Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

FÖRSTA HEMMASEGERN OCH ETT REJÄLT SKUTT I TABELLEN - KANON!
av Agne Svärd
Publicerad 18 Aug 2020 - 00:40 Uppdaterad 18 Aug 2020 - 00:58

# ÖFK besegrar Kalmar FF med 2–0 och vinner årets förste seger på hemmaplan. Kanon!
# På två omgångar tar ÖFK, via 1–0 borta mot AIK och triumfen mot Kalmar, skuttet från 16:e och sista plats upp till en nionde plats i tabellen. Toppen!
# Men att ÖFK spelar en riktigt skräpmatch den här kvällen bryr jag mig inte om. Det får passera och istället låter jag mig glädjas över de tre poängen och några riktigt. riktigt bra försvarsprestationer samt att kampmoralen i gänget gav utdelning ytterligare en gång. Bravo!
Det har inte funnits så mycket att klappa händerna över på väldigt länge, det tror jag vi alla kan vara överens om man försöker hålla sig någorlunda nykter till sakernas tillstånd. Egentligen ingenting sedan raset inleddes på Tele 2 arena i Stockholm i maj – förra året! Innan segern mot AIK på Friends arena i förra veckan hade ÖFK fyra segrar på de senaste 38 matcherna ... det blir man varken fet eller framgångsrik på.
Nu har man två raka som ger såväl andrum som ett litet hopp även om samtliga åtta lag på den nedre halvan av den allsvenska tabellen ska räkna med att kunna bli indragna i striden kring strecken.
Men ÖFK leder nu det råttracet och det är gott nog efter 16 spelade omgångar. Och det finns några stora elefanter (AIK, IFK Göteborg...) som har större anledning att känna oro inför framtiden, i varje fall just nu.
Det var en stökig match vi bjöds på den här gången. Och det var ÖFK som stökade mest, det blev aldrig något riktigt flyt i spelet (åtminstone under längre perioder), den andra halvleken var rent förfärlig spelmässigt och det fanns stunder där man faktiskt var glad att ingen publik fanns på arenan och behövde kolla på eländet.
Men, som sagt, det struntar jag i en kväll som denna.
Man lyckades i alla fall peta in två bollar bakom Lukas Hägg Johansson i Kalmarmålet och vi fick två väldigt ovana matchvinnare:
# Blair Turgott rullade in 1–0 i tom bur i den 14:e minuten sedan Felix Hörberg (serverades bollen av Kalmars målvakt) stått för förspelet och Nebiyou Perry tagit första duellen framför målet.
Det var Turgotts första mål för året, hans andra i ÖFK-dressen.
# Francis Jno-Baptiste hade också öppen bur när han satte 2–0 i den 71:a minuten efter en snabb omställning där Felix Hörberg även denna gång stod för regin.
Det var Baptistes första ÖFK-mål men å andra sidan har han heller inte haft så många möjligheter sedan han kom till klubben förra sommaren.
Men målskyttarna i alla ära, de riktiga hjältarna fanns i den andra delen av laget:
# Målvakten Aly Keita, naturligtvis. Keita gör en kanonsäsong (det skriver jag visst efter varje match...) och höll nu nollan för sjätte matchen i år. Felfri i sitt jobb utan att behöva göra de allra mest spektakulära den här gången.
# Mittbackarna Eirik Haugan och Thomas Isherwood, två fjunisar i de här sammanhangen. Men satan så bra de spelar – inte minst tillsammans. Klart att det är tacksamt när Kalmar (och även AIK i torsdags) matar in bollarna i höjden men den här gången hade de inte stöd av Noah Sonko Sundberg (avstängd). Det gick galant i alla fall!
Haugan och Isherwood har varit bra hela säsongen, absolut, men båda har onekligen petat in ytterligare en växel när de ”slipper” ägna sig åt det tidigare så många gånger hasardliknande passningsspelet i närheten av det egna straffområdet, det är min bestämda uppfattning.
Här är några andra noteringar;
# Stökigt, som sagt. Det visade sig också i varningsstatistiken (dålig fotboll brukar av någon anledning också generera många knepiga dueller). Domaren Fredrik Klitte från Helsingborg dela ut sex gula kort till hemmaspelarna vilket bland annat betyder att Ludvig Fritzson och Eirik Haugan är avstängda i söndagens bortamatch mot Elfsborg (fyra varningar).
# Räkna också med att Noah Sonko Sundberg kan få vila även den matchen efter sin utvisning mot AIK i förra veckan.
# Kalpi Ouattara hade länge bekymmer med förre ÖFK-spelaren Piotr Johansson (lånades för några år sedan från Malmö FF) men växte i jobbet och var en viktig kugge när ledningen skulle försvaras i slutdelen av matchen.
# Felix Hörberg satte inte en fot rätt under första halvan av den andra halvleken. Ja, han var faktiskt så dålig att jag inte begrep varför han inte lyftes av banan. Så kom kontringen där han serverade bollen på silverfat till Baptiste och segern var klar! Ibland begriper man ingenting av det man ser... (Dessutom var Hörberg även servitören vid första målet).
# Nebiyou Perry var inte lika dominant den här gången, han kom inte med i spelet lika mycket som i flera andra matcher här på slutet. Men några aktioner i första halvlek bar en mästares signatur, vilka tekniska läckerheter! Och jobbet han tog före 1–0 var helt avgörande för att Turgott skulle få öppet mål.
# Inte heller Rewan Amin kom in i matchen som han brukar och var dessutom slarvig med sitt passningsspel. Det gäller även Isak Ssewankambo och Ludvig Fritzson och då förstår ni kanske att det det inte blev så mycket till spel den här kvällen!
# Ronald Mukiibi var tillbaka i startelvan efter lång skadefrånvaro när Sonko Sundberg var avstängd. Mukiibi gjorde sitt jobb, varken mer eller mindre, under den dryga timme han spelade.
# Förre ÖFK-spelaren Douglas Bergqvist gjorde sin femte match i Kalmar FF:s tröja när han nu var tillbaka på Jämtkraft arena. Jag tror inte att han var speciellt nöjd efter den här förlusten som åter tog smålänningarna under nedflyttningsstrecket.
# Här är kvällens ÖFK-betyg (skala 1–6): Aly Keita 5 – Ronald Mukiibi 2, Eirik Haugan 5, Thomas Isherwood 5, Kalpi Ouattara 3 – Flelix Hörberg 3, Rewan Amin 2 (83), Isak Ssewankambo 3, Nebiyuo Perry 3 (57) – Ludvig Fritzson 3, Blair Turgott (63) 3. Ersättare: Henrik Bellman (57) 2, Francis Jno-Baptiste (63) 2, Sam Mensiro (64) 2, Charlie Colkett (83) betygsätts ej.
Till sist: Sotirios Papagiannopoulos är tillbaka i svensk fotboll och i Allsvenskan. Det blev AIK som fick hans namnteckning och det tror jag är den bästa värvning AIK kunde göra i sitt utsatta läge. Om ”Sotte” är lika bra som under åren i ÖFK kommer AIK att klättra i tabellen – rejält!
 
 
20 Kommentarer:
Gäst: Gunnar Rönnqvist skrev | 19 Aug 2020 - 17:25
PS:
Det är trist med grundlösa antaganden. Så jag skulle inte gilla ÖFK? Jag har följt klubben sen den bildades, och gjort det mycket intensivt sedan 2012. Tror jag sett närmare 90% av alla hemmamatcher sedan det året, och i stort sett alla andra matcher (hemma och borta) på skärm.

Apropå trovärdighet, så tycker jag Agne har just det, genom att han kritiserar när han tycker det är befogat. Oftast motiverar han dessutom varför. Och att verkligen tycka något, inte bara skriva ett matchreferat, ligger i krönikörens arbetsbeskrivning. Som sagt så håller jag inte alltid med honom, men vad gör det?
10
Gäst: Hm skrev | 19 Aug 2020 - 10:05
Klart att Agne ska fortsätta. Han är ju den enda som vågar skriva vad de flesta med minsta erfarenhet och kunskap om fotboll ser.
11
Gäst: PS skrev | 19 Aug 2020 - 09:42
Mått och sans vill vi ha Gunnar om man ska vara trovärdig. Jag antar att du inte gillar ÖFK så mycket. Inte ett mått av negativ surgubbementalitet. ÖFK gjorde en bra match, de vann och det tyckte även Dplay och många andra men i Jämtland får man inte sticka ut, nej nej. Här är vi bäst på att hitta fel.
5
Gäst: ML skrev | 19 Aug 2020 - 09:40
Att ÖFK vinner en allsvensk match genom Turgott, Baptiste och Hörberg säger förhoppningsvis något om ÖFK's styrka som lag. Hörberg och Turgott har dock en härlig fart och de jobbar hårt. Vad gäller Baptiste så gjorde han en bra löpning som gav öppet mål. Att vara rätt placerad vid rätt tidpunkt kanske kan bli hans grej.
6
Gäst: Gunnar Rönnqvist skrev | 19 Aug 2020 - 09:11
Hoppas verkligen att du fortsätter skriva här, Agne! Dina krönikor är välskrivna och alltid intressanta. Det är naturligtvis inte alltid jag håller med om dina omdömen, men just det gör det intressantare att läsa. En krönika SKA enligt min mening ta ut svängarna, och om man hellre vill ha slätstruken hejaklacksjournalistik så får man väl läsa klubbens intetsägande texter. Så tack för att du skriver här och har tillräcklig integritet för att inte stryka läsarna medhårs!
14
Gäst: Agne Svärd skrev | 18 Aug 2020 - 23:47
Tack för den passningen, Jörgen. Du verkar ju sitta inne med en hel del expertkunskap, såvitt jag förstår jublade du över ÖFK:s lån av Jamal Blackman för några år sedan. ”Grymt” var omdömet enligt den här länken: https://www.fotbollz.se/?sub=fz_news.asp?id=12263&Sektion=2.
6
Gäst: @jörgen åhlin skrev | 18 Aug 2020 - 21:04
Är du intresserad av att skriva, hör av dig till info@fotbollz.se
2
Gäst: Jörgen Åhlin skrev | 18 Aug 2020 - 19:22
Dags att byta ut Agne nu. Gör som Dplay, ta in yngre recensenter som inte är uppvuxen med 2-3-5 eller 4-2-4.
Gubbigt var det.
10
Gäst: Tapas skrev | 18 Aug 2020 - 11:17
Haugan, Isherwood, Sonko och Keita kommer vara anledningen till att vi håller oss kvar i Allsvenskan. Topprestationer match efter match. Bara tre lag som släppt in färre mål än oss. Däremot ligger vi väl sist i antal gjorda mål, men hellre tätt bakåt och jobba därifrån än tvärtom.
14
Gäst: Marcus Widgren skrev | 18 Aug 2020 - 10:23
Håller inte med om kritiken mot Felix Hörberg. Han är extremt viktig eftersom att han är en av få som kan utmana och ta sig förbi. Sen tar han fel beslut ibland med sista passningen, inlägget, skottet.

Men ändå viktig för att de ska finnas någon dynamik framåt.
27
Gäst: Acker 7 skrev | 18 Aug 2020 - 09:11
En av de bästa matcher jag sett på flera månader. Frejdigt spel med engergi och spets främst i första halvlek. Tack Amir för att du redan satt din prägel på laget sen får sura gubbar säga vad de vill.
37
Gäst: Viktor skrev | 18 Aug 2020 - 08:53
Jag håller delvis med, en riktigt skitmatch från båda lagen vad gäller spelkvalitet. Jag är dock övertygad över att eventuell publik hade varit nöjd ändå med tanke på hur mycket hjärt som visades samt segerns sötma.
2
Gäst: Hacke skrev | 18 Aug 2020 - 08:52
Bästa jag sett av ÖFK på länge. Riktig kämpainsats med bra mycket bättre spets än tidigare. Inte mycket att klaga på. Helt klart ett steg i rätt riktning !
32
Gäst: Ivey skrev | 18 Aug 2020 - 08:29
Hm/
Inte för att jag gnällde det minsta (vet inte riktigt vilka du syftar på när du skriver ”ni”) men såg en stabil 2-0 seger och en klockren försvarsinsats, sedan kan ju ni två längta tillbaka till Ians 12 poäng på 22 matcher så mycket ni vill. Tror ingen annan med ÖFK-sympatier känner på samma sätt...
11
Gäst: Erik skrev | 18 Aug 2020 - 08:13
Hur kan man tycka att denna fröjdiga match var så katastrof?
Jag hade gärna sett den på plats.

Däremot matchen hemma mot Helsingborg var katastrof, den hade jag inte betalt en krona för.

Men Agne verkar ha väldigt höga förväntningar.
19
Gäst: Håkan skrev | 18 Aug 2020 - 07:48
Underbart med gnället. Mera Agne, mera!

Mera gnäll och negativism. För det har alltid funkat!

11
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 18 Aug 2020 - 07:45
Från ett resultatperspektiv med ÖFK-ögon var matchen bra. (Seger). Från ett underhålllningsperspektiv var det också bra. Böljande spel, mycken kamp och ett antal målchanser åt bägge håll. Från ett fotbollsperspektiv, med ÖFK-ögon, finns det visserligen en del att fortsatt önska. Det håller jag med om, men det viktigaste var de tre poängen. Några enskilda spelare och händelser vill jag dock ändå kommentera.

Jag delar din bedömning av försvarsspelet. Det ger laget trygghet. Keita är ju dessutom oerhört duktig. Anfallsspelet är numera också mer varierat. Fler spelare deltar och fler är i boxen när det behövs.

En annan notering är att i denna match var passningstempot betydligt högre än i många tidigare. Denna tempohöjning, är något jag ser nu sker sedan Amir kommit, vilket är bra i sig. Jag har dock i några av de allra senaste matcherna sett lite konsekvenser av detta. Jag har till exempel reagerat på att både Rewan Amin och Isak Ssewankambo ”kletar” lite för mycket med bollen. De vet, i många situationer, inte vad de skall göra av den när de får den. Det leder till onödiga löpningar och dribblingar med boll. Ibland avslutas det med passningar på bara två till fem meter. Passningar som snarare ställer medspelaren i en prekär situation, istället för det motsatta. Den troliga anledningen är att de är ovana med det höga passningstempot, relativt det låga tempot under stor del av inledningen av säsongen. Jag delar alltså din bedömning när det gäller dessa båda, men kanske på lite andra grunder.

Däremot delar jag inte din uppfattning om Felix Hörberg i denna match. Två assists talar mycket för detta. Felix inspel i straffområdet har i början på säsongen saknat känsla. Ofta har de blivit för långa eller för korta. I matchen mot Kalmar var detta tydligt annorlunda. Assisten till de båda målen är ju exempel på det. Han var dessutom inblandad i flera heta måltillfällen utöver det. Bland annat kunde han ha blivit målskytt själv. I försvarsspelet sliter han oerhört. Han arbetar över stor yta. Det skall man ha klart för sig. Det kräver batterier och han var framgångsrik med detta i denna match.

Jag kikade lite i SofaScore. Där får både Rewan Amin och Isak Ssewankambo betyg under 7. 6,6 respektive 6,9, vilket är lågt, emedan Felix får 7,4. Det fjärde högsta betyget i ÖFK i denna match.
34
Gäst: Hm skrev | 18 Aug 2020 - 07:29
Ni som gnäller på Agne, vilken match såg ni?
4
Gäst: Ivey skrev | 18 Aug 2020 - 07:24
Lite väl negativ ton alltjämt. Har ju trots allt börjat gå i rätt riktning sedan Burchnalls ÖFK avslutade förra säsongen med 12 poäng på de sista 22 matcherna. Under Amir har vi nu 11 poäng på 9 matcher, vilket är mer än godkänt.
30
Gäst: Alltså skrev | 18 Aug 2020 - 07:05
Ja du Agne,du gnäller otroligt mycket,beröm spelarna istället för deras oerhörda slit ute på planen!!!!
35
 
Sök på fotbollz.se
   
  60 riktigt bra minuter räckte inte  
  av Per Lagerbäck | Idag - 15:59  
 

Sur poängförlust, men det går inte att säga att den var orättvis. Däremot kan man definitivt ha åsikter om domarens sätt att hantera den första halvleken. Men den vann ju ÖFK ändå.

 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens överraskning  
  av Lars Larsson Stockholm  | Idag - 15:14  
 

Lars Larsson: Foto: Privat

 
  Läs mer...  
 


 
  Tung förlust - ÖFK tappade ledningen i andra halvlek  
  av Lasse Granbacka | Idag - 13:57  
 

ÖFK - Utsiktens BK 1-2 (1-0 )

 
  Läs mer...  
 


 
  Startelvan  
  av Haldo Jonsson | Idag - 12:11  
 

1 Aly Keita, Cesar Weilid, 27 Ziad Ghanom,11 Mykola Musoliten, 18 Myroslav Mazur, Mansour Sinyan, 28 Yannick Adjoumani, Erick Brendon, Jakob Johnsson, 26 Chovanie Amatkarjo, 9 Sebastian Karlsson Grach

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 23:23 Frösö IF-Team TG FF 0-3 (0-1)
Igår - 22:28 Inför matchen: ÖFK - Utsikten
Igår - 22:27 Följ ÖFK -Utsikten via fotbollz.se
Igår - 22:05 Alsens IF - Cosmos FK 2-1 (0-1)
Igår - 22:04 Resultat Tips div 2 Norrland
Igår - 21:37 ÖFK ser om sitt hus
Igår - 17:54 Delad pott
Igår - 15:33 IFK Östersund tar viktiga poäng i ettan
Igår - 14:27 Utsiktens tankar inför ÖFK - Utsikten söndag kl 13.00 Jämtkr
Igår - 14:23 Seger för Kamraterna
Igår - 14:00 Bergs IK - Ope iF 1-1 (0-1) bilder
Igår - 13:54 Tips div5
Igår - 09:48 Intressant tabell
Igår - 09:21 Helgens matcher
26 Maj 2023 - 21:35 Resultat Spelomgång 5 div.4 Jämtland 2023
26 Maj 2023 - 21:08 svår bortamatch
25 Maj 2023 - 21:13 Kan ifk dam studsa tillbaka
25 Maj 2023 - 21:07 Bortamatch för ifk Östersund
25 Maj 2023 - 19:25 Div 3 spelar ju
25 Maj 2023 - 13:48 Trenden består
 
 
 
9
kommentarer
Tips matcher dam kommande dagar
av Per Lagerbäck | 21 Maj 2023 - 23:08
Tyvärr verkar IFK Östersund nu närm
7
kommentarer
Tung förlust - ÖFK tappade ledningen i andra halvlek
av Lasse Granbacka | Idag - 13:57
ÖFK - Utsiktens BK 1-2 (1-0 )
6
kommentarer
Resultat Spelomgång 4 div.4 Jämtland 2023 - Bergs IK leder serien
av Lasse Granbacka | 21 Maj 2023 - 22:21
Två lag som vägrat förlora i serien
4
kommentarer
Startelvan
av Haldo Jonsson | Idag - 12:11
1 Aly Keita, Cesar Weilid, 27 Ziad
3
kommentarer
AFC Athletic - ÖFK 1-1 (1-1)
av Niclas Sundström | 21 Maj 2023 - 16:14
Nu med refarat av Niclas Sundström
 
 Skrivet idag kl 15:59
 
 Skrivet den Ons 5 Apr 22:29
 
 Skrivet den Tis 16 Maj 03:08
 
 Skrivet den Fre 12 Maj 14:05
fotbollz.se på Facebook