Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2022
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

ÖSTERSUND FK ELITFOTBOLL AB UPPRÄTTAR KONTROLLBALANSRÄKNING - VAD HÄNDER NU?
av Lars Larsson
Publicerad 2 Okt 2022 - 13:56 

Så var det åter dags för en ny ekonomisk sanering av Östersund FK Elitfotboll AB. Jag kommer i några krönikor att bevaka vad som sker i nämnda bolag med anledning av den uppkomna situationen. Detta är den första och den handlar om vad Aktiebolagslagen föreskriver. Utöver det finns regelverket runt Elitlicensen. Sist men inte minst så handlar det om den faktiska planen för att lösa bristen i det egna kapitalet hos Östersund FK Elitfotboll AB. Till de två senare återkommer jag.

Styrelsen föe Östersund FK Elitfotboll AB anser alltså det nödvändigt att upprätta en kontrollbalansräkning och kalla ägarna till kontrollstämma ett. Styrelsen anser sig ha funnit att mer än halva aktiekapitalet är förbrukat. Aktiebolagslagen kräver då att styrelsen, för att bolagets ställföreträdare skall undvika personligt ansvar, för samtliga av bolagets skulder, upprätta en så kallad kontrollbalansräkning. Styrelsen kommer på den extra bolagsstämman (= kontrollstämma ett) att därför redovisa en framtagen och av revisorerna genomgången kontrollbalansräkning. Aktiebolagslagen gör det möjligt för Östersund FK Elitfotboll AB är att driva bolaget vidare under de maximalt åtta månader som lagen tillåter, innan kontrollstämma två senast skall ske. På kontrollstämma två måste bristen vara avhjälpt annars är bolaget skyldigt att träda i likvidation. Om så ändå inte sker inträder personligt ansvar. Det är alltså inte förbjudet att driva ett aktiebolag med förbrukat eget kapital, men då med personligt ansvar för bolagets ställföreträdare avseende bolagets samtliga skulder. Ägarna kan också, under vissa förutsättningar, bli inblandade.

Till skillnad mot den i bokföringen löpande redovisade balansräkningen, får bolaget i en kontrollbalansräkning göra vissa andra värderingar. Det kan medföra att det därefter inte finns ett förbrukat eget kapital. Ett tydligt sådant exempel är lagertillgångar. I ordinarie balansräkning skall de tas upp till anskaffningsvärdet, emedan de i en kontrollbalansräkning får tas upp med marknadsvärdet istället. I normalfallet innebär det en förstärkning av det egna kapitalet med mellanskillnaden av marknadsvärdet relativt anskaffningsvärdet.

Om det ändå uppstår brist efter värdekorrigeringar i kontrollbalansräkningen, så gäller det jag ovan beskrivit om vad Aktiebolagslagen föreskriver. I Östersund FK Elitfotboll AB verkar styrelsen redan ha noterat att brist kvarstår, efter att de har upprättat kontrollbalansräkning. Bristen har i media angivits uppgå till arton (18) miljoner kronor. Samtidigt anges att likviditeten är god, vilket kan synas märkligt för gemene man. Faktum är dock att så kan det vara.

Det egna redovisade kapitalets storlek är det samlade resultatet av följande:

Det ägarna har skjutit in i bolaget i form av aktiekapital, villkorade och ovillkorade tillskott.

Det kan också finnas olika typer av fonder som t ex uppskrivningsfond, utvecklingsfond, överkursfond och reservfond. Notera att dessa fonder inte utgörs av särskilt avsatta medel, utan de är rent redovisningstekniska.

Till detta skall sedan läggas det balanserade resultatet över tid plus innevarande års vinst eller förlust. I årets vinst eller förlust förutsätter jag här att hänsyn tagits till bolagets samlade obeskattade medel.

Likviditet handlar däremot om vad som finns i kassan och det som på kort sikt kan omsättas i pengar. I normalfallet skall dessa samlade medel ställas i relation till vad som finns i kortfristiga skulder, dvs sådant som skall betalas i närtid. Ett långfristigt lån på, låt oss säga, hundra miljoner ökar kassan med motsvarande belopp. Däremot ökar inte nödvändigtvis de kortfristiga skulderna och likviditeten blir alltså kraftigt förbättrad. Det egna kapitalet påverkas inte alls av en sådan upplåning och finns det brist i det egna kapitalet så kan bolaget ändå vara likvidationspliktigt. Kontrollbalansräkning kan alltså vara nödvändigt att upprätta, trots den goda likviditeten.

Det påstås, i lokala media, att styrelsen för Östersund FK Elitfotboll AB har angivit att bristen på arton miljoner måste vara löst inom fyra månader. Räknat från sista augusti i år. Med andra ord löst senast sista december innevarande år. Antagligen har styrelsen baserat sina siffror och analys på utfallet per sista augusti i år, samt att bristen måste vara löst när bokslutet skall upprättas. Det vill säga väsentligt tidigare än vad Aktiebolagslagen kräver.

Det finns ju också ett annat regelverk, som hänsyn skall tas till, och det är regelverket runt Elitlicensen. Jag kommer inte i denna krönika att gå närmare in på det regelverket, än att jag är övertygad om att kravet på lösning av bristen i det egna kapitalet innan sista december i år är kopplat till kraven för att få Elitlicens. Bokslut är där en av de ekonomiska ingredienserna i SvFF:s Licensnämnds bedömningar. Jag kommer att senare återkomma till detta, men i denna krönika förhåller jag mig enbart till Aktiebolagslagen regelverk relativt den aktuella situationen hos Östersund FK Elitfotboll AB.

Visst kan styrelsen för Östersund FK Elitfotboll AB ha som ambition, att senast i kommande bokslut ha löst bristen. Inget hindrar ju att bristen löses innan åtta månaders perioden är till ända. Jag invänder mig dock emot att 18 miljoner kronor skall ”in”, om det med det avses inbetalda medel innan årsskiftet. Givetvis är likvida medel som kan bokföras mot eget kapital välkommet. Det finns även andra insatser, som redovisningstekniskt kan lösa bristen eller medverka till det. Det kan exempelvis bestå av frivilliga ackord på skulder eller sådant som åtminstone kan införas i det kommande bokslutet som fordringar och bokas mot eget kapital. Löften om villkorade och/eller ovillkorade ägartillskott är exempel på sådana åtgärder och som kan ges efter 31/12 i år, men bokföras per 31/12. Detta är ett bra verktyg att använda sig av och fungerar även utan begäran om företräde vid utdelning. Bra på så vis att när man summerar alla andra insatser i början på nästa år och eventuellt finner att det behövs mer, så kan några kapitalstarka personer eller företag utställa dessa löften. Det gäller dock att finna dessa garanter redan nu, så bolaget vet i vilken utsträckning det kan förlita sig på detta, om nödvändigt.

 
 
4 Kommentarer:
Gäst: Vem? skrev | 4 Okt 2022 - 12:51
Vem är Kindberg?
3
Gäst: Janne P skrev | 3 Okt 2022 - 15:26
Känns som att Kindberg haft rätt i vad han skrivit!
7
Gäst: Brio skrev | 2 Okt 2022 - 16:39
Mycket kunnig person
1
Gäst: HSS skrev | 2 Okt 2022 - 09:39
Tack för en tydlig sammanställning av regelverk, jag är ju en av de som tolkat det hela som miljoner som ska in i brist på korrekt kunskap. Jag följer med stort intresse fortsättningen, både från dig men framförallt från föreningen.
5
 
Sök på fotbollz.se
   
  Ett nytt och stabilare fotbollsår 2023.  
  av Bengt  | Idag - 21:16  
 

Fotbollz.se återger i bland inlägg i forumet. Detta är till valda delar ett sådant inlägg

 
  Läs mer...  
 


 
  Spelordningen för Superettan klar - ÖFK möter GAIS hemma i första matchen i början på april  
  av Haldo Jonsson | Idag - 18:55  
 

ÖFK möter GIF Sundsvall borta den 15-18 april och hemma den 29 juli-1 augusti. Avslutar mot Västerås SK den 11:e november

 
  Läs mer...  
 


 
  - Besvikelse för Svensk fotboll  
  av Haldo Jonsson | Idag - 18:26  
 

Surt sa räven

 
  Läs mer...  
 


 
  Licensnämndens ordförande, Richard Johnson om beslutet att bevilja ÖFK elitlicens  
  av Haldo Jonsson | Idag - 18:12  
   
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Idag - 18:01 Ekonomiskt meriterade Tommy Holmgren ersätter Kjell Andersso
Idag - 16:34 Tom Pripps ord efter beslutet om att ÖFK är kvar i Supefrett
Idag - 14:06 Glädjejubel - ÖFK kvar i Superettan
Igår - 22:10 ÖFK:s lagbygge: Sexton spelare redan klara för nästa säsong
3 Dec 2022 - 14:10 Vårens godbit - ÖFK möter allsvenska AIK på Jämtkraft Arena
3 Dec 2022 - 11:07 Mycket trist om ÖFK:s korta liv abrupt skulle avslutas, geno
2 Dec 2022 - 16:32 Maratontabell Superettan 2000-2022
1 Dec 2022 - 10:25 Arton spelare har spelat över hundra seriematcher för ÖFK -
30 Nov 2022 - 11:24 En summering av säsong 2022
29 Nov 2022 - 23:11 Före detta ÖFK- mittfältaren Isak Ssewankambo till IFK Norrk
29 Nov 2022 - 22:37 Imponerande match av Saman Ghoddos i VM
29 Nov 2022 - 17:59 Frösö IF Dam spelar Div 2 2023
28 Nov 2022 - 16:16 Upptaktsträff Superettan
28 Nov 2022 - 11:16 Fyra spelare i ÖFK fick förtroendet att medverka i flest ant
27 Nov 2022 - 11:15 Korta nyheter
25 Nov 2022 - 19:59 Om ÖFK faller då faller även ett stort företag - Det får sto
25 Nov 2022 - 15:21 Östersunds kommun gjorde rätt
25 Nov 2022 - 09:58 Lars Larssons tankar
24 Nov 2022 - 09:00 Lars Larssons tankar
23 Nov 2022 - 23:08 Magnus Powell i Norge - För att träffa Tom Pettersson?
 
 
 
Herrar
av: *Rolighetsministern | 26 Nov 2022 - 16:01
Grattis till Lars Larsson som blev
13
kommentarer
En summering av säsong 2022
av Johan Lidenmark | 30 Nov 2022 - 11:24
Vi är ÖFK. Vi är Akademin!
8
kommentarer
Arton spelare har spelat över hundra seriematcher för ÖFK - maratontabellen nu klar
av Haldo Jonsson | 1 Dec 2022 - 10:25
Lars Oscarsson 211 matcher
8
kommentarer
Upptaktsträff Superettan
av Haldo Jonsson | 28 Nov 2022 - 16:16
Norrlandsderbyt återuppstår om ÖF
6
kommentarer
Glädjejubel - ÖFK kvar i Superettan
av Haldo Jonsson | Idag - 14:06
Licensnämnden godkände ÖFK:s ekono
6
kommentarer
Mycket trist om ÖFK:s korta liv abrupt skulle avslutas, genom ett byråkratiskt svårt beslut
av Haldo Jonsson | 3 Dec 2022 - 11:07
Nu var det klart! Seger i kvalet!
 
 Skrivet den Sön 13 Nov 14:56
 
 Skrivet den Tis 15 Nov 09:48
 
 Skrivet den Mån 17 Okt 16:00
fotbollz.se på Facebook