  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Kalmar FF - ÖFK 0-0  
  av Måns Runsten Swärd | Igår - 22:18  
 

VS

Nu med referat av Måns Runsten Swärd. Vi väntar krönika av Agne Svärd

 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens två bästa spelare från ÖFK  
  av Haldo Jonsson | Igår - 21:44  
   
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 21:18 Matchens överraskning
Igår - 20:53 Matchens prestation(er)
Igår - 18:07 Kvällens startelva mot Kalmar FF - Turgott åter
Igår - 17:42 Seriestarten kan skjutas upp igen för de lägre förbundsserie
Igår - 15:43 Kalmar ff:s bäste spelare ej med i kalmar ff:s trupp
Igår - 15:18 Ludvig fritzon stängs av i två matcher
Igår - 11:45 I kväll har ÖFK en mycket viktig match mot Kalmar FF
Igår - 11:14 Inför matchen: Kalmar FF - ÖFK
Igår - 11:13 Följ kalmar ff ÖFK via fotbollz.se
Igår - 11:11 O'Learys-tipset startar igen
11 Apr 2021 - 18:17 Intervju med ass tränare Jussi Kontinen inför Kalmar FF
11 Apr 2021 - 17:50 Intervju med mittbacken Eirik Haugan inför Kalmar FF
11 Apr 2021 - 17:40 Kindberg har svårt att få gehör för sina sanningar
11 Apr 2021 - 17:24 Efter tuffa försäsongen - nu börjar allvaret för Östersunds
11 Apr 2021 - 12:38 ÖFK:s spelare blev överraskade
10 Apr 2021 - 09:37 Premiär tar fram alla känslorna på en och samma gång
9 Apr 2021 - 20:33 Så här alla ÖFK:s premiärmatcher i allsvenskan och Superetta
9 Apr 2021 - 14:15 Reflektioner inför allsvenska starten
9 Apr 2021 - 10:40 Lars Larssons Tankar
9 Apr 2021 - 02:44 Det går åt helvete men hoppas att jag har jättefel
 
 
 
22
kommentarer
Kindberg har svårt att få gehör för sina sanningar
av Agne Svärd | 11 Apr 2021 - 17:40
15
kommentarer
Det går åt helvete men hoppas att jag har jättefel
av Agne Svärd | 9 Apr 2021 - 02:44
9
kommentarer
Lars Larssons Tankar
av Lars Larsson Stockholm | 5 Apr 2021 - 17:16
CAS-domen mot Östersunds FK Elitfot
8
kommentarer
Premiär tar fram alla känslorna på en och samma gång
av Miguel Exposito | 10 Apr 2021 - 09:37
Miguel Exposito. Foto: Privat
7
kommentarer
Lars Larssons Tankar
av Lars Larsson Stockholm | 9 Apr 2021 - 10:40
CAS-domen mot Östersunds FK Elitfot
 
 Skrivet igår kl 23:59
fotbollz.se på Facebook