Temperatur + 3 grader, vind 1 m/sek, luftfuktighet 93 %

Övertygande seger av ÖFK i första matchen i Svenska cupen

vS

Landskrona BOIS - ÖFK 0-3 (0-1). Krönika av Agne Svärd kommer under kvällen

I dag börjat allvaret. En långväga premiär i Svenska Cupen för ÖFK mot Landskrona. Kommer det att bli en ny cupskräll? Tre allsvenska lag har tidigare i dag förlorat mot lag i lägre division.

Amir Azrafshan väljer i dag att starta med en startelva med inga överraskningar. Återigen får Malcolm Stolt förtroendet tillsammans med Blair Turgott som forwards. Hoppas att de kan springa igenom några gånger och att ÖFK är precisare med sina skott än i förra matchen mot Gefle IF.

Nu börjar det

Det var en ovanlig situation som inträffade och som dominerade första halvlek. Ssewankambo gick av plan och började diskutera med någon i publiken. Domaren bröt matchen. Efter några minuters diskussioner med domaren och spelarna återupptogs matchen igen. Någon i publiken hade tydligen utanför staketet uttalat något skändligt rasistiskt. Det var märkligt att den som gjort detta uttalade inte blev avvisad från platsen eller gripen. Det fanns polis på plats.

Första halvlek hade i 20 minuter bra spel från båda laget. Det var en bra start. ÖFK var då det bättre laget och det såg lovande ut. Därefter kom en period som inte någondera av lagen kan vara riktigt nöjd med. Det blev lite för mycket oskärpa. Sista delen av halvleken kom ÖFK igen och speciellt efter målet blev man piggare och tryckte på ganska ordentligt mot Landskronas mål.

Båda lagen hade svårt att etablera några längre anfall. ÖFK blev bättre på det i slutet av halvleken då man ofta spelade sig genom Landskronas presspel. Det var viktigt för ÖFK att visa att man kunde komma i lägen för målchanser. Det har man tränat på och visst skapade man chanser. Fritzon hade åtminstone tre klara chanser under matchen. Även Turgot bidrog till att skapa chanser. Han är hälig att se med sina starka lopningar och sin energi. Många av hans och andras chanser hade kunnat resultera, men siktet var inte riktigt bra för att det skulle bli några mål. Där finns det en del att jobba med.

För att börja från början av matchen tog det en stund innan ÖFK kom igång. Det var ett trevande spel i början. Landskrona började bäst, men skapade inte mycket. Efter några minuter kom ÖFK in i matchen och skapade i åttonde till tolfte minuten tre riktigt bra chanser och det såg hoppfullt ut. I åttonde sköt Frizon ett överraskande skott när han avancerade mot mål. I tionde hade Stolt ett skott utanför och i elfte hade Mensiro ett klurigt skott som målvakten måste tippa till hörna. ÖFK har i år blivit betydligt bättre på att skapa lägen. Det känns rikigt bra att den förmågan blivit mycket bättre.Det kommer att resultera.

ÖFK satte press i första halvlek på Landskrona som därmed inte lyckades skapa något bra passningsspel. De försökte istället överraska ÖFK med långa bollar bakom ÖFK:s backlinje som inte inte utgjorde några störe problem för ÖFK:s försvar. De hade det ganska lugnt i första halvlek och det var en annan och bättre stabilitet i dag i försvarslinjen än i förra matchen mot Gefle.

Trots alla chanser som ÖFK skapade så tog det till 42:a minuten innan ÖFK gjorde mål och vem var det då som var framme? Jo, det var Turgott somalltmer blivit den specielle målskytten i ÖFK. Det blev mål efter hörna. Bollen gick i stolpen och studsade ut. Turgott mötte påpassligt och det blev ÖFK som gjorde det viktiga första målet. Det var en godkänd första halvlek av ÖFK. Vi såg fram mot andra.Nu hade ÖFK fått segervittring.

Andra halvlek började med en kalldusch för Landskrona. Det blev straff redan efter 49:e minuter efter att Malcolm Stolt blivit fälld. Haugan hade inga besvär med att slå bollen i mål. 2-0 i det läget kändes skönt.

Efter målet tappade ÖFK farten något. Det kom en period då Landskrona var det bättre laget. De var aggressivare än ÖFK, vann ofta närkamper och ÖFK kom ofta i försvarsläge. Man undrar om ÖFK blev mätta eller att man gick in för att försvara ledningen. Det blev inte mycket framåt i varje fall. Landskrona tog över mittfältet.

Landskrona kunde dock inte få utdelning trots bollinnehavet och de länge anfallen. Det blev bara ett par chanser inte mer. Den bästa hade skåningarna i 70:e minuten på en nick utanför i rätt bra läge. ÖFK:s försvar agerade bra. Det gjorde man även under den första halvleken.

I slutet av halvleken blev ÖFK piggare och tryckte på. Det blev 3-0 genom Turgott som därmed blev tvåmålsskytt. Om man släpper loss Sellars i straffområdet då brukar det hända något. Det gjorde det även denna gång, då han frispelade Turgott i 83:e minuten med en elegant passning som Turgott avlutade proffsigt i mål på ganska nära håll. Han fastställde därmed slutresultatet till 3-0

Det kändes riktigt bra att ÖFK kunde åstadkomma så många mål och det var välförtjänt. Det var länge sedan det hände. Det ser lovande ut för framtiden. För Landskrona, som inte släppt in något mål på träningsmatcherna i vår mot allsvenskt motstånd, blev matchen en tankeställare och även för det obehagliga som hände med Isak Ssewankambo.