Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

DET TAR BRA NÄR TREPOÄNGARNA STAPLAS PÅ HÖG...
av Agne Svärd
Publicerad 29 Aug 2020 - 22:32 

Fjärde raka segern, från sista plats till en stabil parkering i Allsvenskans mittskikt (åttonde plats). Det flyter på alldeles fantastiskt just nu, det tar bra när trepoängarna staplas på hög...

ÖFK:s 2–1 mot Falkenberg satte punkt på en överraskande stark augustimånad som gav (med tanke på hur illa det såg ut under så lång tid dessförinnan) smått sensationella 14 poäng.
Tack, tack, säger jag – och säkert många andra som håller tummarna för allsvensk fotboll i vårt län. Och nu kommer dessutom ett värdefullt uppehåll på två veckor som, äntligen, ger nya tränarteamet Amir Azrafshan/Pero Kapsevic chansen att jobba med laget lite mer på djupet.
Det har ju inte funnits utrymme för detta i den speedmatchning som sommarens coronaserie tvingat fram.

ÖFK gjorde en alldeles utmärkt första halvlek mot Falkenberg och gick till pausvila med 2–0 i ryggsäcken. Det var, precis som i de senaste segermatcherna, rakt, enkelt och väldigt okomplicerat. Felix Hörberg och Nebiyou Perry hade slagläge på varsin kant medan Blair Turgott och Francis Jno-Baptiste sprängde Falkenbergs mittförsvar med sina djupledslöpningar.

Det gav bland annat två snygga fullträffar:
# 18:e min: Felix Hörberg trasslar till det och fastnar i en attack på högerkanten, vänder hem och tar hjälp av Ronald Mukiibi. ÖFK-backen tar god tid på sig innan han skruvar inspelet exakt runt Falkenbergs samlade försvarslinje, det är verkligen en boll slagen med millimeterprecision, mot den bakre stolpen där Francis Jno-Baptiste dyker upp med sin skalle och nickar in 1–0. Snyggt, absolut, men också svagt försvarsarbete. Många fanns på plats men ingen såg Baptiste!

# 35:e min: ÖFK-hörna från vänster landar i den bakre delen av straffområdet, Blair Turgott samlar upp, spelar in till centralt placerade Felix Hörberg som klipper till från 25 meter. Hörberg får en sån där träff som alla bara drömmer om men sällan lyckas med och bollen vrider sig in i Falkenbergsmålvakten Johan Brattbergs högra kryss, 2–0. Snyggt, naturligtvis, även det!

Försvarsmässigt var det också full kontroll, inte minst då Falkenberg envisades med att trycka in höga bollar från sina kanter i parti och minut. Visserligen är Gustaf Nilsson stor och tung i hallänningarnas frontlinje men Eirik Haugan och Thomas Isherwood är otroligt svårbesegrade i duellspelet. Och det som rann igenom tog Aly Keita hand om med sitt sedvanligt säkra målvaktsspel.

Men.

Det var där och då i 45 fartfyllda och trevliga minuter. Det skulle komma ytterligare 45 och dom var lika svaga som de första var starka!
ÖFK:s andra halvlek höll faktiskt inte allsvensk nivå, organisationen föll mer eller mindre samman och Falkenberg dominerade stort och var bättre i allt.
Bara Aly Keitas inspirerade spel (och en stor portion kampmoral) hindrade hallänningarna från att komma ikapp. Ett reduceringsmål orkade man med (Edi Syllsufaj på nick i den 59:e minuten, Keita chanslös), ingen hade kunnat protestera om det blivit ett eller några till!
Men det var ÖFK som tog alla poängen! Det gör man när man är i den där välbekanta (flyt)zoonen...

Här är några noteringar:

# ÖFK hade gjort fyra ändringar i startelvan från segermatchen mot Elfsborg. Eirik Haugan och Ludvig Fritzson var tillbaka efter sina avstängningar (ersatte Sam Mansiro och avstängde Isak Ssewankambo), Charlie Colkett tog korsbandsskadade Rewan Amins plats på mitten medan Nebiyou Perry nu var med från avspark (istället för Henrik Bellman).

# Det gav ett stabilt försvarsspel och spets i anfallet. Men också ett något besvärande vakuum på det centrala mittfältet där avsaknaden av Ssewankambos djupledsspel var påtaglig, både med och utan boll. Colketts arbetsradie var även denna gång för liten (någon måste ta ett snack med honom om spelet utan boll, det är helt enkelt för slappt) och Fritzson hade dålig tajming i duellspelet och träffade motståndarna lika ofta som bollen samtidigt som han själv fick en hel del stryk.

# Om någon sagt till mig för några månader sedan att Blair Turgott och Francis Jno-Baptiste tillsammans skulle prestera ett anfallsspel av bra allsvensk kvalitet hade jag nog betraktat vederbörande som mindre vetande. Men det var precis vad de gjorde under den första halvleken. Att de sedan mattades var rätt givet med tanke på deras enorma löpande.

# Turgotts nivåhöjning är faktiskt rätt anmärkningsvärd!

# Thomas Isherwood bara måste älska när spelet blir som i andra halvlek. Vilken krigare. Men när jag kollar statistiken (sofascore.com) så ser jag att kollegan Eirik Haugan är inblandad i lika många dueller. Det såg jag inte riktigt under matchen men så är Haugan heller inte lika yvig i sitt agerande. Men vilken utvecklingen på de här två grabbarna, vilket ansvar de tar!

# De två senaste förvärven, Ahmed Awad (Västerås) och Nikolaos Dosis (FC Djurshölm, division 4) hamnade omgående på avbytarbänken (Awad med bara en ÖFK-träning). Kvalificerade? Knappast redan nu. Men här gällde det att balansera kvoten med ”hemmafostrade” spelare...

# Nästa gång uppträder ÖFK på bortaplan i Norrköping, den 10 september. Då har Noah Sonko Sundberg sonat sin tre matcher långa avstängning. Full pott under den tiden, vem trodde det?

Till sist; Här är ÖFK-betygen (poängskala 1-6): Aly Keita 5 – Ronald Mukiibi 3, Eirik Haugan 4, Thomas Isherwood 4, Kalpi Ouattara 2 – Felix Hörberg (64) 4, Ludvig Fritzson 3, Charlie Colkett (85) 2, Nebiyou Perry (80) 4 – Blair Turgott 4, Francis Jno-Baptiste (89) 3. Ersättare: Henrik Bellman (64) 2, Sam Mensiro (80), Ahmed Awad (80) och Alex Purver (85), betygsätts ej.

 
 
29 Kommentarer:
Gäst: Hm skrev | 31 Aug 2020 - 15:13
Jag är enig om att det är det primitiva spelsättet som gynnat turgott. Det äe ingen fantastisk fotbollsspelare men en spelare som passar väldigt bra i en sparka och spring filosofi. Men jag var ytterst tveksam att hans kvaliteter i ett sådant spel skulle vara såhär bra.
13
Gäst: Torbjörn skrev | 31 Aug 2020 - 13:24
Jag gläds över hur fel alla experter haft hittills. Deras tips baserades inte på fakta utan en önskan att det skulle gå dåligt för en klubb som fuskat till sig en plats. Skönt att spelarna kunnat lägga dessa illvilliga skriverier bakom sig. Angående matchen och andra halvlek så blev det mycket uppenbart att Rewan och Sevankambo saknades på mittfältet. Ett förslag - behåll backlinjen från FFF - matchen och spela Sonko på mitten.
4
Gäst: PP skrev | 31 Aug 2020 - 10:00
Allt beror på vilka ögon man ser med. Vi har ett ALLSVENSKT lag av medelbra karaktär. Det är ljusår bättre än vad jag i min vildaste fantasi kunde drömma om för 10 år sedan. Det är oerhört mycket bättre än jag trodde för 5 år sedan. Det är som jag höll tummarna för för 3 år sedan. Det är mycket bättre än jag trodde för 2 och 1 år sedan. Kanske ett uns sämre än jag hoppades på i december 2017. Allt handlar om förväntningar. Vissa anser att vi bör vara bland de absolut bästa i Sverige, och så får man naturligtvis tycka. Jag bara drömmer om det. Tills vidare njuter jag av att få se ett jämtländskt lag spela Allsvenskan år efter år, och troligen får jag göra det ett år till.
32
Gäst: Glenn skrev | 31 Aug 2020 - 09:06
@hm
Mjo, vet inte om jag stämmer in fullt ut i hyllningskören. I min mening gör han inget annorlunda än tidigare så någon nämnvärd utveckling är jag inte beredd att hålla med om. Det är ju exakt samma kvaliteter han utnyttjat och varit välkänt för hela tiden så ingen överraskning där direkt. Däremot får han mer speltid och fler möjligheter och det brukar ofta vara medicinen för en spelare, så särskilt osannolikt eller oväntat tycker jag inte det är. Det rakare spelet passar honom oerhört mycket bättre än Ians tidigare. Att det är fantastiskt kul håller jag dock med om! Men för mig får han den speltiden och möjligheterna i brist på alternativ, inte på grund av att han blivit bättre.
5
Gäst: Ordmärkaren skrev | 31 Aug 2020 - 08:15
"Ju mer jag tränar DESTO mer tur har jag"
1
Gäst: öfkare skrev | 31 Aug 2020 - 06:58
Jaha..då var vi där igen..bort med dig om du inte hyllar det negativa

Vad som skett med Turgott om Kadiri varit kvar eller Kroon skadefri, det kan ingen av oss veta, det har skett många förändringar i och med att ÖFK bytte tränare.

Jag säger som Ingeman Stenmark ”Ju mer jag tränar ju mer tur har jag” ( ju mer ÖFK tränar ju mer tur har dom)
5
Gäst: Hm skrev | 30 Aug 2020 - 22:47
Varför läser du då?

När har Agne hånat ÖFK? Har vi haft tur vissa matcher? Ja självklart, i vissa matcher har vi varit så utspelade att en 1-4 förlust varit med logisk än kryss eller vinst (IFK Göteborg matchen exempelvis).

Turgotts utveckling är helt osannolik, oväntad och fantastiskt kul. Men ingen kunde se att de här kvaliteterna fanns inom honom. Hade kadiri varit kvar och Kroon skadefri hade han förmodligen inte ens fått chansen att visa det.
10
Gäst: Öfkare skrev | 30 Aug 2020 - 21:21
För mig handlar de tomte om att recensera på ett annat sätt..för mig är det småtråkigt att Agne hela tiden ifrågasätter allt som är bra..på ett sätt så småhånar han det...det komme hela tiden små negativa pikar...tråkigt...
ex..det är ”flyt” som gör att ÖFK vinner..tex.. att Turgotts nivåhöjning är anmärkningsvärd? Varför är den det?
Att Awad är med för att balansera hemmafostrade spelare.. vad kommer det ifrån? vem trodde att ÖFK skulle få full pott trots att Noah var borta... varför är det så konstigt?
Tyvärr så tycket jag att Agnes krönika är tråkig och säger mer om hans syn på ÖfK än vad som verkligen sker på planen
10
Gäst: Hm skrev | 30 Aug 2020 - 20:51
Börjar tröttna på de gnällspikar som efter varje match ska kritisera varje objektiv analys av öfks matcher.

Kom med ett motargument då istället. Vad var det som var så bra i andra halvlek som jag, Agne bland 100 andra supportrar missade?

Ni gnäller och gnäller och åter gnäller på det som andra skriver men presenterar aldrig någonsin en egen åsikt kring vad som faktiskt händer på planen.

17
Gäst: Glenn skrev | 30 Aug 2020 - 20:01
Jo jag säger ingenting om att ha inte behövs. Jag tycker han gör det bra och fyller sin roll. Men att han som av vissa utses till matchens lirare gång på gång förste jag inte. Klart man får tycka olika och jag säger inte att någon har fel, men för mig så krävs det också att man gör mål på i princip 100%iga lägen. Men men, det kommer nog. Sen ska jag vara ärlig att jag kanske dömer han hårdare pga av beteenden vid sidan av planen också, vilket kanske är fel.
En bagatell, jag var mest nyfiken på om det var något han bidrog med som jag hade missat.
0
Gäst: Öfkare skrev | 30 Aug 2020 - 19:26
@Svårt att förstå.... Objektivt? Agen är rätt låååångt ifrån objektiv....det blir även rätt töntigt när du skriver ”för alla som mår SÅ dåligt” vem mår ”SÅ dåligt”?
Du menar att de som tycker Agnes krönikor inte är särskilt bra mår SÅ dåligt? Skulle inte tror det..det har bara en annan syn på livet...
5
Gäst: Svårt att förstå. skrev | 30 Aug 2020 - 19:00
För alla som mår SÅ dåligt av att läsa kritik av sånt som inte fungerar, till er föreslår jag att ni slutar att läsa Agnes krönikor. Finns ingen som tvingar er att läsa och det finns många andra som skriver solskenshistorier om ÖFK dit ni kan vända er om objektiva åsikter gör så ont.
7
Gäst: Öfkare skrev | 30 Aug 2020 - 18:28
Tycker att Agens krönikor lägger mer fokus på det som inte fungerar än det som verkligen utvecklats och det som fungerar. Det finns alltid ett negativt men... så fruktansvärt tråkigt att läsa, att han skulle vara mer fotbollskung än andra tycker jag inte...jag tror inte det skulle spela nån roll hur fantastiskt ÖFK spela så kommer han att hitta nåt negativt att skriva... trist
9
Gäst: ? skrev | 30 Aug 2020 - 17:49
Bränna dem lägen?
Vad betyder det?
4
Gäst: Öfkareö skrev | 30 Aug 2020 - 15:24
Jämtland har fortfarande ett lag i allsvenskan ett mycket ungt och lovande mittenplacering dessutom gläds och jubla för tusan dysterkvistar
21
Gäst: Bojanic snurrfint skrev | 30 Aug 2020 - 12:18
Jag vill uttrycka mitt stöd till Agne och hans krönikor. Fotbollz är en fantastisk sida med Agnes krönikor som krydda på moset.

De är - som påtalats nedan - inga hejarklacksinsändare, utan väl underbyggda observationer och reflektioner över ett lags och ledares prestationer. En ynnest att få läsa dem, även om man inte alltid håller med.

Det är ju själva grunden till intresset som vi som läser här delar. Diskussioner, kritik, ris och ros.

Fortsätt Agne. Dina krönikor är omtyckta.
39
Gäst: Måg skrev | 30 Aug 2020 - 12:06
Turgott två gjorda mål är inte att förakta. Han gör det besvärligt för backarna med sina löpningar. ÖFK har inte haft någon sådan tidigare. Han behövs i "nya" ÖFK.
18
Gäst: @glenn skrev | 30 Aug 2020 - 11:44
Tror du besvarade din egen fråga.

Han tar sig till väldigt mycket lägen. Bland det svåraste som finns i fotboll är att skapa målchanser och det gör han verkligen. Sen borde han ha "dribblat" målvakten i friläge i andra halvlek då målvakten kom ut helt fel. Men han tar sig till chansen genom att konstant löpa.
10
Gäst: Glenn skrev | 30 Aug 2020 - 11:37
Inte menat som gnäll, men kan någon förklara för mig vad som berättigar Turgotts höga betyg match efter match? Absolut, han springer mycket och rätt, men utöver det ser jag faktiskt ingenting? Det måste vara något jag ser? I min bok kan man inte bränna dem lägen han gör och få ett högt betyg.
Som sagt, menar det egentligen inte som någon större kritik mot Turgott, även om jag tycker man kan högre krav på hans avslut, utan han gör verkligen ett bra jobb med sitt slit. Och det är ett slit som hjälper laget, utan tvekan. Men att det ska ge det höga omdömet han får tycker jag är konstigt, så vida det inte är något annat han gör som jag missar. Samma nivå av arbete gör iaf 6-7 till spelare på plan men de får inte samma höga betyg.
4
Gäst: Robert skrev | 30 Aug 2020 - 10:02
Jag tror Fritzson kort i första spelade stor roll, han vågade inte vara lika hård och avvaktar i flera situationer. Med han och Colkett som innermittfältare så märks det mer än med Amin och Sewankambo där båda två kan spela lite mera fysiskt. Jag hade förväntat mig ett tidigare byte med mensiro in för att förändra matchbilden.

Purver som kom in sista 10 och Mensiro vågade spela mer fysiskt och om Turgot hade satt någon av de två frilägen han hade så hade det nog inte blivit lika spännande.

Awad gjorde också ett inhopp som lovar mer!
12
Gäst: Tomas Noterius skrev | 30 Aug 2020 - 09:47
Att mycket har hänt, till det bättre, sedan Amir/Pero tog över rodret råder det ingen som helst tvekan om men en sak som förbryllar mig fortfarande, det är att efter en bra/jättebra första halvlek så kommer man ut till andra och verkar glömt allt man genomförde spelmässigt i första? Detta händer ofta, alldeles för ofta, och hände även under Ians ledning, och jag funderar på vad dom gör och säger i omklädningsrummet under halvtidsvilan? Hände senast igår mot Falkenberg.
12
Gäst: Hm skrev | 30 Aug 2020 - 09:28
En av årets bästa halvlekar följdes av årets sämsta då blir totalbetyget på insatsen "ljummen".

Att Agne skriver precis så kan väl knappast någon säga något annat om? Det finns absolut ingen som kan tycka att andra halvlek var bra.

Sen finns det länder i världen där nyhetsrapporteringen förvrängs för att ge folket 3n bild av att precis allting är frid och fröjd. Men inte bör fotbollz ansluta sig dit?
13
Gäst: John skrev | 30 Aug 2020 - 08:24
Bra och välskriven krönika som vanligt. Det är befriande och en ynnest att få läsa krönikor av någon som kan fotboll. Att vissa läsare istället föredrar hejaklacksledare är ju som vanligt. Fortsätt såhär Agne! Du håller fanan högt med dina opartiska och sakliga krönikor.
56
Gäst: @Staketexpert skrev | 30 Aug 2020 - 07:57
Bittra människa!
Agne skriver krönika, han rapporterar inte matcher.
En väsentlig skillnad.
Skriv krönika DU, som är så mycket bättre.
26
Gäst: Staketexpert skrev | 30 Aug 2020 - 07:49
Ja du Agne det är ju märkligt att laget gjort sin bästa start och tagit så många poäng trots att du tycker att Öfk spelar dåligt! Att de följer sin matchplan och vinner är saker som man bör ta i beräkning när man rapporterar om matcher. Sedan har det hänt saker i länet sedan du började skriva på 1900 talet om matcher mellan Siljeåsen och Havsnäs! Höj blicken och se vilka duktiga spelare vi har möjlighet att se och utvecklas och på vilken nivå dessa spelar i stället för att klaga på kvalitén,Agne!
17
Gäst: ÖFK:are skrev | 30 Aug 2020 - 07:46
Rättvis seger för ÖFK! Krönikören svamlar som vanligt. Falkenberg skapade inget.
8
Gäst: Petter skrev | 30 Aug 2020 - 07:26
de glömde bort att sätta press i andra halvlek
2
Gäst: Läktaren skrev | 30 Aug 2020 - 06:02
Ingen lär kunna ifrågasätta lag uttagningarna just nu !!!!!!!!!! Inte ens staket experterna
7
Gäst: Jaha skrev | 30 Aug 2020 - 04:30
Alla tjatade om att Frank A skulle få spela mer och va så himla bra. Vart är han nu?
3
 
Sök på fotbollz.se
   
  Vi har den äran att presentera årets mästartippare i Hos Andreas Tipset- Richard Kingstad  
  av Haldo Jonsson | Idag - 14:47  
 

Richard Kingstad. Foto Privat

 
  Läs mer...  
 


 
  Kajsa Lindroth på Landslagsläger  
  av Classe Olofsson  | Idag - 10:39  
 

Kajsa Lindroth på Bosön ..... Landslagsläger

 
 


 
  Opes första nyförvärv - mittfältaren och spelande tränaren Dory Yates  
  av Haldo Jonsson | Igår - 17:02  
 

Foto: Ope iF

 
  Läs mer...  
 


 
  Chock och besvikelse i GIF Sundsvall  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:24  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 09:50 Målvakten och Vemdalssonen Oscar Jonsson nu klubblös
27 Nov 2023 - 15:16 Serieindelning div 3 Mellersta Norrland
27 Nov 2023 - 15:05 ÖFK i topp av Superettans undersökning av publikupplevelse
26 Nov 2023 - 22:10 Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lun
25 Nov 2023 - 17:57 Svenska Cupen 2024 lottad
24 Nov 2023 - 17:09 Trissvinnaren Myroslav Mazur celebrerades i går
24 Nov 2023 - 17:08 Målvaktstränaren Arnold Origi är klar för ytterligare tre år
23 Nov 2023 - 20:01 '- Ifjol fick vi söka upp spelare - i år hör de av sig för a
23 Nov 2023 - 16:20 Pengar från Gräsroten till flera föreningar i distriktet
22 Nov 2023 - 19:10 Korta nyheter om GIF Sundsvall
22 Nov 2023 - 19:07 Före detta ÖFK- spelare på landskampsuppdrag
21 Nov 2023 - 19:50 Izabelle Bardosen signat A kontrakt med UIK
21 Nov 2023 - 18:14 IFK Östersund dam igång
21 Nov 2023 - 18:10 Svensk elitfotboll: - Det blir skärpta regler på läktarna nä
21 Nov 2023 - 13:14 Tränarduo klar för Dvärsätts BK inför nästa säsong
20 Nov 2023 - 21:06 Kamraterna igång med träningen
20 Nov 2023 - 13:58 Calvin Kabuye och Peter Amoran i U20 landslaget
20 Nov 2023 - 11:24 Lista på alla 280 spelare som har medverkat i ÖFK genom alla
18 Nov 2023 - 16:14 Nu har avsparkstiderna för kvalen till Allsvenskan, Superett
17 Nov 2023 - 14:07 Unibets publikstöd för 2023 - Ger klirr i ÖFK:s kassa
 
 
 
Herrar
av: Endre | 26 Nov 2023 - 23:12
Behöver du lån? Maila i så fall: da
5
kommentarer
Chock och besvikelse i GIF Sundsvall
av Haldo Jonsson | Igår - 10:24
5
kommentarer
Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lundbäck, IFK Östersund
av Haldo Jonsson | 26 Nov 2023 - 22:10
Bilden: Sebastian "Batti" Lundmark
3
kommentarer
Svenska Cupen 2024 lottad
av Haldo Jonsson | 25 Nov 2023 - 17:57
ÖFK möter två lag från allsvenskan
3
kommentarer
'- Ifjol fick vi söka upp spelare - i år hör de av sig för att de vill spela med oss'
av Haldo Jonsson | 23 Nov 2023 - 20:01
Det säger manager Magnus Povel till
3
kommentarer
Korta nyheter om GIF Sundsvall
av Haldo Jonsson | 22 Nov 2023 - 19:10
 
 Skrivet den Lör 11 Nov 17:28
 
 Skrivet den Mån 9 Okt 22:19
 
 Skrivet den Fre 6 Okt 22:14
fotbollz.se på Facebook