Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

DET OMÖJLIGA VAR MÖJLIGT - GRATTIS TILL EN BRAGDARTAD PRESTATION
av Agne Svärd
Publicerad 13 Nov 2022 - 22:59 Uppdaterad 13 Nov 2022 - 22:59

Ja, en sån här eftermiddag vet jag inte var jag ska börja. Det är nästan omöjligt att samla ihop tankarna efter månader, ja, nästan ett helt år av ångest.

Fotbollsångest!

ÖFK-ångest!

Men till slut, efter rader av sorger och ännu fler bedrövelser blev det omöjliga möjligt. 2-0 mot Falkenberg på söndagseftermiddagen betyder att ÖFK behåller sin plats i Superettan, att Östersund är en plats där det även nästa sommar spelas elitfotboll och att väldigt många jämtar och härjedalingar har något att samlas kring även när vårsolen gjort sitt jobb.

Fotboll är både stort och viktigt, större och viktigare än de flesta av oss hade en aning om när ÖFK tog steget in i fotbollens finrum för tio år sedan.

Nu vet vi!

***

Jag har skrivit det tidigare och jag skriver det igen. Det ÖFK presterat den här hösten ska inte vara möjligt, åtminstone inte på elitnivå. Nio poäng och dyngsist efter 17 omgångar, det ska fan i mig vara omöjligt att resa sig ur den misären. Efter ett helt liv i fotbollens tjänst kan jag inte plocka fram ur min hårddisk att det tidigare har hänt. (Visst kan jag ha fel men i så fall bjuder jag på det).

Men 22 poäng på de avslutande 13 omgångar räckte precis för att skutta upp över nedflyttsstrecket, sedan 1-1 och 2-0 mot Falkenberg i direkt avgörande kvalspelet.

Hela hösten har varit fylld av "cupfinaler", det har varit "måstematcher" varje vecka och ÖFK har vunnit nästan alla.

Det indiska reptricket lyckades. Grattis!

***

När allt ställdes på sin yttersta spets plockade ÖFK fram sitt yttersta; söndagens första halvlek var spelmässigt en av den absolut bästa den här säsongen och Falkenberg blev mer eller mindre tillplattade. Åtminstone bortspelade och söndersprungna, nu var det ett framåtlutat hemmalag vi fick se till skillnad mot det ängsliga och baktunga som uppträdde i torsdagens 1-1-möte.

ÖFK:s spel gav dock bara en handfull chanser men inga mål. Visserligen låg bollen och dansade på Falkenbergs mållinje vid ett par tillfällen och Simon Kroon hade ett väl avvägt skott från strafflinjen som smet strax utanför krysset.

Men 0-0 är 0-0 och så small det i Aly Keitas målribba, det var i 41:a minuten som Taylor Silverholt visade att laget från havet också var inne i matchen.

***

Och när lagen kom ut efter pausfikat blev det riktigt svettigt;

# 46:e min: Erick Brendon sålde smöret och tappade pengarna vid egen strafflinje, Godwin Aguda fick fritt fram och bara en strålande fotparad av Aly Keita hindrade Falkenberg från att koppla greppet om matchen.

# 53:e min: Yannick Adjoumani gick fullständigt vilse i eget straffområde och bjöd Linus Borgström fritt fram. Men Aly Keita gjorde en ny prakträddning och när Robin Hofsö skulle rulla in returen var Keita i vägen igen. Phuuu, där var det svettigt...

***

Men så kom avgörandet;

# 57:e min: Falkenbergskaptenen Tobias Karlsson var för vidlyftig med sin vänsterarm i en höjdduell med Ludvig Fritzson, "Ludde" gick i backen och domaren Viktor Wolf pekade på straffpunkten. Simon Kroon var stensäker från elva meter, målvakten i ena hörna och bollen i det andra, 1-0!

# 69:e min: ÖFK-frispark i vänsterläge, Erick Brendon lyfter in och i röran framför Falkenbergsmålet är Ludvig Fritzson både snabbast och tuffast när han nickar in 2-0.

***

Återstoden av matchtiden blev den förväntade. Falkenberg kopplade på turbon men hade inte många idéer hur man skulle dyrka upp hemmaförsvaret. Det blev mest lycka till-bollar in mot ÖFK:s straffområde och bara vid ett tillfälle (i 88:e minuten när Aly Keita fumlade med bollen) blev det riktigt farligt men då fanns Kristian Novak som en räddade ängel på mållinjen.

***

4.257 fanns på plats på Jämtkraft arena den här vackra men kylslagna novembersöndagen. Jublet visste inga gränser när Viktor Wolf blåste av matchen efter sex övertidsminuter. Hemmaspelarna hyllades som de hjältar de nu är. Vi ska inte jämföra med cupguldet och de gyllene upplevelserna vid bjöds på i Europaspelet, det var på en helt annan nivå. Men på det sätt som de här länge uträknade grabbarna rest sig under hösten är de värda alla applåder som finns.

Och utan att sitta inne med facit vad som hade hänt om klubbens ras fortsatt ned ytterligare en serienivå (den frågan är ju numera bara hypotetisk!) är jag helt övertygad om att den här spurten och dagens kvaltriumf är helt avgörande för ÖFK:s överlevnad.

Nog för att jag sett det mesta i den här branschen men aldrig att någon har stoppat pengar i ett svart hål!

***

Mina hjältar den här dagen;

# Målvakten Aly Keita var tillbaka i buren och gjorde dom där räddningarna som måste göras för att man ska vinna fotbollsmatcher. De var visserligen inte så många. Men ack så viktiga!

# Ludvig Fritzson som under senhösten visat det som jag trott han vara kapabel till men alldeles för sällan visat. Fullpumpad med energi jobbade han stenhårt och framgångsrikt från kortlinje till kortlinje, tog duellspelet på såväl marken som i luften. Dessutom matchhjälte då han fixade straffen (1-0) och nickade in 2-0-bollen. Bättre än så blir det inte!

# Simon Kroon fick göra ett nytt och viktigt straffmål och jag jublar inombords varje gång Kroon lyckas på fotbollsplanen. Hans skott i första halvlek hade också kunnat få gå innanför målramen, det var så satans snyggt utfört i alla dess beståndsdelar.

# Erick Brendon styrde för femteelfte matchen i rad spelet på mittbanan. Låt vara att hans tabbe i öppningen av den andra halvleken kunde ha blivit kostsam, där blev han räddad av kapten Keita, men det kompenserade han med massor av fotbollsgodis. Bland annat den frispark som Fritzson nickade i mål!

# Medans jag kommer ihåg det; Brendon och Fritzson är otroligt starka tillsammans!

***

Ett par riktigt glada överraskningar;

# Kristian Novak har gått från en halvsovande start i ÖFK-dressen (han såg nästan otränad ut när han kom) till en backklippa när allt skulle avgöras. Nästan felfri i årets viktigaste match!

# Ziad Ghanoum gjorde en helt fenomenal första halvlek med genomspelningen till Ludvig Fritzson som topp. Ghanoum har höjt sig flera klasser under den här sommaren.

***

Myroslav Mazur hade också kunnat kvittera ut ett toppbetyg. Starten på den andra halvleken var dock så svag att jag blev riktigt orolig för vad som var på väg att hända. Det blev fel varje gång han var i närheten av bollen, det var Mazur och hans dåliga beslut som gav Falkenberg chansen att ta sig in i den här matchen.

Men, sett över hela sommaren är det Mazur som hållit ihop ÖFK-försvaret. Statistiken är tydlig, Mazur har varit en av seriens bästa försvarare!

***

Straff eller inte när Tobias Karlsson var oförsiktig med sin arm mot Fritzson? Jag är övertygad om att domaren Viktor Wolf lade ihop ett plus ett; Karlsson var i första halvlek inblandad i två dueller med Malcolm Stolt (också innanför straffområdet) där armen placerades i ÖFK-spelarens ansikte utan åtgärd. När det blev tredje gången gillt blåste Wolf. Och Wolf hade full koll på händelsen från sin position!

***

Jag tycker att Magnus Powell tog ett bra beslut när han satsade på André Österholm från start istället för en formsvag Cesar Weilid. Det gav en väldigt stabil högersida.

***

Samtidigt ska det sägas att Weilid gjorde ett väldigt bra inhopp när han ersatte Österholm sista 20!

***

Falkenberg blev ett offer för sin egen självbild. Sällan har jag läst så många uppblåsta kommentarer före en match. De målade upp sig själva som oslagbara, efter 1-1 i torsdags (utan att imponera) skulle de åka till Östersund och bara köra över hemmalaget!

Jaha, hur tänkte dom där?

Jag väl aldrig hört något lag åka till minerad bortamark och se det som en fördel.

Och mycket riktigt, när det blev allvar hade de bara lösplugg att bjuda på!

Förblindade av framgångarna i division 1 visste Falkenberg inte riktigt vad de gav sig in på i det här kvalspelet, det är min enkla summering av ÖFK:s motståndare.

***

När vi pustat ut efter den här sportsligt så dramatiska, och framgångsrika, hösten är det dags för nästa match.

Ekonomin!

Min gissning att den spelplanen där är minst lika komplicerad och jag får säkert anledning att återkomma i ärendet, förmodligen i närtid.

***

Men innan dess kommer jag att dela ut årets betyg på spelare och ledare och det blir både ris och ros, naturligtvis. Kommer inom kort som det heter på bio.

Innan dess, sug på karamellen; ÖFK fixade kontraktet och det är en bragdartad prestation med tanke på förutsättningarna!

***

Till sist; ÖFK får en tuff start på nästa säsong. Motståndarna i Svenska cupens gruppspel blev också klara under söndagen; Allsvenska femman AIK, Varberg (som klarade allsvenska kontraktet efter kvalseger mot Öster) samt ÖFK:s seriekollega Västerås svarar för motståndet. Start helgen 18-19 februari.

 
 
3 Kommentarer:
Gäst: Realist1 skrev | 14 Nov 2022 - 15:37
Med tanke på den ekonomiska krisen, som varit känd länge och därför inte borde vara någon överraskning för någon (men tydligen för dagens tidningar), blir jag lite förvånad över att Agne, trots vissa brasklappar gällande ekonomin, tar för givet att ÖFK spelar elitfotboll även nästa sommar.
1
Gäst: Ojämte skrev | 14 Nov 2022 - 12:23
Enastående
5
Gäst: Tapas skrev | 14 Nov 2022 - 08:41
Ja, herregud vilken säsong. Jag måste erkänna att jag hade gett upp där i somras. Men den hösten som kom, vilken skillnad. Har inte sovit mycket inatt, har bara kollat på reprisbilder, läst nyheter och njutit av det här. Har inte haft en sådan här lyckokänsla på flera år. På något sätt har jag större hopp för framtiden nu än jag hade 2017, då visste vi att truppen och Potter snart skulle lämna. Nu kan det bara bli bättre!

Det var väldigt fint att få se att publiken slöt upp de sista matcherna, och att få se så många ungdomar på Norra Stå. Hoppas verkligen att ekonomin kommer ordna sig och att vi får en ordentlig försäsong att bygga vidare på. Om akademin fortsätter att leverera och att vi får en kontinuitet i ledar- och spelargruppen så kommer kommande år bli roliga. 10 år i elitfotbollen har nu gett en fotbollskultur i stan som bara kommer bli starkare.

Tack Agne för dina krönikor, alltid läsvärda och intressanta! Hoppas du fortsätter nästa år.
24
 
Sök på fotbollz.se
   
  Nu har valberednings gjort siitt - ordföranden väljs om  
  av Haldo Jonsson | Idag - 09:38  
   
  Läs mer...  
 


 
  Spelschema 2024 Division 3 mellersta Norrland  
  av Haldo Jonsson | Igår - 14:43  
 

Först ut av länslagen är Obbola - Dvärsätts BK lördag den 6 april. Bergs IK börjar hemma och Ope IF borta.

 
  Läs mer...  
 


 
  Träningar före mötet med BP  
  av Haldo Jonsson | Igår - 11:14  
   
  Läs mer...  
 


 
  Dagens träning imponerade  
  av Haldo Jonsson | 21 Feb 2024 - 17:25  
 

Arkivbild

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
20 Feb 2024 - 12:28 Jamie Hopcutt återvänder till ÖFK - Vi minns dig
19 Feb 2024 - 10:33 IK Brage Imponerade mot IFK Norrköping
19 Feb 2024 - 10:32 Korta nyheter- Jamie Hopcutt åter till ÖFK?
18 Feb 2024 - 18:52 vinst för kamraterna
18 Feb 2024 - 17:44 Trots dagens förlust är jag nöjd över vad vi fick se
18 Feb 2024 - 17:43 Roland Grip har somnat in - landslagsmannen bördig från Föll
18 Feb 2024 - 17:36 Träningsmatcher Herr
17 Feb 2024 - 21:48 ÖFK:s yngste supporter såg matchen idag på Bravida Arena
17 Feb 2024 - 20:23 Träningsmatch Herr
17 Feb 2024 - 17:22 Jämn match som slutade med vinst för Häcken
17 Feb 2024 - 17:21 Matchens överraskning
17 Feb 2024 - 17:12 Matchens prestation
17 Feb 2024 - 12:04 Startelvan i dag
16 Feb 2024 - 20:55 Hallen är tillbaka
16 Feb 2024 - 20:29 Följ Häcken -ÖFK via fotbollz.se
16 Feb 2024 - 16:01 Vilken nivå har ÖFK så här års - på lördag möter ÖFK ett av
15 Feb 2024 - 10:45 Jämkraft Arena fyllde inte säkerhets kraven som reservarena
15 Feb 2024 - 10:06 Grace Tanda till Kamraterna
14 Feb 2024 - 16:20 Inför Häcken - ÖFK
14 Feb 2024 - 13:33 Michael Aduragbemi Oluwayemi har skrivit på för ÖFK
 
 
 
Herrar
av: Pman | Idag - 09:31
Det tar olidlig lång tid att följa
6
kommentarer
Jämn match som slutade med vinst för Häcken
av Haldo Jonsson | 17 Feb 2024 - 17:22
vs Häcken - ÖFK 2-0 (0-0)
3
kommentarer
Dagens träning imponerade
av Haldo Jonsson | 21 Feb 2024 - 17:25
Arkivbild
3
kommentarer
Trots dagens förlust är jag nöjd över vad vi fick se
av NN | 18 Feb 2024 - 17:44
Efter matchen Häcken - ÖFK i Svensk
2
kommentarer
Träningar före mötet med BP
av Haldo Jonsson | Igår - 11:14
1
kommentar
Spelschema 2024 Division 3 mellersta Norrland
av Haldo Jonsson | Igår - 14:43
Först ut av länslagen är Obbola - D
 
 Skrivet den Sön 31 Dec 15:05
fotbollz.se på Facebook