Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
tabell Tabell SvFF Min fotboll 
besök Space2u
 

ÖFK VAR INTE PÅ PLATS NÄR DJURGÅRDEN KOM PÅ BESÖK
av Agne Svärd
Publicerad 26 Sep 2021 - 23:17 Uppdaterad 26 Sep 2021 - 23:24

Per Joar Hansen sammanfattade det bättre än någon annan; ”vi var inte på perrongen när tåget gick”.

Precis så.

ÖFK var verkligen inte på plats när Djurgården besökte Jämtkraft arena på söndagseftermiddagen. Det var botten mot toppen och 0–3 var siffror som ingen kunde protestera mot.

Serieledande Djurgården ockuperade ÖFK:s planhalva under den första halvleken och det var också där som man bankade in tre bollar bakom hemmamålvakten Aly Keita. Efter paus lyckades ÖFK stoppa blödningen men, förmodligen, mest i kraft av att Djurgården lättade på gaspedalen och riktade blickarna mot nästa slag (seriefinalen mot AIK kommande söndag).

Visst fanns det en förhoppning om att ÖFK, efter veckans tama utflykt till Örebro, skulle studsa tillbaka till förra söndagens energifyllda insats mot Elfsborg (3–1).

Men det stannade vid enbart en förhoppning, Djurgården klev över ett sömndrucket hemmalag redan från avspark. Aly Keita fick prakträdda (Joel Asoro) efter två minuter och inte ens Isak Ssewankambos kraftfulla spel som däckade både en och två motståndare strax därefter förmådde väcka lagkamraterna. Det är ju annars den typen av signaler som kan ge energi till ett helt lag.

Men icke här, Djurgården hade turbon påkopplad och nitade, med en supertydlig och konsekvent spelidé, fast ÖFK på den egna planhalvan.

Och så small det – tre gånger:

# 13:e min: Mittbacken Jacob Une Larsson trycker upp 1–0 i Aly Keitas högra kryss efter Djurgårdens tredje hörna. Pang! Keita var helt utan chans. Unes avslut var superbt, likaså Haris Radetinacs bakåtnick som öppnade vägen för målskytten.

# 32:a min: Pang igen och 0–2– i samma kryss! Den här gången är det Edward Chilufya som sätter bollen i samma maska från 20 meter. Ytterligare ett klassmål men samtidigt också frågetecken för hemmalagets försvarsspel. Chilufya skulle naturligtvis inte kunnat vandra fram så ostört som han nu fick göra.

# 40:e min: Nätrassel efter ytterligare en hörna där gästerna är betydligt hetare att hugga på andraboillen. Kalle Holmberg sköt och Joel Asoro styrde in bollen, 0–3.

ÖFK hade inte mycket i första halvlek som är värt att berätta om. Malcolm Stolt och Felix Hörberg sköt utan att träffa rent, Nikolaos Dosis och Ssewankambo hade ett par lysande crossbollar, Patrick Kpozo och Hörberg provade några inspel men utan rätt adress.

Det var allt. Resten av tiden fick hemmaspelarna jaga passningssäkra och löpstarka djurgårdare på den egna planhalvan. Och de gånger man fick tag på bollen pressades man till taffliga misstag i passningsspelet.

Det blev alltså ingenting av någonting under första 45 och matchen var körd redan där.

Andra ronden handlade mest om skuggboxning. Djurgården fortsatte att passa runt bollen men intensiteten var lägre och farligheterna färre. Ja, Aly Keita behövde bara briljera vid ett tillfälle (frispark i slutet av matchen och nick från inhoppande Emir Kujovic) medan ÖFK hade ett par riktigt vassa omställningar, också i slutet, där såväl Sebastian Karlsson Grach (framförallt) som Blair Turgott tvingade Djurgårdens målvakt, för dagen vikarierande Tommi Vaiho, att prestera sitt allra bästa.

***

Några korta noteringar;

# Det finns ingen som begär att lag typ Djurgården ska vara ÖFK:s räddningsplanka i jakten på förnyat kontrakt, allrahelst som Djurgården den här eftermiddagen uppträdde som den serieledare man är (åtminstone i den första halvleken). Men med 0–3 samtidigt som Mjällby, på kvalplats, klappade till Elfsborg med 4–0 känns det som Superettan kom minst ett steg närmare söndagen den 26 september.

# Det fanns här heller inte mycket i prestationen som skänkte någon form av hopp. Det var energifattigt och slätstruket över hela linjen.

# Om man ska hitta något positivt så får det bli att ÖFK försvarsmässigt stod pall för Djurgården tungas tryck i det öppna spelet, det var bara vid Chilufyas 2–0-skott som man fallerade.

# Däremot hade hemmalaget betydligt svårare att freda sig vid fasta situationer. Två av målen kom sedan man förlorat slaget om andrabollarna framför Aly Keita, dessutom osade det katt vid ytterligare några tillfällen.

# Men a andra sidan; Djurgården är väldigt vassa på hörnor och frisparkar. Ger det inte utdelning i första försöket så är man grymma på att behålla trycket mot motståndarmålet; det är därför mittbackarna Jacob Une Larssson (1–0 i eftermiddag) och Hjalmar Ekdal noterats för tre mål vardera medan högerbacken Aslak Fonn Witry (försvann till Holland under sommarfönstret) toppar tillsammans med Edward Chilifya den interna skytteligan med sina fem mål. Det finns också ytterligare några ”försvarsmål” i statistiken!

# Lagkaptenen Magnus Eriksson står för de flesta ”servarna”, elva assist så här långt (dessutom fyra mål).

# Enda sprickan i Djurgårdens fasad den här sommaren är väl att forwards har haft svårt att omsätta alla skapade möjligheter i mål. Det är nog bara den, inte helt oviktiga, detaljen som kan stoppa klubben i jakten på en 13:e mästartitel.

# ÖFK nästa uppgift blir Halmstad på bortagräs på lördag. Ja, alla fattar betydelsen av den matchen (kolla tabellen…) och då är det bara att hoppas att det runnit till lite ny energi i gänget. Det är ett absolut måste, urladdningen mot Elfsborg kostade mer än den smakade även om de tre poängen, som alla förstår, var livsviktiga!

Till sist; här är ÖFK-poängen (skala 1–6): Aly Keita 3 – Sam Mensiro 1, Noah Sonko Sundberg 3, Eirik Haugan 2, Patrick Kpozo (70) 3 – Felix Hörberg (61) 2, Isak Ssewankambo 2, Nikolaos Dosis (61) 1, Ludvig Fritzson (61) 1 – Blair Turgott 2, Malcolm Stolt (78) 1. Ersättare: Frank Arhin (61) 2, Charlie Colkett (61) 2, Jerell Sellars (61) 2, Marco Weymans (70) 1, Sebastian Karlsson Grach (78) betygsätts ej.

 
 
15 Kommentarer:
Gäst: Erfaren ungdomstränare skrev | 27 Sep 2021 - 22:51
Hej! Återigen får jag mot Djurgården, se en taktik som inte har fungerat på hela säsongen, Keita rullar ut till backarna, och de skickliga motståndarna pressar, tills ÖFK gör misstag i sin egen planhalva. Bollen hamnar sällan på motståndarnas planhalva.
Gör nu något radikalt. Se till att alla utsparkar hamnar på motståndarens planhalva, flytta upp laget maximalt. Ta upp Sonko och någon annan bra nickare, som försöker utmana motståndarnas backar och skarvar bollen vidare. Där ligger minst tre man i linje med motståndarnas backar och chansar att löpa på skarvningen, utan att hamna i offsideläge. Då finns i alla fall en större möjlighet att kunna anfalla, och kanske tillfälligheter gör att man kan få målchanser. Goda råd är dyra, chansa nu ÖFK.
Det fungerar inte att bara försöka försvara, det vet vi ju nu.
8
Gäst: Ojämte skrev | 27 Sep 2021 - 21:18
Efter kvällens resultat så känns det orealistiskt att vi klarar oss.
Dags att förbereda sig för S1
9
Gäst: @Självklart skrev | 27 Sep 2021 - 18:37
Och vad har du velat göra då?
Mer än att sprida ditt sura gnäll?
Du behövs inte här.
Heller.
5
Gäst: Självklart skrev | 27 Sep 2021 - 12:34
Omöjligt för Agne att kritisera det han högljutt gapat efter, vore komiskt om inte miljoners miljoner stod på spel. Ansvar krönikör, kan ni fetglömma.
2
Gäst: @Återigen skrev | 27 Sep 2021 - 12:03
Känslan är att du tillagt en hel del som expert, så att du är tyst nu känns helt rätt.
0
Gäst: Återigen skrev | 27 Sep 2021 - 12:00
Ser ni inte en liten skillnad på 3 och 22 förluster så har jag inget mer att tillägga.
4
Gäst: Kurt skrev | 27 Sep 2021 - 11:16
Över tre veckors tid har expertisen bestämt att en förlust är alltså inte längre en brist från tränarhåll. Nu är det bristerna i spelartruppen som gäller, om dessa experter och krönikörer tillåts fortsätta bestämma om sanningen om i elitfotboll i Jämtland. Jag blir inte lite orolig inför klubbens framtid.
0
Gäst: @Återigen skrev | 27 Sep 2021 - 10:18
Jag ifrågasätter starkt , mycket starkt den expertis som gjort bedömningen. Vilken erfarenhet vilar bedömningen på. Att elitfotbollen ska kunna överleva i Jämtland där totalt okunniga egon kan kräva en förändring är en utopi.
4
Gäst: Återigen skrev | 27 Sep 2021 - 10:08
Efter 2 vinster på 24 matcher så får 99% av tränare gå inom världsfotbollen. Men i Jämtland är man eljest och ska tillhöra den 1% där man inte tittar på resultat. Nu har Joar 1 vinst på 4(?) matcher och det går givetvis inte att jämföra med föregående tränare ännu.
7
Gäst: @Elitfotboll skrev | 27 Sep 2021 - 09:42
Vi som inte har erfarenhet av elitfotboll har å andra sidan INTE uttryckt vårt krav på tränarbyte. Det åligger dom med stort ego och ett påhittat kunnande om elitfotboll. Tagga ner och lägg dig platt.
2
Gäst: Elitfotboll skrev | 27 Sep 2021 - 09:33
Och ni som sitter här och skriver har egen erfarenhet av elitfotboll menar ni?
Som spelare, som del i en organisation, som tränare?

Att vara en spelare i division 1 när Ope spelade där för 30 år sedan... tiderna förändras.
Men som vanligt i Jämtland kan alla allting, men ingen har åstadkommit något.
Faktum är väl att Per-Joar i sin lilltå har mer kunskap och erfarenhet av och om elitfotboll än samtliga som beskriver elitfotboll.

Om ni nu har sådan enorm erfarenhet och kunskap av elitfotboll, varför ställer ni inte upp och hjälper till, att sitta i efterhand och påstå sig se problem.. kan ju faktiskt de flesta.
Ni hade en chans på medlemsmötet, ni hade en chans under kvällen med Lagerbäck - men det var väldigt få kunniga experter som räckte upp handen?

7
Gäst: @seriös skrev | 27 Sep 2021 - 09:01
Att uttrycka åsikter om elitfotboll utan kunskap blir löjligt. Detta går inte att överföra till div 2 och tro att man sitter på någon sanning. Att leta anledningar utanför nuvarande ledarskap blir patetiskt.
0
Gäst: Seriös skrev | 27 Sep 2021 - 08:49
Joar har höjt intensiteten i träningen mitt under säsongen. Det har gjort att spelarna blivi slitna och inte orkar när det blir match. Det kan ju alla märka.
I övrigt kan jag hålla med på att det är för tunt på mittfältet. Man har inte förmågan att leverera bollar i tillräcklig grad till forwards.
4
Gäst: Synd skrev | 27 Sep 2021 - 08:26
Kraven på tränarjobbets kvalitet har helt plötsligt försvunnit från krönikörn. Han är väl nöjd med resultatet. Trovärdigt, inte alls.
3
Gäst: Kalle skrev | 27 Sep 2021 - 00:02
Bedrövlig matchplan från coach Per Johar hansen.
Att applicera spelmodellen 4-4-2 mot Djurgårdens 4-4-2 / 4-3-3 innebär många man situationer. Vilket självklart gynnar Djurgården som har bättre spelare. 5-4-1 / 5-3-2 bör Östersund applicera i kommande matcher. Man bör ha övertag i backlinjen och centralt på mittfältet. Om man skall kunna ha ett bollinnehav och där igenom kunna etablera spel på motståndarnas planhalva. Och utifrån det skapa målchanser / mål.
Och uppställningen på hörnor med 7 zonspelande spelare måste man ändra på. Stillastående mot spelare som kommer med fart utifrån blir väldigt svårt att vinna dem duellerna.
3 - 4 spelare kan zona i målområdet. 4 spelare man man markering. En vid krysset av straffområdet om motståndarna sätter igång en kort hörna. Och sista spelaren strax utanför straffområdet.

Per Johan Hansen räcker tyvärr inte till har noll koll på spelarnas styrkor, svagheter, och motståndarnas styrkor svagheter. Bedrövlig matchplan idag och mot Örebro SK.
11
 
Sök på fotbollz.se
   
  Matchens prestation  
  av Göte Murén  | Idag - 18:41  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Tips div 3 mellersta Norrland  
  av Haldo Jonsson | Idag - 18:23  
 

Vinst för Ope och Dvärsätt. Förlust för Berg

 
  Läs mer...  
 


 
  Öster - ÖFK 1-1 (0-0 )  
  av Måns Runsten Swärd | Idag - 17:55  
 

VS

 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens överraskning  
  av Lars Larsson Stockholm  | Idag - 17:41  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Idag - 17:29 Poäng som känns som en vinst
Idag - 14:03 Startelvan idag
Idag - 13:06 Östersund ska inte skojas bort hur som helst
Idag - 11:41 Ope vann seriefinalen - Referat: Ope IF - Selånger SK
Idag - 11:28 Öster syn på ÖFK inför matchen
Igår - 22:51 Ope IF - Björna IF 2-1 Bilder
Igår - 22:26 Omgångens prestation i div 4 Jämtland
Igår - 22:04 Spelomgång 9 div.4 Jämtland- Härjedalen 2024
Igår - 18:39 Gräskungen
Igår - 11:49 Referat: Alsens IF - Tandsbyns FK 2-3 (1-2)
Igår - 11:07 Följ Östers IF - ÖFK via fotbollz.se
Igår - 09:53 Helgens matcher
14 Jun 2024 - 22:13 Resultat Spelomgång 8 div.4 Jämtland - Härjedalen 2024
14 Jun 2024 - 15:36 Tips div 2 Norrland
14 Jun 2024 - 13:45 Rapport från träningen - Ett betydligt starkare lag än mot S
14 Jun 2024 - 08:51 ny målvakt för ifk dam
14 Jun 2024 - 08:15 kamraterna lirar? OBS: Hofvallen
13 Jun 2024 - 15:14 Ett nytt och inspirerat ÖFK ser fram mot mötet med Öster
13 Jun 2024 - 14:15 Björn Hamberg ytterst nära toppjobb
13 Jun 2024 - 08:44 7e raka segern efter 4-0 mot ÖFK
 
 
 
4
kommentarer
Aly Keita tränar för fullt
av Haldo Jonsson | 12 Jun 2024 - 11:12
Aly Keita. Foto: Thord-Eric Nilsson
3
kommentarer
Poäng som känns som en vinst
av Per Lagerbäck | Idag - 17:29
Borde vara besviken efter en sen
2
kommentarer
Ett nytt och inspirerat ÖFK ser fram mot mötet med
av Haldo Jonsson | 13 Jun 2024 - 15:14
"Superettan återstartar e
2
kommentarer
Björn Hamberg ytterst nära toppjobb
av Haldo Jonsson | 13 Jun 2024 - 14:15
Björn Hamberg. Foto. Haldo Jon
1
kommentar
Tips div 3 mellersta Norrland
av Haldo Jonsson | 13 Jun 2024 - 23:08
Vinst för Ope och Dvärs&a
 
 Skrivet den Ons 15 Maj 22:57
 
 Skrivet den Mån 3 Jun 10:59
 
 Skrivet den Tis 7 Maj 16:25
fotbollz.se på Facebook