Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

SUPERTRIST - MEN NU KAN VI SLUTA RÄKNA...
av Agne Svärd
Publicerad 31 Okt 2021 - 00:10 Uppdaterad 31 Okt 2021 - 00:34

Ja, nu kan vi sluta räkna. En fullständigt iskall insats och 0–3 i Varberg satte punkt för ÖFK:s sex säsonger i Allsvenskan.

Fyra omgångar återstår visserligen att spela men samma vilken matematisk formel vi försöker använda så slutar den alltid i Superettan.

Det är trist. Supertrist.

För ÖFK, för Östersund som stad, för hela länet och det gäller inte bara de som är intresserade av idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet – ja, till och med för svensk fotboll (där begriper även jag att meningarna är högst delade men den fuskstämpel som finns instämplad i klubbmärket, Kindberggate, är betydligt större och kraftigare ute i landet än många här hemma vill inse). ÖFK var under några år den mest överraskande vitamininjektionen i svensk klubblagsfotboll någonsin. Men sedan Daniel Kindbergs finkades en aprilmorgon för tre år sedan har det gått snabbt utför och i eftermiddags, lördagen den 30 oktober strax före klockan 17, rasade man över kanten.

Frågan är bara hur stort fallet blir? Superettan, i dag ja – men var befinner sig ÖFK om ett par månader?

Den frågan har jag inget bra svar på, inte alls. Jag vet bara att det är tunna full av skit som måste hanteras; spelare utan kontrakt som helst letar nya jaktmarker, spelare med kontrakt som inte vill följa med på resan ner i seriesystemet, tränarfrågan (Amir Azrafshan är ju ”arbetsbefriad” till årsskiftet och för Per Joar Hansen återstår bara fyra evakueringsmatcher), det ekonomiska slukhålet som kan leda till precis vad som helst, vilka sponsorer orkar sätta in nya pengar på kontot, vad finns kvar av en organisation som chockbantats senaste året och nu sätts på ytterligare prövningar.

Ja, ni förstår. Phuuu…

Jag hoppades naturligtvis att vi den här lördagseftermiddagen hade kunnat blåsa in ytterligare lite syre i kampen om den kvalplats som var teoretisk möjlig att nå (0,8 procent enligt fotbollsanalytikern Ola Lidmark Eriksson som hade kört den allsvenska avslutningen i sina simulatorer). Men redan när jag såg laguppställningen en knapp timme före avspark insåg jag att det var kört; till den långa skadelistan och raden av indisponibla spelare kunde vi nu lägga målvakten Aly Keita (poängräddare så sent som i onsdags mot Häcken) och högerbreddaren Felix Hörberg.

Det blev också vad det blev, allrahelst som Varberg skickade in ettan redan efter tio minuter. Det eventuella mod som pumpats in i laget före avspark försvann som när en misslyckad sufflé pyser ihop. Varberg var bättre i allt och det var bara en inspirerad Sixten Mohlin (Keitas ersättare) som såg till att siffrorna stannade vid 3–0. Hemmalaget hade 20–1 i skott (10–1 på mål) enligt fotbollförbundets matchrapport på hemsidan. Ja, ni förstår – ÖFK var inte ens nära att leva vidare.

Men som alla förstår; det var inte här och nu, den här lördagen på Varberg Energi Arena, som ÖFK spelade bort sina chanser till allsvenskt spel nästa sommar.

Tar vi den här säsongen kan vi gå tillbaka till det som hände efter EM-uppehållet. Före EM (åtta matcher) var det absolut godkänt med tanke på förutsättningarna. Men när ÖFK fick möjligheten att under sex veckor lappa ihop sitt skadeskjutna manskap hände något som jag absolut inte kan få något riktigt bra grepp om:

Spelarna var fortfarande skadade (dessutom hade Ronald Mukiibi dragit sedan kontraktet gått ut)och på nio omgångar tog ÖFK en poäng. Ja, ni läste rätt, en pinne på nio matcher ( oavgjort 1–1 mot Hammarby den 1 augusti).

Därmed var ÖFK-skutan fast förankrad i botten av tabellen. Tränarbytet (Azrafshan ut och Perry in) var en absolut nödvändighet, den sista möjliga, för att åstadkomma en förändring. Men effekten uteblev, det vet vi nu. Men jag kommer alltid att försvara klubbledningens åtgärd, sen får ett antal skränfockar ropa Drillo-fotboll hur mycket de vill. Skiftet skulle dock ha kommit tidigare, det här manskapet var inte kapabelt att spela Azrafshans passningsorienterade fotboll. Det är en av de viktigaste orsakerna till att det nu har gått åt helvete.

En annan anledning, och nu tittar vi bara på den sportsliga delen (när det gäller allt annat strul är det ju fullkomligt omöjligt att veta vad som är hönan och vad som är ägget men det som skett på planen har vi ju alla kunnat bevittna), är att spelarmaterialet inte håller allsvensk klass om man ser till truppen som helhet. Det här skrev jag redan innan coronasäsongen 2020 inleddes, alltså förra våren.

Jag fick utstå en hel del påhopp men anledningen till mina rader var lika enkel som glasklar;

# Säsongen 2019 tog ÖFK 25 poäng (men klarade kontraktet bara för att fyra lag var ännu sämre).

# Från mitten av maj till in i november var ÖFK seriens sämsta lag.

# Ur den truppen försvann spelare som Tom Pettersson, Curtis Edwards, Alhaji Gero, Ravel Morrison, Dino Islamovic, Tesfaldet Tekie, Hosam Aiesh… Och ersatts av ungt och grönt, visserligen med en hel del talang men långtifrån förädlat för allsvensk fotboll.

Och om man nu tittar resultatmässigt på vad som hänt de tre senaste säsongerna så är ju backen stakad mot stupet, åtminstone för alla som vill se:

# Säsongen 2019; fem segrar, 15 förluster.

# Säsongen 2020; åtta segrar, 13 förluster (med förfärliga sex raka som avslutning).

# Säsongen 2021 (så här långt); tre segrar, 18 förluster.

# Och för att hjälpa till med sammanräkningen; 16 segrar och 46 förluster på 86 matcher!

Tittar vi vidare på de här två, som jag ser sportigt tyngsta, faktorerna, truppens kvalitet och sättet att spela, kommer jag fram till de här noteringarna;

# Givetvis har skadorna varit grönjävliga att hantera. Redan vingklippt av värvningsförbudet (Ghoddos-domen) har såväl Amir Azrafshan som Per Joar Hansen varit bakbundna när de skulle formera sina trupper. Men det här problemet fanns redan på Ian Burchnalls tid och såvitt jag förstår hade klubben klara indikationer på vad som skulle komma i CAS-domen för ett år sedan och kunde ha agerat på spelarmarknaden. Men då var det tomt i kassakistan samtidigt som klubben hade en massiv brist i den sportsliga kompetensen där kompassen snurrade åt alla håll.

# Med tanke på hur det såg ut på spelarsidan skrev jag redan i summeringen av fjolåret att ÖFK borde satsa på en 4-2-3-1-uppställning. Här fanns spelartyper för att bygga en snabb omställningsfotboll. Aszrafshan valde istället att försöka utveckla ett possessionspel hela vägen från Aly Keita. Det gick som det gick och jag har helt klart för mig varför; passningsfoten är alltför dålig på alltför många och det saknas definitivt en ”fältherre”, ”arkitekt”, ”spelmotor” (kalla det vad ni vill men alla lag som vill äga bollen måste ha ett nav som det snurrar kring). Graham Potters ÖFK hade Brwa Nouri. I den här ÖFK-truppen finns ingen Brwa Nouri. Det finns dock några spelare (Amin, Perry Kroon, Sellars) med potential i lite olika roller. Men alla har varit skadade och spelat ytterst sporadiskt, Rewan Amin inte alls. Men Azrafshan tjurade på ända fram till dess att han fick sparken – trots att han med samma material förra säsongen räddade klubben med en betydligt enklare variant av fotboll… Det där kommer jag aldrig att förstå.

Här skulle naturligtvis klubben eller varför inte några av mer erfarna spelarna dragit i bromsen. Men nye sportchefen Adil Kizil (kompis med Azrafshan från tiden i Dalkurd) var för svag och lagkaptenen Aly Keita lät mest som en papegoja när han ständigt upprepade ”Jag tror på det här” när han skulle kommentera förlusterna som staplades på varandra.

I det här läget saknade jag Tom Pettersson som allra mest. Tom hade många goda kaptensegenskaper men framförallt tvekade han aldrig att säga som det var.

Och för att göra en kort sammanfattning av det hela; jag tror att ÖFK, i alla led, haft dålig insikt i var man befunnit sig rent sportsligt under alldeles för lång tid. Det är en del av förklaringen till att klubben nu åker ur Allsvenskan. Men det är inte hela förklaringen, övriga faktorer lär jag få anledning att återkomma till innan vi stänger säsongen 2021.

Till sist, här är ÖFK-betygen i dagens match (skala 1–6); Sixten Mohlin 4 – Sebastian Karlsson Grach 2, Noah Sonko Sundberg 2, Eirik Haugan 2, Patrick Kpozo 2 – Ludvig Fritzson (59) 1, Nikolaos Dosis 2, Marco Weymans 2, Henrik Bellman (69) 1 – Blair Turgott 1, Malcolm Stolt 2. Ersättare: Charlie Colkett (59) 1, Ahmed Awad (69) 1,

 
 
38 Kommentarer:
Gäst: Gammelsosse skrev | 7 Nov 2021 - 21:36
Landskampsspelet blev en för stor distraktion för spelarna och blev spiken i kistan. Utan det hade vi nog varit med och kämpat om minst en kvalplats.
1
Gäst: @labs skrev | 7 Nov 2021 - 19:47
Spännande att du ”vet” så mycket!

Du har ingen om Amirs förmåga till samarbete, du har ingen aning om han frös ut någon, du har ingen aning om vad han har för lön…

Vad det gäller Jussi, kan jag tycka att det är mer konstigt att han gör alla möjliga inslag/intervjuer och inte Per Joar… på samma sätt som jag förvånas över att Stolt ska föra ÖFKs talan i fler olika media…
0
Gäst: Labs skrev | 5 Nov 2021 - 12:52
Jag tycker ÖFK ska satsa på Amir, men då måste han att lära sig att samarbeta med andra. Kontinen fick inte ens vara med. En riktig chef fryser inte ut någon utan tar tillvara allas kunskaper. Amir måste vara ödmjuk. Han är under en läroperiod. Han ska vara glad att han får träna ett lag i så hög division. ÖFK måste sänka hans höga lön i Superettan
0
Gäst: Labs skrev | 5 Nov 2021 - 12:34
Att medlemmarna ska bestämma spelsätt är absurt
1
Gäst: PP skrev | 5 Nov 2021 - 11:09
Oerhört tveksam till att ett årsmöte ska besluta om typ av fotboll. Det skulle verkligen kunna leda till tolkningsmotsättningar och på flera sätt omöjliga situationer för tränarteam, sportchef och styrelse. Ingen möjlighet till flexibilitet, som jag tycker är det viktigaste i fotboll. Inte absolut kontinuitet.
1
Gäst: Barca skrev | 4 Nov 2021 - 05:59
Borde finnas skriftlig dokument på vilken typ av fotboll som ÖFK (medlemmarna d.v.s. årsmötet) vill stå för och som ska genomsyra hela klubben på alla sätt (spelare i alla lag skall utbildas för denna typ av fotboll i vårt och torrt till A-lag rekryteras alla så att de kan prestera bästa möjliga med denna spelstil) precis som det redan finns vision,värdegrund och andra styrdokument. Inte lämna åt slumpen vad som är ÖFKs DNA och spelstil. I år hade undantag kunnat göras på grund av läget då man inte kunde ersätta de som inte klarade av att prestera nog bra med ÖFKs sätt att spela med nya. Men annars ska ju spelare, ledare och allt byggas efter den fotboll man vill spela och inte tvärtom. Inte ta in folk "slumpmässig" som inte passar för den typ av fotboll man vill stå för. Sådana övergripande och stora frågor är ju alltid frågor för högsta beslutande organ (årsmötet). Årsmötet sätter mål, vision, budget, verksamhetsplan, policys och andra styrdokument och ramar för styrelsen att arbeta mot, efter och inom (de ska styra mot av årmötet uppsatta mål och vision i enlighet med ramar). Tydlighet är viktigt. Ska inte vara några frågetecken när ny kommer till föreningen oavsett vad denna nya medlem ska ha för roll om det blir en anställd spelare eller knatte. Lättast för att komma ihåg vad klubben står för är att alla lever efter den i praktiken när de verkar i föreningen (då blir det inte svårt längre) och vet var de kan kolla om de skulle vara tveksamma på nåt. Men allt detta som årsmötet beslutar om ska inte bara bli "tomma beslut" som alla glömmer och ingen följer (är ju en form av brott som så sker) utan något genomsyrar klubben i allt dag ut och dag in.
https://ostersundsfk.se/om-ofk/uppdrag-vision/
https://ostersundsfk.se/wp-content/uploads/vardegrund_OFK_web_210913.pdf
0
Gäst: Sorry skrev | 3 Nov 2021 - 05:40
Den frågan är högaktuell, den ska inte släppas. Risken är överhängande att klubben övergår till total destruktiv fotboll. Vi får hoppas styrelsen lyssnar till rätt personer denna gång.
2
Gäst: Ojämte skrev | 2 Nov 2021 - 23:25
Blev tränarbytet lyckat?
- Nej
Pilutta dig, det var fel alltså?!
- Nej, vi var tvungna att göra nåt. Det var en chansning som sket sig.

Kan vi inte släppa den frågan nu?
6
Gäst: Smart skrev | 2 Nov 2021 - 22:14
Man visar statistik godtyckligt utefter vilket mål man har, dvs, fälla Amir. Blev tränarbytet lyckat?
0
Gäst: @Vunna poäng? skrev | 2 Nov 2021 - 18:14
@Jättefel Du har säkert rätt. Det jag kom ihåg var snittet på sista 24 matcherna som innehöll ett par segrar bara. Det snittet på 0,38 var kanske det som fick fram ett tränarbyte och inte oss SUPEREXPERTER men vad vet jag
4
Gäst: Jättefel skrev | 2 Nov 2021 - 16:57
I år tog Amir 0,52 poäng per match. Totalt snitt Amir 0,74, när inte ens man lyckas presentera rätt siffror i kritiken är det illa. Nåväl, må denna mörka tid för skyttegravsfotboll snart vara förbi. Potter lämnade ett arv, han visade hur rolig fotboll kan spelas. När okunskapen vill tränga in och dela sina s,k, expertråd kan det sluta på detta vis. Låt detta bli en mörk men kort passus i ÖFKhistoriken.
3
Gäst: @Vunna poäng? skrev | 2 Nov 2021 - 13:01
Det gick snabbt.. Per Joar ska det ju vara och inget annat.
0
Gäst: @Vunna poäng skrev | 2 Nov 2021 - 12:58
Nu nådde inte Roar upp till förhoppningarna med sina 0.55 poäng per match. Dock bättre än Amirs 0.38 poäng om jag minns rätt, so progress of a kind..
4
Gäst: Vunna poäng? skrev | 1 Nov 2021 - 22:31
Var är dom vunna poängen.
Att hänvisa till poängskörden, för att påvisa någon form av fördel Drillo går inte. 0,55 i snitt varje match talar sitt tydliga språk och förlänger (gud förbjude) inga tränarkontrakt.
2
Gäst: @skador är fel fokus skrev | 1 Nov 2021 - 20:23
Hur menar du? ÖFK har ju inte fått fyllt på underifrån även om de velat? Så vad tänker du kunnat gjort annorlunda? De har trupp som är tillräckligt stor, men skador gör att närmare halva truppen är skadad och då får man varken värva eller fylla på med egna spelare, så hur menar du de skulle gjort?
2
Gäst: Skador är fel fokus skrev | 1 Nov 2021 - 16:17
Ser att många skyller det mesta på alla skador som uppstått. Ingen tittar inåt och ser det egentliga problemet, att föreningens struktur är fel. Föreningen bygger i stort sett bara på ett a-lag vilket på lång sikt blir skört.

Alla lag drabbas av skador men då gäller det att man kan fylla på underifrån. Det här blir än viktigare när man åker ur en serie. Nu blir istället ÖFK tvingade att i princip värva ihop ett helt nytt lag, vilket kommer bli både kostsamt och en sportslig chansning.

Här är GIF Sundsvall en förebild att inspireras av. Ett lag som förvisso åkt hiss mellan serierna men som varit ett stabilt elitlag över tid. De utbildar landslagsspelare i varje årskull som varje år slussas in i a-lagsverksamheten. I år består truppen av 13 spelare från staden och totalt 18 av 21 spelare är från Norrland.

För att lyckas på lång sikt måste ÖFK börja bygga från grunden istället för att enbart fokusera på a-laget.
5
Gäst: Rolle Kriffa skrev | 1 Nov 2021 - 14:13
Den okunnige medgångssupportern är bortskämd medÖFK:s framgångar dom senaste åren, då det inte finns förutsättningar att ha ett allsvenskt lag i Östersund varje år. Istället borde alla som är intresserad av att ha elitfotboll i länet sluta upp kring laget och klubben så vi åtminstone kan ha ett lag i superettan. Att ha ett lag i SE är i längden en mycket mer rimlig nivå och kanske nån allsvensk säsong emellanåt. Se bara på Sundsvall som alltid kommer tillbaka trots knackig ekonomi även där många gånger. Allsvensk garanti har ju inga lag. Under 2000- talet har väl endast Göteborg och Elfsborg deltagit alla säsongerna, så att utmåla ÖFK:s uttåg från allsvenskan som katastrof är en överdrift. Nej jag tycker den okunnige medgångssupportern ska minnas tillbaka på framgångarna med stolthet, för dom kommer troligtvis aldrig igen, däremot gå på Jämtkraft Arena nästa säsong för att ge laget support. Det är fortfarande proffessionell fotboll i Sveriges tredje största liga efter Allsvenskan och SHL! Man vet ej vad man har förrän den dagen det inte längre finns i länet.Vill även ge kred till Agne Swärd som alltid har klockrena analyser i sina krönikor.
13
Gäst: Lars-Göran Forslund skrev | 1 Nov 2021 - 09:46
Vill bara påpeka att jag i mitt inlägg ville framhålla hur viktigt det är att före säsongens början ha utvärderat och bedömt sitt spelar -och tränarmaterial och därifrån bestämma spelsätt.
Sedan är det väl upp till var och en att sätta etiketter. Vad som är modern, utvecklande, fin, rolig, tråkig fotboll ligger i betraktarens ögon, men nog är vunna poäng också en viktig del när säsongen summeras.
Det är klart att det är lätt att fastna i gamla värderingar men mycket går i vågor (possesion - omställningar) och fortfarande står målen på kortsidorna.
Slutligen skulle jag så gärna vilja lära mig mera genom att få en beskrivning av vad som kännetecknar en modern och utvecklande fotboll.
12
Gäst: Torbjörn Sjödin skrev | 31 Okt 2021 - 23:56
ÖFK:s,skadesituation tror jag ha varit helt avgörande. Perry, Outtara, Amin, Croon, Mukibi, Sellars ,Sevankambo. Hur många matcher har dom spelat. Colket hemma i England en stor del av säsongen. Turgott som missade många matcher p g a landslagsspel.Det här är nästan ett helt lag. Tror inte många klubbar skulle ha klarat en sådan skadesituation. Skador och värvningsförbudet var det som fällde ÖFK inte tränare eller spelsätt.
17
Gäst: Alltså skrev | 31 Okt 2021 - 22:19
@Agne:Tycker inte att när Lillen var tränare för Västra BK,att dom spelade ngn vidare fotboll,det var Mycke ”drillo”i det spelsättet,Du Agne o Forslund,pratar Mycke om hur det var förr,de är ju den fotbollen ÖFK spelar idag,inte utvecklande alls!
5
Gäst: @agne skrev | 31 Okt 2021 - 21:15
Utfall tränarbyte frågas.
Min åsikt är praktfiasko.
0
Gäst: @@Agne Svärd skrev | 31 Okt 2021 - 17:40
Fint så. Då kan vi stänga denna sajt om inte Capello med mera vill komma med åsikter om ÖFK.
10
Gäst: @Agne Svärd skrev | 31 Okt 2021 - 16:53
Egen erfarenhet av modern elitfotboll frågas.
Stora åsikter måste innebära erfarenhet på väldigt hög nivå, annars är man ju endast en subjektiv tyckare. En staketexpert som oss andra.
0
Gäst: Agne Svärd skrev | 31 Okt 2021 - 16:08
Det är nästan lite rörande när @Lars-Göran Forslund efterfrågar hans erfarenhet av elitfotboll. Då kan jag berätta att få människor i den här delen av vårt land har så stor erfarenhet av just elitfotboll som Lars-Göran Forslund, dessutom i flera funktioner. Forslund har levt hela sitt liv i den världen; som målvakt, som tränare och som domare. Historielöst vill jag påstå!
17
Gäst: PS skrev | 31 Okt 2021 - 12:05
Bra talat Forslund.
8
Gäst: @ Lars-Göran Forslund skrev | 31 Okt 2021 - 11:59
Måste vara härligt att sitta på svaren.
Din erfarenhet av elitfotboll frågas.
5
Gäst: Lars-Göran Forslund skrev | 31 Okt 2021 - 11:51
Om en klar uppfattning om truppens kapacitet inför 2021 funnits hos styrelsen skulle chanserna till att undvika nedflyttning ökat betydligt, Det hade dock krävt stort självförtroende hos ledningen för att kunna stå emot den nostalgiska drömmen om "Potter-fotboll".
Men med en trupp som skulle haft en fair chans att ta tillräckligt med poäng genom mycket disciplinerat försvarsspel och sylvassa kontringar hade det varit det rätta.. Tråkigt tycker många som gillar bredsidespassningar i moderat tempo men ärligt talat hur kul är det att åka ur utan att på allvar ge sig chansen?
18
Gäst: Agne. K! skrev | 31 Okt 2021 - 11:21
Klockren analys Agne. Amen!
6
Gäst: Hoppla skrev | 31 Okt 2021 - 11:06
Att hänvisa till sittande styrelses misstag känns inte rätt och fullt ut sant. Det absolut största misstaget var att inte avsätta Kindberg per omgående när brottsmisstanke förelåg. Det misstaget ledde fram till det ödesdigra styrelsevalet inför säsongen 19, vilket i sin tur gav ett underskott på en allsvensk årsbudget. Nuvarande styrelse och Ivarsson skall ha en stor eloge för sitt svåra och otacksamma arbete.
30
Gäst: Inte överraskande.. skrev | 31 Okt 2021 - 10:39
Så många misstag har begåtts de senaste 2 åren. Det första felet är att styrelsen inte har haft den kunskap som behövs för att spela på högsta nivå. Styrelsen har begått så många misstag under en lång tid, lyssnat på fel personer och inte tagit hjälp från personer med kunskap om elitfotboll.

Värvningen av Amir är det första och kanske största problemet, ingen större bakgrundskoll utan vips så skrevs ett treårs kontrakt med en division 4-tränare. Amir gjorde vad han kunde men har man inte kunskapen så går det inte.
Att sparka Ian Burchnall var kanske inte ett felaktigt beslut, men lösningen som kom var definitivt felaktig.
Styrelsen skulle behövt en fotbollskunnig VD som hjälpte styrelsen, istället blev det tvärtom.

När ÖFK efter tio omgångar låg i botten av tabellen skulle man börja diskutera i styrelsen, kommer vi att sparka Amir denna säsong eller kommer vi oavsett vad som händer behålla honom. Om svaret var att "det beror på resultaten", ja då borde man agera mycket tidigare.

ÖFK hade inga pengar att värva spelare för oavsett transferförbud eller inte. Så att skylla på transferförbundet känns helt galet.
Jag tror att ÖFK nu behöver få in cirka 8-10 miljoner kronor för att klara resten av säsongen, men vem vill gå in med dessa pengar nu i det här läget?
Jag hoppas att jag har fel men jag tror att det här inte kommer att gå vägen.

Jag hoppas att ÖFK nu är transparenta och berättar hur planen ser ut för resten av säsongen och för nästa säsong. Hur mycket pengar saknas det för att säkra säsongen 2021? Hur ska föreningen klara sig nästa säsong med intäkter på 8-12 miljoner istället för 35 miljoner? Där har ni nämligen skillnaden mellan Superettan och Allsvenskan.

Oavsett hur det går framöver, stort tack till ÖFK för sex härliga år i Allsvenskan. Ni har gett oss jämtar så mycket glädje och kärlek. Ni har visat att det går att bedriva elitfotboll i Norrlands inland.
9
Gäst: Håkan skrev | 31 Okt 2021 - 09:59
Den mest nyanserade oxh balanserade krönika jag läst av Agne. Alltid något. Tack för det
9
Gäst: Ojämte skrev | 31 Okt 2021 - 09:58
Folk runt om i riket bryr sig.
Mycket mycket mer än vad man kan tro.
Det tråkiga är att det är nästan aldrig några positiva tankar. Är det en artikel om ÖFK så vet man inte om det handlar om juridik eller fotbollsresultat (vanligen inte så bra såna). Vem lockas av det? ÖFK har ett riktigt stort problem med sitt varumärke och det vet vi ju alla. Frågan är vad vi gör åt det.
Superettan kan vara en möjlighet till något nytt men då måste vi ta och tvätta byken på ett sätt som resten av fotbollssverige upplever som trovärdigt. Det är min övertygelse.
6
Gäst: Ps skrev | 31 Okt 2021 - 09:26
En bra krönika men att påstå att Tom Pettersson sa ifrån det är fel. Han var den mest lojala spelaren i ÖFK. Spelarna har gjort sitt bästa på plan och att lägga något ansvar i övrigt på det som hänt i ÖFK det kan vi inte göra. Nu ska vi se framåt. Visst har det gjorts fel i ÖFK. Vi ska dra lärdom av felen, men inte söka syndabockr. Vi ska se framtiden an och hoppas att ÖFK får in en stark kraft som för föreningen åt rätt håll. Att hitta någon kan vara största problemet.
5
Pman skrev | 31 Okt 2021 - 07:37
Jag förstår att signaturen "ÖFK forever" behövde skriva av sig sin frustration. Dock kommer inte många orka läsa hela. Jag känner likadant. Det här blir också långt men inte lika långt. Hoppas några orkar med det!

Det vi fått uppleva tillsammans med ÖFK är något alldeles speciellt för oss som har hängt med ÖFK ända sedan begynnelsen.

Därför svider det vi fått uppleva under senare år så otroligt, så obarmhärtigt i hjärtat på en äkta ÖFK-supporter. Medgångssupportrarna har lämnat läktarna för länge sedan och det är bara vi kvar som alltid suttit på läktaren i ur och skur tillsammans med några hundra andra.

Nu är det som det är. Man får slicka sina sår. Men livet går vidare. Man får hitta en väg ur detta och framförallt samla alla krafter så att det inte blir konkurs. Det får bara inte hända. Allt måste åter byggas upp från början.

ALLA som är intresserade med hela sin övertygelse får sluta upp med att leta syndabockar. Strunta i dom som inte vill ge sig och gräva i gammal sörja. Vi vet vad vi vet. Låt oss ta lärdom och gå vidare.

Elitfotbollen har betytt mycket för staden Östersund och hela Jämtland. Man får säga vad man vill, men ÖFK har satt Östersund på kartan - och det på riktigt. Hoppas att alla som har profiterad på det förstår och vill fortsätta hjälpa till och satsa på återuppbyggnaden. Hjälp till att ge ÖFK åter ett positivt rykte!

Vi får också hoppas att de yngre talangerna med någon eller helst några av de mera erfarna stannar kvar om ekonomin kan räddas, så att man har en stomme kvar att bygga laget kring. Så att det nya laget står pall i Superettan - så att vi bibehåller chansen att komma igen till allsvenskan inom några år.

Flera klubbar i Jämtland har under denna tiden höjt sin nivå. Det har satsats och det fortsätter satsas på andra håll utanför staden. OCH, det är viktigt att verkligen se att det faktiskt finns en och annan talang i de yngre åldrarna lite här och där.

Vi alla vet att det inte är möjligt att bygga ett elitlag på denna nivå utan att värva "något så när färdiga" spelare från andra håll i världen. Men för att publiken ska återvända - och stanna kvar - är det viktigt att det också finns några lokala förmågor i laget.

I varje fall jag hoppas att någon inom föreningen vill se sig omkring i länet och åtminstone försöka att stimulera det som pågår ute i länet, spana och plocka in och ge sig den på att förädla spelare som växer upp här. Flera av dem kan bli lika bra, eller bättre, än de man försöker hitta långt härifrån. Och en viktig sak: de kommer alltid att ge allt de kan för föreningen!
20
Gäst: Tomas Noterius skrev | 31 Okt 2021 - 07:14
"Men Azrafshan tjurade på ända fram till dess att han fick sparken – trots att han med samma material förra säsongen räddade klubben med en betydligt enklare variant av fotboll… Det där kommer jag aldrig att förstå".

Ovanstående har jag också funderat så mycket på och kommer nog fortsätta att fundera på till dö-dagar?
9
Gäst: Statistik tränare skrev | 31 Okt 2021 - 07:07
Med ett utfall på 0,55 poäng per match hittills är väl sanningen att Drillofotbollen inte på något vis har förbättrat laget,. Att den långa bollen, som kommer i retur nio ggr av tio skulle vara effektiv för Östersund är ju en stor lögn. Om klubben överlever vintern är det ett måste att se över den fotbollsmässiga inriktningen.
3
Gäst: ÖFK forever skrev | 31 Okt 2021 - 04:10
Av Sverige 10,5 miljoner invånare så bryr sig nog inte ens 10.000 om det hela med Kindberg om ens 1000.

Gäller att komma ur idrotts- och fotbollsbubblan. De flesta har et liv med saker så mycket viktigare än idrott och fotboll. De har varken tid eller ork att engagera sig det hela.

Inte Östersund eller något annat lag eller klubb står så mycket i Universums centrum som man verkar vilja tro eller som många på forum verkar tro.

Det är en ytterst liten skara av alla som gillar fotboll som ens bryr sig om annat än att se matcherna och kolla tabelläget. Sedan återstår att se om vad som är sant eller inte vad som skett eller inte skett. Men framförallt som ordspråket säger ”Lär dig livets stora gåta, älska, glömma och förlåta.” (eller nåt liknande) Utan det så får vi aldrig fred och harmoni på Jorden.

Vet vem som hittade på uttrycket "ekonomiskt svart hål" då alla Idrottsföreningar i grunden är demokratiska allmännyttiga ideella föreningar (går att läsa mer om på skatteverkets hemsida). Vilket innebär att de ej får drivas för att gynna enskild person eller personers ekonomiska intressen. Utan alla pengar och resurser ska gå till att främja ett allmännyttigt intresse såsom idrott, kultur, politik mm. Alltså är i med andra ord alla idrottsföreningar svarta hål och alla som investerar i dem vet att de gör det för att de vill hjälpa till och bidra till verksamhet på olika sätt. Inte som en investering som i en aktie i ett företag. Målet är att spendera alla medel (sitter man på besparingar så ska man ha goda förklaringar enligt revisorer mm varför man sparar dem och inte spenderar dem på verksamheten). Alla som lägger tid och pengar gör det inte för att få annat tillbaka än att stötta det som föreningen själva beslutat om och dess verksamhet.

Finns heller inga garantier någonsin att en förenings verksamhet kommer att hålla för all framtid. Så om folk vill klubben, idrotten eller av andra skäl (noblare) väl så kan de så göra. Vid sponsring så vet man ju via avtal vad man får tillbaka (ett sätt för föreningen att få in resurser i form av olika byten med företag och andra organisationer). Så förstår inte snacket om att stoppa pengarna i ett svart hål?

Sedan kan man fråga sig hur spelarna man har till förfogande inte kan spela den "vackra" fotboll som ÖFK som klubb och lag vill kunna spela? Som varit och väl egentligen fortfarande ska vara ÖFKs DNA. Det måste väl ha funnits med i kravprofilen när de letade nya spelare? (sedan ska man komma ihåg att det är ju typ ett juniorlag man har och om man "förädlar"/utvecklar detta gäng så kan det inom något år vara något helt annat. Men en sak som krävs för mindre skador och för att kunna spela den "vackra" fotbollen ÖFK vill är att alla har nog god fysik för att kunna ta nog med löpmeter och det i rätt fart (även för hemarbete). De behöver både nog god teknik (för att klara 1-2 tillslag för högt bolltempo), taktisk förståelse (läsa spelet, byta spelsystem mm, men där gäller även att ha nog goda pedagoger som lär ut det) samt en solid grundfysik som "springer sönder" motståndarna. Om något så ska inget annat lag någonsin ha bättre fysik och man ska orka hela matcherna och gärna vinna matcher i slutet av matcherna tack vare sin exceptionella fysik som gör att man orkar mer än sina motståndare. Även att man som lag är i synk och verkligen arbetar som en "organism" tillsammans och inte som 11 individer.

Men med alla tekniska hjälpverktyg, datorprogram (Ola Lindmarks hjälp mm), AI, tester mm så borde ju detta ha varit säkrat (absolut vilka fysiska data som de måste ha i god tid innan säsongsstart).

Övrigt du skriver har jag och troligen de flesta för dåligt insikt i hur det verkligen varit och är och kan bara gissa och spekulera med tanke på det vi sett på plan resultatmässigt. Dock kan jag hålla med om att man för att säkra kontraktet kunde kanske ha spelat cyniskt, enkelt med stor säkerhetsmarginal tills man hade nog med poäng. Sedan kunde man börja åter börja att "bygga för framtiden" och spela såsom målet är på sikt (med de spelare som ännu inte klarar detta av olika anledningar).

Men som sagt. Det är väldigt lätt för oss på sidan att tycka och vara efterkloka mm och det utan att ha nog med fakta (skulle ju aldrig bli godkända rapporter med så lite insyn och total överblick som vi har på det hela). Utan de som måste veta bäst är de som har "coordinatorroller" (generalister) med god överblick på allt som även får in rapporter mm (specialisterna har detsamma på sina delar).

Men allt kan alltid göras bättre oavsett hur dåligt eller bra det gjorts innan. Gäller att samla alla tidigare erfarenheter och plocka allt som är bra därifrån och bygga vidare. Hoppas de gör system, arbetsverktyg och kvalitetssäkrar processer, arbetsverktyg mm så att nya lätt kan ta vid där tidigare avslutat och så att man inte behöver "uppfinna hjulet" igen om man redan har bra system, arbetsverktyg, processer mm. Att allt dokumenteras och systematiseras rent praktiskt som i många av världens främsta organisationer. Lämna så lite det bara går till slumpen. Allt ska mätas och utvärderas, korrigeras och vidareutvecklas hela tiden. Allt handlar om "processen" och utveckling. Överallt i organisationen. Allt kan alltid bli bättre på något sätt samtidigt som man använder allt som redan funkar nog bra om och om igen exakt lika tills man hittar bättre sätt med med återkommande rutiner och system som alla följer dag ut och dag in(som i militära, sjukvården mm).

Detta utan att döda "kreativiteten" och skaparglädjen (på många ställen har de lyckats med ovan men glädjen och kreativiteten hos de som verkar där är det sämre med och den uppmuntras inte). Så gäller att ha både systematik och kreativitet i rätt balans.

Men det bästa alla kan göra nu är att bidra. Bidra på alla sätt ni bara kan komma på. Konstruktiva tips och det inte här utan till de som kan göra något av det. Inte bara prata och diskutera utan verkligen göra något. Alltfrån handlingar till tankar/idéer mm. Om ni nu vill ha en klubb och ett lag så högt upp det bara går.

Klaga och kritisera kan vi alla och väldigt lätt. Sitta på forum mm och "jiddra". Men det är inte det som ger oss ett lag och klubb så högt upp det bara går. Utan enda som gäller är handlingskraft i små och stora former. Många hjärnor och kroppar tillsammans kan både tänka mer och göra mer än några få. Tillsammans brukar det bli så mycket mer och ofta mer än summan av de enskilda bitarna (multipeleffekt).

Har det gått en gång så kan det göras igen och igen och igen. Å det kan göras än bättre!!! Ingen trodde att det som gjorde skulle gå att göra men det gjordes. Då kan även än bättre göras bara rätt förutsättningar skapas (precis som att för att det skulle bli liv på Jorden så behövdes rätt förutsättningar/miljö skapas, innan var liv omöjligt).

Skapar vi rätt förutsättningar/miljö så är allt möjligt!!
8
Gäst: Logiskt skrev | 31 Okt 2021 - 01:20
Ska det ändå gå åt helvete, då väljer vi att spela den absolut tråkigaste fotbollen som finns. Fem av tjugosju möjliga går inte att blunda för.
2
 
Sök på fotbollz.se
   
  Onödig fadäs av förre ÖFK- spelaren Ravel Morrison  
  av Haldo Jonsson | Igår - 15:55  
 

Ravel Morrison

 
  Läs mer...  
 


 
  Förre analytikern i ÖFK Rafael Roldán Bermúdez blir förstetränare i Linköping FC  
  av Haldo Jonsson | 2 Dec 2023 - 22:45  
 

Rafael Roldán Bermúdez. Foto. Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Annat ljud i skällan - har experterna omvärderat ÖFK?  
  av Nickname [Hiawatha] | 2 Dec 2023 - 11:30  
 

Detta är ett inlägg från forumet. Fotbollz.se gör ibland en artikel av något inlägg. Detta är ett en sådant

 
  Läs mer...  
 


 
  Glad julklapp till ÖFK - Elitlicensen för 2024 klar  
  av Haldo Jonsson | 1 Dec 2023 - 16:58  
 

Försäljningen av säsongskort har dragit igång samt försäljningen gentemot sponsorer, och klubben laddar nu om inför en ny fantastiskt säsong i Sveriges näst högsta liga.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
30 Nov 2023 - 22:12 Tre spelare som lämnar ÖFK
29 Nov 2023 - 14:47 Vi har den äran att presentera årets mästartippare i Hos And
29 Nov 2023 - 10:39 Kajsa Lindroth på Landslagsläger
28 Nov 2023 - 17:02 Opes första nyförvärv - mittfältaren och spelande tränaren D
28 Nov 2023 - 10:24 Chock och besvikelse i GIF Sundsvall
28 Nov 2023 - 09:50 Målvakten och Vemdalssonen Oscar Jonsson nu klubblös
27 Nov 2023 - 15:16 Serieindelning div 3 Mellersta Norrland
27 Nov 2023 - 15:05 ÖFK i topp av Superettans undersökning av publikupplevelse
26 Nov 2023 - 22:10 Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lun
25 Nov 2023 - 17:57 Svenska Cupen 2024 lottad
24 Nov 2023 - 17:09 Trissvinnaren Myroslav Mazur celebrerades i går
24 Nov 2023 - 17:08 Målvaktstränaren Arnold Origi är klar för ytterligare tre år
23 Nov 2023 - 20:01 '- Ifjol fick vi söka upp spelare - i år hör de av sig för a
23 Nov 2023 - 16:20 Pengar från Gräsroten till flera föreningar i distriktet
22 Nov 2023 - 19:10 Korta nyheter om GIF Sundsvall
22 Nov 2023 - 19:07 Före detta ÖFK- spelare på landskampsuppdrag
21 Nov 2023 - 19:50 Izabelle Bardosen signat A kontrakt med UIK
21 Nov 2023 - 18:14 IFK Östersund dam igång
21 Nov 2023 - 18:10 Svensk elitfotboll: - Det blir skärpta regler på läktarna nä
21 Nov 2023 - 13:14 Tränarduo klar för Dvärsätts BK inför nästa säsong
 
 
 
Herrar
av: Jimmy K | 20 Nov 2023 - 01:24
"Är de inte tillräck
9
kommentarer
Glad julklapp till ÖFK - Elitlicensen för 2024 klar
av Haldo Jonsson | 1 Dec 2023 - 16:58
Försäljningen av säsongskort har dr
7
kommentarer
Tre spelare som lämnar ÖFK
av Haldo Jonsson | 30 Nov 2023 - 22:12
Kalpi Ouattara
6
kommentarer
Chock och besvikelse i GIF Sundsvall
av Haldo Jonsson | 28 Nov 2023 - 10:24
5
kommentarer
Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lundbäck, IFK Östersund
av Haldo Jonsson | 26 Nov 2023 - 22:10
Bilden: Sebastian "Batti" Lundmark
3
kommentarer
Onödig fadäs av förre ÖFK- spelaren Ravel Morrison
av Haldo Jonsson | Igår - 15:55
Ravel Morrison
 
 Skrivet den Lör 11 Nov 17:28
 
 Skrivet den Mån 9 Okt 22:19
 
 Skrivet den Fre 6 Okt 22:14
fotbollz.se på Facebook