Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

ÖFK SPELAR FOTBOLL PÅ FEL PLANHALVA
av Agne Svärd
Publicerad 10 Maj 2022 - 08:23 Uppdaterad 10 Maj 2022 - 21:45

Jag var på ÖFK:s årsmöte för snart två månader sedan. Den vanligaste frågan jag fick under kvällen på Gamla teatern; när skriver du årets första krönika?

Till er som väntat; den kommer här!

***

Det blir en tuff sommar för alla ÖFK-vänner. Har ni inte förstått det tidigare så förstår ni det nu.

# Sex spelade matcher, en seger, två oavgjorda och tre förluster.

# Fem gjorda mål och fem poäng.

Det är kalla fakta.

Överraskande?

Inte alls!

Jag har sett ÖFK:s samtliga träningsmatcher och fem av de sex i Superettan (missade premiären mot Skövde då jag satt i bilen på färd genom Norrlands inland).

Min sammanfattning så här långt: ÖFK spelar fotboll på fel planhalva!

***

Alla känner till förutsättningarna;

# 14 spelare ut och 15 spelare in, visst, det borde ju ge ett litet netto säger alla som kan räkna. Men ingen av de nya platsar bland de tio-tolv bästa som försvann. I mina ögon är det ett minus som är betydligt större än vad många tycks förstå om jag läst och lyssnat rätt (eller kanske är det så att alla vill vara snälla…?).

Fotbollschefen Stefan Lundin och managern Magnus Powell kom till ett soprent bord när de hoppade på den här uppgiften (sportchefen Adil Kizill lämnade inte ens några smulor kvar när han drog) och har gjort ett fantastiskt jobb för att få ihop en trupp överhuvudtaget, det ska ni veta. Men ni ska också veta att de fått söka på de allra nedersta hyllorna!

# Vinterträning med tio-tolv spelare i ÖP-hallen på plats är inte elitmässigt år 2022.

# Det är först under träningslägret i Turkiet som firma Lundin&Powell kan se konturerna av en trupp växa fram – mindre än en månad före seriestarten. Det känns heller inte speciellt elitmässigt.

***

Lägg samman de tre punkterna här ovan, addera sedan skador på några från det ”gamla gänget” (Keita, Mensiro, Bellman, Stolt, Perry, Ouattara…) så förstår ni varför det ser ut som det gör.

Materialet räcker just nu inte till mer än bottenskiktet i Superettan!

***

Det enda som talar för ÖFK är tiden och det tror jag också att Lundin&Powell är fullt medvetna om. De talar ofta om att det är ett ”projekt” där resultatet ska komma senare i sommar.

Men – och då är det väl lika bra att dela ut smockan:

Då. Måste. Spelplanen. Ändras. Nu!

Den fotboll som ÖFK har visat leder direkt till avgrunden.

Möjligen att tanken inte varit fullt så naiv som det nu har blivit men när man som exempelvis i Trelleborg mest höll till i och kring det egna straffområdet med sitt passningsspel (dessutom på en potatisåker) samtidigt som manager Powell berömde spelarna för visat mod blir i varje fall jag misstänksam…

Den fotbollen har inget som helst med mod att göra, den är bara korkad! Så vinner man inga fotbollsmatcher och har så heller aldrig gjorts!

***

Jag ser helt enkelt ingen möjlighet att årets ÖFK-upplaga ska kunna spela den här passningsorienterade fotbollen hela vägen från eget mål. Det blir ingen kräm kvar de få gånger man lyckas spela sig förbi motståndarnas första press (alla vet ju att ÖFK vill försöka den här vägen).

Ni som följt ÖFK #2022 så här långt: kan ni påminna er att man satt motståndarna under press mer än vid tio tillfällen? Sammanlagt?

Nej, se till att få upp laget, ta ett längre första pass, vinn ”andrabollen” och ta det sedan därifrån.

Då kanske det finns en chans att få med fler spelare i offensiven.

Ibland måste man skippa det krångliga och välja den enkla vägen. Det enkla är oftast det geniala, det har jag alltid hävdat och det gäller i nästan alla sammanhang!

***

Några korta noteringar så här långt;

# Roligast är att Simon Kroon kan vara med, inte alltid men i alla fall ibland.

# Fasta situationer har varit ett sorgebarn ända sedan Ken Sema och Saman Ghoddos försvann. Just nu är det öken.

# Alla tycktes så förvånade över att Skövde tryckte in två klunghörnor vid första stolpen och snodde alla tre poängen i premiärmatchen på Jämtkraft arena. Varför det? Den typen av hörnor har jag tjatat om i alla tider, målvakten (Keita den här gången) hamnar nästan alltid på mellis.

# Kul att Andrew Mills fick göra en så bra match i Örebro. Mills har tålmodigt tagit sig igenom svåra skador och väntat på sin chans i skuggan av Aly Keita och några andra duktiga målvakter. Men när han har fått den så har han levererat!

# Jordan Attah Kadiri har inte vuxit en centimeter som spelare sedan han var i ÖFK förra gången.

# Ögat säger att flera av de nya spelarna jobbar för dåligt, 10 till 13 kilometer måste man kunna kräva av en elitspelare. Varje match! Men det här inget nytt ÖFK-fenomen, de senaste säsongerna löpte man minst i Allsvenskan.

# Myroslav Mazur är bästa nyförvärvet så här långt (om man undantar första halvleken mot Örebro).

# Hemmamatch mot Brage på söndag. Jag har inga förhoppningar om att de stora skarorna ska hitta till Jämtkraft arena, den tiden är åtminstone tillfälligt förbi. Men när nu konkurrensen från ÖIK (grattis till Hockeyallsvenskan, storartat) och Jämtland Basket (grattis till silvret, storartat) är över kanske några fler sluter upp för att ge sitt stöd.

 
 
8 Kommentarer:
Gäst: Där kom den skrev | 11 Maj 2022 - 10:56
Är väl årets första krav på tränarbyte. Tror inte det är där skon klämmer för Agne, han ser förmodligen ass.tränare försvinner. Ni får snacka ihop er om avgångskraven gubbar. Den enda kritik jag kan rikta mot Powell är nivån på nyförvärv, är säker på att bättre spelare kunnat värvats för dom små pengar som använts om man använt hela kontaktnätet.
0
Gäst: @Hacke skrev | 11 Maj 2022 - 09:06
så olika man kan se på Powell.
Jag tycker han är klockrent i sina analyser, lätt att förstå vad han säger och menar
5
Gäst: Hacke skrev | 10 Maj 2022 - 23:07
Bra krönika! Håller med om att spelet mot Trelleborg bara var naivt ! Har inte sett så mycket bättre ut efter det heller. Noll anfallskraft. Ser inte ut som att man orkar följa med i anfall. Spelet stannar allt som oftast upp och man möter alltid ett samlat motståndarförsvar. Tycker också att coach Powell allt som oftast framstår som rätt rörig. Tio olika budskap i ett par meningar...nä, behövs en enklare, genomtänkt strategi och ledare som kan ge klara förnuftiga speldirektiv. Det här bär ner till div. 1 om det får fortsätta....
6
Gäst: Gammelsosse skrev | 10 Maj 2022 - 22:47
Lagen som ligger under strecket verkar inte vara några givna räddningsplankor. Agne har väl rätt att vi ska följa den enkla vägen och inte gräva ner oss till Kina på egen planhalva?
7
Gäst: Behrn Arena skrev | 10 Maj 2022 - 13:54
Finns något att lära av historiken? Den ultimata sanningen är att det enkla absolut inte är det geniala. Plocka exempel ur det sämsta är lätt men Skövdematchen visar på motsats. Agne visar på kunskap i många fakta men när det kommer till sättet att spela på blir det en subjektiv åsikt, facit på detta såg vi under hösten ifjol. Är väl överens i princip det mesta men det grundläggande spelet är helt rätt. Mörkrädd blir man för det efterfrågade.
7
Gäst: Kultursnack skrev | 10 Maj 2022 - 11:10
Helt rätt. En ska spela efter det material en har till förfogande. Se bara på matchen igår, och då pratar jag, om ni ursäktar, jämtar, om den mellan Giffarna och Degerfors. (Och det gör ni nog säkert med tanke på att "storstadsborna" gick rejält på pumpen.)

Ser en till Degerfors spelplan, taktik, så spelade de föga förvånande inte efter den devisen, se ovan. Utan här var det fortsatt ett ängsligt duttande med boll. In absurdum. Med en hel del träben ska sägas som knappt har förmåga till att träffa en lagårdsvägg från insidan. Så naivt.

Men så: Efter att inte fått låna bollen under i stort sett hela matchen, och vid ställningen 2-0 till Giffarna, en kvart innan slutsignalen, så vänder det som på en femöring. Olycksbarnet Granath börjar från sin vänsterbackposition i ren och skär desperation skicka iväg diagonala långbollar. Yttrarna börjar ta löpningar. Och får in ett och annat inlägg. Som skarvas vidare på uppstuds. Och se, nummer nio kastar sig fram och nätar. Hoppet lever. Heja röda vita laget!

På en kvart, och inte vilken som helst, utan den sista, går ett i många stycken bedrövligt spelande Degerfors från underläge till seger med tre mål mot två.

Tänk att det måste till att en blir desperat innan en börjar spela på instinkt. Instinkt, en underskattad ingrediens inom den inhemska ack så torftiga taktiktyngda fotbollen. Det om något är naivt.

Receptet för att ÖFK och DIF ska börja klättra i tabellen är alltså att spela som en skulle kunna få kniven i ryggen när som helst. Enkelt uttryckt. Med det tänket vidgas synfältet, passningstempot höjs, korta bollar avlöses av längre, löpningar tas, och liret blir med ens mer rationellt. Och enkelt.


3
Gäst: Sanningen skrev | 10 Maj 2022 - 09:16
Spot on krönika. Jag tyckte innan säsongen att vi hade en trupp som med lite flyt skulle kunna klara sig kvar i superettan. Det hoppet lever fortfarande men det är oroväckande att en del av de klubbar vi har efter oss idag är på superettannivå rätt stora klubbar som säkert kommer kunna förstärka i sommar med allsvenska lånespelare exempelvis.

Vi har ju landat väldigt fel i värvningar till stor del: Kadiri, Jablinski, Sinyan, Österholm mfl. håller idag inte superettannivå.

Mazur, amatkioroyo, weilid är väl de som hittills får klassas som nyttiga nyförvärv och förhoppningar har jag på Issah om han kommer i fysisk form.
8
Gäst: Glenn skrev | 10 Maj 2022 - 09:03
Inte särskilt ofta jag håller med dig, och allt som oftast blir jag irriterad. MEN, kul att ha dig tillbaka!

Till ämnet, så kanske, i alla fall jag, hade man för stora förhoppningar. Jag var övertygad om att en stabil mittenplacering inte skulle vara några problem. Och premiären fick mig, trots tappade poäng, inte att tro något annat. Och egentligen vill jag fortfarande inte tro något annat. I mina ögon är det en kompetent trupp. Men det börjar sås lite tvivel. Och jag tror starkt på att det kommer att bli bättre, avsaknaden av en ordentlig försäsong är enorm. Avsaknaden av Bellman och Keita (trots att Miller absolut inte gjort bort sig) senaste matcherna tror jag har gjort sitt.

Men lång säsong, många matcher kvar! Bara att gnugga på!
4
 
Sök på fotbollz.se
   
  VSK kan knipa någon av de två toppplatserna i SE i år.  
  av Martin Nylander | Igår - 22:52  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Resultat från c:a 40 träningsmatcher  
  av Haldo Jonsson | Igår - 19:16  
 

Bild från ÖFK - Levanger i fjol på Jämtkraft Arena. 2-1. Mål av Henrik Bellman och André Österholm

Västerås SK har imponerat i år. Även Jönköpings Södra har gått bra. Det har gått sämre för Varberg som ÖFK ska möta i Svenska Cupen

 
  Läs mer...  
 


 
  Förlust i första träningsmatchen men ändå göddkänt  
  av Haldo Jonsson | 2 Feb 2023 - 16:12  
 

Bildresultat för HB Køge logotyp VS

 
  Läs mer...  
 


 
  Träningsmatch mot danska HB Køge i dag kl.13.00 svensk tid  
  2 Feb 2023 - 10:10  
 

Bildresultat för HB Køge logotyp

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
1 Feb 2023 - 22:27 ÖFK kan sitta lungt i båten, men måste förstärka
1 Feb 2023 - 22:26 Här föddes ÖFK
31 Jan 2023 - 15:46 Landslagsplats för Elira Gashi
31 Jan 2023 - 14:17 Nyförvärv , Max Enfors
31 Jan 2023 - 09:09 ÖFK presenterar ny målvaktstränare - Arnold Origi
30 Jan 2023 - 21:40 Ny yttermittfältare till ÖFK - André Nader
30 Jan 2023 - 17:52 Korta nyheter
29 Jan 2023 - 13:00 Succé för Henrik Bellman i Belgien
28 Jan 2023 - 22:06 Vägen fram till bildandet av Östersunds Fotbollsklubb (ÖFK)
27 Jan 2023 - 14:54 Detta var början till ett elitlag i fotboll i Östersund - Fo
27 Jan 2023 - 14:07 Mittfältaren Albin Sporrong till ÖFK?
26 Jan 2023 - 20:42 fotbollsdöd
26 Jan 2023 - 13:52 Ny tränare för Ifk Östersund dam klar
26 Jan 2023 - 10:42 Det verkar som det inte blir ÖFK för provspelande Oliver Sto
26 Jan 2023 - 10:18 Tråkiga nyheter om ÖFK- vännen och gentlemannen Ian Burchnal
26 Jan 2023 - 09:34 Klart med ny tränare i KD/55
25 Jan 2023 - 15:55 Carl Larsson tillbaka
25 Jan 2023 - 11:04 ÖFK om fem år?
25 Jan 2023 - 10:07 BUSSRESA TILL SUNDSVALL MED FALKARNA
24 Jan 2023 - 23:04 Inget seriespel för Tigerbrudarna i Häggenås säsongen 2023
 
 
 
Herrar
av: SAIK? | 30 Jan 2023 - 14:42
Vilka är det?
4
kommentarer
ÖFK kan sitta lungt i båten, men måste förstärka
av Haldo Jonsson | 1 Feb 2023 - 22:27
Jakob Hedenquist ett av årets stark
4
kommentarer
ÖFK presenterar ny målvaktstränare - Arnold Origi
av Haldo Jonsson | 31 Jan 2023 - 09:09
"Arnold har främst varit verksam in
3
kommentarer
Korta nyheter
av Haldo Jonsson | 30 Jan 2023 - 17:52
Oliver Stojanovic Fredin Provspela
2
kommentarer
Resultat från c:a 40 träningsmatcher
av Haldo Jonsson | Igår - 19:16
Bild från ÖFK - Levanger i fjol på
2
kommentarer
Förlust i första träningsmatchen men ändå göddkänt
av Haldo Jonsson | 2 Feb 2023 - 16:12
VS
 
 Skrivet den Tis 3 Jan 22:44
 
 Skrivet den Ons 7 Dec 22:23
 
 Skrivet den Tor 19 Jan 08:34
fotbollz.se på Facebook