Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

DET GÅR ÅT HELVETE MEN HOPPAS ATT JAG HAR JÄTTEFEL
av Agne Svärd
Publicerad 9 Apr 2021 - 02:44 

Men hur ska det gå för ÖFK den här sommaren?

***

Det är frågan som jag ständigt möter; från ”gubbarna på gatan”, under förmiddagens motionsrunda, i affären och vid besöket i spelbutiken. ”Alla” vill veta vad jag tycker, ”alla” är intresserade och väldigt många har åsikter – några väldigt bestämda men de flesta är mest bara oroliga efter alla bekymmer och därpå följande rubriker.

***

Själv är jag bara förvirrad. Det var länge sedan jag gick in i en seriestart med så många frågetecken – dessutom på alla plan. Förutsättningarna har jag redogjort för ett antal gånger och dom känner ni väl igen; frånsett en lyckosam mellanperiod förra sommaren (14 matcher) som räddade kontraktet har ÖFK befunnit sig i en djup formsvacka, såväl poäng- som prestationsmässigt sedan maj månad – 2019! Alltså snart två år... Spelartruppen kan dessutom inte förstärkas den här säsongen efter CAS-domen (Ghoddosaffären), fjolårets främste (i min betygssättning) Thomas Isherwood drog till Darmstadt i den tyska andraligan och Charlie Colkett valde att stanna kvar i England efter julfirandet (bland annat därför att ÖFK vill sänka hans lön), insatserna i tränings- och cupmatcher har varit högst varierande och definitivt inte skvallrat om kommande stordåd samtidigt som skadelistan växt sig lika lång som antalet tågavgångar på Stockholms central...

Lägg därtill att jag tycker att ÖFK-tränaren Amir Azrafshan inte nyttjar sitt material på bästa sätt (givetvis lika störd som vi andra över alla skador även om han inte med en stavelse vill göra någon sådan antydan) samtidigt som jag inte kan se någon riktig struktur i spelet, varken framåt eller bakåt. Små fragment, möjligen om jag ska vara snäll, men ingen helhet. Tyvärr!

***

Jag har heller inte kunnat se att ungdomarna (Bellman, Arhin, Dosis, Karlsson Grach, Stolt, Perry – skadeproblem – och kanske någon till) har tagit några stora kliv framåt av vinterträningen, kliv som är direkt nödvändiga i den situation som ÖFK befinner sig i. Flera av de här killarna kommer att få spela ett avsevärt antal matcher i årets serie, det vet vi redan här och nu.

Av det jag sett så här långt (elva spelade matcher) har jag bara noterat en spelare som höjt sin standard en rejäl nivå; Kalpi Ouattara har gjort en stark vinter. Men han är borta hela säsongen efter korsbandsskadan i cupmötet med Djurgården, ett synnerligen trist konstaterande.

***

Som ni ser, det finns inte mycket att bygga några förhoppningar på. Därför blir mitt svar till dom som frågar att ”det går åt helvete” samtidigt som jag hoppas att jag har jättefel!

***

Nu är det naturligtvis fler än ÖFK som ska känna oro inför de 30 omgångar som väntar, det är många som sitter i samma båt; Örebro, Mjällby, Varberg, Sirius, premiärmotståndaren Kalmar FF samt nykomlingarna Halmstad och Degerfors kan alla få en svettig sommar även om några av dem (som Mjällby och Varberg förra säsongen) säkert kan överraska.

En sak är jag övertygad om, precis som flera gånger tidigare; vi får en skiktad serie även 2021!

***

Jag skrev i december när jag gjorde bokslut för fjolåret att Amir Azrafshan, med det här materialet, borde satsa på en 4-2-3-1-uppställning. Jag vidhåller min uppfattning och skulle ha rest till Kalmar på måndag med följande startelva: Aly Keita – Sam Mensiro, Noah Sonko Sundberg, Eirik Haugan, Ronald Mukiibi – Isak Ssewankambo, Ludvig Fritzson – Felix Hörberg, Jerell Sellars, Patrick Kpozo – Blair Turgott.

Så kommer det givetvis inte att se ut. Flera av de här spelarna (Mensiro, Mukiibi, Ssewankambo, Sellars, Turgott) har dragits med skadeproblem de senaste veckorna, tränat både si och så och kanske inte är matchklara till premiären, i alla fall inte som startspelare.

Dessutom väljer ju naturligtvis ÖFK-tränaren att fortsätta på den inslagna vägen: 3-5-2 och med Mensiro som säkerhetsvakt framför trebackslinjen.

Vad jag tycker om det har jag redan berättat några gånger i vinter...

***

Alla skador, som drabbat ÖFK alltsedan Graham Potter flyttade hem till England, stör mig så oerhört mycket. Rapporterna från rehabrummet är verkligen trist läsning. Fotbollsspelare ska träna fotboll ofta och mycket, inte sitta på en cykel eller jogga runt plan tillsammans med någon ur fysteamet. Allt blir mycket sämre med skadade spelare, inte minst kvaliteten på träningarna sjunker dramatiskt. (Naturligtvis fattar även jag att skador hör till sporten men jag hävdar att som ÖFK har drabbats de senaste säsongerna så är det i en exceptionell omfattning. Möjligen att Helsingborg i öppningen av fjolårets coronasäsong matchade ÖFK:s skadelista, den var inte att leka med).

***

ÖFK:s bästa den här försäsongen;

# Beslutet om tre veckor på läger i Spanien.

# Insatsen mot Mjällby i cupen (1–0-seger på bortamark. 75 minuter högintensiv arbetsinsats, bra försvarsspel och några riktigt vassa målchanser innan Blair Turgott lyckades styra in segerbollen (sista kvarten glömmer vi, den var svag, men Keita var på hugget och därför blev det vinst).

***

Spelare som måste leverera – varje match: Aly Keita (som vanligt och förstås!), Noah Sonko Sundberg, Eirik Haugan, Ronald Mukiibi, Ludvig Fritzson, Isak Ssewankambo, Felix Hörberg, Jerell Sellars, Blair Turgott.

Några av dem kommer att klara den uppgiften, det tror jag alldeles säkert. Men inte alla!

***

Några spelare där vi bara kan hoppas: Sellars (även här, skadeproblematiken är ständigt närvarande), Simon Kroon (har han kropp för elitfotboll?), Nebiyou Perry, Patrick Kpozo (sista chansen till ett genombrott, har sett kanon ut senaste veckorna).

***

Vad kan förväntas av övriga ungdomar?

Det är en bra fråga. Tyvärr hittar jag fler brister än kvaliteter. Malcolm Stolt är den som ser ut att vara mest komplett men har haft ett par tunga månader på slutet där han sett vilsen ut på plan, Henrik Bellman kan säkert vara nyttig i sina inhopp men har fysiken emot sig. Samma gäller Frank Arhin, han funkar bara där det finns stora ytor att röra sig på och i defensiven är han tyvärr hopplöst svag. Nikolaos Dosis är klok men har inte fattat att man måste springa på en fotbollsplan.

***

Sixten Mohlin är naturligtvis en bra back up till Aly Keita, Ahmed Awad ser ut att vara en favorit hos Azrafshan och kommer säkert att få en hel del speltid men i mina ögon är löpsteget för tungt för Allsvenskan. Det kan man inte säga om Francis jno-Baptiste. Han kan skala på i 90 minuter i full fart men saknar tyvärr ganska mycket i sin verktygslåda, Sebastian Karlsson Grach är inte klar för elitfotboll ännu medan Rewan Amin är tillbaka först när serien hunnit en bra bit in på sommaren.

***

Apropå springa. ÖFK löpte minst av alla 16 lagen i fjolårets serie. Det vill jag inte se när vi summerar den här säsongen. (Man var sämst på en del annat också, men kan man inget annat så kan man i alla fall springa!)

***

Malmö FF får de flesta tipsen, precis som vanligt och det är inget fel med det. Bredd och kvalitet finns och blir över. Men med en dåres envishet fortsätter jag att hävda att MFF:s försvarslinje innehåller några svaga kort. Norrköping nämns som het utmanare men precis som Malmö lutar laget kraftigt framåt och dessutom tror jag aldrig på Rikard Norlings lag... Häcken är en ständig outsider (har släppt in minst med mål de senaste fyra säsongerna, det var ett faktum som jag hade missat) liksom naturligtvis de tre Stockholmslagen.

Själv lägger jag min röst på Djurgården; de har en ny målvakt (av den ”gamla stammen”), i sista stund lyckades de täta mittförsvaret (där såg det svajigt ut förra året och även långt in på den här försäsongen), de har en imponerande bredd och spets på mittfältet och även hittat mera speed i anfallet (en skadefri Edward Chilufya, bland annat). Bra balanserat och en supertydlig spelidé!

***

IFK Göteborg? Det är klart att det är namn med lyskraft (Marek Hamsik, hemvändarna Berg och Wendt och kanske även Sam Larsson) som anslutit men skador har stört våren och några av stjärnorna kommer först efter sommarens EM. Nja, jag tror att det tar för lång tid att få fart på den här maskinen men måste medge att ”Änglarna” är svåraste laget att räkna på säsongen 2021!

***

Premiäromgången i Allsvenskan ser ut så här:

Lördag 10 april: Malmö FF–Hammarby, Örebro–IFK Göteborg.

Söndag 11 april: Halmstad–Häcken, Mjällby–Varberg, Elfsborg–Djurgården, Norrköping–Sirius.

Måndag 12 april: AIK–Degerfors, Kalmar FF–ÖFK.

Till sist; det är med största förtjusning jag läser Lars Larssons redogörelse av CAS-domen om Ghoddosaffären här på fotbollz.se. SMS-konversationen mellan Saman Ghoddos och Daniel Kindberg var riktigt underhållande ... jag måste medge att jag log för mig själv när jag läste dom raderna. Dom här grabbarna kan ju sluta ljuga nu och kanske också ÖFK snabbt som ögat ska berätta sanningen om varför dom dömdes till transferförbudet i två ”fönster” och som vi nu ser resultatet av. Det kravet ställde jag för övrigt redan när domen kom i november, bara ordföranden Mathias Rasteby kan svara på varför han valt tystnaden i fem månader. Men om inte Rasteby vill berätta så kommer Lars Larsson att göra det!

 
 
15 Kommentarer:
Gäst: Tomas Noterius skrev | 11 Apr 2021 - 19:13
"Tyvärr" Agne så visar det sig ånyo att du och jag delar samma uppsättning dna när det gäller fotbollstänk. Men som du skriver så får vi verkligen hoppas att vi har fel med ÖFK och kommande säsong?
0
Gäst: Yngve skrev | 10 Apr 2021 - 01:04
Problemet är att Amir har en väldigt dålig idé kring speluppbyggnad samt att spelarna är för dåligt tränade, de orkar inte hålla tempot mer än 60min.

Att spelarna är dåligt tränade och har för dåligt tempo i kroppen, speglar även den mängd skador många spelarna dragit på sig, att vissa spelare är mera känsliga för skador än andra är så klart naturligt (kroon) men att så många i ÖFKs trupp drabbas av skador säger nånting annat (om inte ÖFK haft en otrolig otur att de värvat många skadebenägna spelare)
4
Gäst: @Frösö Janne skrev | 9 Apr 2021 - 14:35
Fast det är väl inte samma lag?

Isherwood, colkett, Weymans, kalpi, Kroon, Perry, Amin har ju saknats stora delar och i vissa fall hela försäsongen.
3
Gäst: Lars-Göran Forslund skrev | 9 Apr 2021 - 14:26
När serien börjar ska analysen av vilket spelsätt laget klarar av vara färdig, speciellt om man kan befara att det blir svårt samla särskilt många poäng.
Att ge bort ett antal matcher för att sedan tvingas ändra kan ingen klok tränare göra.
OK att många spelare helst vill spela bredsidor runt mittlinjen och avskyr maxlöpningar i djupled men det finns också många spelare som hellre tar poäng än förlorar.
Att efter en förlust av segrarlaget få beröm för sin trevliga och "fina" fotboll är inget eftersträvansvärt.
Förresten är det inte så att det oändliga passandet snett bakåt och i sidled medan motsåndarna formerar sitt försvar äntligen ifrågasätts av allt fler?
9
Gäst: Frösö-Janne skrev | 9 Apr 2021 - 14:16
Alla tror att ÖFK åker ur i år. Men med nästan samma spelare (undantag: Ischerwood) så borde det gå vägen! För det är ju i motvind som drakarna lyfter....
8
Gäst: Ps skrev | 9 Apr 2021 - 11:01
Forslund. I sak kan jag med tveksamhet hålla med med dig. Jag tycker ÖFK ska först testa att vara ett spelande lag med snabba kontringar. Förutsättningar finns. Misslyckas de kan man gå över till din metod. Om ÖFK spelar så kommer det att vara svårt att värva nya spelare. Det är få som vill spela den typen av fotboll
5
Gäst: Lars-Göran Forslund skrev | 9 Apr 2021 - 10:48
Inför en ny säsong borde alla lag göra en objektiv värdering av sitt spelarmaterial och därifrån välja spelsätt och spelsystem.
Tyvärr verkar det svårt i många fall och kanske extra svårt för ÖFK. Här ligger minnet av Potters fantastiskt underhållande och sevärda possesionfotboll som en tyngd på föreningens axlar. Det är klart att alla supporters, spelare och tränare helst av allt skulle vilja uppleva den fina fotbollen på matcherna i sommar, men nu knackar verkligheten på.
Utan möjlighet att få in nya spelare och med vetskapen om att det inte kommer särskilt många, om ens någon match där man kan rulla ut motståndaren, vore det enligt min mening bäst att redan från första matchen bita i det sura äpplet och göra det som många underdogs genom åren faktiskt lyckats med, nämligen försvara, kontra, springa och kämpa för klubbmärket.
Uråldrigt tycker många men kanske nödvändigt vissa år för att behålla sin plats i seriesystemet för att sedan kunna komma tillbaka när förutsättningarna förbättrats.
Fortfarande avgör antalet mål matcherna och inte antalet passningar eller annan överexponerad statistik.
Jag hoppas på en tät defensiv, vassa kontringar, kämpaglöd och en gnutta tur för ÖFK kommande säsong.
Det kan räcka.
23
Gäst: @ÖFK:are skrev | 9 Apr 2021 - 10:27
Med en dåres envishet visar du gång på gång att du inte vet vad en krönika är! Du är välkommen själv att skriva krönikor. Haldo och fotbollz är glada om nya medarbetare tillkommer. Tyvärr riskerar dina krönikor att bli torftiga, då det krävs någorlunda basala kunskaper i skrivande. Men för all del, gör ett försök. Kan ju vara så att du besitter, ännu ej visade, talanger?
14
Gäst: Haha skrev | 9 Apr 2021 - 10:25
En krönikör skriver de han/hon ser, inte vad de mest optimistiska supportrarna hoppas på. Om ÖFK:are blir så upprörd när krönikören inte målar upp de rosa moln som ÖFK:are ser så behöver inte ÖFK:are läsa :)
32
Gäst: ÖFK:are skrev | 9 Apr 2021 - 10:08
Vilken jävla depressiv krönika. Dysterkvisten fortsätter med den inslagna vägen att inget går vägen och allt är så jävla mörkt! Fy fan!
13
Gäst: Robert skrev | 9 Apr 2021 - 09:32
Vi får hoppas Weymans inte är borta länge. Men på bilden så såg det ju inte bra ut. Det bärjar bli väldigt tomt med skadefria försvarare i truppen nu.

Mensiro och Moukibi är ju ofta skadade (och kanske missar första matchen) så vi har Kpozo, Haugan och Sonko nu som är renodlade försvarare som är helt friska nu.

Ssewankambo och Dosis har fått vikariera i backlinjen ibland men båda är bättre som mittfältare och Ssewankambo behövs verkligen som mittfältare.

Hörberg har provat spela ytterback i en fyrbackslinje men han har inte klarat försvarspelet i de matcherna.

Ytterligare en skada i backlinjen och vi kan kanske inte ens ställa upp med renodlade försvarare i backlinjen. Redan nu så behöver vi ju använda en ytterback som mittback iom att vi kör med tre mittbackar.
2
Gäst: Glenn skrev | 9 Apr 2021 - 09:26
Dr Phil, du får nog bara acceptera att det är så klubbar kommunicerar skador nuförtiden. Man har tagit efter NHL och vill inte ge motståndare minsta tillstymmelse till att lättare förutse startelvor. Att det är en trist utveckling för oss supportrar håller jag med om, men det är nog bara att gilla läget.

För övrigt håller jag med Agne. Som det har sett ut så kommer det bli ett oerhört tufft år. Men jag håller fast vid just det de visade ifjol när kniven var mot strupen. Jag hoppas och tror att det här är ett lag som tar grisjobbet när det behövs och kommer rida ut dom poängfattiga stormar som troligtvis kommer komma. Oavsett är det underbart att det snart kickar igång!!
3
Gäst: Dr Phil skrev | 9 Apr 2021 - 08:12
Kan någon här tala om för mig var jag kan få tillgång till information om skadade spelare?

Det är mycket möjligt att jag har missat någon uppenbar skadekanal med hjälp av vilken ÖFK beskriver status för de skadade spelarna. Men jag har i vart fall inte sett någon sådan. Överlag tycker jag att ÖFK saknar transparens i den här frågan. Skadeproblematiken är uppenbar och ständigt närvarande, men rapporter med nyansering kring diverse skadelägen och framdrift i rehabiliteringsprocesser lyser med sin frånvaro. Sparsmakat med information helt enkelt, och det upplever jag som ÖFK-supporter som synnerligen frustrerande. Den lilla mängd information som ÖFK lämnar ifrån sig är dessutom ofta missvisande och direkt förvillande. "Kroon är tillbaka i träning" kunde jag exempelvis läsa på ÖFK:s hemsida för nåt halvår sedan. Underbart, tänkte jag. Likväl tog det ytterligare två månader innan karln syntes till på fotbollsplanen.

Jag tror att det är fler än jag som skulle uppskatta tydlighet i den här frågan framgent. Ni andra får gärna rätta mig om jag har fel.
11
Gäst: Hm skrev | 9 Apr 2021 - 07:57
Enig i allt utom att du pekar ut Djurgården som vinnare.

Att tappa hela centrallinjen (berg, augustinsson, Karlström, ulvestad) bör vara kostsamt för vilket lag som helst. Och ersättarna är inte lika bra.
2
Gäst: Andreas skrev | 9 Apr 2021 - 07:43
Klart det blir en tuff säsong.
Men du som många andra bråkar hela tiden om nya spelare.
Jag tycker man ska utveckla spelare .
Man har en grupp unga spelare som man jobbar med och sedan måste man våga låta spelarna utvecklas och det tar lite tid.
Under försäsongen efter cupförlusten mot Djurgården ÖFK rullat runt regält på truppen.Det tror jag var bra att man åkte ur och vågade skingra startelvan .Sedan är 4-4-2 uråldrigt system
Vi går in i 2021 nu Agne.
Det handlar mera om att våga utmana sina gubbar på kanterna och springa lite mera .Sedan gäller det att minimera misstagen i anfallen.
Som blivit mycket bättre och sedan tar det alltid tid innan det sitter
Det att Qattara blev skadad är ingen katastrof.Han var mycket inblandad i många baklängesmål.
Tycker att Kposo och Weyman (Om han får mera speltid) Klarar Wingback jobbet bra .De vågar utmana och har en utmärkt teknik.
Det handlar bara om förtroende.
Sedan måste man matcha truppen brett för att hålla hela säsongen.
5
 
Sök på fotbollz.se
   
  Vi har den äran att presentera årets mästartippare i Hos Andreas Tipset- Richard Kingstad  
  av Haldo Jonsson | Idag - 14:47  
 

Richard Kingstad. Foto Privat

 
  Läs mer...  
 


 
  Kajsa Lindroth på Landslagsläger  
  av Classe Olofsson  | Idag - 10:39  
 

Kajsa Lindroth på Bosön ..... Landslagsläger

 
 


 
  Opes första nyförvärv - mittfältaren och spelande tränaren Dory Yates  
  av Haldo Jonsson | Igår - 17:02  
 

Foto: Ope iF

 
  Läs mer...  
 


 
  Chock och besvikelse i GIF Sundsvall  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:24  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 09:50 Målvakten och Vemdalssonen Oscar Jonsson nu klubblös
27 Nov 2023 - 15:16 Serieindelning div 3 Mellersta Norrland
27 Nov 2023 - 15:05 ÖFK i topp av Superettans undersökning av publikupplevelse
26 Nov 2023 - 22:10 Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lun
25 Nov 2023 - 17:57 Svenska Cupen 2024 lottad
24 Nov 2023 - 17:09 Trissvinnaren Myroslav Mazur celebrerades i går
24 Nov 2023 - 17:08 Målvaktstränaren Arnold Origi är klar för ytterligare tre år
23 Nov 2023 - 20:01 '- Ifjol fick vi söka upp spelare - i år hör de av sig för a
23 Nov 2023 - 16:20 Pengar från Gräsroten till flera föreningar i distriktet
22 Nov 2023 - 19:10 Korta nyheter om GIF Sundsvall
22 Nov 2023 - 19:07 Före detta ÖFK- spelare på landskampsuppdrag
21 Nov 2023 - 19:50 Izabelle Bardosen signat A kontrakt med UIK
21 Nov 2023 - 18:14 IFK Östersund dam igång
21 Nov 2023 - 18:10 Svensk elitfotboll: - Det blir skärpta regler på läktarna nä
21 Nov 2023 - 13:14 Tränarduo klar för Dvärsätts BK inför nästa säsong
20 Nov 2023 - 21:06 Kamraterna igång med träningen
20 Nov 2023 - 13:58 Calvin Kabuye och Peter Amoran i U20 landslaget
20 Nov 2023 - 11:24 Lista på alla 280 spelare som har medverkat i ÖFK genom alla
18 Nov 2023 - 16:14 Nu har avsparkstiderna för kvalen till Allsvenskan, Superett
17 Nov 2023 - 14:07 Unibets publikstöd för 2023 - Ger klirr i ÖFK:s kassa
 
 
 
Herrar
av: Endre | 26 Nov 2023 - 23:12
Behöver du lån? Maila i så fall: da
5
kommentarer
Chock och besvikelse i GIF Sundsvall
av Haldo Jonsson | Igår - 10:24
5
kommentarer
Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lundbäck, IFK Östersund
av Haldo Jonsson | 26 Nov 2023 - 22:10
Bilden: Sebastian "Batti" Lundmark
3
kommentarer
Svenska Cupen 2024 lottad
av Haldo Jonsson | 25 Nov 2023 - 17:57
ÖFK möter två lag från allsvenskan
3
kommentarer
'- Ifjol fick vi söka upp spelare - i år hör de av sig för att de vill spela med oss'
av Haldo Jonsson | 23 Nov 2023 - 20:01
Det säger manager Magnus Povel till
3
kommentarer
Korta nyheter om GIF Sundsvall
av Haldo Jonsson | 22 Nov 2023 - 19:10
 
 Skrivet den Lör 11 Nov 17:28
 
 Skrivet den Mån 9 Okt 22:19
 
 Skrivet den Fre 6 Okt 22:14
fotbollz.se på Facebook