Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

PRESTERAR MAN ILLA SÅ KOMMER DEN HÄR TYPEN AV MOTGÅNGAR
av Agne Svärd
Publicerad 18 Jul 2021 - 00:03 

Lag som seglar i motvind har väldigt sällan marginalerna på sin sida, det är sedan gammalt.

ÖFK #2021 är bara ett av många, många exempel.

3–0 i baken mot IF Elfsborg är naturligtvis siffror som ingen kan ha någon invändning mot, boråsarna var bättre i allt. Men ÖFK behövde verkligen inte ett baklängesmål i första halvlekens sista spark, man behövde heller inte hjälpa hemmalaget att få andra halvans båda fullträffar att passera in bakom Aly Keita, Patrick Kpozos distinkta vänsterpärla tidigt i den andra ronden kunde ha träffat lite mer till vänster än mitt i den högra stolpen…

Men presterar man illa så brukar den här typen av motgångar komma, det är liksom en naturlag.

ÖFK just nu håller inte allsvensk kvalitet; 1–3 mot ett svagt Degerfors, 2–3 hemma mot IFK Göteborg efter en sömnig inledningstimme och så dagens 0–3 i Borås mot ett Elfsborg som heller inte var speciellt bra men i alla fall klasser bättre än ÖFK. Tre raka förluster och 3–9 i målskillnad, det är en tuff återstart för en klubb som redan tidigare vacklade.

Och jag som trodde att EM-uppehållet var precis den kraftsamling, den injektion som ÖFK behövde för att samla ihop ett skadeskjutet manskap. Sex veckor skulle göra susen. Där bedrog jag mig fullständigt. Efter dagens match är det bara att inse att så här illa ute har klubben aldrig varit under sina sex år i Allsvenskan.

Och det värsta av allt: Jag ser inga lösningar – bara nya problem!

# Såväl Eirik Haugan som Ludvig Fritzson drog på sig nya varningar och är nu avstängda när Halmstad kommer till Jämtkraft arena nästa måndag (26 juli).

# Blair Turgott spelar fotboll med sitt Jamaica på en helt annan del av vår planet – och verkar bli borta ytterligare en tid.

# Det går väldigt sakta att läka ihop de spelare som sliter med skador. Och de som kommit tillbaka visar ingen form, Isak Ssewankambo saknar tajming i såväl bollmottagning som passningsspel och bollen studsar mest omkring som en flipperkula när den kommer i hans närhet, Jerell Sellars är tydligen bara redo för korta inhopp där han inte hittat rätt i matchrytmen.

# Och saknaden av Ronald Mukiibi, som drog som en avlöning under EM-festen, blir ju alldeles uppenbar i det här utsatta läget. Alla kan se bristen på försvarsspelare, vilka är alternativen när nu Haugan tvingas vila? (Och hur illa var det med Mensiros huvudskada…?)

Fanns det inget som var positivt den här lördagskvällen? Inte mycket, men jag var faktiskt nöjd med försvarsspelet i 47 minuter. Elfsborg hade initiativet men tilläts inte hota Aly Keita, i varje fall inte med någon hetta, den ommöblerade trebackslinjen (Sam Mensiro nu i mitten och Noah Sonko Sundberg till höger) höll emot utan problem.

Men två minuter och tjugo sekunder in på stopptiden small det; ett uppspel från egen planhalva (Leo Väisänen) hittade in bakom Sam Mensiro och en frispelad Robert Gojani kunde skjuta förbi Aly Keita.

Två svaga ÖFK-insatser vid målet; ingen som helst press på passningsläggaren och Noah Sonko Sundberg hängde inte med i löpningen när Gojani skar in från vänster. Det kändes slappt, hade ÖFK-spelarna redan gått till pausvila?

Ett baklängesmål i det skedet brukar kunna slå undan benen på de flesta, inte minst lag som arbetar i motvind. Det gällde även ÖFK som aldrig lyckades hitta den energi som hade behövts för att ta sig tillbaka in i matchen.

Patrick Kpozos skott i stolpen i den 52:a minuten hade kunnat göra det.

Men närmare än så kom aldrig ÖFK. Istället kopplade Elfsborg ett fast grepp om händelserna och kunde springa iväg till 3–0 via två hörnmål.

# 69:e min 2–0: Hörna från vänster styrs rakt ut i skottsektorn, Jeppe Möldrup Okkels laddar sin bästa kanon och bollen går i nät via Noah Sonko Sundberg.

# Sjätte stopptidsminuten, 3–0: Hörna, även nu från vänster. Marokhy Ndione nickar svagt från utmärkt läge men bollen träffar Sam Mensiro och studsar in bakom Aly Keita.

***

Några korta noteringar;

# Egentligen är det bara en spelare som håller hög standard i match efter match, Patrick Kpozo. Wingbacken ute till vänster gör ett bra jobb från kortlinje till kortlinje och har så gjort hela säsongen. Han är följsam och distinkt i försvarsspelet, han har vältajmade och genomtänkta uppspel och han är också den som hotar motståndarnas försvar allra mest och bäst. Kpozos vänsterdoja är inte att leka med och om det finns någon rättvisa i den här världen så kommer den att ge utdelning inom en nära framtid!

# Men annars var det uselt i offensiven. I första halvlek var ÖFK inte ens nära att komma till avslut, efter paus hände det i alla fall vid några tillfällen. Men det var alldeles uppenbart att ÖFK den här gången inte hade någon som helst plan på vad man skulle göra på motståndarnas planhalva, i varje fall var den omöjlig att upptäcka.

# Är det nu inte dags, en gång för alla, att sluta med de korta uppspelen från Aly Keita. Gång på gång trasslar man till det för sig själva, Elfsborg hade inga som helst problem att pressa fast ÖFK i det egna försvarsområdet och tvinga fram dåliga beslut. I varje fall efterlyser jag en plan B och en plan C som tvingar motståndarna att vara lite försiktigare i sin press för det kan ju komma en...

# Och så är vi tillbaka i ruta ett vid dom fasta situationerna; svagt slagna hörnor, värdelösa frisparkar ... och dessutom två hörnmål emot sig.

# Sam Mensiro har sina brister som fotbollsspelare, det kan vi alla se. Men hans kampmoral måste man bara beundra, han tar (och även ger…) smällar som ingen annan. Mot Elfsborg reste han sig på nio vid mer än ett tillfälle och fullföljde matchen. Därför är det så trist att han skulle behöva avsluta med att styra bollen i egen bur, det är nästan överjävligt orättvist!

# Sätt in Sellars från start mot Halmstad och låt han spela så länge han orkar. Det är naturligtvis inte hela lösningen på ÖFK:s bekymmer, det begriper även jag. Men det kan vara en del av den och sämre än så här kan det ju bara inte bli!

# Till sist, här är ÖFK-betygen (skala 1–6): Aly Keita 2 – Noah Sonko Sundberg 2, Sam Mensiro 2, Eirik Haugan 2 – Felix Hörberg (73) 1, Ludvig Fritzson (79) 1, Isak Ssewankambo (63) 1, Henrik Bellman 1, Patrick Kpozo 3 – Simon Kroon 2, Francis Jno-Baptiste (63) 1. Ersättare: Jerell Sellars (63) 1, Frank Arhin (63) 1, Sebastian Karlsson Grach (73) 2, Nikolaos Dosis (79) betygsätts ej.

 
 
16 Kommentarer:
Gäst: @Fakta skrev | 18 Jul 2021 - 21:28
Hur styr man en förening då?
Kan du inte berätta lite?
Nähä, du vet inte?
Inga höga odds på den!
7
Gäst: Perry skrev | 18 Jul 2021 - 17:40
Vad händer med Perry och varför är han utanför truppen? När kan han vara tillbaka? Vi vill ha svar nu Öfk.
8
Gäst: Norrlänning vid Kusten skrev | 18 Jul 2021 - 17:36
Vad har sportchefen egentligen för meriter? Om man börjar sjunka i kvicksand gäller det att ha en strategi och inte bara trampa på och sjunka djupare.
9
Gäst: Norrlänning vid Kusten skrev | 18 Jul 2021 - 17:35
Vad har sportchefen egentligen för meriter? Om man börjar sjunka i kvicksand gäller det att ha en strategi och inte bara trampa på och sjunka djupare.
3
Gäst: Glenn skrev | 18 Jul 2021 - 16:15
Vad bra, för jag vill ha en styrelse som sköter klubben som ett företag och lämnar det sportsliga till sportchefen. Det är väl ändå sportchefen som sparkar och anställer tränare? Eller ska sportchefen också gå?
6
Gäst: Fakta skrev | 18 Jul 2021 - 13:21
Tyvärr har styrelsen i ÖFK inte den fotbollsmässiga förmågan att förstå att göra förändringar. Ett gäng företagare som gillar fotboll men inte vet nånting alls om hur man styr en förening. Oroande deluxe är vad det är.
14
Gäst: HSS skrev | 18 Jul 2021 - 12:13
Som medlem och innehavare av säsongskort för sjunde året så känner jag att det är läge att de styrande i föreningen börjar kommunicera nu.
Hur ser planen ut om det blir AS/SE? Vad är uppdraget till sportsligt ansvariga? Varför drabbas vi av alla dessa skador? Är det ens skador eller disciplinära åtgärder? Hur kan vi i detta läge ha en kontrakterad spelare som inte ens är en del av truppen?
Börja kommunicera konkreta svar nu! Vi är många som vill veta vad som händer!
14
Gäst: Hm skrev | 18 Jul 2021 - 11:02
Det blir ju löjligt att spekulera i termer som "nu när fritzon är avstängd så blir allt bra och vi vinner", "kanske vi äntligen får en fyrbackslinje" pga avstängningar osv.

Vi har fortfarande samma tränare och spelartrupp, vi är helt chanslösa mot Halmstad om vi inte får in ett slumpmål.

När det gäller spelidé så har Amir säkert en idé om hur han vill spela. Jag har följt fotboll i alla former i 30 år och kan inte på något sätt se hur Amir vill spela dock. Så antingen är spelidén dålig, inte anpassad efter spelartruppen, spelartruppen för dålig eller så skiter dom i Amirs idé och går sin egen väg.
5
Gäst: @speliden skrev | 18 Jul 2021 - 10:56
Fast hur vet du att Ian INTE hade spelarnas förtroende men att Amir HAR det?

6
Gäst: Spelidén skrev | 18 Jul 2021 - 10:32
Tror ni på fullaste allvar att Amir och laget INTE har en spelidé? Självklart har de det! Det blir ju skrattretande att tro annat!

Att sparka Ian var nog klubbens bästa val, HAN hade inte lagets förtroende, det har dock Amir, sen att många hakar upp sig på att han kommer från div 4, det är bara tramsigt… i stort sett alla tränare kommer nångång från en lägre division…
Jag är imponerad av Amirs förmåga att hantera korkade frågor från kommentatorer och vid intervjuer…

Det är ändock intressant att läsa alla kommentarer, framför allt de som så självklart slår fast att de vet vad som görs, inte görs i laget, i föreningen

HUR vet ni att ledningen inte pratar med Amir? Hur vet ni allt som sker? Eller är det bara killgissningar?
17
Gäst: Vem bär ansvaret? skrev | 18 Jul 2021 - 10:04
Frågan är nu hur länge ÖFK ska spela utan spelidé? Frågan är hur länge spelarna i ÖFK har förtroende för tränaren? Och frågan är när ledningen i ÖFK börjar agera? Vågar ledningen i ÖFK vänta 5-6 omgångar till innan de tar snacket med Amir o börjar sätta press på honom? Men att sparka Amir innebär ju att de underkänner sig själva eftersom det var ledning o styrelse som tillsatte Amir. Det gick alldeles för snabbt att sparka Ian och att anställa en division 4 tränare till ett allsvenskt lag. Men så går det när fel folk styr och framför allt när ledningen o styrelsen lyssnar och tar råd av folk som inte borde få vara i föreningen. ÖFK har hamnat i ett läge där de måste agera innan det är försent.
Jag köper att skadorna och transfer förbudet gjort ÖFK är svagare och att det delvis kan skyllas på det när man tittar på resultat och tabell. Men sanningen är att det inte finns någon spelidé och det är tränarens fel.
6
Gäst: Robert skrev | 18 Jul 2021 - 09:47
Nu när Haugan är avstängd så kommer vi kanske äntligen att prova att starta med en fyrbackslinje!?

Med tre backar verkar de inte veta vem som ska göra vad och då blir det som vid första målet då Sonko är oerhört passiv (och långsam i tanken) i försvaret och ger bort ett mål.

Många gånger tidigare när löpningar kommit in bakom Sonko har Haugan kommit in och hjälpt till men nu var Mensiro närmast och han missade precis som Sonko den enkla löpningen.

Kanske kan det bli bättre med fyra backar och tydligare roller.

Sonko orsakade också hörnan till 2-0 med dålig teknik efter att Bellman jobbat hem. Sen styr Sonko oturligt in målet som annars hade gått rakt på Keita.

Men det bästa i nästa match (enligt mig) är att Fritzson inte kommer spela. Vi har inte råd att ha en mittfältare som slår bort bilen vid varje passning. Han slår för hårt, för löst eller bakom löpningen varje gång.

Ifjol används Fritzson längre fram i banan och pressade motståndarna, men i år när han ska vara med och bygga upp anfallen så avslöjas hans dåliga teknik i passningar.
4
Gäst: Hayabuzza skrev | 18 Jul 2021 - 09:01
Mycket klokt har skrivits. Två synpunkter. Många höjer Kroon till skyarna och visst trasslar han sig framåt ibland, men är ju helt värdelös på att spela ifrån sig bollen, sen tycker jag det är dags att Karlsson-Grach får förtroendet från start. Han har viljan och modet.
10
Gäst: Barca skrev | 18 Jul 2021 - 04:58
Eller så ser man bara till att "släppa" bollen snabbare och sluta stå och "sula" på bollen istället för att hålla uppe bolltempot/passningstempot. Första 2/3 av planen så ska bollen gå snabbt med enkla lösningar och pass mellan spelarna tills man nått offensiv tredjedel där man kan börja att våga göra enskilda attacker eller olika former av kombinationer mot mål för att nå avslut. dock våga gå på avslut av alla dess slag och då inte hela tiden leta efter alltför optimalt läge. Det fanns flera gånger igår då man hade lägen att "avlossa bössan" men istället vänder en gång till och så fanns det ingen möjlighet längre eller att man istället för att "vika in" mot mål vek utåt eller hemåt. Även lyfta blicken vad gäller djupledspassningar där man missade flera såna chanser när det fanns utmärkta lägen att lägga sådana bollar på de på topp som gjorde diagonallöpningar in bakom försvarare.

Men inga långbollar upp. Det är ju verkligen att ge motståndarna bollen och ytterligare en anfallschans (för oftast så hamnar bollen hos motståndarna i dessa fall till skillnad från när man spelar upp hela vägen längs marken om man nu gör det med "enkelt" och snabbt spel så man minimerar misstag och bolltapp).

Sedan håller jag verkligen inte med om att Elfsborg var så mycket bättre. Dock var de lite bättre i moment (speciellt i andra). Men första så var det två lag som inte skapade mycket offensivt (förutom att ÖFK bjöd på några chanser, något som jag hoppas de snart slutar med genom att spela enklare och snabbare till varandra första 2/3 av plan).

Sedan är finns det några, utan nämna namn, som verkar behöva lägga några minuter extra varje träning på att nöta sin teknik så att de kan ha bollen "vid fötterna" och inte peta fram den någon meter (måste kunna löpa med boll) mm. Men framförallt spelförståelsen (se vad som är möjligt innan det sker) och taktisk helhetsförståelse av sporten.

Men helt plötsligt så kommer det nog att lossna. Det är min bestämda "känsla". Å då kommer att att bli åka av och jobbigt för alla andra lag oavsett vilket. Finns så mycket potential i dessa spelare och laget bara de vågar tro på sig själva (oavsett hur mycket det gör fel och misstag) och vågar försöka vara sitt bästa jag.
18
Gäst: Agne Svärd skrev | 18 Jul 2021 - 00:59
SR500, jag menar bara att det måste finnas alternativ till dom korta uppspelen. Nu vet ju motståndarna vad som ska hända vid alla insparkar och bakåtspel till Keita och satsar sina resurser efter detta. För mig är det bara plågsamt att match efter match se hur ÖFK trasslar till det för sig själva i närheten av det egna straffområdet. Om Barcelona, Man City, Real Madrid och andra storheter spelar så, att det är trenden i den moderna fotbollen, behöver inte betyda att alla ska göra det. Exempelvis ÖFK, som inte har dom spelarna. Det är bara att kolla tabellen, den ljuger inte – och det måste vi alla lära oss att ta hänsyn till.
18
Gäst: SR500 skrev | 18 Jul 2021 - 00:29
Håller med om det mesta men Keitas korta uppspel måste jag försvara. Långa utsparkar leder i 9 fall av 9, nästan då, till en nick av rättvända försvarare och så länge vi är så dåliga på andrabollar så leder det till bollinehav för motståndarna.
4
 
Sök på fotbollz.se
   
  Onödig fadäs av förre ÖFK- spelaren Ravel Morrison  
  av Haldo Jonsson | Igår - 15:55  
 

Ravel Morrison

 
  Läs mer...  
 


 
  Förre analytikern i ÖFK Rafael Roldán Bermúdez blir förstetränare i Linköping FC  
  av Haldo Jonsson | 2 Dec 2023 - 22:45  
 

Rafael Roldán Bermúdez. Foto. Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Annat ljud i skällan - har experterna omvärderat ÖFK?  
  av Nickname [Hiawatha] | 2 Dec 2023 - 11:30  
 

Detta är ett inlägg från forumet. Fotbollz.se gör ibland en artikel av något inlägg. Detta är ett en sådant

 
  Läs mer...  
 


 
  Glad julklapp till ÖFK - Elitlicensen för 2024 klar  
  av Haldo Jonsson | 1 Dec 2023 - 16:58  
 

Försäljningen av säsongskort har dragit igång samt försäljningen gentemot sponsorer, och klubben laddar nu om inför en ny fantastiskt säsong i Sveriges näst högsta liga.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
30 Nov 2023 - 22:12 Tre spelare som lämnar ÖFK
29 Nov 2023 - 14:47 Vi har den äran att presentera årets mästartippare i Hos And
29 Nov 2023 - 10:39 Kajsa Lindroth på Landslagsläger
28 Nov 2023 - 17:02 Opes första nyförvärv - mittfältaren och spelande tränaren D
28 Nov 2023 - 10:24 Chock och besvikelse i GIF Sundsvall
28 Nov 2023 - 09:50 Målvakten och Vemdalssonen Oscar Jonsson nu klubblös
27 Nov 2023 - 15:16 Serieindelning div 3 Mellersta Norrland
27 Nov 2023 - 15:05 ÖFK i topp av Superettans undersökning av publikupplevelse
26 Nov 2023 - 22:10 Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lun
25 Nov 2023 - 17:57 Svenska Cupen 2024 lottad
24 Nov 2023 - 17:09 Trissvinnaren Myroslav Mazur celebrerades i går
24 Nov 2023 - 17:08 Målvaktstränaren Arnold Origi är klar för ytterligare tre år
23 Nov 2023 - 20:01 '- Ifjol fick vi söka upp spelare - i år hör de av sig för a
23 Nov 2023 - 16:20 Pengar från Gräsroten till flera föreningar i distriktet
22 Nov 2023 - 19:10 Korta nyheter om GIF Sundsvall
22 Nov 2023 - 19:07 Före detta ÖFK- spelare på landskampsuppdrag
21 Nov 2023 - 19:50 Izabelle Bardosen signat A kontrakt med UIK
21 Nov 2023 - 18:14 IFK Östersund dam igång
21 Nov 2023 - 18:10 Svensk elitfotboll: - Det blir skärpta regler på läktarna nä
21 Nov 2023 - 13:14 Tränarduo klar för Dvärsätts BK inför nästa säsong
 
 
 
Herrar
av: Jimmy K | 20 Nov 2023 - 01:24
"Är de inte tillräck
9
kommentarer
Glad julklapp till ÖFK - Elitlicensen för 2024 klar
av Haldo Jonsson | 1 Dec 2023 - 16:58
Försäljningen av säsongskort har dr
7
kommentarer
Tre spelare som lämnar ÖFK
av Haldo Jonsson | 30 Nov 2023 - 22:12
Kalpi Ouattara
6
kommentarer
Chock och besvikelse i GIF Sundsvall
av Haldo Jonsson | 28 Nov 2023 - 10:24
5
kommentarer
Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lundbäck, IFK Östersund
av Haldo Jonsson | 26 Nov 2023 - 22:10
Bilden: Sebastian "Batti" Lundmark
3
kommentarer
Onödig fadäs av förre ÖFK- spelaren Ravel Morrison
av Haldo Jonsson | Igår - 15:55
Ravel Morrison
 
 Skrivet den Lör 11 Nov 17:28
 
 Skrivet den Mån 9 Okt 22:19
 
 Skrivet den Fre 6 Okt 22:14
fotbollz.se på Facebook