Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

NU MÅSTE ÖFK BÖRJA FLYGA IGEN
av Agne Svärd
Publicerad 5 Jun 2023 - 00:10 

De fem inledande omgångarna smakade onekligen fågel, 11 poäng av 15 gav snudd på serieledning och en hel del att gotta sig åt.

De sex följande har inte varit lika lyckosamma, tvärtom. Här har det doftat fisk lång väg. 2 poäng av 18 ger en läskig påminnelse av fjolårets långa ökenvandring och det är heller ingenting som visat att man förtjänat något mer.

Jo, insatsen i söndagseftermiddagens 1-2 när Västerås kom till Jämtkraft arena var värd ett bättre slut.

***

Tyvärr kom domaren Rinon Hasani (från Ronneby) att spela huvudrollen när ÖFK tappade sin 1-0-ledning i matchens slutskede. Hasanis beslut i den 79:e matchminuten att ge Theodore Rask en andra varning, och därmed ett rött kort, är så nära ett haveri man kan komma som fotbollsdomare. Och den gav definitivt Västerås en extra chans att vända matchen.

Rasks förseelse var en bagatell! (Samlat ÖFK-försvar och fasthållning på en felvänd motståndare närmare mittlinjen än det egna målet).

Frispark? Javisst. Gult kort? Inte en chans.

Dessutom; ÖFK hade dragit på sig tre frisparkar mellan Rasks första och andra varning. På 28 minuter! Det var alltså inte så att det blåste hett om Hasinis öron och han behövde finna en anledning att stämma i bäcken, här blev det så fel det bara kan bli!

***

Jag har full förståelse för ÖFK-tränaren Magnus Powells ilska efter matchen. Rinon Hasani gav inte hans lag en fair chans. Det är en ytterst svårhanterlig känsla för den som har ansvaret vid sidan om, nästan omöjlig att bemästra.

Men samtidigt;

Powell hjälpte också Västerås på vägen när coachingen var tillbaka till fjolårets låga nivå då han (och Stefan Lundin) gav bort massor av poäng i slutet av matcherna genom dåliga byten.

Nu är vi där igen.

# I onsdags bytte han ut Malcolm Stolt, Erick Brendon och André Österholm under matchens sista tio och Brage kunde avgöra (2-1) på övertid.

# I dag bytte han på fem platser sista halvtimmen; ut med Jakob Hedenquist, Mansour Sinyan, Calvin Kabuye, Malcolm Stolt och André Österholm. Och Västerås kunde vända 0-1 till 2-1, segermålet på övertid...

Powells bytesbonanza ger ÖFK sämre kvalitet, sämre organisation och, kanske framförallt, minskad längd. Utan Hedenquist, Sinyan, Stolt, Österholm (och utvisade Rask) är man ytterst sårbara i utrymmet framför Ali Keita och det är ingen tillfällighet att det var två förlorade nickdueller (båda med Cesar Weilid inblandad) som gav Västerås båda målen (en passning och en direkt i nät).

***

Ja, jag vet. Byten måste göras; skador, trötthet eller av taktiska skäl. Hedenquist fick sin tredje match på en vecka efter långt uppehåll och hade säkert mjuka ben när han ersattes, samma med Kabuye som inte har så många minuter seriespel i kroppen och nu fick chansen från start medan Österholm fick lämna med kramp.

Men Sinyan?

Och Stolt?

När man ska försvara en ledning och är satt under press. Obegripligt!

***

Speciellt irriterad blir jag när Powell öppnar låset på mitten Brendon & Sinyan. Det är dom som tätar framför backlinjen och det är dom som ger laget en chans att vila med bollen och kanske även göra något vettigt framåt.

Lika obegripligt!

***

Spelmässigt var Västeråsmatchen en klar bättring efter några riktigt trista veckor. Trelleborg borta (0-1) var hemskt, Eskilstuna borta (1-1) var bara segt, mot Utsikten hemma (1-2) fick man aldrig chansen efter Mazurs tidiga utvisning och ingen kan påstå att det slog några gnistor om ÖFK i veckans bortamöte mot Brage (1-2).

Jag varnade tidigt (efter den framgångsrika starten...) att det skulle kunna komma kärvare tider framöver, det räckte med att studera listan över alla varningar för att begripa det. Nu blev det värre än så, förutom alla avstängningar tillkom såväl sjukdomar som skador och bräckligheten i ÖFK-bygget var avslöjad när kontinuiteten bröts.

Jag har ett svagt minne av att staketexperterna på den här sajten häcklade mig för dom raderna... Några var för övrigt riktigt oförskämda. Jag gissar att dom håller käften efter två poäng på sex matcher och rutschkana i tabellen!

***

Ledningsmålet mot Västerås var för övrigt en riktig goding; lång boll från Weilid till Stolt, vidare till Kabuye och så ett läckert instick till Österholm. Pang och Österholm hade gjort sitt första seriemål i ÖFK-dressen.

***

Bästa betygen; Cesar Weilid (den här gången till väster i backlinjen, Adjoumani avstängd) kan ju inte rå för att han är så kort och inte räcker till i luften i hettan framför Aly Keita, han kämpade som en galning matchen igenom, Theodore Rask höll ihop försvaret när Myroslav Mazur för en gångs skull sviktade betänkligt, Erick Brendon som vanligt och André Österholm som gjorde sin bästa insats hittills i ÖFK, därtill målskytt.

***

För övrigt; Såväl Sebastian Karlsson Grach (nick) som Chovanie Amarkarijo (skott) var sånär att sänka Västerås strax innan västmanlänningarna avgjorde till sin fördel. Det är små marginaler i den här sporten...

***

Jag ser att röster höjs för att byta ut Aly Keita mot Andrew Mills i buren. Jag skriver som jag gjorde förra säsongen när debatten var densamma; ni har fel! Keita har under sina tio år i klubben aldrig varit någon mästare i luftrummet och kommer aldrig att bli. Däri finns ingen större skillnad. Men de nickmål ÖFK har släppt in den här våren har inte varit Keitas bollar, dom måste uteförsvaret ta hand om. I dagens fotboll, där inläggen oftast är hårt pressade, är det omöjligt för målvakten att hinna ut. Det gick möjligen på den gamla goda tiden när allting gick så mycket saktare, trafiken inte alls lika intensiv och inläggen luftpastejer som singlade ner från luften. Glöm därför snacket om målvakter som "äger straffområdet", Kalle Svensson gjorde det möjligen men det är 75 år sedan...

Ska man kritisera Keita får man gör det för de vinkelskott han släppt in (som exempelvis mot Eskilstuna). Där har det inte sett hundra ut, det ska erkännas.

***

När vi nu går mot sommarlov (bara söndagens hemmamatch mot Örgryte återstår) parkerar ÖFK på den nedre halvan av Superettans tabell, plats 10, men där avståndet till den nedre delen är betydligt närmare än till den övre.

Det trodde vi inte för några veckor sedan.

Om vi har anledning att vara oroliga?

Det tycker jag absolut. Det måste man alltid vara när ingenting rullar ens väg och det gör det inte för ÖFK just nu, absolut ingenting!

Därför är det dags för ÖFK att börja flyga igen!

 
 
7 Kommentarer:
Gäst: hiawatha skrev | 5 Jun 2023 - 22:47
Idag har du faktiskt rätt i allt du skriver, Agne. Även beträffande Keita, men där vill jag göra ett tillägg. jag förstår inte varför han ofta gör så usla insparkar, långt ut mot sidlinjen där den mottagande spelaren helst bör vara tre meter lång för att kunna nå bollen och nicka in den på plan. Varför gör Keita på detta viset?
4
Gäst: @Domarn skrev | 5 Jun 2023 - 13:38
ja, det är domaren som dömer, men det borde även betyda att domaren har ett ansvar att döma konsekvent och rättvist, inte att vissa spelare kommer fri från allt, medans andra inte för något.
Jag är helt övertygad om att hade domaren kommit ihåg att Rask hade ett gult , hade han inte gett en gult (det var en väldig tydlig filmning också) , det var ju först efter han gett det gula, som domaren verkade komma på att man måste ge ett rött också...
3
Gäst: Domaren skrev | 5 Jun 2023 - 11:46
@På matchen
Likartade situationer enligt vem? Det är domarn som dömer!
Ventilera vidare, om du tror att det förändrar nåt.
Jag tycker det är bättre att ventilera över hur man så katastofalt kan tappa marekringen på de två VSK-målen.
4
Gäst: På matchen skrev | 5 Jun 2023 - 11:34
Ja, alltså det s. k gnället har ju mest gått ut på att det fanns väl i matchen ca tjugo likartade situationer som ju i så fall också skulle varir gult. Så därför är det ändå ganska befogat att funderingar runt domslutet ventileras.
6
Gäst: Domaren skrev | 5 Jun 2023 - 11:20
En tydlig fasthållning och ett korrekt gult kort.
Vad gnäller ni över?
Tror ni att den andra varningen i samma match måste vara en grövre föreseelese?
4
Gäst: Tommy Lundberg skrev | 5 Jun 2023 - 07:49
Jag håller med dig i det mesta du skriver Agne. Riktigt bra!

Det är bra att du försvarar Keita. Det är han värd. Inte bara för denna match utan även annars.

Jag håller fullständigt med dig när det gäller bytena av spelare i ÖFK. De flesta var fullständigt vansinniga o alldeles för många. Man måste inte nyttja möjligheterna att byta in 5 spelare. Det blev inte ÖFK starkare av. Tvärtom!

Sedan måste jag dock tycka att domaren i långa stycken var bra men att det var okänsligt att dra fram det gula kortet för Rasks förseelse som ledde till Rasks utvisning. Samtidigt har Rask ett eget ansvar. Han borde ha varit försiktigare då han visste om att han redan hade ett gult kort.

Jag blir väldigt förbannad på spelare som nr 11 i VSK, Gefvert, som ständigt försöker lura domaren att blåsa till VSK:s fördel. Sådant kan få mig att sluta gå på fotboll. Jag är en gammal man o har sett fotboll sedan slutet av 50-talet. Då såg man inte sådant. Spelare likt Gefvert borde tilldelas gula kort. De flesta spelare som lägger sig kliver upp när de ser att det inte lönar sig. Blåsa av ska domaren göra när man kan befara huvuskada som vid skadan på Mazur.

14
Gäst: Orättvist skrev | 5 Jun 2023 - 06:35
Ja, den här matchen gjorde domaren onekligen bort sig rejält.

Varför denna enorma kärlek för Stolt? Jag tycker inte att han förtjänar så mycket positivt som han får, skulle mycket hellre se att K-G var startspelare.
Brendon tycker jag blir mer och mer osynlig, gör fler och fler misstag. Weilid helt klart lagets bästa spelare idag , tillsammans med Östersholm.

Sämst med matchen förutom domaren var publiken, så trist att höra detta buande och dessa halvfulla medelålders män (och även några ungdomar) som skriker otrevligheter om allt och alla. Det är ett så pinsamt beteende.
7
 
Sök på fotbollz.se
   
  Intervju med Magnus Powell strax efter matchen mot J-Södra  
  av Haldo Jonsson | Igår - 11:19  
 

Magnus Powell

 
  Läs mer...  
 


 
  Dm finalen herr senior  
  av  Classe Olofsson  | Igår - 06:34  
 

Klart att IFK Östersund tar över match arrangemangt för DM finalen 2023 Ytterhogdal - IFK Östersund den 18/10 på Jämtkraft arena

 
 


 
  Derby dax  
  av Classe Olofsson  | Igår - 06:29  
 

Fredag 6/10 kl 19 Jämtkraft arena..... IFK Östersund - Ope if, Välkommen

 
 


 
  Vi säger tack till målvakten som var hygglig och lyfte på foten...  
  av Agne Svärd | 2 Okt 2023 - 23:53  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
2 Okt 2023 - 22:40 Ingen höjdarmatch när två självmål blev avgörande
2 Okt 2023 - 22:19 Matchens prestation
2 Okt 2023 - 22:18 Matchens överraskning
2 Okt 2023 - 20:54 Grisfotboll kan också ge poäng
2 Okt 2023 - 18:05 Startelvan
2 Okt 2023 - 17:10 ÖFK - Se upp för Forwarden Taylor Silverholt; han är i målfo
2 Okt 2023 - 15:08 Spelomgång 22 div.4 Jämtland 2023
2 Okt 2023 - 15:07 Förutsättningarna inför sista omgången i fyran
2 Okt 2023 - 12:27 Stugun - Alsen 6-1 (5-0)
2 Okt 2023 - 07:43 Referat: Tandsbyns FK - Offerdals IF 2-2 (1-1)
1 Okt 2023 - 22:29 Referat: Ope IF - IF Team Hudik
1 Okt 2023 - 21:46 Andra raka
1 Okt 2023 - 20:01 Dvärsätt - Kramfors - Alliansen 2-1 (2-0) Se bilder från mat
1 Okt 2023 - 18:30 Det kan finnas läge under hösten att sätta in mera oprövade
1 Okt 2023 - 15:27 Följ Jönköping Södra - ÖFK via fotbollz.se
1 Okt 2023 - 10:55 Dvärsätt gjorde sitt jobb!
30 Sep 2023 - 22:45 Ås IF - Ope IF 1-2 (1-2) Bilder från matchen
30 Sep 2023 - 21:40 Proppen ur för YIK hemma på Svedjefallen idag ⚽⚽
30 Sep 2023 - 20:58 Resultat div 2 Norrland
30 Sep 2023 - 20:54 Resultat Spelomgång 21 div.4 Jämtland 2023
 
 
 
Herrar
av: Endre | Igår - 23:30
Behöver du ett akut lån? Behöver du
19
kommentarer
Vi säger tack till målvakten som var hygglig och lyfte på foten...
av Agne Svärd | 2 Okt 2023 - 23:53
14
kommentarer
Resultat Spelomgång 21 div.4 Jämtland 2023
av Lasse Granbacka | 30 Sep 2023 - 20:54
Berg klar för div 3 efter vinst ida
13
kommentarer
Förutsättningarna inför sista omgången i fyran
av Thomas Dahlberg | 2 Okt 2023 - 15:07
En spännande omgång kvar i årets di
11
kommentarer
Efterlängtad seger efter två frisparksmål
av Lasse Granbacka | 27 Sep 2023 - 23:05
VS Målglädje efter 2-0 Foto: Thor
9
kommentarer
Intervju med Magnus Powell strax efter matchen mot J-Södra
av Haldo Jonsson | Igår - 11:19
Magnus Powell
 
 Skrivet den Mån 2 Okt 23:53
 
 Skrivet den Sön 24 Sep 11:26
fotbollz.se på Facebook