Arena: Behrn Arena

Publiksiffra: 3 412

Domare: Patrik Eriksson

Försummering matchen

Spelschemat tuffar på under hösten, och inte många dagar har passerat sedan ännu en bitter förlust fick genomlidas av såväl spelartrupp som åskådare och supportrar. Hängivna fans hade gett sig ner hela vägen till Falkenberg i två fullsatta bussar, endast för att besvikna vända hem med ytterligare tre tappade pinnar. Att hävda att våra rödsvarta hjältar befinner sig i en svacka är en underdrift som saknar motstycke. Men fotboll handlar om att lära sig av tidigare erfarenheter och blicka framåt.

Ett någorlunda tabellsäkrat Örebro SK väntade på onsdagskvällen, och för ÖFK en måstematch för att ha chans att hålla sig ovanför det beryktade tabellstrecket. Förra gången lagen möttes vann ÖSK med 3-0, men kom senast från en förlust mot Norrköping med likadant resultat, som trots allt talade till ÖFK:s fördel. Om man någon gång velat återse en bragd på Berhns, skulle det det väl ändå vara just idag?

Första halvlek

ÖFK sparkade igång matchen och Örebro pressade upp laget från start. En avvaktande inledning var att vänta de nästkommande minuterna, och det var lite vad man sett de senaste mötena med inledningsvis lågt tempo och hattigt spel. ÖFK-fansen fick anledning att dra efter andan redan i femte matchminuten då Dino höll fast en anfallare i ÖSK, men domaren valde att fortsätta spel och den plötsliga inandningen fick fullföljas med en tillfredsställande utandning för bortalaget. Inledningsvis började ÖFK vinna en del offensiv mark och det märktes inte minst på högerkanten med Mensiro och Hörberg som visade på pigga framspel.

I elfte matchminuten fick ÖFK sin första hörna efter ett skott av Ssewankambo som en ÖSK-back med nöd och näppe styrde undan. I box fann bollen Dinos panna och nicken fick målvakten Jansson att sträcka på sig för att nå och oskadliggöra. Det ledde till en andra hörna som Mensiro med en misslyckad konstspark slog till inspark.

Domaren fick anledningen att sträcka sig efter matchens första gula kort i den sextonde minuten, och det gavs till Almebäck. Colkett lyfte in i straffområdet med sin finkänsliga touch och återigen var Dino där med pannan igen. Nu hade ÖFK börjat få vittring – en sällsynt syn sett till de senaste ÖFK-matcherna. Efter dryga tjugo minuter hade bortalaget börjat ta kommando i matchen och syntes alltmer på Örebros planhalva. Två gula kort tidigt in i matchen talade kanske även för att hemmalaget började känna viss oro i backlinjen som ledde till en del avgörande om än slarviga brytningar, som resulterade i kort.

Klockan började närma sig trettio minuter och Örebro gjorde sitt yttersta för att komma till avslut. ÖFK-backen Ouattara fick kämpa en hel del på vänsterkanten, men nytillskottet visade på kämpaglöd och stod för såväl vältimeade brytningar som viktiga rensningar i straffområdet. Ständigt uppbackad av Pettersson och Sonko Sundberg i mittlåset. Kort sagt, inga större orosmoment i ÖFK:s defensiv och man kunde glädjande bevittna ett hungrigare ÖFK än man sett på ett bra tag. Konkreta avslut och särskilt farliga uppspel uteblev dock. I den 43:e matchminuten fick den gamla ÖFK-spelaren Johan Bertilsson ett skott på mål som landade rätt i famnen på Keita. Men den farligaste chansen stod Simon Kroon för två minuter senare då han i slutminuten av första halvlek dundrade på med ett skott mot motståndarlagets bur. Den stoppades dock med en imponerade enhandsräddning av Jansson. 0-0 efter första halvlek.

Andra halvlek

Visselpipan blåste igång andra halvlek efter en förhållandevis händelserik första halvlek. Många var nog överens om att ÖFK visade på en starkare insats än motståndarlaget och frågan var nu om det skulle hålla i sig. Svaret på den frågan fick vi cirka fem minuter in i andra halvlek då Kroon drog en närmast perfekt genomskärare där Felix Hörberg dök upp från ingenstans och plockade upp bollen. Skottet täcktes dock upp av målvakten. Ett oerhört skickligt framspel som mycket väl kunde lett till matchens första mål.

Följande minuter avtog tempot en del och närkamperna började bli tuffare från båda håll. Ett tecken på frustration över uteblivna mål kanske. En kvart in i andra halvlek kunde man dock tro att första målet skulle komma, då Kadiri tog emot bollen med ryggen mot målet, gjorde en 180-vändning och provade på skott. Den styrdes dock undan av en ÖSK-back. Minuten efter fick Simon Kroon en olycklig smäll och var tvungen att kliva av. In kom Jamie Hopcutt.

Hopcutt hann knappt känna på gräset innan ridån plötsligt föll och illusionen om att vi var på väg tillbaka sprack inom loppet av några ödesdigra sekunder. Kevin Wright slog ett inlägg där bollen på något outgrundligt vis gick förbi samtliga spelare i boxen och kom i vänsterbacken Ouattaras riktning. En oturlig träff gick från en rensning till självmål, och bollen studsade in bakom en oförstående Keita. 1-0 till Örebro och allt kändes plötsligt nattsvart.

En olycka kommer sällan ensam. I den 65:e minuten tog Kadiri emot en passning och började gå mot mål men i ett halvhjärtat försök till skott lyckades han istället dra på sig en sträckning och vinkade efter byte. Turgott in, Kadiri ut. Tempot var som bortblåst och det märktes att musten hade gått ur spelarna. Turgotts överstegsfinter imponerande föga och Dinos alltmer frustrerade närkamper hjälpte inte heller när man sakta men säkert började känna igen det ÖFK man tyvärr satt alltför mycket av den sista tiden. Inte ens när Rewan Amin byttes in istället för Mensiro, kunde den annars skickliga spelfördelaren skapa mycket framåt. ÖFK fortsatte pressa, skicka in bollar i straffområdet och trycka upp laget men inget tycktes gå bortalagets väg. Ouattara hade repat sig något efter självmålet och försökte sig på en del halvfarliga inlägg, men det var aldrig riktigt nära ett reduceringsmål. Efter cirka åttio spelade minuter nickade Mehmeti in bollen i ÖFK:s bur men målet dömdes bort för offside, och ÖFK såg nog fortfarande en chans till att plocka poäng. Men det skulle bara dröja till den 89:e matchminuten innan 2-0 var ett faktum. Mehmeti fick sitt revanschmål och han kunde nästan helt fri placera in bollen bakom Keita. En sista chans från ÖFK kom i den 91:a minuten då Colkett provade på en volley som dock gick rätt i famnen på Jansson. I och med det släcktes det sista hoppet om att ta med oss några poäng hem till Jämtland

Utvärdering

Det är inte helt enkelt att utvärdera en match där resultatet inte alls speglar matchbilden. Ett stundtals riktigt skickligt ÖFK forcerar framåt och styr spelet från början till slut. ÖFK är långtifrån där vi varit tidigare, men det är ingen mening att älta i det. Truppen är nästan helt utbytt från förra året och stormen runt ÖFK har nästan kulminerat. Därmed tror jag inte att många hade trott på den matchbild vi såg idag. Dessvärre kom ett oturligt självmål och det var svårt att återhämta sig efter det.

I dagens triss vill jag först och främst lyfta fram Jordan Attah Kadiri. Då Dino inte visat på sin bollplockande roll senaste tiden, tyckte jag verkligen Kadiri visade prov på det idag. Matchen innehöll en hel del långbollar men Kadiri var skicklig att ta ner dem, vända om och med sin explosivitet ständigt vara på gränsen att ta sig igenom backlinjen. Trots sin ringa ålder på 20 år ger han sig starkt in i närkamper och visar kämpaglöd. En spelare som går från klarhet till klarhet i min bok, och Kadiri får 3 poäng av mig. En annan spelare som varit lite upp och ner, men som idag visade en piggare sida var Felix Hörberg. Med en energi kämpar han hem när motståndarlaget trycker på, men är även med i offensiva framspel som tenderar att bli hyffsat farliga. Felix tar rätt löpningar och har utöver stundtals ett fint samspel med en annan offensiv kantspelare, nämligen Mensiro. 2 poäng till Hörberg. Sist men inte minst ska 1 poäng delas ut, och mitt val kan säkert sticka i ögonen på många. Men personligen tycker jag att Kalpi Ouattara gör en väldigt bra match, trots sitt självmål. Det är lätt att endast fokusera på misstag (i detta fall ett väldigt avgörande misstag), men jag tycker det unga nytillskottet visar på en enorm potential. I första halvlek var en ibland avgörande spelpjäs när ÖSK gick framåt och det blev svettigt på vänsterkanten. I andra halvlek gick han på mer offensivt, och trots sitt självmål valde han (till skillnad från många andra) att inte hänga läpp och gå för reduceringsmålet. Han gör en del misstag och går ibland bort sig i försvaret, men jag tänker hålla ett extra öga på den kvicka ytterbacken och är övertygad om att han kommer igen efter kvällens match. Ouattara får således 1 poäng.

Ikväll fick vi bevittna en bitter och orättvis förlust, men med ett ÖFK som visade en nygammal sida med bollinnehav och en del kreativa framspel. Något som vi ÖFK-fans blivit lite för bortskämda med, under Potters tidigare styre. Svackan består och vi får fortsätta med att försöka hålla oss ovanför vattenytan. Men bragden på Behrns får vänta.