Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

KEITA HÖLL SIFFRORNA NERE MOT ETT GULDJAGANDE AIK
av Agne Svärd
Publicerad 7 Nov 2021 - 22:48 

Det fanns naturligtvis inga stora förhoppningar om att ÖFK skulle kunna rubba guldjagande AIK trots att man genom åren statistiskt sett klarat sig riktigt bra på Friends arena. AIK vann också med 3–0 och det var bara Aly Keitas inspirerade spel mellan stolparna som hindrade siffrorna att skjuta i höjden.

23–6 i skott totalt, 13–0 i skott på mål och 10-1 i hörnor är väl siffror som berättar det mesta sedan hemmalaget fått hål på ett väl samlat ÖFK-försvar efter 27 minuter. Fram till dess såg det ut som att ÖFK hade god kontroll på matchbilden men efter ettan blev det väldigt mycket AIK och väldigt lite ÖFK.

Vi får glada att det inte rasade i väg när hemmalaget väl hade jobbat sönder ÖFK:s alla försvarslinjer.

Skadehelvetet fortsätter att jaga ÖFK in i det sista. Inte heller nu lyckades man fylla avbytarbänken då tränaren Per Joar Hansen fick med sig bara 16 spelare på resan till Stockholm. Listan på frånvarande såg ut så här; Isak Ssewankambo, Ronald Mukiibi, Felix Hörberg, Jerell Sellars, Simon Kroon, Francis Jno-Baptiste, samt långtidsskadade Nebiyou Perry, Kalpi Ouattara och Rewan Amin. Sug på den sura karamellen, nästan hela bunten skulle vara aktuell för startelvan i ÖFK årgång 2021 om allt vore ”normalt” men som bekant är ingenting ”normalt”...

Det är ju naturligtvis därför som det ser ut som den här eftermiddagen; det går att försvara sig hyggligt men sedan blir det som det blir i den andra delen av banan. Nu orkade man med tre skott utanför (Blair Turgott var närmast) och tre skott som blockades.

Men något tryck mot AIK:s målbur efter ett etablerat passningsspel? Absolut icke!

Passningsfötterna räckte heller inte till att ”få vila med bollen” när AIK väl hade kopplat sitt grepp. Och då blir det jobbigt nästan hela tiden.

***

Några korta noteringar;

# ÖFK:s år har till stora delar inte varit tillräckligt bra för den här nivån, det har vi alla konstaterat sedan en tid tillbaka. Det gäller inte minst på bortamark. Tre poäng (tre oavgjorda) på 14 matcher är sämsta facit så här långt sedan Allsvenskan blev 16-lagsserie 2008. IFK Göteborg på Gamla Ullevi i näst sista omgången lär knappast bättra på den dystra statistiken.

# AIK:s samtliga tre mål kom till på ungefär liknande sätt. Upprullningar på kanterna (två på ÖFK:s högersida, ett till vänster), inspel i skottsektorn och pang bakom Aly Keita. Det vara bara avstånden på avsluten som varierade.

# ÖFK-målvakten räddade dock tio skott, åtta av dem avlossade innanför straffområdet.

# Mera siffror; Aly Keita var för övrigt en av de ÖFK-spelare som hade bollen mest i den här matchen, 60 gånger (kollegan i AIK-målet, landslagsmannen Kristoffer Nordfeldt rörde bollen vid 21 tillfällen). Bara Charlie Colkett, Noah Sonko Sundberg, Nikolaos Dosis och Sam Mensiro hade bollen mer än sin målvakt, Colkett mest med sina 69 touches.

# Det har gnällts och skällts på gräsmattan alltsedan Friends stod klar för flera herrans år sedan (oktober 2012). Mycket har gjorts för att den ska bli bättre men resultatet har alltid blivit detsamma: Fortsatt usel! I dagens match var den väl sämre än någonsin? Det är naturligtvis en skam för svensk fotboll med en nationalarena som bjuder på ett underlag av den här kalibern samtidigt som jag tycker synd om AIK som tvingas spela sina hemmamatcher med de här förutsättningarna.

# Här är dagens ÖFK-betyg (skala 1–6); Aly Keita 5 – Sam Mensiro 1, Noah Sonko Sundberg 3, Eirik Haugan 3, Patrick Kpozo 2 Ludvig Fritzson (59) 2, Nikolaos Dosis 1, Charlie Colkett 2, Henrik Bellman (74) 1 – Blair Turgott 2, Malcolm Stolt 2. Ersättare: Sebastian Karlsson Grach (59) 1, Marco Weymans (74) 1.

# Nu är det klart, även i teorin, att Örebro SK gör ÖFK sällskap ner i Superettan. Närkingarna fick i eftermiddag den definitiva nådastöten i förlustmatchen mot Hammarby.

# I striden om att undvika den negativa kvalplatsen har Degerfors strulat till det liksom Mjällby. De sistnämnde brände en gyllene chans i lördags när man hade 2–0 hemma mot Sirius men föll med 2–3. Så det kan svänga! Här gick Mjällby från himmel till helvete under matchens sista halvtimme medan Sirius vandrade den motsatta vägen! Tuffaste programmet har dock Halmstad men de ser å andra sidan formstarkast ut av kvalkandidaterna.

# Malmö FF och Djurgården ligger närmast att greppa Lennart Johanssons pokal, en poäng skiljer till skåningarnas fördel när tre omgångar återstår efter ytterligare ett landslagsuppehåll. Och frågan är om man inte MFF smashade in en liten matchboll i söndagskvällens kross i Göteborg (2–0, klasser bättre än hemmalaget).

***

Det tog bara några dagar sedan det allsvenska äventyret var över för ÖFK innan första spelaren meddelade sin flytt; Noah Sonko Sundberg fortsätter sin karriär i det gamla bulgariska storlaget Levski Sofia efter nyår. Bra så, Sonko har varit en viktig pjäs sedan ÖFK-bygget renoverades efter Europaäventyret, en av de absolut bästa och det är bara att önska lycka till!

Sonko är en av de spelare vars kontrakt med ÖFK nu går ut och därmed också fri att dra vidare. Till den skaran hör också Sixten Mohlin, Marco Weymans, Patrick Kpozo, Rewan Amin, Ronald Mukiibi, Frank Arhin, Ahmed Awad, Jerell Sellars samt även Isak Ssewankambo som visserligen har kontrakt men är fri att sticka om ÖFK ramlar ur Allsvenskan..

Av dem är jag övertygad om att Mohlin, Weymans, Kpozo, Mukiibi, Sellars och Ssewankambo söker sig vidare till nya jaktmarker. Vad som händer Rewan Amin efter hans svåra knäskada är omöjligt att sia om medan Awad och Arhin inte kommer att vara speciellt heta på marknaden efter sina prestationer, det kan jag aldrig tänka mig.

***

Men kanske mera intressant är vilka spelare som ÖFK kan tjäna pengar på, spelare som står under kontrakt.

Mitt tips just nu:

# Aly Keita vill helst fortsätta på högsta nivå och går till en allsvensk konkurrent (IFK Göteborg, Hammarby och Sirius är klubbar som alla har behov att stärka sina målvaktspositioner).

# Felix Hörberg kommer säkert också att vara attraktiv på den svenska marknaden (exempelvis Djurgården har inte löst högerbacksfrågan på ett bra sätt sedan Aslak Fonn Witry försvann till Holland i somras och dessutom gillar serietvåan ytterbackar med fart, teknik och fina fötter…).

# Blair Turgott kommer att fortsätta göra mål i någon av de europeiska ”mellanligorna” (Holland, Österrike, Schweiz) eller de mer ”osäkra” österut (Polen, Bulgarien, Rumänien). ”Alla” jagar målskyttar!

# Eirik Haugan flyttar hem till Norge och Elitserien där han garanterat platsar i de flesta backlinjer.

När det gäller Kalpi Ouattara och Nebiyou Perry, båda med stor potential, handlar det om samma som för Rewan Amin här ovan. Spelare med problematisk skadehistorik är inte de som står högst på klubbarnas önskelista, det är sedan gammalt.

***

När topplocket gick… Ja, i veckan fick Tom Pripp, vice ordförande i ÖFK Elitfotboll AB, ett riktigt tuppjuck när han i ett facebookinlägg kallade Daniel Kindberg för ”idiot”, uppenbarligen döless på förre ordförandens framfart på sociala medier i sina angrepp på hur klubben numera sköter verksamheten. Visserligen bad Pripp om ursäkt något senare för sitt utbrott men då var skadan redan skedd och min gissning är att tonläget mellan parterna nu kommer att skruvas upp ytterligare några decibel. Räkna med stökiga veckor här i november!

 
 
10 Kommentarer:
Gäst: Som man skriker får man svar skrev | 9 Nov 2021 - 20:09
Drillo fyller inga läktare, men har man fått det man gapat efter blir det svårt att kritisera.
2
Gäst: Fler siffror skrev | 9 Nov 2021 - 09:54
@@Fler siffror
Om det är det du skriver som gäller i ÖFK akademi kanske de bör se över hur de kommunicerar i sociala medier (t.ex. "Vi är akademien", "Vi är de som vill lite mer")? De kanske också ska låta bli att försöka värva och locka till sig spelare i 15-årsåldern till sin verksamhet och istället låta dem utvecklas i sin egen takt i sin moderförening?
4
Gäst: @ Fler siffror skrev | 9 Nov 2021 - 06:18
Snälla låt alla barn och ungdomar få idrotta ifred. Det tar ju tid att bygga upp en presterande akademi. Sedan frågan hur viktig prestationen är i åldern före 20? Förr och tyvärr än så är det fortfarande en hysteriskt åldersfokus från media och även vissa inom fotbollen ledarskara. Varför så bråttom?!?!? Låt barnen få vara barn så länge som det bara går. De kommer att ha nog med tid att vara vuxna senare. Alla som följer neurovetenskap vet ju att människan är bland de djur som tar längst tid att utveckla sig. Vi kommer ju ut som foster och enda anledningen att vi kommer ut redan efter 9 månader är för att kunna fortsätta växa (skulle bli för stora inne i magen) och för att kunna få övriga stimuli för att kunna bli en människa. För frontalloberna som ju är oerhört viktiga för att kunna läsa spelet och ta bra beslut under matcher mm, så krävs det 25-30 år i snitt innan de är fullt grundutvecklade. I frontalloberna sitter egenskaper som impulskontroll, empatisk förmåga, konsekvenstänk mm (därför de som är under 30 ofta gör dummare saker i snitt än de som är äldre och många har nog minnen av vad ni gjort före 25-30 års ålder som ni senare bara skakar på huvudet åt).

Så varför så bråttom och varför är det så stort att man ska nå så hög nivå som möjligt så tidigt som möjligt? Vore ju smartare att slå igenom senare då även hjärnan är bättre lämpad för att se helhet, taktiskt tänkande mm. Även så lär man troligen kunna hålla på längre om man börjar att spela på högsta nivå senare. Så är fallet i många idrotter där man inte kan slå sig in i eliten förrän runt 30 och de främsta är generellt sett mellan 30-50 år. I de idrotter där man börjar tidigt i elit så brukar de även sluta relativt tidigt då de ofta även har obalans mellan vila och träning (träna hårt är bra men gäller även att vila hårt när man vilar) som i t.ex. gymnastik (men även där börjar ju det stiga uppåt i ålder mer och mer).

Så vad lagen och personer presterar som 16-20-åringar behöver inte säga någonting alls om hur det kommer att gå som seniorer. Utan viktigast är ju att de får verka på den nivå de önskar och med glädje. Viktigast i början för att utveckla både hjärnan och kroppen är så kallad "physical literasy". Om den är god så brukar deras utveckling senare bli så mycket bättre. Ju fler sätt du kan röra dig på desto bättre. Ju fler sätt du kan röra dig på och ju fler saker du behärskar innebär även fler kopplingar i hjärnan vilket innebär fler möjligheter (större neuralt nätverk som kan arbeta med information som senior). Framförallt om de inte "slår igenom" så är det viktigt för samhället (dyrt med sjuka människor och ont för dem själva) för individen att de fortsätter att idrotta i någon form över huvud taget och det hela livet.
https://www.bing.com/search?form=MOZLBR&pc=MOZI&q=physical+litteracy

Idrottens kanske viktigaste vision och mission numera är att förändra den tidigare pyramiden (många in i botten för att få fram några få topp som vuxna och resten slutar) till en rektangel. Eller som det numera heter. "Från triangel till rektangel" Ett mycket smartare sätt där alla kan få hålla på med idrott den nivå de önskar och det hela livet. Du kan gå emellan de olika alternativen som du önskar (elit-, bredd- och/eller motionsidrott).

https://www.rf.se/RFarbetarmed/Strategi2025/

1
Gäst: Ojämte skrev | 8 Nov 2021 - 21:32
Fortfarande folk här som inte vet vad en krönika är.
En krönika från en objektiv expert hade varit spännande förvisso.
2
Gäst: Fler siffror skrev | 8 Nov 2021 - 09:28
Den bistra sanningen är att ÖFK inte levererar mycket på någon nivå, inte heller i akademin.
ÖFK P19 = 1p
ÖFK F17 = 4p
ÖFK P17 = 6p
ÖFK P16 = 9p (gäller b-slutspelet i P16-serien)

Även om A-laget skulle få tillgodoräkna sig samtliga akademilagens poäng skulle man inte nå upp till en topp 10-placering i Allsvenskan.
Dystra siffror...!
12
Gäst: @Trötter skrev | 8 Nov 2021 - 08:16
Vill du tysta ner alla som inte tycker som du?
Ska alla sitta tysta och snälla när s.k. experter raserar det Potter byggde upp, hur tänker du.
2
Gäst: Butter skrev | 8 Nov 2021 - 08:05
Sure, en krönika från en subjektiv staketexpert. Vi lämnar det där.
0
Gäst: Trötter skrev | 8 Nov 2021 - 08:00
Varför inte låta en krönika bara vara en krönika?
Inte många förstår de långa självriktade draporna från er två.
6
Gäst: @Barca skrev | 8 Nov 2021 - 07:08
Finns det gränser för det lösningsorienterade?
0
Gäst: Barca skrev | 8 Nov 2021 - 06:06
Är ni rädd för att "våga tro"? Man kan ju då bli besviken om det inte går som man tror. Men det är väl bättre det än att gardera sig genom att "måla faan på väggen". Det är i motgångar man växer som mest om man tar lärdom av dem. Bara man tar sig igenom. Som uttrycket säger: "Om du är i helvetet så fortsätt att gå"

Varför ska vi hålla på att spekulera i vad som kommer att ske och inte ske mm är väl bättre vi försöker att bidra i praktiken istället om det nu är av intresse av att ha fotbollslag på så hög nivå som det bara går?

Även så låter det på alla diskussioner som att alla väntar på den fantastiska "någon annan" som ska fixa saker och ting. Inte lösningsorienterad diskussion där alla tillsammans försöker att hitta lösningar på saker och ting. För problem och att det inte alltid går som man vill kommer ju ständigt att vara en del av vardagen så länge man lever.

Frågan är bara hur man hanterar dem. Om man är en sådan om ser till att det händer, en som undrar vad som händer eller en som undrar vad som hände? Om någonting inte är som man önskar. Leta förslag till lösningar och testa dem eller framför förslagen till de som kan testa idéerna. Om den inte fungerar så kanske man inte behöver hitta helt ny idé utan bara ändra lite och göra det om och om igen tills det fungerar precis som när man utvecklar nåt inom produktutveckling (exempelvis när glödlampan utvecklades så tog det ju lite fler än en handfull försök).

De som brukar verkligen göra skillnad i världen brukar till skillnad mot de flesta inte vara rädda att ge sig in på "nya marker" och att göra misstag. Ju fortare man göra misstagen desto snabbare kommer man till att få det rätt. De flesta tar något de redan känner till och håller på me det.

Men istället så bör man ta och skriva ned vad man verkligen vill utan krusiduller om vad som är realistiskt eller inte.

Sedan ta reda på vad som krävs för att nå det man vill och till sista gå till handling och fortsätta handla och ändra planer, metoder, system mm tills man uppnår det man vill oavsett hur mycket arbete, tankekraft och tid det kommer att kräva.

Slut förbund och samarbeten med alla som det bara går och finn vinna-vinna situationer allt.

Men vad är det ni vill? (våga drömma och tro) Det som är det som ni verkligen vill är det ni bör sträva emot och inte det som är lättast.

Om andra kan i andra delar av världen så varför skulle inte ni fantastiska människor som finns här kunna tillsammans göra underverk?

Man kan antingen komma med ursäkter eller resultat men sällan både och.

Vill ni att ÖFK ska vara ett stabilt topplag i Allsvenskan som spelar i Europa? Vad är ni beredda att göra för att så ska bli fallet? Ingen vet hur mycket eller vad som skulle krävas för det framöver. Man vet bara hur andra gjort det tidigare. Ta de erfarenheterna och sedan vidareutveckla samt anpassa. Men spelar det någon roll om ni verkligen vill detta känslomässigt så är det bara att fortsätta tills man uppnått det man önskar. Världen kommer automatiskt att ge feedback på alla insatser i form av resultat. Får man inte önskade resultat så har man två alternativ. Antingen att man är nöjd eller så måste saker förändras eller så måste man arbeta, smartare, hårdare, längre.

Å inte bara slita och jobba hårt. Utan smart och hårt. Vara uthållig.

Vill ni att ÖFK ska vara ett stabilt topplag i Allsvenskan som spelar i Europa? Då är det bara att vara lösningsorienterad och handling som räknas. Det är det enda som kan fixa det hela.
6
 
Sök på fotbollz.se
   
  Nu har valberednings gjort siitt - ordföranden väljs om  
  av Haldo Jonsson | Idag - 09:38  
   
  Läs mer...  
 


 
  Spelschema 2024 Division 3 mellersta Norrland  
  av Haldo Jonsson | Igår - 14:43  
 

Först ut av länslagen är Obbola - Dvärsätts BK lördag den 6 april. Bergs IK börjar hemma och Ope IF borta.

 
  Läs mer...  
 


 
  Träningar före mötet med BP  
  av Haldo Jonsson | Igår - 11:14  
   
  Läs mer...  
 


 
  Dagens träning imponerade  
  av Haldo Jonsson | 21 Feb 2024 - 17:25  
 

Arkivbild

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
20 Feb 2024 - 12:28 Jamie Hopcutt återvänder till ÖFK - Vi minns dig
19 Feb 2024 - 10:33 IK Brage Imponerade mot IFK Norrköping
19 Feb 2024 - 10:32 Korta nyheter- Jamie Hopcutt åter till ÖFK?
18 Feb 2024 - 18:52 vinst för kamraterna
18 Feb 2024 - 17:44 Trots dagens förlust är jag nöjd över vad vi fick se
18 Feb 2024 - 17:43 Roland Grip har somnat in - landslagsmannen bördig från Föll
18 Feb 2024 - 17:36 Träningsmatcher Herr
17 Feb 2024 - 21:48 ÖFK:s yngste supporter såg matchen idag på Bravida Arena
17 Feb 2024 - 20:23 Träningsmatch Herr
17 Feb 2024 - 17:22 Jämn match som slutade med vinst för Häcken
17 Feb 2024 - 17:21 Matchens överraskning
17 Feb 2024 - 17:12 Matchens prestation
17 Feb 2024 - 12:04 Startelvan i dag
16 Feb 2024 - 20:55 Hallen är tillbaka
16 Feb 2024 - 20:29 Följ Häcken -ÖFK via fotbollz.se
16 Feb 2024 - 16:01 Vilken nivå har ÖFK så här års - på lördag möter ÖFK ett av
15 Feb 2024 - 10:45 Jämkraft Arena fyllde inte säkerhets kraven som reservarena
15 Feb 2024 - 10:06 Grace Tanda till Kamraterna
14 Feb 2024 - 16:20 Inför Häcken - ÖFK
14 Feb 2024 - 13:33 Michael Aduragbemi Oluwayemi har skrivit på för ÖFK
 
 
 
Herrar
av: Pman | Idag - 09:31
Det tar olidlig lång tid att följa
6
kommentarer
Jämn match som slutade med vinst för Häcken
av Haldo Jonsson | 17 Feb 2024 - 17:22
vs Häcken - ÖFK 2-0 (0-0)
3
kommentarer
Dagens träning imponerade
av Haldo Jonsson | 21 Feb 2024 - 17:25
Arkivbild
3
kommentarer
Trots dagens förlust är jag nöjd över vad vi fick se
av NN | 18 Feb 2024 - 17:44
Efter matchen Häcken - ÖFK i Svensk
2
kommentarer
Träningar före mötet med BP
av Haldo Jonsson | Igår - 11:14
1
kommentar
Spelschema 2024 Division 3 mellersta Norrland
av Haldo Jonsson | Igår - 14:43
Först ut av länslagen är Obbola - D
 
 Skrivet den Sön 31 Dec 15:05
fotbollz.se på Facebook