Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

SKÖN SEGER - MEN HÄR FINNS SAKER SOM MÅSTE REDAS UT!
av Agne Svärd
Publicerad 12 Jun 2023 - 02:01 

ÖFK lyckades bryta den segertorka som rått sedan slutet av april (1-0 borta mot Öster i femte omgången) när man besegrade anrika Örgryte IS (Sveriges äldsta elitserieklubb) med 2-1.

Alla som kan något om idrott vet hur viktig den här trepoängaren är. Nu kan ÖFK gå till sommarlov som ett mittenlag och det ska vi vara glada över.

Förlust? Ja, det hade betytt ett uppehåll fyllt av oro för alla som vi se elitfotboll i Östersund. Visserligen inte lika illa som förra sommaren, långt därifrån. Men tillräckligt!

***

ÖFK gjorde en riktigt bra första halva mot Örgryte, stärkt av den fina starten där Mansour Sinyan pangade in ledningsmålet 1-0 redan efter två minuter och 45 sekunder. Jag vill påstå att hemmalaget kontrollerade de första 45 minuterna med ett stabilt och stundtals fyndigt passningsspel och där Sinyan tillsammans med Erick Brendon på ÖFK:s centrala mittfält bestämde vilket tempo matchen skulle ha. Visserligen hade ÖFK svårt att vaska fram de riktigt glödheta möjligheterna (närmast var det när ÖIS höll på att göra självmål, bollen gick i ribban efter en fenomenal reflexparad av målvakten Mathias Nilsson) av sitt övertag och ibland var man överdrivet försiktiga och blev kvar på den egna planhalvan. Men å andra sidan kunde gästerna inte bryta upp ÖFK:s försvarslinje utan tvingades avsluta från distans och då briljerade Aly Keita vid ett par tillfällen.

***

Men vad hade ÖFK-ledningen stoppat i spelarnas halvtidsdricka?

***

Matchbilden efter paus var så olik den första som den någonsin kan bli. Energin var bortblåst och det tog faktiskt 25 minuter innan hemmalaget lyckades organisera sin första offensiv attack med lite tanke bakom.

Det lilla lyftet ledde dock så småningom till tre raka hörnor och på den tredje tryckte Myroslav Mazur in 2-0 från nära håll sedan Malcolm Stolt varit framgångsrik i duellspelet framför mål.

Men ÖFK hann knappt jubla färdigt så låg bollen i buren bakom Aly Keita, ditplacerad av Marcus Haglind Sangré på straff sedan målskytten Mazur fått bollen på armen i ett försök att blocka ett skott från Isak Dahlqvist.

Och genast var det match igen, känslan blev sådär otäckt nervös med tanke på alla tappade ledningar under senaste tiden...

Men ÖIS kunde inte utnyttja sitt spelövertag, det saknades helt enkelt bett i göteborgarnas attacker.

***

Men avslutningen ställer onekligen frågor om tränaren Magnus Powells ledarskap;

# Som matchcoach

Jag har vid flera tillfällen tagit upp Powells sätt att hantera lagets byten, jag gjorde det många gånger förra säsongen och jag gjorde det så sent som efter förra helgens förlust mot Västerås.

Nu var han där och kluddade igen i ett ytterst känsligt skede av matchen:

Tre minuter efter straffmålet får ÖIS sin sjunde hörna. Då väljer Powell att plocka Malcolm Stolt och André Österholm av banan. Hur tänkte Powell där, tänkte han över huvud taget?

1) Man byter inte vid hörnor emot sig, det är en grundregel att förhålla sig till.

2) Man byter framförallt inte ut de som tillhör lagets starkaste huvudspelare. Om du har möjlighet, kolla igenom matchen och du ser att det är Stolt och Österholm (tillsammans med Mazur) som vinner nickduellerna för ÖFK vid fasta situationer i eget straffområde.

Lägg därtill; ett par minuter in på stopptiden byter Powell ut Erick Brendon (och Chovanie Amatkarijo) fortfarande med pigga ben. Powell har gjort det tidigare i ett antal matcher. Hur tänker han där? Det är ju Brendon som i mångt och mycket avgör hur ÖFK:s försvarsspel ser ut; pressa eller falla? Och dessutom är brassen en av få i ÖFK som kan behålla kylan i ett pressat läge och våga hålla i bollen.

För mig är det här obegripligt.

# Men framförallt också som ledare för gruppen

Alla har vi kunna se hur gula och röda kort har staplats på varandra med avstängningar som följd, såväl förra sommaren som den här. Impulskontrollen tycks saknas hos fler än en ÖFK-spelare. Den här gången var det Mykola Musolitin som tappade huvudet. Efter fyra(!) minuter på banan sänkte han en motståndare (Hampus Dahlqvist) med en dansk skalle. Visserligen var Dahlqvists första tackling inte rumsren på något sätt men någon djävla ordning måste det väl ändå vara. Så där får man inte reagera, Musolitin riskerar ju att förstöra för sig själv men framförallt för laget.

Nu klarade sig Musolitin med ett gult kort av domaren Andreas Dufva-Johansson men där begick domaren ett grovt tjänstefel. Det kortet skulle ha varit rött, faktiskt blodrött!

Jag har sett ett antal skallningar och "skallningsrörelser" (där man måttar men inte träffar) i svensk elitfotboll den här våren. Musolitins är den i särklass grövsta.

Och när den här typen av dumheter upprepar sig match efter match, det är ju faktiskt ett mönster, kan jag inte göra annat är att påstå att det är ett ledarproblem.

Ansvaret, i mina ögon, faller väldigt tungt på Magnus Powell (och naturligtvis sportchefen Stefan Lundin). Det har funnits oceaner av tid att åtgärda otyget!

***

Powells usla matchning (han behöver hjälp, det vet vi nu) och spelarnas dumheter måste vara åtgärdade när ÖFK börjar om den 10 juli på Olympia i Helsingborg. Annars kommer det här inte att sluta väl!

***

Vi kan säkert också räkna med att det blir förändringar i spelartruppen under sommaren. Chovanie Amatkarijo ryktas bort, det är ju han som har högsta försäljningspotentialen och ÖFK är i behov av dom pengarna. Sedan kan vi nog räkna med att klubben avslutar lånekontrakten med Theodore Rask och Calvin Kabuye. Kostnaderna måste sänkas, Rask (även om han varit bra) har ersättare efter uppehållet medan Kabuye visat för lite så här långt. Och där kan André Österholm spela när Simon Kroon saknas, det visade han inte minst mot Örgryte!

***

ÖFK:s bästa mot Örgryte; Aly Keita, Myroslav Mazur och Erick Bredon, tre säkra kort som alltid levererar! Mansour Sinyan öppnade strålande och 1-0-målet var ett mästerverk men norrmannen tappade stinget mitt i första ronden och var rätt blek i fortsättningen (vad hände där?), Ziad Ghanoum fick revansch för några mindre lyckade insatser och Chovanie Amatkarijo gav ÖIS högerförsvar mycket huvudbry under den första halvleken. Dessutom all credd till André Österholm och Malcolm Stolt för deras tunga arbete över hela planen. Så ser riktiga lagspelare ut!

***

Utsikten leder Superettan, i sanning överraskande, fem poäng före Västerås och med Gais som trea. I botten ser det kärvt ut för Skövde AIK som måste göra en ÖFK-are för att reda ut situationen. Helsingborg ligger fortfarande under strecket efter en nattsvart vår. Mellan fyran Jönköping Södra och Örebro SK på 13:e plats skiljer bara sju poäng. Det är trångt i mittens rike där ÖFK just nu parkerar på en åttonde plats.

 
 
18 Kommentarer:
Gäst: Realist1 skrev | 14 Jun 2023 - 11:18
Signaturen "Hoppfull" klagar alltså på att det skrivs för mycket kritiskt och negativt. Men hans eget klagande och "negativism" (kritik mot 1) Agnes krönikor, 2) filmande Ögrytespelare, 3) Stolts loja och oengagerade attityd, 4) Brendons misstag, 5) Alla på läktaren som kritiserar) är tydligen helt i sin ordning. Det finns faktiskt ett ord för sådant - hyckleri.

20
Gäst: spåkulan skrev | 13 Jun 2023 - 15:21
HUR kan man veta att det var bytena som gav poängtapp? Det är verkligen att gissa och
Hitta på eller snarare göra bedömningar utifrån resultat och inte prestation. Ingen kan säga vad som hade hänt om inte bytena skett, den förmågan har ingen, varken tränare eller vid-sidan-om- besserwissrar.

men det är spännande att läsa alla dessa kommentarer kring hur tränaren skulle ha gjort, vad är det som gör att dessa så skickliga tränare inte är tränare utan sitter på läktaren?
1
Gäst: Tommy Lundberg skrev | 13 Jun 2023 - 12:21
Nu såg jag inte matchen då jag befann mig på annan ort men resuktatet gladde mig dvs ÖFK-ÖIS 2-1. Det som var mindre glädjande var resultatet i antalet gula kort där ÖFK fick 4 mot endast 1 för ÖIS. Tydligen hade ÖFK också bud på 1-2 röda kort. Det tycker jag är skamligt och förväntar mig att det blir en klar förbättring när superettan drar igång igen.

Jag har själv sett Powell göra direkt vansinniga byten av spelare i slutet av matcher som har fått förödande konsekvenser och poängtapp som följd, Senast mot VSK. Det verkar ha varit lika tokigt nu. Även om jag inte såg matchen litar jag på Agnes bedömning.
11
Gäst: Hoppfull skrev | 13 Jun 2023 - 06:28
Jag är helt säker på att skulle läsa alla krönikor skulle jag kunna skönja ett mönster , som består av mer kritik än positivt tänkande

Inte för att det är ovanligt, människan har en tendens att lyfta det negativa, men är generellt sett mycket sämre på att lyfta bra saker. De som vill klaga gör det gärna, medans de nöjda inte lika ofta uttrycker det (gäller i allt inte bara fotboll)
2
Gäst: Tord skrev | 12 Jun 2023 - 23:21
Agne har rätt i att nånting måste göras åt den dåliga disciplinen. Igår hade både Weilid och Musolitin kunnat få rött kort. Den här gången hade vi domsluten med oss, förra gången var det tvärtom. Det låter ibland på kommentarerna som om ÖFK är systematiskt missgynnade av domarna. Så är det självklart inte. Vad som däremot kan hända är att ständiga filmningar och protester driver domarna till en gräns där de känner sig tvungna att ta fram korten för att få kontroll på matchen. Stämningen blir knappast bättre av att tränarna och publiken stämmer in i protesterna. Konsten att inte tappa huvudet under press kommer förstås delvis med rutin. Det saknas i det här laget. Desto viktigare att tränare och ledare sätter gränserna. Hittills har de inte lyckats något vidare med det. Har ÖFK kvar den mentala coach som de anlitade i höstas? Det skulle behövas en sådan inför höstomgången.
0
Gäst: Tord skrev | 12 Jun 2023 - 23:20
Agne har rätt i att nånting måste göras åt den dåliga disciplinen. Igår hade både Weilid och Musolitin kunnat få rött kort. Den här gången hade vi domsluten med oss, förra gången var det tvärtom. Det låter ibland på kommentarerna som om ÖFK är systematiskt missgynnade av domarna. Så är det självklart inte. Vad som däremot kan hända är att ständiga filmningar och protester driver domarna till en gräns där de känner sig tvungna att ta fram korten för att få kontroll på matchen. Stämningen blir knappast bättre av att tränarna och publiken stämmer in i protesterna. Konsten att inte tappa huvudet under press kommer förstås delvis med rutin. Det saknas i det här laget. Desto viktigare att tränare och ledare sätter gränserna. Hittills har de inte lyckats något vidare med det. Har ÖFK kvar den mentala coach som de anlitade i höstas? Det skulle behövas en sådan inför höstomgången.
13
Gäst: Agne Svärd skrev | 12 Jun 2023 - 21:51
Till signaturen "Hoppfull"; om du klickar på fliken Krönikor/Agne Svärd uppe till vänster på startsidan hittar du exakt 248 ÖFK-krönikor med start 28 februari 2017. Jag skulle bli mycket förvånad om du hittar mer negativt än positivt. Trevlig läsning!
14
Gäst: Hoppfull skrev | 12 Jun 2023 - 21:32
Jodå , jag vet vad en krönika är, sen väljer man själv om man vill framstå som gnällig och negativ eller om man vill välja att framföra sina tankar om det är bra och positivt. Hall valfritt vad man vill framstå som
2
Gäst: mera Agne skrev | 12 Jun 2023 - 20:14
@Hoppfull verkar ha väldigt svårt att först vad en krönika är! Tapas försöker förklara
Agnes krönikor är initierade väl underbyggda
13
Gäst: Hoppfull skrev | 12 Jun 2023 - 16:06
Det handlar mer om valet man gör att konstant låta det negativa få mycket mer utrymme än det positiva. I alla inlägg, inte bara i det här... av totalen av inlägg så får det som inte fungerar mycket mer utrymme än det som fungerar. Det man fokuserar på växer
4
Gäst: Tapas skrev | 12 Jun 2023 - 15:43
Men var är alla "spaltmeter" påhopp på spelarna? Är det över gränsen att Agne skrev att Musolitin tappade huvudet när han skallade en spelare efter 1 minut på plan? Är det över gränsen att först kasta beröm över Sinyan för att sedan tycka att det var en blek insats sista halvan?
8
Gäst: Haldo skrev | 12 Jun 2023 - 13:28
Du har nog lite fel. Graham Potter skrev relbundet ett tag inför matchen I fotbollz.se. Även Björn Hamberg har skrivit där. Det är flera. Alla kan med ledning av det dra slutsatsen om fotbollz.se är intressant eller ej. När det är något stort så har vi haft 1 miljon icke unika träffar per vecka.
7
Gäst: Tapas skrev | 12 Jun 2023 - 12:58
Först och främst så lär inte spelarna ens veta om vad som skrivs på en supportersida, så vad som skriva här ska inte påverka deras prestation över huvud taget. Och om de mot all förmodan känner till sidan så är det deras fel om de är inne och läser efter en tveksam prestation.

Vad är vitsen annars med en supportersida om man inte får recensera matchen? Ska man ljuga och säga att allt var bra? Hela tanken med ÖFK-sidan på Fotbollz är att ventilera och diskutera ÖFK. Enögt hyllande kan ni skicka med under matcherna, eller skicka till spelarnas instagram, det brukar jag göra.

11
Gäst: Hoppfull skrev | 12 Jun 2023 - 12:46
nä, det tycker jag inte, men för den skull så behöver man onte skriva spaltmeter om hur dåligt de spelar, ingen av dem kommer spela bättre för det, det visar på det finns väldigt många "bittra gubbar" som kan och vet bäst hela tiden.
3
Gäst: Tapas skrev | 12 Jun 2023 - 11:29
Det var till @hoppfull alltså
1
Gäst: Tapas skrev | 12 Jun 2023 - 11:28
Du kan ju inte tycka att andra halvlek var bra igår? Vi spelade bättre mot AFC, Utsikten och Västerås, skillnaden var att vi släppte in skitmål då och hade tur igår. Det är självklart att en matchkrönika måste få recensera matchen, bara för att det blir tre poäng så kan man inte undvika att prata om matchen. Allt Agne säger är sant, sen kan man tycka att det är negativt eller inte.
27
Gäst: Flatte skrev | 12 Jun 2023 - 11:09
Det va Stolt som nickade ner till Masurs mål.
För övrigt tycker jag att han jobbar hårt i press spelet
17
Gäst: Hoppfull skrev | 12 Jun 2023 - 09:54
Så jäkla trist att läsa dina inlägg.

Tänk att de tär så svårt för att vissa att nöja sig med det som är bra nån gång.

Jag är helt övertygad om att Powell vet bra mycket bättre än du vad som pågår i laget.
Denna ständiga kritik från Agne mot Magnus börjar bli tröttsam att läsa
Angående "skallningen", så har det inte precis i dagarna kommit nya riktlinjer kring vad som gäller kring det? Rätt av domaren att inte ge rött kort, den fula tacklingen skulle också genererat rött och sen att Örgryte spelaren filmar å det grövsta, bra av domaren att uppmärksamma det.

Stolt borde bytas ut mycket tidigare, vad bidrar han med? Inte mycket, han har fått någon konstig statusstämpel, ser ofta rätt loj och oengagerad ut. Brendon gör ofta också en del misstag.

Men ÖFK tog 3 viktiga poäng, alla lag kommer i svackor utan att alla på läktaren behöver komma med konstant kritik, tröttsamt och barnsligt

7
 
Sök på fotbollz.se
   
  Intervju med Magnus Powell strax efter matchen mot J-Södra  
  av Haldo Jonsson | Igår - 11:19  
 

Magnus Powell

 
  Läs mer...  
 


 
  Dm finalen herr senior  
  av  Classe Olofsson  | Igår - 06:34  
 

Klart att IFK Östersund tar över match arrangemangt för DM finalen 2023 Ytterhogdal - IFK Östersund den 18/10 på Jämtkraft arena

 
 


 
  Derby dax  
  av Classe Olofsson  | Igår - 06:29  
 

Fredag 6/10 kl 19 Jämtkraft arena..... IFK Östersund - Ope if, Välkommen

 
 


 
  Vi säger tack till målvakten som var hygglig och lyfte på foten...  
  av Agne Svärd | 2 Okt 2023 - 23:53  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
2 Okt 2023 - 22:40 Ingen höjdarmatch när två självmål blev avgörande
2 Okt 2023 - 22:19 Matchens prestation
2 Okt 2023 - 22:18 Matchens överraskning
2 Okt 2023 - 20:54 Grisfotboll kan också ge poäng
2 Okt 2023 - 18:05 Startelvan
2 Okt 2023 - 17:10 ÖFK - Se upp för Forwarden Taylor Silverholt; han är i målfo
2 Okt 2023 - 15:08 Spelomgång 22 div.4 Jämtland 2023
2 Okt 2023 - 15:07 Förutsättningarna inför sista omgången i fyran
2 Okt 2023 - 12:27 Stugun - Alsen 6-1 (5-0)
2 Okt 2023 - 07:43 Referat: Tandsbyns FK - Offerdals IF 2-2 (1-1)
1 Okt 2023 - 22:29 Referat: Ope IF - IF Team Hudik
1 Okt 2023 - 21:46 Andra raka
1 Okt 2023 - 20:01 Dvärsätt - Kramfors - Alliansen 2-1 (2-0) Se bilder från mat
1 Okt 2023 - 18:30 Det kan finnas läge under hösten att sätta in mera oprövade
1 Okt 2023 - 15:27 Följ Jönköping Södra - ÖFK via fotbollz.se
1 Okt 2023 - 10:55 Dvärsätt gjorde sitt jobb!
30 Sep 2023 - 22:45 Ås IF - Ope IF 1-2 (1-2) Bilder från matchen
30 Sep 2023 - 21:40 Proppen ur för YIK hemma på Svedjefallen idag ⚽⚽
30 Sep 2023 - 20:58 Resultat div 2 Norrland
30 Sep 2023 - 20:54 Resultat Spelomgång 21 div.4 Jämtland 2023
 
 
 
Herrar
av: Endre | Igår - 23:30
Behöver du ett akut lån? Behöver du
19
kommentarer
Vi säger tack till målvakten som var hygglig och lyfte på foten...
av Agne Svärd | 2 Okt 2023 - 23:53
14
kommentarer
Resultat Spelomgång 21 div.4 Jämtland 2023
av Lasse Granbacka | 30 Sep 2023 - 20:54
Berg klar för div 3 efter vinst ida
13
kommentarer
Förutsättningarna inför sista omgången i fyran
av Thomas Dahlberg | 2 Okt 2023 - 15:07
En spännande omgång kvar i årets di
11
kommentarer
Efterlängtad seger efter två frisparksmål
av Lasse Granbacka | 27 Sep 2023 - 23:05
VS Målglädje efter 2-0 Foto: Thor
9
kommentarer
Intervju med Magnus Powell strax efter matchen mot J-Södra
av Haldo Jonsson | Igår - 11:19
Magnus Powell
 
 Skrivet den Mån 2 Okt 23:53
 
 Skrivet den Sön 24 Sep 11:26
fotbollz.se på Facebook