Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

ÖFK UTAN ENERGI FÅR VARA NÖJD MED POÄNGEN
av Agne Svärd
Publicerad 15 Sep 2020 - 00:34 

Jag trodde att upphämtningen i Norrköping i torsdags (från 0–2 till 2–2 i matchens slutskede) skulle ge massor av extra energi.
Fel!
Den gav bara trötta ben och trötta huvuden.
ÖFK spelade oavgjort mot Örebro SK, 0–0., i måndagskvällens match på Jämtkraft arena. Men den poängen förtjänade man inte. Örebro var bättre i de mesta men hade inte tillräckligt med spets att forcera ÖFK:s starka försvarsmur, i varje fall inte den här gången.

ÖFK får ta med sig poängen, notera att man spelat sex raka utan att förlora (fyra vinster och två kryss) och att man, på papperet, är Allsvenskans formstarkaste lag. Det är gott nog, allrahelst (och det är ytterst viktigt när det finns folk som börjar yra om Europaplats, hur tänker ni?) som avståndet till lagen där bakom hålls intakt.
När man ser måndagskvällens energilösa prestationen ska vi vara glada att ÖFK skaffat sig den här positionen i tabellen efter en synnerligen framgångsrik tvåmånadersrepa, en förlust på tolv matcher. Men det är fortfarande tio matcher kvar att spela och vi vet att mycket kan hända. Och när det händer går det ruskigt fort!
AIK och Göteborg kommer att resa sig, Örebro ser ut att ha hittat ett bra spår och Helsingborg har jobbat ihop fyra överraskande poäng i de senaste två omgångarna (seger mot Djurgården, oavgjort mot Hammarby). Det är lag som just nu är bakom ÖFK.
Varningen är utfärdad, poängen kommer inte gratis, och den negativa kvalplatsen kan fortfarande bli aktuell. (Däremot tror jag det är omöjligt för Kalmar FF och Falkenberg att jaga ikapp, de kan dessutom försatt sina chanser att sno poäng av ÖFK!)

Det var, vilket inte alls är ovanligt när ÖFK och ÖSK, en väldigt konstig matchrytmn. Inledningen gick i expressfart och så långt var ÖFK väl med i händelserna. Det gick fram och tillbaka, dock utan större tanke.
Men när det lugnade ned sig tog Örebro kontrollen och styrde skeendet. Själv var jag mest förvånad att så bollskickliga spelare som Nordin Gerzic och Nahir Besara fick styra och ställa som de ville utan att hemmalaget hade något motdrag, duon hade ju oceaner av yta att operera på. Samtidigt läckte ÖFK:s vänstersida där Neboyou Perry och Kalpi Ouattara hade dålig koll på Hussein Ali och David Seger.
Men Örebro saknade kvalitet när de närmade sig straffområdet och de avslut som togs var för det mesta illa riktade.

Efter pausfikat bjöds en ny portion av spel i överljudsfart, nu var den betydligt kortare, innan det åter lugnade ned sig – och Örebro på nytt hamnade i förarsätet.
Men inte heller nu förmådde närkingarna att spräcka Aly Keitas nolla även om det osade bränd katt betydligt oftare i den andra ronden.
Men ÖFK-målvakten tog lugnt och tryggt hand om det som inte Noah Sonko Sundberg, helt suverän, och hans försvarskompisar stoppade. Det defensiva hemmajobbet kan ingen klaga på, verkligen inte. Men det har ju funkat under hela sommaren och 21 insläppta mål så här långt är ett bevis så gott som något (bara Malmö FF och Häcken har släppt in färre, Djurgården lika många).

Några noteringar;
# ÖFK hade gjort två ändringar i startelvan sedan Norrköpingsmatchen. Eirik Haugan var sjuk, Noah Sonko Sundberg tog steget in bredvid Thomas Isherwood i mittförsvaret och Sam Mensiro blev högerback. På mitten var Felix Hörberg tillbaka efter sjukdom, Henrik Bellman fick börja på bänken.

# Ronald Mukiibi meddelades vara skadad och inte med i laguppställningen. Saknades gjorde även Ludvig Fritzson.

# Den nykomponerade backlinjen klarade defensiven på bästa sätt, hållen nolla är alltid en hållen nolla. Men uppspelen var den här kvällen för dåligt adresserade. Därför blev det heller inte många möjligheter till så organiserade offensiva attacker. Det mesta gick på chans och vill man vara riktigt elak så blev utdelningen 13 hörnor och inte så mycket mer!

# Jo, en chans vill jag nämna; Nebiyou Perry fick världens möjlighet i mitten av den andra halvleken då han i en snabb spelvändning fick chansen att utmana en ensam Örebroförsvarare, fintade bort denne och skaffade sig ett kanonläge för sin vänsterfot. Men Perry kunde inte hålla sig (den här gången heller...) utan skulle dra backen ytterligare en gång och då blev det pannkaka av möjligheten.
Sånt kallar jag pojklagsfotboll och det har man inte råd med på den här nivån. Perry är snart 21 år och måste börja leverera mål. Noll fullträffar på 19 matcher är helt enkelt dåligt med hans verktygslåda. Det är dags att sluta leka och det måste han få veta!

# Det var inte bara Perry som var blek på Örebros planhalva. Francis Jno-Baptiste kom fel på det mesta och Felix Hörberg såg bara seg ut i steget och slog slarviga inlägg, Ahmed Awads inhopp i andra halvlek gladde verkligen inte många och inte heller Jerell Sellars blev något hot när han kom in en halvtimme före slutet. Jag ger ett litet plus till Blair Turgott, mest för att han aldrig gav upp!

# Isak Ssewankambos energi tog nog slut i Norrköping. Otajmad i både duellspel och passningar. Lika bra som han var i torsdags, lika svag var han i den här matchen. 21 bollkontakter, enigtl sofascore.com, på 71 minuter innan han blev utbytt, kan det verkligen stämma i den positionen? Om så gör är det sensationellt lite!

# Däremot tyckte jag att hans kollega på centrala mittfältet, Charlie Colkett såg rappare ut än vanligt. Man får glädja sig åt det lilla en sån här gång!

# Amir Azrafshan/Pero Kapsevic har ett styvt jobb framför sig den här veckan. Det gäller att tanka ny energi i manskapet, redan på söndag kommer Djurgården på besök. Och då måste hemmaspelet fungera bättre än så här – och som det gjort större delen av säsongen. Nio poäng på tio Jämtkraft-matcher är inte tillräckligt bra, det tror jag vi kan vara överens om.

Till sist, här är ÖFK-poängen (skala 1–6): Aly Keita 4 – Sam Mensiro 3, Noah Sonko Sundberg 5, Thomas Isherwood 4, Kalpi Ouattara 2 – Felix Hörberg (59) 1, Isak Ssewankambo (71) 1, Charlie Colkett 3, Nebiyou Perry 2 – Francis Jno-Baptiste (46) 1, Blair Turgott (85) 2. Ersättare: Ahmed Awad (46) 1, Jerell Sellars (59) 2, Alex Purver (71) 2, Henrik Bellman (85) betygsätts ej.

 
 
8 Kommentarer:
Gäst: Agne Svärd skrev | 16 Sep 2020 - 17:23
Till Jollo (och säkert en del andra som har synpunkter på betygssättningen): Svaga insatser kan bli en etta, det är ingen bestraffning, bara ett konstaterande hur jag har sett prestationen. Bra insatser får ett högre betyg! När det gäller Sellars spelade han i 31 minuter, hade sex bollkontakter, slog två lyckade passningar och en långboll med rätt adress (enl statistiksajten sofascore.com).Det stärker mitt omdöme att ”han inte var något större hot” – den här gången. Örebros centrala mittfält (Gerzic, Mårtensson, Besara, alla med offensiv touch) hade tillsammans 261 bollkontakter! Därifrån styrdes den här matchen. Men som jag skrivit många gånger. Fotboll är ingen exakt vetenskap och alla har rätt till sin åsikt.
10
Gäst: Jollo skrev | 16 Sep 2020 - 09:13
Bra krönika av Svärd, om man kryddar den med Roberts kommentar. Sellars var absolut värd ett bättre betyg än en 2:a av nämna skäl. Tyckte han var briljant i vissa situationer. Planens bästa spelare. Men han behöver själv bli bättre på att integreras i det totala spelet, mötas.

Och man skulle verkligen behöva en strategi vg hörnor - har väl aldrig riktigt varit ÖFKs styrka, men man behöver hitta nåt sätt, som det är nu blir det på gränsen till pinsamt.

Förvånad se så många 1:or. Vad är syftet? Tror inte på den typen av "bestraffande", negativa omdömen.
0
Gäst: Hm skrev | 15 Sep 2020 - 10:49
Försvarsrotationen funkade som sagt defensivt (hyfsat åtminstone). Mensiro hade jätteproblem hela matchen både offensivt och defensivt, vet inte hur många gånger Jake Larsson tog sig runt. På andra kanten hade Kalpi det nästan lika tungt.

Bistra sanningen är att vi är i behov av nya ytterbackar alternativt att mukiibii är frisk och att sonko får vikariera som ytterback. I övrigt var mittbacksspelet ungefär så bra som man det kan bli. Sonko/isherwood kan vara ett av allsvenskans 3 bästa mittbackspar. Sonko var helt outstanding igår.

Örebro var smarta och styrde sin press så att uppspelen landade på isherwood att sköta och där har han inte sin starkaste sida.5
Gäst: Kunnig skrev | 15 Sep 2020 - 10:42
Inre ska det vara
0
Gäst: Kunnig skrev | 15 Sep 2020 - 10:40
Att matchen blev så här det beror på att ÖFK har för ihåligt inte mittfält. Isak får inte ut så mycket av sitt slit och Colkett räcker inte riktigt till inte än åtminstone. Fritzon har blivit den främste konstigt nog.
8
Gäst: Robert skrev | 15 Sep 2020 - 08:13
ÖFk var mycket lättlästa i uppspelen igår när endast Isherwood tog ansvar för att passa bollen framåt.

Sonko slog nästan alla bollar antingen till Keita eller till Isherwood och han slog oftast en lång boll på chans. Med Mensiro som högerback går nästan ingen bollar fram på den kanten (de vågar inte passa honom?) och utan Haugan var det ingen i backlinjen som levererade öppnande passningar.

Sewankambo och Colkett var också sällan intresserade av att få bollen vilket gjorde att Isherwood oftast var tvungen att slå just långbollar.

När Sellers kom in så slarvades det otroligt och enkla passningar som han kunde ha fått gick långt bredvid och det tog 10-15 minuter innan han fick en passning till sig. Då är det svårt att briljera, men han visade hur hal han är när han väl fick bollen och ordnade fram en farlig frispark.

Sen har jag en fundering, vad är planen men hörnorna. Oftast slog Colkett en långboll som gick högt och långsamt till bortre delen av straffområdet. Så har det sett ut i de senaste matcherna och hörnorna känns verkligen helt ofarliga.
21
Gäst: ML skrev | 15 Sep 2020 - 07:14
Mittmedia var lite väl generösa i sin betygsättning. Agnes stämmer bättre överens med min bild av spelarnas prestation. När coachningen inte får effekt så blottläggs vissa kvalitetsbrister i framför allt anfallet och på mittfältet. En spelare som är given i min startelva är Ssewankambo, men oj vad ojämn han är, lysande matcher blandas med riktigt usla prestationer. Det påverkar sannolikt också laget i övrigt.

Är lite bekymrad för att Fritzon inte har kommit till spel igen efter uppehållet, han som var inne i en så bra period. Jag undrar hur Amir och Pero skulle resonera ifall det visade sig att Fritzon längtade tillbaka till Degerfors nu när de närmar sig Allsvenskan igen.
6
Gäst: Klockrent skrev | 15 Sep 2020 - 06:43
Låg hemma och tänkte samma sak som du skriver. Klockren beskrivning Av matchen. Förutom att Purver möjligen får för bra betyg. Men det är ju en smaksak. Men tack för en poäng. Dock skall sägas att Örebro också har en bra form och självförtroende. Det finns alltid ett motståndarlag som man får ha i åtanke vid en analys. Och de var väldigt starka och bolltrygga (som Backe alltid tjatar til leda om). Men en poäng är tumme upp.
12
 
Sök på fotbollz.se
   
  Sista genrepet för Kamraterna innan seriepremiären  
  av Classe Olofsson  | Idag - 06:52  
 

Måndag 27/3 kl 19.20 Jämtkraft Arena.....Ifk Östersund - Dvärsätts Bk

 
 


 
  Sammanfattning av träningsmatcher  
  av Haldo Jonsson | Igår - 21:36  
   
  Läs mer...  
 


 
  Målvaktsförvärv  
  av Classe Olofsson  | 20 Mar 2023 - 16:24  
 

Ny målvakt i Kamraterna... Lucas Lund, tidigare spelat i Täfteå Ik , ingår i årets trupp , är också fysioterapeut för herr o dam.

 
 


 
  - 'Det skulle låta som ljuv musik i våra öron'  
  av Haldo Jonsson | 20 Mar 2023 - 15:45  
   
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
20 Mar 2023 - 15:44 Öppet brev till Tillväxtverket
20 Mar 2023 - 10:14 'Matchvecka ÖFK Akademi'
19 Mar 2023 - 12:27 Bollnäs-Frösö IF 2-2
19 Mar 2023 - 10:55 Ingen hejd på Viktor Gyökeres framgångar i England - nu igen
19 Mar 2023 - 10:25 Sagt efter matchen
18 Mar 2023 - 17:33 Oavgjort rättvist resultat i träningsmatchen mot IFK Norrköp
18 Mar 2023 - 14:57 Startelvan i dag
18 Mar 2023 - 13:41 Damerna vinner, även Ifk 2 vinner
18 Mar 2023 - 11:28 Kamraterna vinner träningsmatchen
18 Mar 2023 - 11:27 Det våras för fotbollen i Alvros igen
17 Mar 2023 - 21:22 Några ord om lördagens motståndare IFK Norrköping
17 Mar 2023 - 10:25 '15 Akademispelare med P17, DUT, JHFF'
17 Mar 2023 - 10:23 ÖSTERSUNDS FK STARTAR SPONTANFOTBOLL NU PÅ LÖRDAG
16 Mar 2023 - 22:43 Rapport från dagens träning
16 Mar 2023 - 17:11 Åter nyförvärv från Frankrike
16 Mar 2023 - 14:57 ÖFK lämnar inget åt slumpen
15 Mar 2023 - 23:01 NYA STYRELSEMEDLEMMAR VÄLJS IN I ÖSTERSUNDS FK ELITFOTBOLL A
15 Mar 2023 - 17:12 Positiv anda i Östersunds FK Men orosmolnen finns kvar
15 Mar 2023 - 17:08 Tio års ÖFK-miljoner
15 Mar 2023 - 11:44 Bengt Olofsson ny ordförande i ÖFK
 
 
 
Herrar
av: *Rolighetsministern | Igår - 16:16
Thord-Eric, Nylander, Kindberg, och
45
kommentarer
Positiv anda i Östersunds FK Men orosmolnen finns kvar
av Thord-Eric Nilsson | 15 Mar 2023 - 17:12
Artikelforfattaren Thord-Eric Nilss
5
kommentarer
Tio års ÖFK-miljoner
av Thord-Eric Nilsson | 15 Mar 2023 - 17:08
Artikelforfattaren Thord-Eric Nilss
4
kommentarer
Oavgjort rättvist resultat i träningsmatchen mot IFK Norrköping
av Haldo Jonsson | 18 Mar 2023 - 17:33
VS IFK Norrköping - ÖFK 0-0 (0-0)
3
kommentarer
Öppet brev till Tillväxtverket
av Haldo Jonsson | 20 Mar 2023 - 15:44
Öppet brev gällande Tillväxtverkets
3
kommentarer
Några ord om lördagens motståndare IFK Norrköping
av Haldo Jonsson | 17 Mar 2023 - 21:22
Här gör Hosam Aiesh 1-0 i den allsv
 
 Skrivet den Ons 15 Feb 13:50
 
 Skrivet den Mån 27 Feb 01:40
 
 Skrivet den Mån 6 Mar 13:26
fotbollz.se på Facebook