VS

Sirius - ÖFK 1-1 (0-0) Mål av Alahji Gero
Nu med referat av Martin Nylander. Bilder och krönika kommer senare

Gero gör mål. Foto: Sune Elmroth

Dagens match mellan IK Sirius och ÖFK slutade 1-1 (0-0) vilket får sägas vara ett rättvist resultat.

Förutsättningarna inför dagens match var att ÖFK mönstrade i stort sett samma uppställning som mot IFK Göteborg föregående helg, avstängde Islamovic kom in istället för Ludvig Fritzson på topp. ÖFK mönstrade därmed denna 11:a, Sixten Mohlin - Thomas Isherwood, Eirik Haguan, Noah Sonko Sundberg, Sam Mensiro (C) – Isak Ssewankambo, Curtis Edwards, Rewan Amin, Hosam Aiesh – Dino Islamovic, Alhaji Gero. Medan ÖFK fick oavgjort hemma mot IFK Göteborg vann IK Sirius sin match borta mot IFK Norrköping med uddamålet trots att man till huvuddel fick försvara sig.

Notabelt är att matchen gick på en arena som är under uppbyggnad. Den tidigare trögrullade gräsplanen är utbytt mot en snabb konstgräsplan.

ÖFK inledde första halvlek rätt bra och bollinnehavet får sägas vara jämt fördelat. I den 21 matchminuten bryter ÖFK en boll högt på egen planhalva och bollen slås i djupled mot löpande Aiesh och Islamovic som kommer ensamma mot en försvarande Siriusspelare. Hosam får bollen och väljer att utmana och skjuta i steget, ett skott som går högt över målet. Noteras av värde att Isherwood fick ett gult kort i den 23 matchminuten och är därmed avstängd i nästa match hemma mot Norrköping. Resten av halvleken är IK Sirius. Dom är snabbare och kreativare i allt som man företar sig. Hemmalaget skapar dock inte mer än ett antal halvchanser tills vi kommer fram till den 43 matchminuten. IK Sirius får en felaktigt dömd frispark 10-15 meter utanför straffområdet till vänster. Frisparken renas ut och blir till ett skott som Mohlin kan rädda vid sin högra stolpe. Detta var halvleken bästa chans. Annars var detta en halvlek som ÖFK vill glömma och halvtidsvilan borde kommit lägligt för att bortalaget skulle kunna prata igenom läget.

ÖFK gör ett byte i halvtid, Isherwood ut och Marco Weymans in. Vidare får Islamovic ta ett steg ner i banan och blir något av en central mittfältare/släpande forward. Det ska sägas direkt att ÖFK gör en mycket bättre andra halvlek. Rörligheten och kreativiten är betydlig bättre. Spelare som Gero, Islamovic och framförallt Aiesh lyfter sig flera klasser.

Redan i den 46 matchminuten sker ett misstag från hemmalaget i eget straffområde vilket ger Gero fritt att skjuta, skottet går dock strax utanför målvaktens vänstra stolpe. I den 51 minuten kommer så 0-1 till ÖFK. Efter fint väggspel från Islamovic friställs Gero som denna gång lägger in bollen över målvakten. Detta var Gero första mål för säsongen. ÖFK fortsätter med sitt frejdiga spel och i 59 matchminuten utmanar Aiesh till höger och kan slå in bollen till Islamovic som dock får felträff och bollen rinner ut till inspark.

I den 60 minuten är jag rätt övertygad, från min plats på läktaren, att ÖFK borde haft en straff. Bollen tar på en hemmaspelares arm men dagens domare Al-Hakim vinkar avvärjande.

I den 68 matchminuten gör Haugen en perfekt tajmad brytning vilket annars hade friställt Philip Haglund. I den 75 minuten räddar Islamovic på mållinjen annars hade vi där behövt notera 1-1. Nu tar det tyvärr inte längre än 4 minuter till så får hemmalaget en möjlighet att kvittera på straff. Från vår position känns straffen billig eller feldömd, ÖFK olycksfågel är Haugen. Straffen slås av Sam Lundholm, Mohlin går åt rätt håll (höger) men når inte den välplacerade bollen till 1-1.

I den 84 matchminuten är vi beredd att notera 1-2 efter att Islamovic återigen serverat Gero en fin boll till fritt läge i straffområdet. Målvakten gör här en riktigt fin räddning på skottet. Hemmalaget är annars det lag som känns piggast sista 10 minuterna. Matchen slutar 1-1 vilket känns fullt rättvist.

Sammanfattningsvis gör ÖFK en dålig och en bra halvlek. Vidare anser jag att man sannolikt läst på dåligt om IK Sirius inför dagens match. I främst första halvlek, som ofta i andra matcher, stod hemmalaget mycket högt i banan och möjligheterna skulle kunnat vara många att slå djupledsbollar på löpande ÖFK anfallare. Dock valde ÖFK att börja med både Islamovic och Gero på topp och ingen av dessa är djupledslöpande spelare, inte speciellt snabba heller. ÖFK borde inte börjat matchen med både dessa spelare! Aiesh fick inte heller speciellt många möjligheter, så fort bollen närmade sig honom låg hemmaspelare extremt tajt på honom. Dock skulle ÖFK kunnat nyttjat Aiesh centralt och låtit honom löpa på djupledsbollar, dock blev han kvar på sin tillbakadragna position till höger. I andra blev det bättre främst pga att ÖFK blev mer aggressiva på bollhållaren samt att vi fick se främst Aiesh ta fler löpningar och försöka att utmana.

Spelarkritik! I första är det bara Edwards, Sonko och Amin som når upp i godkänt. I andra måste jag säga att fler tog sitt ansvar och visade på vilja och kreativitet. Islamovic måste lyftas fram som en spelare som både stod för ett bra presspel men även för kreativiten framför mål. Gero var betydligt rörligare i andra, likaså Aiesh som verkligen vaknade till i andra, riktigt roligt. Amin och Edwards är fortsatt viktiga på mittfältet och i uppbyggnadsfasen. Sammantaget måste jag säga att det inte är lätt att ta ut en triss i denna match sett till scenförändringen i andra. Tre poäng tilldelar jag ändå Edwards för sitt slit på mitten samt att han hela tiden försöker skapa farligheter framåt. Två poäng tilldelas Islamovic för hans andra halvlek där han kom mer till rätta. Hans räddning på mållinjen samt kreativiteten framför motståndarmålet var sevärt. En handfull spelare kan få en poäng, här är jag kanske lite tråkig och ger denna till Sonko Sundberg för ett i huvudsak stabilt försvarsarbete.

Inmamarsch. Foto: Sune Elmroth

Text av: Martin Nylander