Niclas Ivarsson
Fjärdedomare:
Fredrik Klitte

Temperatur 24 grader, vind 6/m sek. luftfuktighet 57%, växlande molnighet

Jerell Sellars visade klassen - blev matchvinnare efter bra laginsats i andra halvlek

VS

Helsingborg - ÖFK 0-1 (0-0) Mål av Jerell Sellars.

Nu med referat av Martin Nylander.

Där satt den i krysset. Jerell Sellars gör 1-0

.Årets allsvenska är jämnare än på många år, alla tycks kunna slå alla. Därför är matcherna mot lagen på nedre halvan, som dagens motståndare Helsingborg IF, mycket viktiga.

Sett till senaste matchen mot Djurgården gjorde ÖFK två förändringar, Haugan och Baptiste in i stället för Mensiro och Colkett. Notabelt var att Keita idag gjorde sin 100 match i allsvenskan.

I HIF var Martin Olsson tillbaka i spel. Notabelt var att HIF hade samtliga tre målvakter i truppen skadade vilket gjorde att man tvingades ställa 18-årige Pettersson i målet.
Första halvlek ska direkt sägas var en halvlek där ÖFK inte kom in i matchen. Om man bortser från första 5 och sista 5 minuterna är detta HIF halvlek. Hemmalaget skapade tillräckligt många chanser för att man skulle kunnat gå till ledning i halvtid. Det var helt enkelt inte mycket som fungerade i första för ÖFK, man kom alltför långt i från HIF spelarna, presspelet fungerade inte och man var sällan ens två på bollarna. HIF gör en riktigt bra första halvlek där man radar upp fina kombinationer. I den 20 matchminuten får Van Den Hurk en högklassig chans efter inspel längs marken från höger, hård trängd av Haugan går bollen över Keitas ribba. Två minuter senare få Max Svensson pannan på ett inlägg från vänster, han lyckas trycka ner bollen mot Keitas vänstra stolpe, men Keita kan göra en kanonräddning. Halvleken slutar 0-0 vilket ÖFK ska vara mycket nöjda med.
Notabelt i första var att Perry utgick i den 30 minuten med befarad skada och ersattes av Kroon.

I andra halvlek får vi se ett betydligt bättre och aggressivare ÖFK och där man sätter presspelet betydligt bättre. Detta resulterade också i fler chanser. I den den 58 matchminuten slår Hörberg in en fin passning från höger till Turgott, dock får vi sätta upp dennes skott på listan över halvchanser. I den 71:a minuten får HIF Rasmus Jönsson en högklassig chans att ge hemmalaget ledningen. Han blir helt ren på bortre stolpen efter inspel från höger, dock kommer han fel till bollen och han rakar den därför utanför Keitas högra stolpe. I den 74:e minuten kommer ett HIF inspel från höger som styrs på Isherwood mot Keitas vänstra kryss, återigen gör Keita en kanonräddning. Här kunde man inte fundera annat än att missar HIF sådana här chanser är det inte deras dag att vinna matchen. Mycket riktigt, redan två minuter senare får ÖFK jubla då Ouattara spelar in bollen från vänster till inbytte Sellers och som får ett fantastiskt tillslag på bollen snett utifrån vänster, bollen far som en projektil in i målvaktens vänstra hörn, helt otagbart och 0-1. Fantastiskt vackert!
Resten av andra halvlek blir en press mot ÖFK målet. ÖFK spelarna ligger rätt i positionerna och stör HIF spelarna vars inläggsförsök kan rensas undan. Närmast att kunna förvalta en chans är Gero vars nick gick utanför Keitas stolpe, dock kändes det som om Keita hade kontroll på den bollen.

ÖFK vinner denna match med 0-1 (0-0). Även om lagen hade varsin halvlek kan dock inte resultatet sägas vara rättvist, men ändå tre härliga poäng hem till Östersund.

Spelarkritik! Det var många spelare som inte kom upp i en acceptabel nivå idag. Jag väljer att fokusera på det som var bra. Keita gör återigen en kanonmatch och räddar ÖFK från baklängesmål, Keita gör utan tvekan sin bästa säsong i karriären. En spelare jag gillar är Haugan, skönt att han är åter i spel. Det är få spelare i allsvenskan som är så brytsäker. Dock behöver han jobba på precisionen i passningarna. Idag vill jag påstå att Haugan vid flera tillfällen rädda ÖFK från baklängesmål med sitt fina försvarsspel. Ouattara gör sin kanske bästa match i ÖFK tröjan. Han jobbade hårt längs hela sin kant matchen igenom, en av få spelare som skötte sig i första och höll ÖFK kvar i matchen. Övriga som förtjänar beröm idag är Isherwood, Kroon, Sellers och Fritson.