Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

ÖFK:S BREDD ÄR INTE DEN SOM POWELL PÅSTÅR, DET SÅG VI NU
av Agne Svärd
Publicerad 16 Maj 2023 - 02:58 

Ja, så var ÖFK:s nolla i förlustkolumnen ett minne blott. 1-0 i baken på Vångavallen mot ett krisande Trelleborgs FF är inget som vi kommer att minnas när vi summerar Superettan framåt senhösten. Möjligen då som en påminnelse om att det var måndagen den 15 maj som vi landade i verkligheten. Och att insatsen var riktigt usel!

***

Jag gjorde efter 3-3-matchen mot Jönköping Södra en notering om ÖFK låg risigt till i "varningsligan". sju spelare fanns inför resan till Trelleborg noterade med vardera två varningar och riskerade att bli avstängda vid ytterligare gula kort.

I mina ögon kändes det skakigt.

Men för tränaren Magnus Powell var det inga problem, i varje fall uttryckte han sig så i en helgintervju i ÖP/LT. "Vi har en bred och bra trupp sa vi kan hantera det", sa Powell.

Han kanske måste säga det men förr eller senare kommer verkligheten ifatt. Den här gången dröjde det bara ett par dagar innan han stod med brallan neddragen. Plötsliga febertoppar på Erick Brendon och Jakob Johnsson under matchdagen samtidigt som Theodore Rask tvingades vila efter förra helgens hjärnskakning och med Mansour Sinyans fortfarande avstängd berättade sanningen. ÖFK den här måndagskvällen hade inte mycket att visa upp. Startelvan hängde inte ihop på något sätt.

# De nya som fick chansen höll inte måttet.

# Och de rutinerade som skulle bära det något vingklippta laget höll heller inte måttet när de ställdes inför nya roller och andra uppgifter.

***

För så här är det;

Sedan slutet av augusti förra året har ÖFK haft en fantastisk period. 15 serie- och två kvalmatcher har resulterat i åtta segrar, åtta oavgjorda och bara en förlust (hemma mot AFC Eskilstuna), alltså bara en torsk på 17 matcher. Det är starkt alla dar i veckan.

Men man har kunnat göra det med med i stort sett samma spelare i match efter match, firma Powell & Lundin har kopierat startelvan (som varit ytterst välbalanserad i en 4-2-3-1-formation, det ska sägas) och så har det rullat på. Vecka efter vecka, månad efter månad. Det enda som hänt under snart åtta månader är att Ludvig Fritzson (nu i Brommapojkarna) har ersatts av Mansour Sinyan på mittfältet och att Theodore Rask (inlånad från IFK Norrköping) tagit plats i backlinjen när Kristian Novak blev skadad.

Variationerna har alltså varit väldigt få, i årets sex inledande omgångar före resan till Trelleborg närmast obefintliga: Keita, Weilid, Rask, Mazur, Adjoumani, Brendon, och Kroon hade startat samtliga matcher, Sinyan, Jonsson, Amatkarijo och Stolt i fem matcher. Ghanoum, Österholm, Musolitin och Karlsson Grach var övriga startspelare, en match vardera.

***

Den bredd som Magnus Powell pratar om finns helt enkelt inte. Just nu, men förmodligen på sensommaren/hösten då spelare som Sporrong, Hedenquist, Ouattara, Kabuye, Mills och kanske någon till hunnit ikapp efter skador och annat trassel.

Då kan man ta några smällar.

Inte nu, avslöjandet på måndagskvällen blev brutalt; ett lag med möjlighet att ta klivet upp på andraplatsen i tabellen ska inte behöva hålla på i 87 minuter innan man lyckas skapa sin första, och enda riktiga vassa, målchans när man ställs mot en klubb i trubbel efter en skakig inledning.

***

Som ni förstår av raderna här ovan; ÖFK:s anfallsspel var verkligen inte mycket att skriva hem om den här trista måndagskvällen. Låt vara att slutstöten hade en viss tyngd men så mycket mer än ett antal hörnor blev inte utdelningen. Det var idéfattigt och slarvigt, inspelen från båda kanterna saknade adress vid varje tillfälle.

Det är i sådana här matcher som Simon Kroon måste kliva fram och bära laget. Men i den ambitionen slår han knut på sig själv och trots att han nu varit med i elitfotbollen sedan Hedenhös dagar uppträder han som en dribblingskåt junior och kör fast i stort sett varje gång.

Jag skriver det igen: Kroon måste spela enklare (då blir det mycket bättre för laget!).

***

Jag fattar inte att Chovanie Amatkarijo fick vara kvar på banan matchtiden ut. Amatkarijo spelade pojkfotboll och tog inte en duell på 90 minuter. Bara trist i mina ögon.

***

Av de "nya" som kastades in i startelvan ger jag klart godkänt till André Österholm för berömvärt arbete, inte minst i egna straffområdet (avvärjde två ytterst farliga hemmaattacker före paus). Mykola Musolitin har jag så här långt inte alls sett storheten i och Calvin Kabuye slocknade snabbt efter en lovande inledning.

***

Sebastian Karlsson Grach är alltid mycket vassare som inhoppare än som startspelare. Varför är det så? Fanns väl bara med i laguppställningen den här gången, jag såg inget som var bra.

***

Mittbackarna Ziad Ghanoum och Myroslav Mazur hade ingen lätt uppgift den här gången då det läckte som ett såll framför dem. Godkänt, absolut, men inte så mycket mera. Samma blir betyget till ytterbackarna Cesar Weilid och Yannick Adjoumani. Båda har i alla fall en härlig inställning till jobbet!

***

Aly Keita var faktiskt den ende ÖFK-aren den här kvällen som höll sedvanlig klass. Räddningen uppe i hans vänstra kryss på Haris Brkic mäktiga högerslägga i den 28:e minuten var matchens höjdare och egentligen det enda som ÖFK ska ta med sig från den här Skåneresan.

***

Apropå det här med varningar; Cesar Weilid drog på sig sitt tredje gula kort och är, precis som Mansour Sinyan, avstängd i nästa omgång (Eskilstuna borta på söndag).

***

Till sist; Nu kanske alla förstår Erick Brendons betydelse för ÖFK:s spel, både framåt och bakåt!

 
 
12 Kommentarer:
Gäst: Norrlands Guld skrev | 20 Maj 2023 - 12:11
Tycker Agne med flera gör att klassiskt misstag efter den fina inledningen, man får hybris och börjar prata om Allsvenskan, men hallå...!! Serien är lång.
"ÖFK:s inledning smakar fågel" skriver Agne, och nu efter första förlusten så har fågeln plötsligt flugit bort, ha is i magen mina vänner, vägen till Allsvenskan är lång och består av många kurvor, dom som undviker att köra i dike når ändra fram, låt Powell & Lundin gasa på nu utan att bli störda av oss andra på vägen.
6
Gäst: Niklas skrev | 19 Maj 2023 - 11:40
Agne, suverän krönika, som vanligt.
Du trycker på flera intressanta punkter. Håller med om de flesta av dem.
Hoppas att även Lundin/Powell läser det du skriver…
2
Gäst: ÖFK Fan skrev | 17 Maj 2023 - 14:42
Vad tycker Herr Svärd egentligen ska kommuniceras kring truppen i media? Tycker han att det är vettigt att alla möjliga svagheter kommuniceras utåt? Kan det finnas ett visst signalvärde mot världen utanför samt mot den egna spelartruppen i att tränare och sportchef står bakom sitt eget truppbygge?

18
Gäst: Bara min åsikt skrev | 16 Maj 2023 - 15:37
Det va ingen i Öfk igår som hade nån vidare dag på jobbet men skitmatcher kommer att hända så är det bara!
3
Gäst: Agnes bredd skrev | 16 Maj 2023 - 15:36
Det va ingen i Öfk igår som hade nån vidare dag på jobbet men skitmatcher kommer att hända så är det bara!
3
Gäst: Laget skrev | 16 Maj 2023 - 10:51
Agne skriver det alla vet, utan Brandon är laget 5-8 placeringar sämre.
Ingen kan ju säga emot det?
Visst finns det bredd, men ingen annan topp förutom Kroon som måste ha Brandon för att spela på topp.
4
Gäst: Robert skrev | 16 Maj 2023 - 09:53
Tapas, Brendon blev sjuk under uppvärmning så jag gissar det gör att Kroon fick minimal tid med förberedelse för sin nya position.
6
Gäst: Tapas skrev | 16 Maj 2023 - 08:00
Bra krönika som vanligt Agne. Det verkade som att spelarna fått noll direktiv av hur de skulle bete sig på mitten. I ett sånt här läge kan man inte spela 2 innermittfältare, hade behövts en till för att förstärka luckan som Brendon skapat.
10
Gäst: Andreas skrev | 16 Maj 2023 - 07:57
Agne har ingen koll
Dom som följer med ÖFK nära ser att det är svårt när skador sjukdomar slår till samtidigt.
Visst finns bredden men när Sinyan .Brandon.Johnson.Hedenqvist Nader och Sporrong som inte har några matcher så är det svårt att få spelare att räcka till på alla positioner.
Förrästen så visade Sporrong att när han kom in så förändrades matchen och ÖFK tog över
Någon match till så är han en naturlig ersättare på mitten.Sedan är det inte lätt när Superettans bästa mittfältare är borta
Sinyan och Brandon
Tror nog att viljan fanns där men när det blir så många förändringar på viktiga positioner så blir spelarna osäkra .
Det här blir bra igen när några av dessa blir hela och friska
20
Gäst: Robert skrev | 16 Maj 2023 - 06:50
Jag tycker det var väldigt starkt att med 9 spelare borta ändå vara nära att ta poäng mot ett tippat topplag som precis har bytt tränare.

Spelet flöt däremot inte och man kan konstatera att Kroon inte ska spela innermittfältare och att Karlsson-Grach är mycket bättre som inhoppare.

Musolitin passar bättre längre fram men kan spela som innermittfältare med Brendon (eller Sinyan) bredvid sig vid kris. Sporring såg man glimtar av, så med fler veckors träning kan han nog också ersätta som innermittfältare.

Idag skulle kanske Österholm spelat ytterback och Weilid istället för Kroon med facit i hand.
11
Gäst: Tråkigt skrev | 16 Maj 2023 - 06:30
Så jäkla tråkigt att läsa din pessimism… vad hade du trott? Att ÖFK skulle gå soprent genom säsongen? Att det inte skulle bli några förluster?

Jag blir ärligt beklämd att läsa det du inleder med, om du verkligen tror att man inte påverkas av att göra ändringar i startelvan timmar före match, att man också har ganska många ändringar, fler spelare på bänken som inte spelat en enda matchminut hittills, skulle nog påverka vilket lag som helst.

ÖFK gjorde ingen bra match, men de matcherna finns alltid, att efter 1 sån match insinuera att Powell ljuger om truppen, att alla är så dåliga är verkligen sorgligt, men typiskt också, det är mycket vanligare och enklare att kritisera än att positivt tro på något

ÖFK ligger 5a i tabellen, varför klaga så förbaskat?
23
Gäst: Sorro skrev | 16 Maj 2023 - 05:23
Bra spelaranalys. Musolitin har mycket kvar att bevisa.
9
 
Sök på fotbollz.se
   
  Inför matchen: ÖFK - Västerås SK  
  av Kim Sunding | Idag - 08:29  
 

Västerås kommer på besök på söndagen!

 
  Läs mer...  
 


 
  Det ser bra ut för ÖFK inför matchen på söndag  
  av Haldo Jonsson | Igår - 21:12  
 

Myroslav Mazur är tillbaka som mittback 
  Läs mer...  
 


 
  Friska Viljor - Frösö IF 1-1- (1-1)  
  Igår - 20:21  
 

Stark poäng av Frösön idag efter oavgjort mot topplaget FV på bortaplan

 
  Läs mer...  
 


 
  IFK 2 förlorar mot topplaget  
  av Classe Olofsson  | Igår - 19:05  
 

IFK Timrå - IFK Östersund 2. 4-2 (2-0) Mål ifk: Thea Arvidsson, Ebba Sterner

 
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 18:21 Resultat matcher div 2 Norrland
Igår - 16:07 IFK Östersund-IFK Luleå 0-0
Igår - 10:33 Offerdal - Alsen 3-0 (2-0)
Igår - 10:32 Cosmos FK - Bergs IK 2-0 (2-0)
Igår - 10:04 Följ ÖFK - Västerås SK via fotbollz.se
2 Jun 2023 - 22:12 Resultat Spelomgång 6 div.4 Jämtland 2023
2 Jun 2023 - 22:02 Ska vi vara ängsliga?
2 Jun 2023 - 20:38 Julia Elvbo matchvinnare, 5 mål
2 Jun 2023 - 19:41 målrikt med dvärsätt!
2 Jun 2023 - 06:00 Usel första förstörde torsdagskvällen
1 Jun 2023 - 22:26 Malcom Stolt gjorde intryck och mål mot Brage - blev Trissvi
1 Jun 2023 - 17:54 Så ska ÖFK ta tre poäng mot Västerås SK
1 Jun 2023 - 17:36 Nyförvärven spelklar inför lördagens match
1 Jun 2023 - 14:35 Ope IF Stugun 7-0 (2-0) Bilder
1 Jun 2023 - 14:12 Frank Ahrin - Före detta Europa League spelaren till IFK Öst
1 Jun 2023 - 11:38 Kamraterna värvar lirare med allsvenskt förflutet
31 Maj 2023 - 22:38 Tung förlust för ÖFK
31 Maj 2023 - 21:31 Grymt, men inte oväntat
31 Maj 2023 - 21:30 Matchens prestation
31 Maj 2023 - 21:24 Matchens överraskning
 
 
 
Herrar
av: *Rolighetsministern | 28 Maj 2023 - 21:34
Nu måste vi skynda på med kultursat
12
kommentarer
Tung förlust - ÖFK tappade ledningen i andra halvlek
av Lasse Granbacka | 28 Maj 2023 - 18:07
ÖFK - Utsiktens BK 1-2 (1-0 ) Jako
11
kommentarer
Tung förlust för ÖFK
av Fredrik Boije | 31 Maj 2023 - 22:38
Brage - ÖFK 2-1 (1-0)
6
kommentarer
Frank Ahrin - Före detta Europa League spelaren till IFK Östersund
av Haldo Jonsson | 1 Jun 2023 - 14:12
Frank Ahrin Foto Haldo Jonson
6
kommentarer
Resultat Spelomgång 6 div.4 Jämtland 2023
av Lasse Granbacka | 2 Jun 2023 - 22:12
En svår omgång sist och även denna
5
kommentarer
60 riktigt bra minuter räckte inte
av Per Lagerbäck | 28 Maj 2023 - 15:59
Sur poängförlust, men det går int
 
 Skrivet den Sön 28 Maj 15:59
 
 Skrivet den Ons 5 Apr 22:29
 
 Skrivet den Tis 16 Maj 03:08
 
 Skrivet den Fre 12 Maj 14:05
fotbollz.se på Facebook