IK SIRIUS AVGJORDE MATCHEN I ANDRA HALVLEK!

ÖFK - Sirius 0-2 (0 -0) Nu med referat av Lasse Granbacka. Krönika kommer

Trissvinnaren Aly Keita. Foto: Thord Eric Nilsson

.

Första halvlek
Jämn start på matchen där båda lagen ligger högt och pressar. Första farliga chansen hade Sirius i minut 3 där Jarl skarvnickade strax utanför Keitas målstolpe.
Halvchans för ÖFK i minut 6 där Fritzson provade skott från dålig vinkel med bra uppspel innan av Kadiri. I minut 8 missar ÖFK försvaret och förre ÖFK:aren Björkström får till ett skott utanför. Farligt!
Keita får plocka ned ett skott i minut 13 från Larsson i Sirius.

Jämnt första 15 minuterna där båda lagen ligger högt och pressar uppspelen.
Några fler skott från Sirius mot Keita.

I minut 20 slår Amin en fin genomskärare till Hörberg men resultatlöst.
Sirius tar sig ovanligt lätt igenom ÖFK försvaret och har haft fler farliga chanser så här långt in i matchen. ÖFK har haft flera hörnor men har haft svårt att utnyttja dessa.
Amin varnad i minut 32.
En av halvlekens farligaste chanser får Siriusspelaren Sugita i minut 35 som med ett pressat skott får Keita att sträcka ut sig och rädda till hörna.
I minut 37 hade Sundberg i ÖFK chansen att spräcka nollan men nickar strax utanför.

Kadiri har inte syns till så mycket i första men provade ett skott från långt håll och över i minut 42.
I slutet av halvleken hade ÖFK ett bra frisparksläge som tyvärr inte lede till något!
Första halvlek till Sirius på poäng med fler farliga chanser men annars en välspelad halvlek från båda lagen. Bra i Sirius Larsson och Sugita som provade flera skott mot Keita. Bra i ÖFK i första Keita som tog de skott som kom.

Andra halvlek
Mycket Sirius i starten av andra halvlek. Flera skott utanför bl. av den ständigt farlige Sugita.
Flera missar i uppspelet från ÖFK som gör att Sirius har hårt tryck mot ÖFK försvaret och stort bollinnehav.
I minut 52 kommer ett fint Sirius anfall med pass rakt igenom ÖFK försvaret och till den helt fristående Elias Andersson med ett hårt och pressat skott enkelt kan slå bollen förbi Keita i ÖFK målet. En mycket dålig period nu för ÖFK som knappt kommer över mittlinjen och hård press från Sirius.
ÖFK och Burchnall gör ett trippelbyte i minut 56 för att ändra spelet och komma in i matchen igen.
Mukiibi, Colkett och Kroon kommer in.

Ännu ett fint skott från Elias Andersson mot Keita.
ÖFK går ned på 3-backslinje.
2 byten från Sirius i minut 61. Ut går bl. målskytten Andersson.

I minut 64 så visade sig Kadiri med ett bra skott strax utanför Jonssons mål i Sirius.
Annars har Kadiri varit osynlig i matchen. Lite mer ÖFK nu men har svårt att få till några riktiga chanser. Mycket tillbakaspel till försvaret. Sirius är nog nöjda med hur spelet ser ut just nu efter 73 minuter. Colkett har inte heller synts till mycket sedan han kom in.
Nära 2-0 för Sirius i minut 77 men Keita lyckas sätta sig ned och tag i bollen.
Kroon är den som varit bäst av dem som bytts in. Byten i båda lagen i minut 80 – Perry mot Turgott.
I minut 85 kom spiken i kistan för ÖFK då planens bäste spelare Björnström säker kan slå bollen till vänster om Keita i målet. Bra uppspel innan av Shabani.
Inga fler farliga målchanser i de sista minuterna.

Sammanfattning
Mycket dålig andra halvlek av ÖFK där Sirius tog över helt och kunde dominera och avgöra i början av halvleken. Ett bra Sirius där Björnström var bäst på plan. Ingen större uppryckning för ÖFK från Hammarby matchen och otroligt svårt att få till något organiserat anfallsspel. Svårt att ta ut Trissen från ett ÖFK som underpresterade men vill ge 3 p till Keita.

Gäst: Bale skrev | 20 Jun 2020 - 08:34
ÖFK är en klubb som tar hand om och förädlar spelare och ger dem en andra chans. Detta började under Potters tid. Han värvade spelare som aldrig hade spelat i allsvenskan, många på låg nivå. I dagens elva är det många som spelat internationellt och på högre nivå än Potters uppställning. Vi vet alla hur det gick för Potters lag. Nu. satsar ÖFK på nytt mot nya mål. Det här laget har gjort jämna matcher mot topplag i allsvenskan. Vi kan inte döma ut laget efter två matcher när det finns 28 kvar. En vinst öppnar upp.
Gäst: Hm skrev | 19 Jun 2020 - 23:27
Ok tack. Jag delar inte uppfattningen om spelarmaterialet. Går man igenom laget så är det tunt med rutin och spets.

Kolla 11:an som startade igår:
Keita (stabil med rutin, lite fladdrig men kanske 7-8:e bästa målvakt i allsvenskan trots allt.
Mensiro (bäst före datum för 5 år sen, klara brister i spelet med boll)
Sonko (kanske vår bästa spelare, platsade inte i AIK, bara hyfsad i Sundsvall, ska nu bära oss?)
Haugan (oprövad och osäker. Brytningssäker men väldigt svag i spelet med boll. Finns viss utvecklingspotential.)
Weymans (belgisk andra division, fostrad i PSV. Man måste kunna förvänta sig mer)
Fritzon (har inte visat något på många år)
Amin (bra spelare defensivt, ospetsig offensivt)
Ssewankambo (samma som ovan)
Hörberg (inte ordinarie i Trelleborg i Superettan, given startspelare i ÖFK, utklassad av Dennis widgren i söndags)
Turgott (Nej!!)
Kadirir (potential för högre nivå men väldigt oprövat kort. Tror inte marknadsvärdet gått upp efter första 2 matcherna)

Kroon (som bäst i MFF för nästan 10 år sen. Lurig, bästa offensiva öfkvapen)
Colkett (aldrig spelat seniorfotboll innan ÖFK, något så ovanligt som en engelsman som inte gillar närkamper och att springa)

Vad hade jag gjort? Min amatörmässiga analys av laget är att vi måste sätta defensiven till 100%. Jag hade gått ner på 5 backlinje med ytterbackar som kan ta hela korridoren. Spela 3 centrala mittfältare och 2 kontringsstarka anfallare på topp. Legat extremt lågt i försvar och sätta in full press så fort motståndarna kommer in på vår planhalva. Glöm att pressa på offensiv planhalva för då blir vi alltid överspelade.

Replik Hm samt kompletterande funderingar

Jag gillar vad du ”Hm” ofta skriver. Du uttrycker, i regel, synpunkter som är annorlunda och det är uppfriskande. Jag kanske inte alltid delar det du skriver, men att belysa omständigheter på olika vis breddar ”synfältet”.

Du frågar nu om jag anser att spelarmaterialet finns och det gör jag. Åtminstone i så måtto att jag tilltror laget vara allsvenskt. Dock inte i närheten av den yttersta toppen. Däremot så skulle jag använda en annan spelstrategi än vad som nu används, och använda de spelare som passar in i den. Strategin skulle vara betydligt mer baserad på anfallsspel än vad som i dagsläget gäller. Matchtaktikerna mer flexibla mellan och under matcher.

Utifrån ett sådant synsätt så saknas det ”strikers” i ÖFK, men också en spelstrategi där samtliga spelare deltar i anfallsspelet. Där brister det vad gäller spelare med målkänsla. Jag håller alltså med dig på den punkten. När det gäller spelstrategin så anser jag den möjlig att i övrigt genomföra, dvs få samtliga spelare att delta både i anfallsspel och dito försvar. Det senare fungerar hyfsat i dagsläget, men anfallsspelet är en katastrof.

Utan en, för spelarna, förståelig anfallsstrategi kommer inga mål. Det är möjligt att Ian har en sådan, men den fungerar uppenbarligen inte, och jag kan inte ens se att den finns. ÖFK har t ex en backlinje där det i matchen mot Sirius, förutom vid hörnor, fanns tre backar som i stort sett aldrig deltog i anfallsspelet. Marco Weymans, som enda back, försökte, men utan framgång. Vi har ett mittfält som beter som sig yra höns. De verkar inte ha stöd i någon som helst spelstrategi framåt, utan passar helst i sidled eller bakåt. Forwards agerar som enskilda individer utan kitt mellan lagkamraterna.

Mot Hammarby hade Ian uppenbarligen en matchtaktik om att spela defensivt. Det är detsamma som att ge spelarna info att motståndarna är duktiga, varför vi måste freda vårt mål i första hand. Vart har modet tagit vägen? Det som tidigare varit ÖFK:s varumärke. Strunta i att bli kallade naiva utan våga istället. Ha tryggheten i att du får göra fel. Det skall alltid finnas en backup. När Janne Andersson var tränare för Norrköping förlorade ÖFK (2016 tror jag att det var) med 4-1 i svenska cupens gruppspel och blev kallade naiva för sitt spelsätt. Året efter var siffrorna omvända i finalen av samma cup. Sedan förde modet ÖFK ända till Emirates och vinst mot Arsenal.

Kultursatsningen var en viktig del i att skapa det modet. Den är i år inställd. Oavsett vilket skälet är verkar det synnerligen dumt. Kostnadsmässigt kan den göras väldigt billig, så anges det som ett skäl är det samma ”kloka” åtgärd som att spara in på kaffeinköpen.

Jag vill inte gå in i detalj på vilka spelare jag skulle använda mig av, men så mycket kan jag säga att av de som startade mot Sirius, skulle jag åtminstone haft fem andra på plan. Dessutom saknade jag i truppen ett par namn, som jag inte begriper varför de inte är med. Sedan får vi hoppas att den nya anfallsspelaren håller för vad som utlovats och att Jerell Sellars snart ör tillgänglig för spel. Gör om gör rätt.
Gäst: + å - skrev | 19 Jun 2020 - 10:40
Väldigt lite kommentarer här om ÖFK numera. Engagerar dom inte folk längre. Förr kunde det vara uppåt 50 kommentarer., Både negativa och positiva. Lite skrämmande att få verkar bry sig , eller beror de uteblivna kommentarerna på annat ?
Gäst: Ojämte skrev | 19 Jun 2020 - 00:27
Jag brukar aldrig kommentera matcherna. Gör inte det nu heller. Jag är säker på att Ian har bättre koll än jag. Dessutom spelar det ingen roll om han inte skulle hålla måttet. Vi har inte råd med något tränarbyte ändå.

Det här med ledarstaben är ändå intressant. Vissa pratar om antal och för många. Underliga titlar som man får gissa sig till vad de var tänkta att göra. Men de märkligaste befattningarna är sannolikt borta redan. Men någon kanske kan svar på hur det ser ut med psykolog. Det var bra spel i cupen (mot sämre motstånd förvisso) men det var ändå bättre. Det blir viktigt att inte hamna i en negativ tankespiral nu. Då blir det ängsligt och passningen går hellre i sida än på djupet. Får spelarna hjälp med det?
Gäst: Svante skrev | 18 Jun 2020 - 23:28
Kanske för många kockar i öfk? 13st ink Jenny + 2 materialförvaltare!

Dags att rensa i leden och spendera mera pengar på Kvalitativa spelare än en drös med övertaliga ledare! Vad har de för funktioner alla dessa?
Gäst: Hm skrev | 18 Jun 2020 - 22:18
Tycker du verkligen att spelarmagerialet finns då?
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 18 Jun 2020 - 21:58
Idag är jag oerhört besviken. 61% bollinnehav för ÖFK enligt SofaScore, men till vad nytta. Passningar bakåt och i sidled i all oändlighet, även när motståndaren leder. Jag saknar anfallsstrategi och genuin vilja att göra mål. Fotboll går ju ut på att göra mål. ÖFK har, de facto, inte gjort något mål efter två matcher i Allsvenskan.

Någon måste upplysa Ian om att ingen vinner matcher med enbart bollövertag, utan det handlar om att göra flest gjorda mål. Jag vill inte gärna klaga på spelide och matchtaktik, men när jag idag ser så grava taktiska klavertramp , kan jag inte låta bli att kommentera. Jag känner att jag måste framföra mina synpunkter. Jag gillar teknisk fotboll och possession football, men inte att anfallsspelet får glömmas bort. Matchen mot Sirius var ett skrämmande exempel på avsaknad av anfallstaktik. Nu måste tränarna i ÖFK inse att spelet går ut på att göra mål.

Visst kan man bland stöta på problem under pågående matcher, men då måste man ha spelarmaterial och kompetens att kunna justera matchtaktiken. Spelarmaterialet finns, men jag är synnerligen tveksam om den taktiska kompetensen hos ledningen finns.
Gäst: Fan skrev | 18 Jun 2020 - 21:51
Surt med förlust mot ett lag vi hade stor chans att vinna mot.
Mittfältet behöver steppa upp. Skulle haft någon som är både bra framåt och bakåt på mitten finns ingen som är det nu.
Blir trött att Fritzon får spela match efter match år efter år. Jobbar hårt men för vek och gör för lite poäng.
Colkett fin passningsfot men för dålig i defensiven.
Blir intressant och se nya spanska anfallaren om han kan bidra och rotera lite med Kadiri.

Och Ian dags att börja vinna lite matcher om du ska vara kvar i klubben.