Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

ÖSTERSUND FK ELITFOTBOLL AB UPPRÄTTAR KONTROLLBALANSRÄKNING - VAD HÄNDER NU?
av Lars Larsson
Publicerad 2 Okt 2022 - 13:56 

Så var det åter dags för en ny ekonomisk sanering av Östersund FK Elitfotboll AB. Jag kommer i några krönikor att bevaka vad som sker i nämnda bolag med anledning av den uppkomna situationen. Detta är den första och den handlar om vad Aktiebolagslagen föreskriver. Utöver det finns regelverket runt Elitlicensen. Sist men inte minst så handlar det om den faktiska planen för att lösa bristen i det egna kapitalet hos Östersund FK Elitfotboll AB. Till de två senare återkommer jag.

Styrelsen föe Östersund FK Elitfotboll AB anser alltså det nödvändigt att upprätta en kontrollbalansräkning och kalla ägarna till kontrollstämma ett. Styrelsen anser sig ha funnit att mer än halva aktiekapitalet är förbrukat. Aktiebolagslagen kräver då att styrelsen, för att bolagets ställföreträdare skall undvika personligt ansvar, för samtliga av bolagets skulder, upprätta en så kallad kontrollbalansräkning. Styrelsen kommer på den extra bolagsstämman (= kontrollstämma ett) att därför redovisa en framtagen och av revisorerna genomgången kontrollbalansräkning. Aktiebolagslagen gör det möjligt för Östersund FK Elitfotboll AB är att driva bolaget vidare under de maximalt åtta månader som lagen tillåter, innan kontrollstämma två senast skall ske. På kontrollstämma två måste bristen vara avhjälpt annars är bolaget skyldigt att träda i likvidation. Om så ändå inte sker inträder personligt ansvar. Det är alltså inte förbjudet att driva ett aktiebolag med förbrukat eget kapital, men då med personligt ansvar för bolagets ställföreträdare avseende bolagets samtliga skulder. Ägarna kan också, under vissa förutsättningar, bli inblandade.

Till skillnad mot den i bokföringen löpande redovisade balansräkningen, får bolaget i en kontrollbalansräkning göra vissa andra värderingar. Det kan medföra att det därefter inte finns ett förbrukat eget kapital. Ett tydligt sådant exempel är lagertillgångar. I ordinarie balansräkning skall de tas upp till anskaffningsvärdet, emedan de i en kontrollbalansräkning får tas upp med marknadsvärdet istället. I normalfallet innebär det en förstärkning av det egna kapitalet med mellanskillnaden av marknadsvärdet relativt anskaffningsvärdet.

Om det ändå uppstår brist efter värdekorrigeringar i kontrollbalansräkningen, så gäller det jag ovan beskrivit om vad Aktiebolagslagen föreskriver. I Östersund FK Elitfotboll AB verkar styrelsen redan ha noterat att brist kvarstår, efter att de har upprättat kontrollbalansräkning. Bristen har i media angivits uppgå till arton (18) miljoner kronor. Samtidigt anges att likviditeten är god, vilket kan synas märkligt för gemene man. Faktum är dock att så kan det vara.

Det egna redovisade kapitalets storlek är det samlade resultatet av följande:

Det ägarna har skjutit in i bolaget i form av aktiekapital, villkorade och ovillkorade tillskott.

Det kan också finnas olika typer av fonder som t ex uppskrivningsfond, utvecklingsfond, överkursfond och reservfond. Notera att dessa fonder inte utgörs av särskilt avsatta medel, utan de är rent redovisningstekniska.

Till detta skall sedan läggas det balanserade resultatet över tid plus innevarande års vinst eller förlust. I årets vinst eller förlust förutsätter jag här att hänsyn tagits till bolagets samlade obeskattade medel.

Likviditet handlar däremot om vad som finns i kassan och det som på kort sikt kan omsättas i pengar. I normalfallet skall dessa samlade medel ställas i relation till vad som finns i kortfristiga skulder, dvs sådant som skall betalas i närtid. Ett långfristigt lån på, låt oss säga, hundra miljoner ökar kassan med motsvarande belopp. Däremot ökar inte nödvändigtvis de kortfristiga skulderna och likviditeten blir alltså kraftigt förbättrad. Det egna kapitalet påverkas inte alls av en sådan upplåning och finns det brist i det egna kapitalet så kan bolaget ändå vara likvidationspliktigt. Kontrollbalansräkning kan alltså vara nödvändigt att upprätta, trots den goda likviditeten.

Det påstås, i lokala media, att styrelsen för Östersund FK Elitfotboll AB har angivit att bristen på arton miljoner måste vara löst inom fyra månader. Räknat från sista augusti i år. Med andra ord löst senast sista december innevarande år. Antagligen har styrelsen baserat sina siffror och analys på utfallet per sista augusti i år, samt att bristen måste vara löst när bokslutet skall upprättas. Det vill säga väsentligt tidigare än vad Aktiebolagslagen kräver.

Det finns ju också ett annat regelverk, som hänsyn skall tas till, och det är regelverket runt Elitlicensen. Jag kommer inte i denna krönika att gå närmare in på det regelverket, än att jag är övertygad om att kravet på lösning av bristen i det egna kapitalet innan sista december i år är kopplat till kraven för att få Elitlicens. Bokslut är där en av de ekonomiska ingredienserna i SvFF:s Licensnämnds bedömningar. Jag kommer att senare återkomma till detta, men i denna krönika förhåller jag mig enbart till Aktiebolagslagen regelverk relativt den aktuella situationen hos Östersund FK Elitfotboll AB.

Visst kan styrelsen för Östersund FK Elitfotboll AB ha som ambition, att senast i kommande bokslut ha löst bristen. Inget hindrar ju att bristen löses innan åtta månaders perioden är till ända. Jag invänder mig dock emot att 18 miljoner kronor skall ”in”, om det med det avses inbetalda medel innan årsskiftet. Givetvis är likvida medel som kan bokföras mot eget kapital välkommet. Det finns även andra insatser, som redovisningstekniskt kan lösa bristen eller medverka till det. Det kan exempelvis bestå av frivilliga ackord på skulder eller sådant som åtminstone kan införas i det kommande bokslutet som fordringar och bokas mot eget kapital. Löften om villkorade och/eller ovillkorade ägartillskott är exempel på sådana åtgärder och som kan ges efter 31/12 i år, men bokföras per 31/12. Detta är ett bra verktyg att använda sig av och fungerar även utan begäran om företräde vid utdelning. Bra på så vis att när man summerar alla andra insatser i början på nästa år och eventuellt finner att det behövs mer, så kan några kapitalstarka personer eller företag utställa dessa löften. Det gäller dock att finna dessa garanter redan nu, så bolaget vet i vilken utsträckning det kan förlita sig på detta, om nödvändigt.

 
 
4 Kommentarer:
Gäst: Vem? skrev | 4 Okt 2022 - 12:51
Vem är Kindberg?
3
Gäst: Janne P skrev | 3 Okt 2022 - 15:26
Känns som att Kindberg haft rätt i vad han skrivit!
7
Gäst: Brio skrev | 2 Okt 2022 - 16:39
Mycket kunnig person
1
Gäst: HSS skrev | 2 Okt 2022 - 09:39
Tack för en tydlig sammanställning av regelverk, jag är ju en av de som tolkat det hela som miljoner som ska in i brist på korrekt kunskap. Jag följer med stort intresse fortsättningen, både från dig men framförallt från föreningen.
5
 
Sök på fotbollz.se
   
  Onödig fadäs av förre ÖFK- spelaren Ravel Morrison  
  av Haldo Jonsson | Igår - 15:55  
 

Ravel Morrison

 
  Läs mer...  
 


 
  Förre analytikern i ÖFK Rafael Roldán Bermúdez blir förstetränare i Linköping FC  
  av Haldo Jonsson | 2 Dec 2023 - 22:45  
 

Rafael Roldán Bermúdez. Foto. Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Annat ljud i skällan - har experterna omvärderat ÖFK?  
  av Nickname [Hiawatha] | 2 Dec 2023 - 11:30  
 

Detta är ett inlägg från forumet. Fotbollz.se gör ibland en artikel av något inlägg. Detta är ett en sådant

 
  Läs mer...  
 


 
  Glad julklapp till ÖFK - Elitlicensen för 2024 klar  
  av Haldo Jonsson | 1 Dec 2023 - 16:58  
 

Försäljningen av säsongskort har dragit igång samt försäljningen gentemot sponsorer, och klubben laddar nu om inför en ny fantastiskt säsong i Sveriges näst högsta liga.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
30 Nov 2023 - 22:12 Tre spelare som lämnar ÖFK
29 Nov 2023 - 14:47 Vi har den äran att presentera årets mästartippare i Hos And
29 Nov 2023 - 10:39 Kajsa Lindroth på Landslagsläger
28 Nov 2023 - 17:02 Opes första nyförvärv - mittfältaren och spelande tränaren D
28 Nov 2023 - 10:24 Chock och besvikelse i GIF Sundsvall
28 Nov 2023 - 09:50 Målvakten och Vemdalssonen Oscar Jonsson nu klubblös
27 Nov 2023 - 15:16 Serieindelning div 3 Mellersta Norrland
27 Nov 2023 - 15:05 ÖFK i topp av Superettans undersökning av publikupplevelse
26 Nov 2023 - 22:10 Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lun
25 Nov 2023 - 17:57 Svenska Cupen 2024 lottad
24 Nov 2023 - 17:09 Trissvinnaren Myroslav Mazur celebrerades i går
24 Nov 2023 - 17:08 Målvaktstränaren Arnold Origi är klar för ytterligare tre år
23 Nov 2023 - 20:01 '- Ifjol fick vi söka upp spelare - i år hör de av sig för a
23 Nov 2023 - 16:20 Pengar från Gräsroten till flera föreningar i distriktet
22 Nov 2023 - 19:10 Korta nyheter om GIF Sundsvall
22 Nov 2023 - 19:07 Före detta ÖFK- spelare på landskampsuppdrag
21 Nov 2023 - 19:50 Izabelle Bardosen signat A kontrakt med UIK
21 Nov 2023 - 18:14 IFK Östersund dam igång
21 Nov 2023 - 18:10 Svensk elitfotboll: - Det blir skärpta regler på läktarna nä
21 Nov 2023 - 13:14 Tränarduo klar för Dvärsätts BK inför nästa säsong
 
 
 
Herrar
av: Jimmy K | 20 Nov 2023 - 01:24
"Är de inte tillräck
9
kommentarer
Glad julklapp till ÖFK - Elitlicensen för 2024 klar
av Haldo Jonsson | 1 Dec 2023 - 16:58
Försäljningen av säsongskort har dr
7
kommentarer
Tre spelare som lämnar ÖFK
av Haldo Jonsson | 30 Nov 2023 - 22:12
Kalpi Ouattara
6
kommentarer
Chock och besvikelse i GIF Sundsvall
av Haldo Jonsson | 28 Nov 2023 - 10:24
5
kommentarer
Stipendiet från Stiftelsen Vi Lirare tilldelas Sebastian Lundbäck, IFK Östersund
av Haldo Jonsson | 26 Nov 2023 - 22:10
Bilden: Sebastian "Batti" Lundmark
3
kommentarer
Onödig fadäs av förre ÖFK- spelaren Ravel Morrison
av Haldo Jonsson | Igår - 15:55
Ravel Morrison
 
 Skrivet den Lör 11 Nov 17:28
 
 Skrivet den Mån 9 Okt 22:19
 
 Skrivet den Fre 6 Okt 22:14
fotbollz.se på Facebook