Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

ÄNNU EN FÖRLUST - MEN VISST FANNS DET VÄL NÅGRA SMÅ SAKER ATT GLÄDJA SIG ÅT?
av Agne Svärd
Publicerad 16 Aug 2021 - 00:33 

Ny förlust – och ett ännu sämre läge i tabellen.

Men efter 1–2 mot IFK Norrköping tror jag att de flesta ÖFK-vänner tyckte sig hitta i alla fall några små bitar som kan ge en strimma av hopp när nu Allsvenskan rusar vidare in i andra halvlek.

Det fanns saker som ÖFK gjorde riktigt bra den här söndagskvällen.

Faktum kvarstår dock; placeringen längst ned i tabellen tycks för tillfället vara cementerad när halva serien är spelad.

En sån här säsong får man vara glad för det lilla; exempelvis som att ÖFK-tränaren Amir Azrafshan den här gången, sedan Eirik Haugan lämnat klartecken till spel, gavs möjligheten att ställa en hyggligt skadefri startelva på benen samt fylla hela avbytarbänken.

Azrafshan hade till och med några alternativa lösningar…

ÖFK-tränaren valde den försiktiga vägen; en fembackslinje, tre på mitten och två som jagade längst fram, Blair Turgott och Sebastian Karlsson Grach. Det var mycket tydliga linjer i den uppställningen.

Det är lätt att förstå, jag klandrar honom inte med tanke på det som hände på Hisingen förra helgen (0–5 i Häcken…).

Men det blev inte alls bra. Det blev baktungt, Norrköping parkerade långa stunder på ÖFK:s planhalva och riktigt illa blev det när hemmalaget försökte spela sig upp hela vägen från Aly Keita.

Bortalaget kunde pressa till sig bollen redan i fiendeland – eller tvingade ÖFK att slå längre bollar i stressade lägen som ofta blev för korta, Norrköpings stabila backlinje behövde väldigt sällan jaga mot eget mål utan kunde lugnt kliva fram, vinna duellspelet mot alltför få hemmaspelare och sedan snabbt starta nya anfall.

Långa stunder handlade det väldigt mycket Norrköping, väldigt lite ÖFK.

Gästerna skulle också ta ledningen. Det var snyggt, mycket snyggt.

# 27:e min: Bollvinst vid mittlinjen, fyra snabba passningar senare (Norrköping skar upp ÖFK:s vänsterförsvar som en konservburk…) är Isak Bergmann Jóhannesson sopren med Aly Keita och 0–1 kommer upp på matchtavlan. Extra krydda vid målet: Samuel Adegbenros sista pass till målskytten; så enkelt, så läckert (jag har i alla tider hävdat att det enkla är det geniala, det gäller i de flesta sammanhang).

ÖFK hade två möjligheter i första halvlek, båda signerade Sebastian Karlsson Grach. Först nickade han mot öppet mål efter förspel av Nikolaos Dosis (räddades på linjen avHenrik Castegren) och när KG gavs chansen av Blair Turgott missade han bollen.

Det var allt, resten var försvarsspel. Men ett bra försvarsspel!

Men det skulle komma bättre tider, mycket bättre. I paus stuvade Azrafshan om sitt lag; Henrik Bellman fick kliva av, Patrick Kpozo flyttade ut till vänstervingen och Marco Weymans tog Kpozos plats i backlinjen. Lägg därtill lite offensivare utgångspositioner på mitten (det blev lite 3-5-2 över uppställningen) – och matchbilden förändrades. ÖFK blev, som man numera säger, mer framåtlutat.

Inte minst på vänstersidan fick Kpozo utrymme att hota sina motståndare och det gjorde han gärna.

Det skulle också ge utdelning:

# 68:e minuten: Hörna från höger (Marco Weymans) där Felix Hörberg kan hålla kvar bollen strax utanför straffområdet, spela tillbaka till Weymans ute till höger, kort instick mot kortlinjen där Ludvig Fritzson hittar Sebastian Karlsson Grach framför buren och på ett tillslag ställer den unge ÖFK-forwarden Norrköpings målvakt Oscar Jansson utan chans att ingripa.

1–1, också det var ett snyggt fotbollsmål – och mycket välförtjänt. Karlsson Grach hade äntligen fått utdelning på det hårda arbete han lagt ned när han nu fått chansen i flera matcher på den här nivån.

Men hemmaglädjen blev kortvarig, faktiskt bara sex minuter. Linus Wahlqvist hittade Christoffer Nyman med en långt inspel och fjolårets skytteligavinnare (18 mål) kunde nicka bollen förbi Aly Keita sedan Eirik Haugan gått bort sig i markeringsspelet. 2–1-målet var Nymans första fullträff den här sommaren, skadad som han varit.

Haugan och ÖFK skulle dock få chansen till upprättelse när domaren Granit Maqedonci i den 87:e matchminuten pekade på straffpunkten sedan Blair Turgott gått omkull i en duell med Norrköpingskaptenen Linus Wahlqvist.

Men Haugan placerade straffen illa (fel höjd och alldeles för nära målvakten, dessutom på den sida som de flesta straffar slås – sämre kan det faktiskt inte bli) och Oscar Jansson kunde rädda.

Oj, så synd jag tyckte om Haugan i det läget. Slarvigt försvarsjobb vid 1–2 och en usel straff tio minuter senare, tyngre blir det sällan för en fotbollsspelare.

Men Haugan får försöka glömma. Istället får han ta med sig den briljanta första halvan av matchen. När ÖFK var som värst pressat var det Haugan som tog de flesta smällarna, norrmannen var lysande i det täta duellspelet. Där och då var betyget 5!

***

Här är några korta noteringar;

# Patrick Kpozo har gjort en stark första halva, i match efter match har han utfört sitt arbete på bästa sätt, oftast i en defensiv position. Men jag hävdar att Kpozo ska ha en mer offensiv roll med den förnämliga verktygslåda han sitter på och jag hoppas att Amir Azrafshan på något sätt kan ge honom den chansen. Det skulle ge ÖFK nya möjligheter i offensiven när serien nu vänder, ÖFK behöver det!

# Nikolaos Dosis reste sig snabbt efter smällen mot Häcken där han tidigt tvingades ta en plats i backlinjen och det mesta gick helt snett. Hade väl ingen vidare första halva den här gången heller men med en lite högre position efter paus hittade han in i matchen och gjorde många bra saker, både framåt och bakåt. Dosis visade också upp ett tungt skott som hotade på riktigt och jag är inte helt säker på att Oscar Jansson hade kunnat stoppa den bollen om den gått innanför målramen.

# Jag tycker att ÖFK, just nu, ska lägga ner alla försök att spela bollen hela vägen från Keita. Det ser helt enkelt inte bra ut, som där i andra halvlek när ÖFK-målvakten sökte Isak Ssewankambo mitt i banan strax utanför straffområdet och det sket sig fullständigt. ÖFK har inte råd med sånt, inte ett enda felpass kring det egna målet. Det får man syssla med när man är på säker mark. Ta en längre förstaboll men se då också till att få upp laget högre, ta kampen om andrabollarna och starta därifrån!

# Det var kul att se Sebastian Karlsson Grach ta sig ända fram till såväl ett mål som ytterligare några chanser den här gången. I tidigare matcher har han inte kommit ända fram. Han är också tuff i duellspelet men hade oturen att inte få något med sig av domaren, bara mot sig. Och det var faktiskt inte okej.

# Jag tyckte mig se att Blair Turgott hade fått lite piggare ben efter ett par riktigt sega insatser. Ryckte loss från sina tröga bevakare vid några tillfällen, fixade en straff och några fina inspel. Men kom inte till skott den här gången och det drar naturligtvis ner slutbetyget.

# Jerell Sellars och Charlie Colkett fick bara en kvart var den här gången. Men när de kom in öppnades nya möjligheter. Båda har ju fina passningsfötter.

# Här är ÖFK-betygen (skala 1–6): Aly Keita 3 – Felix Hörberg (80) 2, Eirik Haugan 3, Noah Sonko Sundberg 4, Patrick Kpozo 4, Henrik Bellman (46) 2 – Nikolaos Dosis 3, Isak Ssewankambo (80) 2, Ludvig Fritzson (88) 3 – Sebastian Karlsson Grach 3, Blair Turgott 2. Ersättare: Marco Weymans (46) 3, Jerell Sellars (80), Charlie Colkett (80) och Francis Jno-Baptiste (88) betygsätts ej.

Till sist; 1.086 följde matchen på plats på Jämtkraft arena. Ja, jag vet – vädret var verkligen inte det bästa den här augustisöndagen, det är inte alldeles enkelt att gå på allsvensk fotboll i dessa restriktionstider och, framförallt, ÖFK:s prestationer är så här långt inget som lockar till spontanbesök. Men; publiksiffran är ungefär lika allvarlig som tabelläget. Båda ger mig frossa inför fortsättningen!

Till sist 2; i början av veckan ska jag summera den första halvan av Allsvenskan. Då får ni också en summering av ÖFK-spelarnas betyg så här långt. Håll utkik!

 
 
13 Kommentarer:
Gäst: Målvakt skrev | 18 Aug 2021 - 12:56
Visst var det en markeringsmiss av Haugen vid Norrköpings andra mål, men som gammal målvakt borde väl du ändå noterat att det är Keita som får ta på sig målet. Han började med att gå ut på inlägget men ändrade sig och kom därför på mellanhand och det räckte med en lös nick över honom.
3
Gäst: Till Tobbe skrev | 17 Aug 2021 - 10:07
Hej Tobbe,

Det är väl fritt fram för dig att starta en förening?

Gör detsamma med IFK Gbg, AIK, Djurgården, Landskrona, Malmö FF, IFK Norrköping med flera. Som samtliga har haft stormigheter, eller acceptera att det är en verklighet och sluta snacka skit och ställ dig bakom klubben.

Du är kung bakom tangenterna men skulle tro att du i verkligheten inte bidragit avsevärt till läktarkultur eller annat.
Vad är ditt mål? Att upplösa ÖFK och bilda Tobbe IF?
3
Gäst: ÖFK fan skrev | 16 Aug 2021 - 21:15
Gött att Sirius, Örebro och Mjällby förlorade :-)
9
Gäst: Ojämte skrev | 16 Aug 2021 - 19:56
@Tobbe

Varför är du så arg?

Dina förslag skulle ju förändra ÖFK i grunden. Rasera ÖFK, enligt mig.
Om det är detta du vill uppnå så finns det ju massor med andra föreningar som redan uppfyller dina önskemål. Allt ÖFK kämpat för rivs ned för att bli som de andra i regionen. Jag förstår inte varför.
10
Gäst: Glenn skrev | 16 Aug 2021 - 19:31
Jag förstår inte vad du vill ha sagt Tobbe? Publiksiffrorna vi ser nu speglar kärnan av fotbollsfolket i staden. Vi är och har aldrig varit fler än så här (om vi räknar bort glansdagarna typ 80-talet och bakåt). En omstartad förening skulle inte ändra på det. Visst slåss vi i toppen kommer det några fler, men en serielunksmatch en rengnig söndag efter semestern kommer det alltid se ut så här. Man kan snacka hur mycket man vill om åtgärder, knep och evenemang för att locka besökare, och visst när det går bra kommer det säkert innebära mer publik, men fotbollspubliken, de som går oavsett och som går för fotbollsintresseret, de kommer aldrig bli fler. Att ha en ”ren” förening kommer inte ändra på det.
10
Gäst: Tobbe skrev | 16 Aug 2021 - 17:58
Alla ifrågasättanden, idiotförklaring etc. på föregående inlägg kommer jag nu att besvara i förhand med svaret ettusenåttiosex.
0
Gäst: Tobbe skrev | 16 Aug 2021 - 17:32
Ja, idiotförklarad är ingen konst att bli här.
Varför är konkurs en bra utväg?
Bästa anledningen att för evigt stänga käften på den store mytomanen Daniel Kindberg.
Städa bort intrigmakare som Falkarna o Stener m.fl.
Installera en styrelse som består av en majoritet fotbollsälskare, som är villiga att bidra
med långt mycket mer än bara sunt förnuft.
Jesus, förlåt menar VD finns inget behov av.
Framförallt skapa en förening ren från smutsig historik, ren från personlig prestige som
följer lagar och uppsatta regler.
Kommer att stenhårt följa min nya förening om än i div.6
4
Gäst: @Tobbe skrev | 16 Aug 2021 - 17:16
Fast det hade vi ju 1996-2007 typ. Vore ju inget nytt, ett lag som hoppar mellan div1-div3. Men jag tror också att det är där vi landar till slut.
2
Gäst: Tobbe skrev | 16 Aug 2021 - 15:25
1086 är mer än en publiksiffra, det ett betyg och ett budskap. Jag är villig att hålla med
länets invånare. Kör på säsongen ut, oavsett utgång, sälj av spelartrupp. Gör rätt för er
ekonomiskt, så gott det går. Begär klubben i likvidation. Kort sagt sätt klubben i konkurs.
Att börja om från noll är den rätta vägen. En ny klubb utan Kindbergska åsikter, utan
intrigmakare. En klubb som drivs som en fotbollsklubb av fotbollsmänniskor. Vore inte det befriande.
8
Gäst: Agne Svärd skrev | 16 Aug 2021 - 11:53
Visst var det Fritzson som nickade mot öppet mål. Det var en rörig situation och Karlsson Grach var spelaren till höger om Ludde. Jag hade fel!
4
Gäst: Norrländska Optimisten skrev | 16 Aug 2021 - 08:36
Beredd att hålla med Agne här, känns även som ett styrkebesked att man behåller Amir.
Tror att ÖFK hänger kvar, tror även att GIF Svall går upp i Allsvenskan.
13
Gäst: SR500 skrev | 16 Aug 2021 - 07:44
Jo, det var Fritzson.
2
Gäst: Jonas skrev | 16 Aug 2021 - 01:17
Det var väl ändå Fritzson som nickade när bollen räddades på mållinjen, hur som helst hoppas vi på fler mål framöver
4
 
Sök på fotbollz.se
   
  Andra trissvinsten i följd för Calvin Kabuye - senast mot Skövde  
  av Haldo Jonsson | Igår - 17:51  
 

Calvin Kabuye. Foto Haldo Jonsson

Bilden: Trissvinnaren mot Skövde, Calvin Kabuye.

Malcolm Stolt leder den sammanlagda Trissen men hotas främst av Mayoslav Mazur och Yannick Adjouman

Richard leder fortfarande Hos Andreas Tipset, men hotas främst av Didrik P

 
  Läs mer...  
 


 
  Dvärsätt vann!  
  av Björn Runsten | Igår - 16:00  
 
Alnö - Dvärsätt 0-2


0-1 John-Henrik Eriksson [17] 0-2 John-Henrik Eriksson [43]

Spännande omgångar kvar! Dvärsätt två poäng efter Selånger, på kvalplats just nu!

tips och kommentar, se nedan.

 
  Läs mer...  
 


 
  Förbättring behövs på många områden  
  av Lars Larsson | Igår - 11:26  
   
  Läs mer...  
 


 
  Seger fullbordade en rekordsäsong!  
  av Linus Ekqvist | Igår - 07:04  
  Det blev en skön seger i säsongens och division 2-seriens sista match hemma mot Frösön med 3-2 (2-0) efter en gulsvartdominerad första halvlek följd av en nerös avslutning och Frösöupphämtning sista halvtimmen av matchen.  
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
23 Sep 2023 - 22:43 Övertygade seger för Ifk Östersund
23 Sep 2023 - 22:22 Reultat Tips div 2 Norrland
23 Sep 2023 - 21:42 Åter förlust för kamraterna trots flera målchanser
23 Sep 2023 - 21:34 Referat: Ås IF - Tandsbyns FK 1-3 (0-0)
23 Sep 2023 - 19:37 Resultat Spelomgång 20 div.4 Jämtland 2023
23 Sep 2023 - 19:00 Frösö IF-Friska Viljor FC 1-2 (0-0)
23 Sep 2023 - 18:55 ÖFK kunde inte klara av Skövdes effektivitet - stor förlust
23 Sep 2023 - 18:54 Matchens överraskning
23 Sep 2023 - 18:54 Matchens prestation
23 Sep 2023 - 16:50 Ifk Östersund 2 förlorar sista matchen mot serievinnaren
23 Sep 2023 - 16:37 Ja, snälla nån
23 Sep 2023 - 14:12 Startelvan
23 Sep 2023 - 10:58 Järpen -Ope 0-2 (0-0) Bilder från matchen
23 Sep 2023 - 06:48 Inför matchen: Skövde AIK - ÖFK
22 Sep 2023 - 16:52 Före detta damspelare i Krokom/Dvärsätt nu i Europeiska topp
22 Sep 2023 - 14:34 Vi närmar oss de tre sista omgångarna i Division 4
22 Sep 2023 - 14:21 Följ Skövde - ÖFK via fotbollz.se
22 Sep 2023 - 11:59 Helgens matcher
21 Sep 2023 - 22:25 Träningen i dag gick i dur - men det kan vara dags att byta
21 Sep 2023 - 09:41 Skövde ett mycket bättre lag nu än i våras - ligger före ÖFK
 
 
 
Herrar
av: *Rolighetsministern | 22 Sep 2023 - 22:31
ÖFK har gått från att ha varit Sver
37
kommentarer
Resultat Spelomgång 19 div.4 Jämtland 2023
av Lasse Granbacka | 17 Sep 2023 - 19:28
Än är inte div 4 Jämtland avgjord d
16
kommentarer
ÖFK kunde inte klara av Skövdes effektivitet - stor förlust mot tabelljumbon
av Haldo Jonsson | 23 Sep 2023 - 18:55
Skövde - ÖFK 5-1 (2-0)
12
kommentarer
Resultat Spelomgång 20 div.4 Jämtland 2023
av Lasse Granbacka | 23 Sep 2023 - 19:37
Seger för både Ope och Berg. Berg v
11
kommentarer
Ja, snälla nån
av Per Lagerbäck | 23 Sep 2023 - 16:37
Bryt ihop och kom igen! Några spela
8
kommentarer
Startelvan
av Haldo Jonsson | 23 Sep 2023 - 14:12
Aly Keita, Cesar Weilid, Yannick Ad
 
 Skrivet den Fre 8 Sep 11:09
 
 Skrivet igår kl 11:26
fotbollz.se på Facebook